Všetkým je jasné prečo im včely uhynuli, ale nikto nevie prečo im neuhynuli (teda okrem Toma)😉 …Petra no zabi ma ja neviem… alemyslím, (aj keď to Tom nebude čítať rád) že včelárom môžu včely "nehynúť" v rozličných úľoch, pri rozličných metodikách a v rôznych oblastiach… potom sa zrazu dostane na ich včelnicu nejaká choroba, alebo včely zoslabnú pre nedostatok kvalitného peľu a pod.
napíšem sem do diskusie veci, ktoré včelári v ČR vidia ako dôvody úhynov a skúsim ich porovnať s tým čo robím ja… (asi tak si si to zrejme predstavovala, či?)
Okolnosti, které zhoršují zdravotní stav našich včelstev:
1. Téměř neustálé plodování včelstev přes zimu (u mňa odkryté sito v dne v zime plodovanie preruší)
2. Nebrakování hodně napadených a neduživých včelstev (slabosi aj s matkou dostávajú sírový knôt, nesnažím sa ich zachraňovať menením matky ani plodom z iných včelstiev neposilňujem)...aby sme sa rozumeli Petra, neviem možno určiť dôvod, z ktorého sa včelstvo nevie dostať do sily a príčina zoslabenia môže byť rozličná u rôznych "sciplionkov" ale nevegetujú u mňa na včelnici, nedožijú jesene a nejdú do zimovania...
3. ... zbytečně nerozbourávat jejich plodové hnízdo (celé roky "nerotujem" nadstavky plodiska, nezebrujem plodisko a pod!)
4. Chovat matky od včelstev, které si vybereme pro jejich dobré a osvědčené vlastnosti (málo VD, dobrý zdravotní stav, dlouhověkost matek) ...(nechápem že včelári menia matky každé dva roky, či dokonca každý rok...ako zistia za rok či je dobrá?... mám aj matky od kvalitnej matky 3-4 ročné a sú plne výkonné...!)
5. Zmlazovat včelstva odebráním plodu – tvorba oddělků (to asi robí väčšina, aj ja ale ja za zmladenie včelstva považujem aj rojenie, taký roj na medzistenách je 3x lepší ako odloženec na starých preplodovaných plástoch)
6. Klást důraz na včasné ukončení plodování (včasné zakrmení ...) (včasné zakŕmenie realizujem celé roky, včely treba v úli krmivom na zimu včas "utlačiť", plus sito v dne, pretože včely ktoré plodujú ešte koncom septembra, už majú alebo budú mať problém...)
7. Monitorovat spad roztoče a snažit se střídat prostředky na redukci roztoče je-li to nutné (tiež realizujem v rámci možností)
...ja by som ešte dodal k tomu zlepšeniu prostredia v úli, že treba včelárovi ruky polámať, ak v podjeseň zakladá sieťky na zber propolisu.…
neverím, že by toto niekomu pomohlo, ale budiž…😜