Vy máte úly z PS, jak píšete, dejte sem vědět co je to za materiál, ono totiž není PS jako PS a Flugo nebo Apis box už vůbec není PS, takže lidi mají velmi často opravdu velmi zkreslené představy o tom, co to je vůbec za materiál. A dejte sem zkušenosti, jak se Vám v tom včelaří a jak se v tom daří včelám (vlhko, plísně atd.)
no mal som úle LG 2/3 nielen z dreva ale pred rokmi som si dal doviezť z Dánska na tento rozmer LG z liateho polystyrénu,teda z liateho koplenu…skutočne boli výrazne ľahšie, boli pevné, (pri zaklepaní zvonili) ,dal sa používať rozperák, rámiky ležali na plechovej vložke a včely ich o úľ nepritmeľovali, z vnútra si včely nadstavky ošetrili propolisom a NEVYHRÝZALI ich
Dno malo takú plechovú vložku na polovici dna dierovanú ale skutočne v úľoch bolo vlhko,, po zime mi plesneli krajné plásty v dolnom nadstavku, tak som ule na moje klasické dna so sitom a žiadne piesne ani prebytočný vlhkosť už v úli nebola
Včely do zimy šli s menej zásobami a stačili im, na jar keď mi v drevených úľoch prehratých slnkom už včely chovali plod, v týchto úľoch boli ako v lednici, krätkodobé slnko cez poludnie nedokázalo prehriať vnútro úľa, pretože hrúbka steny bol 40 mm začali teda chovať vo veľkom plod neskôr ALE vzhľadom na jarné mrazíky ktoré niekedy ubrzdovali plodovanie v tenkostenných drevených tak tu tie mrazy vzhľadom na izolačnú schopnosť neochladili vnútro koplenových úľov a tak šli s plodom nepretržite a často nielen tie v dreve dobehli ale často ich predbehli…vždy tam boli silné rodiny…možno tým alebo tou izoláciou v koplenových úľoch bolo vždy najviac klieštika, boli rekormanky ale medu bolo najviac len občas…
Postupne som ich vyradil z chovu,(použivam ich v sklade na zimovanie súší) nešlo o klieštika (hoci aj 😉), ale polystyrén aj ako liaty koplen s časom degraduje (tie pekné natreté farby majú svoj dovod) a negatívny vplyv polysterenu n včely je kokázateľný ale to je na ďalšie debaty…
Ak ma už Tom nazýva liberálom tam si neodpustím poznámku, “každý má právo rozhodnúť sa v čom bude chovať včely”, ono skutočne vsetky včelárske výmysly majú uľahčit prácu a život včelárovi, včely sú až na poslednom mieste a znesú toho nakoniec celkom dost..😉…