Aktuálně: 2 325 inzerátů289 929 diskuzních příspěvků20 976 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 25.05.2026, 16:13:50 xxx.xxx.108.8

…Gorovi, se kterým se neustále škorpíme…

Tom, my len popisujeme rôzne cesty chovu v čiel a niektoré výsledky môžu byť zhodné, iné nie…

mám veliké česno, mám sito v dne (očká pozatvárané) a točil som med v priemere 17,2-17,4%. zaujímavým zistením bolo, že veľa  nezaviečkovaného medu (prvý med viečkujú pomenej) malo nižšie percento vody (okolo 16,5%) ako u viečkovaného…ale priemer dobrý… ja na rozdiel od vás mám dojem, že moje včely dobre vysušili med pretože mali dostatočný prísun teplého suchého vzduchu a bezproblé move dostali vlhkosť z úľa…

(pravdivo ale musím priznať , že ak je jar vlhkejšia, také dobré výsledky u prvých  medov nemávam štandardne, no tento rok to vyšlo)

goro
goro 23.05.2026, 20:34:51 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 22.05.2026, 09:18:07

Jaký mohou být důvody, že jeden rok je míra 30 lepší než 24 a zrovna letos je to zas obráceně?

zrejme ti to Tom vysvetlí ale môj názor je ten že všetko závisí od priebehu jari, rýchlosti plodovania a  znáškovej situácie, ak je taká (postupná nie silná) že včely majú pri plástoch 30 cm vysokých dosť miesta pre plod aj pre ukladanie medu na plástoch v plodisku, vytvoria si pod hornou latkou bariéru zaviečkovaného medu a do medníka sa nehrnú (vzniknuté problémy v plodisku - neni miesto pre ďalší plod a  nanosený med vyriešia vyrojením)… v takomto roku je výhodou 24, kde je plod a med je v medníku a stále ho tam nosia… zasa môže byť rok priaznivý pre chov plodu (dostatok peľu a včasná znáška), vysoký plást je zaplnený celý plodom, med včely ukadajú do medníka ale je ich tak veľa, že v danom roku aj veľa do medníka donesú…

toto sa nedá včelám nariadiť a meniť im plásty je kontraproduktívne, ja mám všetky plásty rovnako vysoké a priebeh znášky riešim pridaním väčšieho či menšieho počtu nadstavkov s plástami…

goro
goro 23.05.2026, 20:23:11 xxx.xxx.108.8

Martin ale silné včelstvo je skutočne základným faktorom boja proti chorobám aj proti hnilobe plodu…

“vychytávky “ sú okrem silnej rodiny klasické  - ak zistíš prvé príznaky alebo v okolí je už hniloba dokázaná, tak žiadne prehadzovanie PLÁSTOV MEDZI RODINAMI, radikálnejšie vyraďovanie čiernych plástov z plodísk, prípadne až presypanie na medzisteny, a hlavne ak je niektoré včelstvo ”scípák" tak nešpekulovať a dať sírny knôt, rozhodne neposilňovať v takomto prípade rodiny SPÁJANÍM…

goro
goro 19.05.2026, 17:56:46 xxx.xxx.108.8

.. som šiel dnes brať včelám med a len čo som zaparkoval auto, do hlavy mi narazila včela, vzápätí druhá… som bol v šoku, ako vedia že prečo som prišiel 🤔

nasledne som počul hukot a uvedomil som si, že som zaparkoval práve pod tým smrekom o ktorom som písal minule… skutočne medovica… včiel toľko až to hučalo a to prilietavali ďalšie ignorujúc cestou už rozkvitajúce stromy agátu…

myslím že keby som neodtočil tak by mali pocit že majú plno a opustia úľ…

Obrázek Obrázek Obrázek
goro
goro 17.05.2026, 21:35:56 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vláďa Nový z 17.05.2026, 08:56:59

Vláďa prečítaj si originál ako to robil pan  Volejník …

ROMAN LINHART "Včelářit jako včela", str. 260-266..

ja som si prispôsobil metodiku na LG ⅔, potrebuješ zdvihák lebo na jar sa odoberá najspodnejší nadstavok… postup je aj v tomto vlákne… môj príspevok z 02.11.2025, 09:12:14 ako reakcia na Toma…

princíp je že netrháš plodisko (je cez viac nadstavkov),

neprehadzuješ nadstavky, nepoužívaš materskú mriežku, medzisteny pridávaš do medníka a med točíš len z panenských plástov…

vo včasnú jar odoberieš najspodnejší nadstavok plodiska s čiernymi plástami na vytavenie, to je obmena diela v plodisku, v čase kvitnutia jívy pridáš hore nadstavok súší (predtým do nadstavku dovtedy horného pridáš SR na trubčiu stavbu) tento pridaný nadstavok sa stane súčasťou plodiska ( v strede plod, po bokoch zásoby) ako “medník včiel”, no a potom  sa len hore pridávajú nadstavky a točí sa med (z piateho, šiesteho či siedmeho nadstavku podľa toho aká je znáška), keďže je nie materská mriežka, niekedy je potrebné zo dva plásty s plodom v strede spodného medníka zložiť  pred medobraním do plodiska…

naštuduj so toho Volejníka, a skúšaj, optimalizuj… držím palce..

goro
goro 17.05.2026, 20:37:15 xxx.xxx.108.8

Tak ministerstvo pre tento rok zrušilo v ČR povinnosť pre včelárov odovzdávať zimnú měl … https://mze.gov.cz/public/portal/mze/-a94670---jJxGw1go/mze-36243-2026-13142.pdf?_linka=a724196&fbclid=IwY2xjawR2RoJleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEe5Oxk_BpI5JLcTAKrzdu1_UuGOqGqwIL-0k_z2jy_U_SQzEjxFGTJyIYRWkc_aem_HuJwNbCr0qyFh4tEhKLdVg Urobil som si na nočnú kávu a poriadne to prečítal. a nechápem to. Je to nariadenie pre rok 2026, vydané 11.05.2026, s účinnosťou od 15.12.2025 a stanovuje povinnosti od 1.1.2026 do 31.12.2026. Pre včely ruší kód Emp300 kde je povinnosť do 15.2.2026 odovzdať vzorky. Takže nám tým hovoria, že tento rok vo februári sa žiadna mal nemusela odovzdávať? Ale odovzdávala sa, pretože toto nariadenie ešte nebolo? a nariadenie pre rok 2027 ešte nebolo vydané… tam odber měli tiež nebude?

goro
goro 17.05.2026, 09:01:10 xxx.xxx.108.8

Tak ministerstvo pre tento rok zrušilo v ČR povinnosť pre včelárov odovzdávať  zimnú měl …

https://mze.gov.cz/public/portal/mze/-a94670---jJxGw1go/mze-36243-2026-13142.pdf?_linka=a724196&fbclid=IwY2xjawR2RoJleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEe5Oxk_BpI5JLcTAKrzdu1_UuGOqGqwIL-0k_z2jy_U_SQzEjxFGTJyIYRWkc_aem_HuJwNbCr0qyFh4tEhKLdVg

Urobil som si na nočnú kávu a poriadne to prečítal. a nechápem to. Je to nariadenie pre rok 2026, vydané 11.05.2026, s účinnosťou od 15.12.2025 a stanovuje povinnosti od 1.1.2026 do 31.12.2026. Pre včely ruší kód Emp300 kde je povinnosť do 15.2.2026 odovzdať vzorky. Takže nám tým hovoria, že tento rok vo februári sa žiadna mal nemusela odovzdávať? Ale odovzdávala sa, pretože toto nariadenie ešte nebolo? 

a nariadenie pre rok 2027 ešte nebolo vydané… tam odber měli tiež nebude?

Obrázek
goro
goro 15.05.2026, 16:57:52 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 15.05.2026, 09:57:27

Vžydycky bez výjimky je něco zlé současně pro něco dobré.

..naprosto súhlasím…

goro
goro 14.05.2026, 18:52:04 xxx.xxx.108.8

keď som  nedávno pozeral medníky, plásty boli zanosené všetky ale len čiastočne zaviečkované , včely nedoviečkovali lebo skončila znáška a nemali z čoho doplniť bunky… med v nezviečkovaných bunkách  je ale vysušený, nefŕka…. chcel som cez víkend točiť ale teraz mi volal sused vedľa  jednej včelnice že či je možná medovica na smreku v tomto čase, lebo že včely na smrekoch ktoré sú tam hučia… aj som sa potešil , ale musím sa ísť skontrolovať, pretože ak začnú nosiť sladinu do medníkov, točenie sa odkladá…

goro
goro 12.05.2026, 21:43:42 xxx.xxx.108.8

roj by som prvý-druhý deň nekŕmil, niečo si nesú sebou, nemajú hneď plod a mohli by pridané zásoby uložiť do čerstvo vystaveného plástu a tým blokovať kladenie matky ak je to prvoroj… kŕmiť treba riedkym cukrovým roztokom  0,2-0,5 litra každý druhý-tretí deň, podľa veľkosti roja (ale minimálne 2x za týždeň)…

(ak bol roj dlho na strome teda viac ako 2 dni, treba začať kŕmiť za pár hodín po usadení)

vo vyrojenom včelstve je dobré nechať jeden zaviečkovaný matečník a prípadne k nemu taký s larvičkou… 

goro
goro 12.05.2026, 11:08:40 xxx.xxx.108.8

Tom celkom som nepochopil, prečo chcete meniť matku…možno by kládla keby mala kde.. či vás inšpirovali tie dva matečníky?…. včely sú niekedy svojhlavé, ak usúdili že málo kladie a chcú ju vymeniť, nejako “pozabudli” že jej pre to kladenie nevytvorili podmienky… podobne pri LBV včely často menia matku tichou výmenou, pretože “usudzujú” že má problém keď je v úli tak veľa trubcov… 

goro
goro 04.05.2026, 21:33:55 xxx.xxx.9.162

oceňujem experimenty s rámikmi "hore nohami" ale tak trochu ma trápi otázka skutočne vieme prečo robia včely sklon buniek na plástoch trochu dohora?… nebudem ich pri týchto "experimentoch" tak trochu nútiť prestavovať plásty???🤔

goro
goro 02.05.2026, 08:34:27 xxx.xxx.9.162

ja som minulý rok vyplakával nad tým aké slabé včely mám a tento rok je úplne iný… už som písal že stavajú medzisteny, na pridanom SR boli trúdy/trubce, a začali fantasticky napĺňať medníky, priznám sa že som po vlaňajších neúspechoch podcenil potrebný počet pripravených medzistien a doslova sa naháňam aby som mohol dávať ďalšie medníky…

teda naháňal som sa…🤐…všetko rozkvitnuté a všetko pomrznuté..třešne, jablone…miesto krásnych bielych a ružových bomulí len hnedé smutné chumáče… neviema ako sa to prejaví, včely ešte len začínali viečkovať, dážd nie je, papelišky odkvetli a poletujú … akát je nie rozkvitnutý (dúfam že nezmrzol v puku)…

takže sa pripájam k vám Tom, tento rok sa rozbehol pekne ale asi to nebude to pravé orechové…

k tomu tuháču pod nohami, sám ste písal, že včely podnecovanie dávajú plodu a a prinášaný nektár z prírody ukladajú radšej do zásob..a kde je jasné..nad plod… no a potom akonáhle sa zásobami urobí veniec na vrchu vysokých plástov plodiska je s návštevami medníka koniec… nielen ja to viem, viete to aj vy a vedia to žiaľ aj včely…😢

goro
goro 01.05.2026, 09:17:36 xxx.xxx.9.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.04.2026, 21:31:04

k tichej výmen nie je čo dodať… už veľa včelárov sa dalo vo včasnú jar oklamať, že matečníky sú len zo tri a tak to nebude rojenie..  a bolo…

TV najčastejšie máj – jún, ale pokojne aj neskôr… včely dávajú matke šancu aby sa “prejavila” a len keď jej to nejde tak zahája výmenu… tiež som na jar nezažil plnohodnotnú TV, núdzovú výmenu matky ano, keď som bol iniciatívny a matičku pripučil…

rojenie je bežné v apríli/v dubnu a v máji až do júna… kedže je prelom dubna/května teoreticky by to mohla byť dilema ale nestačí len pozerať matečníky ale ako Tom písal hodnotiť plod… tiež som sa stretol s tým, že voľakedy býval podiel otvoreného plodu nízky a matka prestávala pred rojením klásť ale ako už Tom tu spomínal dávnejšie , v posledných piatych rokoch často matka kladie do poslednej chvíľky a pomaly letí s rojom a posledné vajíčko jej trčí zo zadočku..

pri “hladaní" rojovej nálady musíš hodnotiť včelstvo komplexne, nielen počítať matečníky…. včely v rojovej nálade prestávajú stavať medzisteny, dosť výrazne poklesne ich zberová akktivita, len sa tak povaľujú na letáč, aj tie čo vyletia po peľ akoby len tak čakali , kedy to vypukne, priletia s obnôškami ale nevlezú dnu do úľa , usadia sa často na prednej doske a čakajú ..(asi majú “tušáka” že to vypukne len nevedia presne kedy 🙂)

Martin ak chceš mať istotu že sa včelstvo nevyrojí musíš urobiť odloženca a v lete spojiť ak bude znáška… alebo ináč špekulovať… ak by to nebola rojová nálada ale TV pribrzdíš rozvoj ale neublížiš veľmi… 

goro
goro 29.04.2026, 20:55:10 xxx.xxx.9.162

Čekal bych u vás pane Goro, že vám toto dojde.

no tak Tom, zasa do mňa ryjete a pritom sa v argumentoch opierate o AI, ktorej kladiete “navádzacie otázky”…

správne píšete, AI odpovie rýchlo a často blbo, hlavne si treba vybrať z jej odpovede to čo má zmysel… vy tam hľadáte nie to čo má zmysel ale  to čo podporí vaše “domněnky, vaše názory” a nájdete to! .. má to len malú chybičku  krásy vy toto “potvrdenie” svojej pravdy nanucujete ostatným , teda minimálne mne…

stokrát som sa zariekol že na vaše invektívy nebudem reagovať ale znovu ste ma vyprovokovali…

teda od začiatku : AI vám napísala - Jak jste správně řekl, hustý sirup je pro včelu fyziologický šok. Včela musí drasticky čerpat vodu z vlastního tělního tuku (vitellogeninu), aby roztok vůbec zpracovala. Tím si likviduje imunitní systém ještě před zimou.

tak AI vychádzalo z toho čo tvrdíte vy, teda že “HUSTÝ ROZTOK” zaťažuje včely a uvádza ich do stresu

AI predpokladá že vy ako skúsený včelár dobre viete čo je pre včelu “hustý” roztok!!! a správne píše že ho včela musí zriediť vodou z vlastného tela aby ho bola schopná nasať sosákom… 

za hustý roztok však z pohľadu včely nemožno považovať cukrový roztok 3:2 hoci vy to tak vidíte…

ZABUDNIME NA CHVÍĽU NA AI, A SKÚSME SI VYMENIŤ ZOPÁR VEDOMOSTÍ O VČELÁCH (BEZ DRÍSTOV OD AI!!!)

tak poďme diskutovať ako včelári, bez pomoci POCHYBNEJ pomoci AI….

Proste včela nektár nasaje a už pri tom sa dostáva do nacuciavanej sladkej tekutiny výlučok hltanových žliaz, ktorý obsahuje enzým invertázu. Invertáza začne už v hltane, ale najmä v mednom váčku lietavky štiepiť sacharózu. Lietavka obsah medného váčku po príchode do úľa „vytlačí“ v tvare bubliny, ktorú „vsaje“ preberajúca včela, znovu cestou do medného váčku pridá invertázu (a ostatné enzýmy), potom vytvorí ona bublinu (aby sa znovu odparila voda) a proces niekoľkokrát opakuje alebo ponúkne tým ďalšiu spracovateľku. Tento proces znižovania percenta vody v nektári tým nasávaním a vyvrhovaním bubliny sa opakuje až do doby, kým obsah vody v nektári (vlastne po tomto procese už vo vytvorenom riedkom mede) neklesne na cca 28-32%. Roztok cukrov, v ktorom je tak malý obsah vody už neprejde cuciakom včely, nie je schopná ho prehltnúť a tak ho uloží vo forme veľkej kvapky na stenu bunky. Ďalšie odstraňovanie vody z medu a teda vysúšanie zásob v pláste na 18% už prebieha v bunke, teplým vzduchom v úli, ktorého pohyb ponad uložený med zabezpečujú včely.

chápeme sa, či ste prestali čítať skôr ako ste sa sem dostali?

Hustý roztok cukru je pre včely taký ktorý má menej ako 30% vody!!! Je “hustý”, lebo ho nemôžu nasať cez cuciak. Včely pred nasatím hustý invert musia zriediť ale neriedia ho vodou, ani výlučkami hltanových žliaz (tými ho ďalej zriedia až po nasatí), no musia aktivizovať svoje hrudné slinné žľazy a zriediť ho slinami. Proste tak ako to robia v zime pri uskladnených zásobách (tie majú max 20%vody ), alebo ak to robia keď im dá včelár medocesto či suchý cukor. Tvorba slín je pre včelu náročná, je sprevádzaná vyššou spotrebou vody a je porovnateľná alebo aj náročnejšia ako odparenie vody cez bublinu.

ALE ROZTOK 3:2 MÁ OBSAH VODY 40% A VČELA HO MOŽE BEZ PROBLÉMOV CUCIAKOM NASAŤ ROVNAKO AKO TEN 1:1, KTORÝ MÁ O 10% VODY VIAC. Z OBOCH ROZTOKOV KEĎ ICH VČELA NASAJE MUSÍ VODU ODSTRÁNIŤ, LEN Z TOHO 1:1 MUSÍ TEJ VODY ODSTRÁNIŤ VIAC!

cukrový roztok v zimnom krmive včely pri odstraňovaní vody zo 40% na 30% pri nasávaní do medného váčku opakovane „napĺňajú“ cez hltanové žľazy látkami, ktoré pri podobnom procese dodávajú do nektáru keď z neho „robia“ med, čiže včely pridávajú do cukrového roztoku nielen invertázu ale aj diastázu, glukózooxidázu, aminokyseliny (prolín), tuky a vitamíny skupiny B. ..keďže u roztoku 1:1  musia odstrániť tej vody viac, častejšie ju nasávaju a pri každom takom  vytváraní  bubliny (aby sa  odparila voda) pridajú opakovane všetky tie enzýmy a je preto logické že ich je potom v zásobách viac ako tvrdí BOB! ..samozrejme je aj viac vlhkosti v úli a roztok 1:1 stimuluje k chovu plodu čo sú zasa sekundárne dôsledky…  tvrdiť ale že pri 3:2 sa tieto enzýmy nedostanú do zásob je naivné, Bob netvrdil že sa nedostane ale dostane sa menej …

Tom nič po vás nechcem, držte sa toho čo chápete a čo viete od AI, len som to písal pre ostaných, aby boli v obraze…

goro
goro 29.04.2026, 15:22:32 xxx.xxx.9.162

AI napíše hocičo, poľa otázky

… mne napísala : 

Krátká odpověď: krmit na zimu 1:1 jde, ale pro včely je to zbytečně náročné a může to zhoršit kvalitu zimních zásob. 

Tady jsou hlavní nevýhody: 

🐝 Negativa zimního krmení 1:1

1️⃣ Obrovská energetická zátěž pro včely Roztok 1:1 obsahuje hodně vody → včely ji musí: odpařit ventilovat zahřívat ➡️ u včela medonosná to znamená: vyšší spotřebu energie větší opotřebení „zimních včel“ 👉 důsledek: kratší životnost zimní generace 

2️⃣ Pozdní zrání zásob 1:1 se zpracovává dlouho při chladném počasí už včely nestíhají odvětrat vodu 👉 důsledek: zásoby zůstávají řídké vyšší vlhkost v úlu

3️⃣ Riziko kvašení a plesnivění vyšší obsah vody + nižší koncentrace cukru méně stabilní než hustý roztok 👉 důsledek: možnost kvašení zásob zhoršení hygieny v úlu 

4️⃣ Nadměrná stimulace plodování Roztok 1:1 napodobuje snůšku (nektar) ➡️ včely reagují: matka klade včelstvo „si myslí“, že je jaro 👉 důsledek: více plodu na podzim vyšší spotřeba zásob v zimě větší zatížení (např. i u nemocí jako varroáza) 

5️⃣ Horší kvalita zimních včel zimní včely by měly být „šetřené“ při zpracování 1:1: produkují enzymy (např. glukózooxidáza) intenzivně pracují 👉 důsledek: rychlejší opotřebení slabší start na jaře

Shrnutí Krmení 1:1 na zimu: 

❌ zatěžuje včely 

❌ zvyšuje vlhkost a rizika

❌ stimuluje plodování (nevhodné na podzim)

👉 proto se používá: 1:1 → jen na jaře / stimulaci 3:2 (nebo hustší) → na zimu

goro
goro 29.04.2026, 09:08:52 xxx.xxx.9.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 29.04.2026, 05:35:26

Adam ani každý prvoroj v dnešnej dobe už nie je “životaschopný”, už sme tu diskutovali, zo sledovania dutín sa zistilo  že vyše 80% rojov  nedožije do jari… ale súhlas, poroje majú šancu nulovú…

goro
goro 28.04.2026, 21:33:37 xxx.xxx.74.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 28.04.2026, 19:40:02

vyrojené včelstvo sa musí prehliadnuť, nenechával by som viac matečníkov ak je silné včelstvo hrozia poroje… najlepšie je ponechať jeden, eventuálne jeden zatvorený a jeden s larvičkou ak by sa nová matička nevrátila z preletu…

..nevidel by som to konštatovanie že včelár, ktorému sa vyrojilo včelstvo je blb, za pravdivé… iste robíme všetko pre to aby rojenie nenastalo ale vždy je to na hrane… buď ho v rozvoji podtrhneš alebo zostane silné a môže sa vyrojiť… 

Tom tu písal rady kedy dávať medník, včely musia obsadzovať plodisko “na čierno” v každej uličke…to je ale súčasne ten kritický moment, ak to včelár nesprávne vyhodnotí, môže rojenie nastať… chce to skúsenosti, kým som sa naučil včeláriť mával som viac rojov ročne , často to bola ja ⅓ rodín..  som blb?