Aktuálně: 2 940 inzerátů223 887 diskuzních příspěvků18 454 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 21.01.2025, 10:11:51 xxx.xxx.74.195

Tak na toto, bohužel, nikdo nijak nereagoval ve smyslu: “pokusme se na něco přijít”.

Tom a čo ste čakali? Že tu v diskusii najdeme zázračnú cestu neúhynov? Či najdeme my tu prítomní 3-4 včelári PRÍČINY úhynov na cudzích včelniciach v celej ČR?

vy predsa dopredu viete, že včely im hynú lebo nepoužívajú správny úľ, teda taký ako vy 😉…

na rozdiel od vás, ja to prečo im hynú včely ešte neviem a nemôžem radiť, pretože mám sito v dne a používam prekliaty LG úľ, dokonca ten najhorší ⅔ ..nedokážem z toho čo vám povedali určiť prečo im hynú, keď mne nie..

Môžu to byť nesprávnym ošetrovaním zoslabené včelstvá, ktoré im likviduje ceranae ale môže to byť zoslabená imunita včelstiev z iných príčin  ( nedostatok kvalitného peľu či nektáru v horúcom lete, stres od včelára a pod. ) , zoslabené včelstvo ľahšie podľahne apis ceranae... a úhyn môže byť na svete... Teda kvapka ku kvapke až pohár pretečie..

goro
goro 20.01.2025, 17:35:31 xxx.xxx.74.195

tak som bol pozrieť včelnice, včely vrní, mŕtvoliek za celú zimu tak porôzne, od 30 do 300… a zrejme som zacítil dlaňou že už začali chovať prvé kojičky, pre prípad že zasa tá jar dobehne skôr..

goro
goro 19.01.2025, 09:27:19 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.01.2025, 19:48:27

Tome neodpovedal ste na moju otázku odkiaľ získali kojičky tu odolnosť, ale korektne píšete že to neviete….no podľa vašej rady som pozrel pilotný clánok a tam to uvádzate : “Princip by měl fungovat tak, že některá včelstva jsou přirozeně imunní vůči virovým k nákazám.”… chápem to tak, že každá včela v tomto včelstve už pri narodení má túto vyššiu odolnosť, vyššiu imunitu a pricíp CHK je o tom , že dokonca pri tvorbe kŕmnej kašičky je schopná túto danosť preniesť do lariev v inom včelstve a včely vyliahnuté z týchto lariev tiež získajú vyšiu imunitu, odolnost voči vírom (len ten efekt sa zrieďuje, slabne)

skúsme spolu uvažovať, že tá vyššia prirodzene odolnosť pôvodného včelstva musí byť odovzdávaná zdedená cez vajíčko od matky (alebo od niektorého otca), bojíte sa slova genetika či dedičnosť, ale prečo ten efekt odolností slabne, zrieďuje sa v druhom včelstve?..zrejme sa presadí dedičnosť vlastností (nižšia odolnosť, nižšia imunita )po ich vlastnej matke  ..…. 

goro
goro 18.01.2025, 12:02:44 xxx.xxx.74.195

Tome ďakujem za opätovné vysvetlenie CHK… píšete:"Trubci sice upevňují GENETICKÉ vlastnosti, jenže princip CHK není genetický, ale ZÍSKANÝ."

veľmi by ma zaujímalo, ako  mladé včely princíp CHK ZÍSKALI?

goro
goro 18.01.2025, 10:17:21 xxx.xxx.74.195

…a to by sme ešte mohli písať aj o elektrických autách celé romány..😉… 

goro
goro 18.01.2025, 09:48:17 xxx.xxx.74.195

Martine, prepáč ale prišiel mi na rozum starší vtip o mladom nadšencovi hudby, ktorý sa pýtal hudobného  skladateľa Chopina ako napísať dobrú symfóniu a on mu odpovedal, že má na to ešte  čas…chlapec sa urazený ohradil, že predsa vy majstre ste písal symfónie ako šesťročný ….vieš, čo mu skladateľ odpovedal?, ….áno skladal ale nikoho som sa nepýtal ako to urobiť 😉…

teda k otázke, takéto pokusy chcú skúsenosti a postupov je niekoľko, skôr som uvažoval o NN (ja aj Marx máme LG) ale zrejme by to šlo aj u Blaníka, k tomu sa vyjadrí možno Tom…. Ja by som vložil do plodiska súš medovej farby v čase intenzívneho plodovania matky keď už má zakladené skoro všetko a treba rozširovať …matka je schopná do druhého dňa zaklásť všetko vajíčkami a jednoducho by som včelám v oddelku ponechal na chov matky len matečníky postavené na tomto pláste… samozrejme je to jednoduchšie preložiť už základený plást kde sú aj vajíčka … pozrieš si kde sa nachádzajú a zapamätáš si ich polohu aby si vylámal len iné (ak sa nespoliehaš na svoju pamäť tak si plásť odfoť ). ..ak to chceš mať úplne jednoduché aby si eliminoval riziko že začali včely chovať matku zo starších larvičiek,jednoducho na štvrtý deň vylám nahodené matečníky..ALE TREBA VENOVAŤ POZORNOSŤ TOMU, ŽE ODDELOK ZAČNE PREDNOSTNE CHOVAŤ MATKU, NARÁŽAŤ MATEČNÍKY NA SVOJOM PLODE, NIE NA TOM PRIDANOM!… MARTIN nechaj to zatiaľ tak,😉 ale ak skúsiš držím palce.

goro
goro 17.01.2025, 19:45:42 xxx.xxx.74.195

Áno pravda je že klieštik oslabuje včelstvá ale nie je potrebný k tomu aby sa nozema rozšírila do kritickej hodnoty,..sú aj iné faktory, napriklad na ceranae ochorie matka a ta už potom šíri spóry cez vajíčka, ..treba si uvedomiť že spóry  ceranae sa vyskytujú v rodinách bežne, v niektorých oblastiach boli zistené skoro v každom druhom včelstve , najčastejšie v množstve ktoré vonkoncom nie je nebezpečné.. ale ak včelstvo zoslabne, (stres, málo peľu , vysoké teploty či vysoká vlhkosť), môže dôjsť k problému

…ináč Tom, ta ceranae sa v češtine volá “včelomorka východní”, teda prišla k nám rovnako ako klieštik, len neskôr  … 

Nový druh skupiny mikrosporidie objevil v r. 1996 švédský prof. Ingmar Fries v Číně. Druhové jméno bylo vytvořeno podle hostitele – včely východní (Apis cerana). Mělo se za to, že cizopasník postihuje pouze druh Apis cerana. V r. 2005 byl na Tchaj-wanu parazit objeven také v těle včely medonosné. Ve stejném roce ohlásil ve Španělsku nález na včele medonosné Dr. Mariano Higes. V roce 2006 byl výskyt Nosemy ceranae potvrzen ve Francii, Německu a Švýcarsku. ”

goro
goro 17.01.2025, 17:04:28 xxx.xxx.74.195

…varoáza, teda klieštik zoslabia včelstvo a slabšie včelstvo neodolala nozeme ceranae..

(ospravedlňujem sa za preklepy, to sú tie blbé opravy stroja…samozrejme v predchádzajúcom mojom príspevku má byť ceranae a nie ceranea 😢)

goro
goro 17.01.2025, 16:08:30 xxx.xxx.74.195

neviem dôvody úhynov v minulosti ale okrem hladu to boli úhyny podľa môjho názoru úhyny spôsobené často hmyzomorkou včelí (nozema apis)…zoslabnuté včelstvá kalili v úli a ak sa nemohli kvôli silnejšej zime preletieť a vykaliť tak často choroba prepukla silno až do uhynutia včelstva

dnes šarapatí hmyzomorka ceranea, ktorá sa nerozširuje v zime a včelstvá nehynú do jari ale je to tzv. “letná nozema” a včely hynú koncom leta a v jeseň (na podzim)… že to najskorej bude práve ceranea príčinou úhynov včelstiev v poslednej dobe…

všetci vieme že pred rokom 2000 bol klieštik aj výrazne väčšie počty a nebol pre včely rozhodujúci…a vo včelstvách bola nozema apis, na ktorú bolo možné použiť KM….  ale v roku 2010 už bolo zistené vo včelách 50% nozemy apis a 50%  nozemy ceranea… v roku 2020 už všetky spóry nozemy sú ceranea a na ňu nepôsobí KM a preto hynú včely aj “kyselinárom”…

že to nemôže byť vaša domnenka o mobiloch a sieťach vám musí dať sedliacky rozum… celá krajina je zosieťovaná a zmobilovaná ale úhyny sú 70% v jednej doline a 2-3% za kopcom… hoci majú všade dnes už signál… a po čase zasa hynú inde, kde predtým nehynuli ale signál mali … je to o tom ako sa spory ceranea šíria a či včelár dokáže včas zasiahnuť a zabrániť rabovaniu a rozširovaniu chorôb…

goro
goro 17.01.2025, 09:04:00 xxx.xxx.74.195

… k tej TL beriem vaše vysvetlenie    

píšete :TAK CO SE FURT BLBNE S MONITORINGEM A POTÍRÁNÍM ROZTOČE, KDYŽ MASIVNÍ ÚHYNY BYLY VŽDYCKY A VY ŘÍKÁTE, ŽE JSOU NORMÁLNÍ!!!

To nie ja vám môžem odpovedať,beriem to ako rečnícku otázku…a že sú úhyny normálne som netvrdil, len to  že vždy boli a občas veľké.. (latrína/vitrína😉) 

goro
goro 16.01.2025, 16:33:38 xxx.xxx.74.195

Roman aj by som ti poradil, žiaľ nemám skúsenosti s takto umiestneným česnom, možno sa ozvú kolegovia… mne to tak nejako vzdialene  pripomína že sa ti tam začínalo rozbiehať niečo ako tichá lúpež, teda tie dve riadky měli nie sú od včiel v úli…a ochladenie to stoplo..ale len ty vieš kedy si kontroloval mel a aký bol stav pred ochladením či už tie zásoby pri česne boli otvárané.. ….

goro
goro 15.01.2025, 16:36:21 xxx.xxx.74.195

No vlastnosť, schopnosť včiel je rozličná, môžeme sa vyhýbať slovku genetika (ani jeden z nás nie je na ňu odborník) ale na vplyv dedičnosti hádam predsa len trochu veríme… ono časť vlastností dedia včely po matke a časť po otcovi a to by som mal písať po otcoch! …tých otcov je vždy viac a každý môže mať iné vlastnosti…Ja som hneď po vašom úvodnom príspevku písal že ako dobrú  cestu na “očkovanie” včiel vidím cez trúdov…evidentne sú v každom úli rozličné skupinky včiel s rozvinutejšími niektorými vlstnosťami a to sa týka nielen čistiaceho pudu, ale aj termoregulácie, excelencii hľadania nových zdrojo potravy, ale aj bojovnejšie vlastnosti pri strážení …  a rozhodne ak by trúdy boli z včelstva s vysokou imunitou, tá časť robotníc v úli , ktorá by sa podala na svojho otca by bola zrejme odolnejšia chorobam… za pokus by teda stálo, vo včelstve s vačšou imunitou chovať zvýšený počet trúdov….

goro
goro 15.01.2025, 13:59:10 xxx.xxx.74.195

“S Marxem jsme se shodli, on podotýkal, že to nemá za své hlavy a já se nezeptal odkud, že by měl fungovat i jen plod, pokud byl krmený včelami s tou schopností. Tedy včely vylíhlé z takového plodu. Ale jak píšu, ta schopnost se nějak ředí a tudíž (proto asi má být brigáda = hotové kojičky a plod krmený od vylíhnutí z vajíčka a ne krmený jen třeba od půlky vývoje, nevím to, jen se dohaduji jak by to mohlo fungovat) se časem vytrácí, pokud nedochází k ustavičné každoroční výměně plodu a včel mezi včelstvy. Mám za to, že by tento fenomén mělo vyzkoušet maximum lidí.”

tiež si myslím, že nasadenie len kojičiek by mohlo vďaka pridávanej kŕmnej kašičke (sesterského mlieka) u mladušiek , ktoré sa vyliahnu z plodu v úli zvýšiť ich imunitu ale efekt by bol oveľa vyšší, ak by spolu s nimi prišiel aj plod s ich úľa.   Tomova úvaha, že len pri samotných mladuškách by efekt  “predávania imunity” bol nižší je logická, nekŕmili by plod celú dobu (to je ako keď včelár prelarvuje, je veľmi dôležité v akom veku je larvičak, taká bude kvalita matky a preto Jirka Marx chová matky z vajíčka…)…Mladušky môžu cez sesterské mlieko prenášať aj prospešné mikroorganizmy (baktérie a kvasinky) zo svojho mikrobiomu na larvy ale to je len jedna časť . Imunita včiel sa môže líšiť medzi rôznymi rodinami kvôli genetickým faktorom, prostrediu, mikrobiomu v úľoch a zdravotnému stavu matky. Preto by efekt “očkovania" bol oveľa vyšší keby odolnejšie kojičky, teda z úľa z vyššou imunitou pokračovali v kŕmení “svojho plodu”, teda plodu zo svojho úľa, na svojom pláste… mali by vyliahnuté včely z pridaného plástu vyššiu imunitu nielen vplyvom kojenia ale aj genetiky a mikrobiómu… 

ak by sa niekto z mladších včelárov pustil do experimentov (pochybujem že sa nejaký výskumák so stovkami rodín do procesu sledovania pustí, na Slovensku vyskumák má ledva pár desiatok rodín a iné ciele..) možno by bolo zaujímavé, po pridaní očkovacieho plástu odobrať matku, ak by si vytvorili “núdzaky" na pridanom plode a včelár  by dostriehol aby matku dochovali až z vajíčka (vylomením prvých materských buniek) možno by sa dosiahol výraznejší efekt odovzdania imunity…teda až do genetiky…

no ale sme si pokecali..😉

goro
goro 14.01.2025, 15:51:43 xxx.xxx.74.195

“A svým vyprávěním o rozmetadle hnoje jste mistrně odvedl pozornost, za koho valstně kopete pane Goro?”

…TOM vyzval ste ma aby som si spomenul ako to bolo… keď napíšem o rozmetávaní maštalného hnoja, nesmiem to napísať hoci sme  tak  hnojili väčšinu polí, ak to spomeniem, tak som obvinený z odvádzania pozornosti… proste mám písať v línii ktorú ste vytýčil, nie tak ako som to zažil…😂

Ok, ešte dlhujem odpoveď "za koho kopem"… nebudete veriť ale za seba..😉

Že ste vy napísali pred rokmi aby sa včely minimálne stresovali a nehynuli to oceňujem, ale poľa vás  ja to už ako dôvod straty imunity nemôžem napísať? 🙄…môžem, proste je to fakt, stres u včiel znižuje imunitu!

ešte by som rád uviedol dva údaje jeden je zo Slovenského včelára  z roku 1929 kde pozorovacie včelárske stanovištia v Modre, Rimavskej Sobote  a v Sučanoch hlásili redakcii, že uhynulo 70-80% včelstiev , pričom niektorí včelári zostali bez včiel úplne… a druhý údaj je z knihy “Racionálne včelárenie", kde rakúsky včelár Anton Zolner uvádza že v roku 1940 bolo nažive len 30% včelstiev voči minulému roku 1939!…

Údaje z územia Čiech nepoznám, u vás začali včely asi vo veľkom hynúť až pri mobiloch… 😕

k vašej poznámke “když pojmenuju PŘÍČINU a tou je EU, k tomu se nevyjadřujete” len toľko, že ak peľ obsahuje škodliviny, ktoré znižujú imunitu včiel, tie látky dal na rastliny ten kto pestuje a vy chcete aby som sa “vyjadroval”? pokojne napíšete že “My, pokud jsme slušní a inteigentní lidi, bychm neměli nadávat a obviňovat oběti zločinů, ale pachatele zločinů.” …tak vy chcete len jedno, aby včelári nadávali na EU…. keby to malo nejaký efekt a pomohlo by to včelám, tak by som sa aj modlil, aj vonné sviečky k panubohu zapálil, a možno by som aj na tú EU nadával ale ono to nepomôže… nepomôže to preto, že nechápete kto je obeťou zločinu, obeťou sú tie včely! ..a ten jed dali na rastliny farmári … vy ich obhajujete, vám sú asi včely ukradnuté, viac ľutujete farmárov ako včely….ano som demagóg ale vám sa nevyrovnám,  vy staviate VINNÝCH  farmárov do role nevinných…. ináč fašistickí vrahovia, ktorí likvidovali židov v koncentrákoch  v Norimbergu vyhlasovali : ja som nevinný,  ja som nič iné nemohol robiť…☹️

goro
goro 14.01.2025, 09:59:26 xxx.xxx.74.195

Tom pri vašom spôsobe diskusie sa nečudujem, že slabšie povahy odpadajú, vy dokonca dokážete spérovať aj tých, ktorý vás uznávajú, ak diskusia nejde smerom, ktorý si predstavujete..😉

.. plne sa stotožňujem s tým, čo písal drvodelka,ani ja nesúhlasím s vaším názorom, že prázdne úle v čechách sú kvôli mobilom a mobilným sieťam…boli by ste totiž jediná krajina na svete…škoda že  z urazenej ješitnosti prestal písať do včelárskeho časopisu Dymák, ten to prežil ale asi vám chýba že ho nečítate..práve v ňom som tento nesprávny názor vyvrátil v rubrike hoaxov… nie pomocou pocitov a domnenek, ako je to u vás ale s odvolaním sa na skutočnosti, ktoré zistili včelári…umiestňovali včelstvá v rôznych vzdialenostiach od stožiarov, vkladali mobilné zariadenia do úľov a sledovali správanie včiel pri vypnutých a zapnutých mobiloch, imitovali telefonické hovory a sledovali intenzitu rozrušení rodín, sledovali vplyv  mikrovln na rozvoj včelstva, na množstvo medu,či doneseného peľu  či stratu lietaviek…ale to boli len vedeckí prostitúti 😡

napísal ste : “A vy, vše to můžete pamatovat pane Goro, jste starší než já, vy mi tu vykládáte o tom, jak zavilí zemědělci ničí včely.” teda máte pravdu, ja som vyrastal na vesnici a brigádoval na družstve, teda bol to Štátny majetok, družstvo sa rozpadlo, brigádoval som často  na rozmetávači maštaľného hnoja ale áno, hádzal som aj umelé hnojivá lopatou… ale nerád to píšem vy si mýlite pojmy, “latrína” vyzerá to síce ako "vitrína" ale sú to dve rozdielne veci, tak ako sú rozdielne veci hnojivá a postreky pred rokom 89 a dnes…viete prečo sa voľakedy valili tie kvantá hnojív, lebo mali nižšiu účinnosť, to sa týka aj postrekov, áno boli aj vtedy, a dedinský rozhlas hlásil pre včelárov oznám že sa bude striekať repka. ..nemali sitá v dne ale boli sitá ktoré sa pri kočovaní nahadzovali miesto vrchnákov…včelár nechal včely zatvorené a neskôr ich pustil a viete prečo nehynuli?…lebo postreky dnes sú prešpekuľované, 30x silnejšie, obsahujú špeciálne látky na prilnavosť a ani dážď ich nezmyje…a to nepíšem o morení semien, ešte aj hlúpa kukurica sa pred sadením morí chemikáliami, a keď včely v horúčavách zbierajú s nej gutačnú vodu, tak mladušky spracúvajú peľ pre larvy na kŕmnu šťavu s  tým svinstom ktorým sa morili semená aby presiakla celá rastlina jedom  proti cicavému hmyzu…

ale načo vám to píšem, aj u vás predsa platí"Keď je človek raz o niečom presvedčený, tak filtruje fakty a počúva len tie, ktoré zapadajú do jeho vlastného presvedčenia"…😛   

goro
goro 13.01.2025, 19:57:35 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.01.2025, 18:23:05

Tom oceňujem,že ste si dal kus roboty a pekne tie moje kecy rozpitval a okomentoval.. skúsme  si ale na rovinu teda povedať ako sme pomohli včelárom? 

No pokecali sme si, ale sme bezmocní v tom dosiahnuť nejakú vyznačnu pomoc včelárom, keďže ako sám píšete, väčinu toho čo znižuje imunitu našich včiel nedokážeme ovplyvniť  … 

goro
goro 13.01.2025, 16:52:07 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 13.01.2025, 15:16:48

“Pokud někdo včelaří celý život, nedělá chyby začátečníků”

to je pravda, ale v okolí sú úhynu aj u skúsených včelárov… ošetruje všetky včely rovnako , podľa dlhoročných skúseností a predsa niektoré zoslabnú, resp. uhynú… myslím si že nie všetky včely sú na včelnici (či v jednom úli) “príbuzné”, teda majú síce časť genetiky po matke ale otcovia sú rôzni… preto môžu mať rozdielnu imunitu…

goro
goro 13.01.2025, 12:35:45 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.01.2025, 12:10:09

je to uvádzané ako priemerný ročný prínos, ale samozrejme sú roky a včelstvá kde to môže byť aj jedno točenie…

goro
goro 13.01.2025, 12:32:42 xxx.xxx.74.195

“Jen mám pocit, že je lepší udělat NĚCO než neudělat VŮBEC NIC.”

naprostý súhlas…má to ale jeden háček…ak to čo udelám nie je zmysluplné a nerieši problém, len si tak “pokecáme”,  je to to skoro isté ako keby som neudelal nic 😉

podľa môjho názoru včely nehynú kvôli tomu že niekto má úľ takovej nebo makovej ale preto že včely v súčasnej dobe majú nízku imunitu… na ňu samozrejme vplýva aj metodika a úľ ale až na poslednom mieste…

Imunita včiel je kľúčová pre ich zdravie a prežitie, najmä v prostredí plnom stresorov, ako sú pesticídy, choroby a zmena klímy. Existuje niekoľko faktorov a opatrení, ktoré podporujú imunitu včiel: 

1. Diverzifikovaná strava Pestré zdroje nektáru a peľu: Rôznorodé kvitnúce rastliny poskytujú esenciálne živiny, ako sú aminokyseliny, vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitný systém včiel. Nízka dostupnosť kvalitného peľu: Monokultúry často neposkytujú dostatočne výživný peľ, čo môže oslabiť imunitu včiel. 

2. Minimalizácia stresorov Redukcia pesticídov a herbicídov: Niektoré chemické látky, ako neonikotinoidy, môžu narušiť imunitu včiel a spôsobiť vyššiu náchylnosť na choroby. Ochrana pred parazitmi a chorobami: Varroa destructor (klieštik včelí), Nosema spp. a vírusy môžu výrazne oslabiť včely. Kontrola týchto škodcov je kľúčová.

3. Podpora prirodzenej obranyschopnosti Probiotiká: Doplnenie probiotík (napr. Lactobacillus spp.) môže zlepšiť črevné zdravie a tým aj imunitnú odpoveď včiel. Polyfenoly: Prírodné látky z rastlín, nachádzajúce sa v mede a propolise, môžu posilniť imunitnú funkciu včiel. 

4. Zdravé životné prostredie Prístup k čistej vode: Voda bez chemických látok je dôležitá pre metabolizmus a udržanie zdravia včiel. Prirodzené biotopy: Zachovanie divokej prírody s dostatkom rastlinných druhov poskytuje bezpečné útočisko pre včely. 

5. Propolis a ďalšie prírodné produkty Propolis: Obsahuje antibakteriálne, antivírusové a antifungálne látky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé úle. Kvalitný med a vosk: Prirodzené produkty včiel môžu podporovať ich zdravie, ak nie sú kontaminované. 

6. Chovateľské postupy Genetická diverzita: Zdravý chov, ktorý zahŕňa geneticky rozmanité včely, zvyšuje odolnosť voči chorobám. Vhodné vedenie úľov: Prevencia stresu v úľoch správnym vetraním, hygienou a minimalizáciou rušivých zásahov. Celkovo podpora imunity včiel spočíva v kombinácii správnej výživy, zníženia vystavenia škodlivým látkam a starostlivého manažmentu ich prostredia.