Jste v opozici? Přece říkáte totéž!
Tom to je ten paradox, aj keď napíšem to čo tvrdíte vy, automaticky to považujete za niečo čo je proti vám… 🤔… a to som len odpovedal na vaše rečnícke otázky…
Jste v opozici? Přece říkáte totéž!
Tom to je ten paradox, aj keď napíšem to čo tvrdíte vy, automaticky to považujete za niečo čo je proti vám… 🤔… a to som len odpovedal na vaše rečnícke otázky…
tom ..že ja sa vám dám furt vyprovokovať…🤔
téma Boh a moja cesta k ateizmu by bolo na jednu knihu… ja si však neodpustím predsa len aspoň zopár komentárov k vašim úvahám, pretože si myslím že VERIŤ neznamená VEDIEŤ a ja som stratil vieru práve pretože som sa snažil veľa vedieť… uf…
kto chce odpovedať na vaše otázky MUSÍ študovať starý zákon, ten židovský, nie tie vybrané kresťanské evanjeliá (vybralo sa 4 zo 108 existujúcich, výpovedná hodnota len ako spomienkové spracovanie podľa potrieb na presadenie potrebných názorov, teraz na to slúži tlač, televízia a hlavne internet)..
v židovských knihách (SZ) sú odpovede na vaše otázky jasne definované:
zrejme by bolo užitočné keby si ľudia poštudovali židovský starý zákon , viac by chápali čo sa deje vo svete a hlavne prečo sa to deje… ale nemyslím si, že povinné štúdium a návrat k viere by dokázali zlepšiť spoločnosť.. veriaci ľudia totiž nekradnú, nevraždia a nesmilnia nie preto že je to nesprávne ale preto že sa im boh vyhráža trestom a dobré skutky robia výlučne zo zištných dôvodov, pretože majú za ne sľúbenú večnú odmenu…
HOCI MOŽNO BY SA V SÚČASNOSTI HODILO UPOKOJOVAŤ ĽUDÍ REČAMI ŽE NECH SA MAJÚ AKOKOĽVEK ZLE, PO SMRTI SA BUDÚ MAŤ LEPŠIE A TÝM LEPŠIE SA BUDÚ MAŤ ČÍM SA TERAZ MAJÚ HORŠIE …🤣🤐
btw. ten kôň v šachu sa naozaj pohybuje cez tri políčka ale dve políčka dopredu a jedno do boku alebo jedno políčko dopredu a dve políčka pod pravým uhlom doboka…ale samozrejme môže ísť o jedno či tri políčka nielen dopredu ale aj dozadu či doľava alebo doprava… netreba veci zjednodušovať, vždy je viac možností… zo jednej svojej pozície môže kôň si vybrať a skočiť na osem rôznych miest dookola a zlikvidovať tam figúrku
ten všeobecný záver že s vekom prichádzajú skúsenosti a rozum je pekná a občas platná rozprávka, žiaľ často príde staroba osamotená…😉
no sú rozdielne rodiny, to nie sú vojaci v radovom pochode, niektoré včely si to koliečko plodu urobia…
k tej chémii medzi znáškami sa rôzne vyjadrujú rôzni “odborníci”, pričom odlišujú “mäkkú” chémiu a majú na ňu iné kritériá..
ja v tomto smere vyznávam náboženstvo “neexistuje žiaden prípravok proti klieštiku, ktorý by sa mal dávať včelám do úľa medzi znáškami”…
Pane Goro, já to nepíšu abych zachránil lidstvo jak si představujete vy.
zasa som vás nepochopil… prepáčte… ja som vaše slová chápal ako apel, ako popis nebezpečí, ktoré nám hrozia od AI (resp. zneužitia AI jej tvorcami )… preto som sa pýtal na navrhované kroky, ako zabrániť tomu čo avizujete , len námatkove napríklad Marx či Hitler popisovali problémy spoločnosti a NAVRHOVALI čo treba robiť aby sa problémy a riziká odstránili, aby sa situácia zlepšila teda nestačí dať svoju analýzu problému, užitočné je navrhnúť riešenie (len preboha zasa nenapíšte že vás prirovnávam k Marxovi či Hitlerovi lebo ich analýzy boli správne ale výsledné riešenie nie celkom nevyšlo…) viete u nás na Slovensku máme opozíciu (zhodou okolností sa vyhlasujú za “liberálov” a tí za dva roky permanentne kritizujú každý krok vlády ale NIKDY EŠTE NENAPÍSALI A NEPOVEDALI AKO TO TREBA ROBIŤ SPRÁVNEJŠIE… zrejme to nevedia, len analyzujú a popisujú čo je zlé..)…
NO a potom mi odpíšete že s vás robím blbca a dokonca psychopata… že už je rozhodnuté a nič sa nedá robiť….vidím že sa musím držať svojho rozhodnutia debatovať s vami len o včelách. …
… vaša sebastřednost (od AI 😉 = Sebastřednost (egocentrismus) je psychologický pojem, který popisuje neschopnost nebo neochotu vnímat situace nebo události z pohledu někož jiného než ze svého vlastního. Je to soustředění se výhradně na vlastní potřeby, přání a perspektivu, aniž by jedinec bral v úvahu, že ostatní lidé mohou mít odlišné myšlenky, pocity nebo úhly pohledu.) vás vedie k tomu, že hodnotíte ostatných nielen podľa toho či dali súhlasný palec vašim názorom ale sledujete kto dá súhlasný palec niekomu, kto s vašim názorom polemizuje !
končím, mimo včiel sa s vami nedokážem baviť a to som hádam jediný ktorý od vás prečíta celé príspevky, každé slovo… a v tom je môj problém… celkom zaujímavo rozvíjate sove názory na to ako môže ovplyvniť našu budúcnosť AI, okoreníte to Danikenovskými úvahami… to všetko by bolo v poriadku keby ste tam nenapísal vetu že AI zničí ľudstvo do POL ROKA ČI DO TROCH LET! ..že roboty vyrobia stroje , ktoré vyťažia horniny, vyrobia kovy na ďalšie stroje, vyrobia elektrinu novou technológiou a ľudí nebudú potrebovať.. už o pár mesiacov ….ten váš časový termín kedy sa to stane (polrok či 3-5) je tak odtrhnutý od reality (prečítajte s porozumením príspevok od AAA) ŽE ÚPNE NEGUJE VŚETKY VAŠE OSTATNÉ ÚVAHY!!!
Tom napísal ste:
..já neříkám, že je potřeba něco dělat..🤔
Naopak říkám, že se nedá dělat vůbec nic…🤐
Тогда зачем эти письма?
Всё ясно!
Tom vaše presvedčenie je tak skalopevné, že by ste sa mali zamyslieť nad tým ako zachrániť ľudstvo! …teda pred AI a tým na čo bola podľa vás vyvinutá …
voľakedy “ludisti” v Anglicku po roku 1800 vzali kladivá a rozbíjali prvé stroje vo fabrikách… nepomohlo, nezastavili priemyselnú revolúciu…
podľa toho čo tu píšete, ste takým moderným King Luddom nového storočia.. varujete a burcujete ľudí proti hroziacemu riziku zániku ľudstva… čo teda máme máme robiť, ak chceme zachrániť ľudstvo?… kladivá to asi nevyriešia, to už história potvrdila…
včera som pozeral klasiku a ono Švejk na otázku prečo je tak blbej odpovedal :
“každej nemúže bejt moudrej, kdyby byl každej moudrej, tak by bolo na svete tolik rozumu, že by byl z toho každej druhej blbej..”
😉
ak takto z úľa…
AI sa dá použit ako rýchly zdroj informácí, sú rôzne AI, niektoré viac na články, iné na obrázky či výpočty…
rozumné je AI požiadať aby vždy uviedla zdroj svojich úvah…
a
vždy si prečítať poslednú vetu v každom príspevku AI
“V odpovediach od umelej inteligencie môžu byť chyby.”
kto “žerie” všetko čo mu AI napíše, ten si to zaslúži …😂
v akom stave sú vaše včely z pohľadu začiatku plodovania? ..ešte stále platí čo hovorili naši dedovia?
Vánoce a Tři králové
V této době matka pokládá své první vajíčko. Zatím však naplno neploduje,
Svátek má Matěj 24. Února
Kolem Matěje se včelstva rozplodují naplno. Tady už včelstva nehledí na počasí nebo teplotu, prostě se snaží nahradit zimní generaci včel novou, mladou silou.
člověk Al stvořil..
ano ale zdokonaľuje rozvíja sa automaticky sama, človek nemá až taký dopad na jej “vylepšovanie", to sa deje automaticky…či?
Tom dakujem za doplnenie, samozrejme že aj moje nadstavky vyrobené z koplenu priamo liatim do formy sú určitá forma polystyrénu , mal som to presnejšie napísať…
Úle Swienty sú vyrobené z EPS, ale s extrémnou hustotou (až 100 kg/m³), čo stiera rozdiely v pevnosti oproti bežnému stavebnému XPS. Včelárske úle sa z XPS (stavebných dosiek) vyrábajú zvyčajne len svojpomocne lepením, kým značkové úle sú takmer vždy odliatky z vysokohustotného EPS (tzv. koplenu). Teda liaty koplen je len iná forma polystyrénu... je tvrdý, celé roky mi nadstavky vydržali bez poškodenia, keď naň klopneš, zvoní to...včely ho nevyhrýzajú a dokonca ani húsenica vijačky ho nedokázala vyhrýzť a skryť tam kokón ... len ho treba nafarbiť zvonku…
k tej otázke o jarnom rozvoji, myslím že som to tu na fóre už písal… citujem:
“Včely do zimy šli s menej zásobami a stačili im, na jar keď mi v drevených úľoch prehratých slnkom už včely chovali plod, v týchto úľoch boli ako v lednici, krátkodobé slnko cez poludnie nedokázalo prehriať vnútro úľa, pretože hrúbka steny bola 40 mm začali teda chovať vo veľkom plod neskôr
ALE
vzhľadom na jarné nočné mrazíky ktoré niekedy ubrzdovali plodovanie v tenkostenných drevených tak tu tie mrazy vzhľadom na izolačnú schopnosť koplenu (polystyrénu) neochladili vnútro koplenových úľov a tak šli s plodom nepretržite , vnútro úľa cez noc nevychladlo, mohlo byť plodu viac nakoľko na ohrev nebolo treba veľa včiel a tak často včely v koplene nielen tie v dreve dobehli ale často ich predbehli…vždy tam boli silné rodiny…možno tým alebo tou izoláciou v koplenových úľoch bolo vždy najviac klieštika, boli rekormanky v jeho počte ale medu bolo najviac len občas…”
ináč Ing Smelý mal cez 100 kg medu v silnostenných úľoch z polystyrénu na stanovišti v svojom bydlisku ale keď také isté úle použil v horách kde mal chatu výťažnosť bola podpriemerná…
zaujímavé🤔
..len postrádam zmysel a potrebu ohrevu priestoru v úli… uvádza to včely do zbytočného zmätku a klame o pomeroch vonku… k čomu je to dobré?
už som to sem písal, môžem zopakovať… v jednoduchých drevených úľoch o hrúbke 25 mm jarné slniečko prehrialo prednú stenu a priestor pri nej a včely začali skôr vylietavať a sa aj skôr rozplodovali ako tie ktoré boli v úľoch z koplenu kde 40 mm hrubé steny spôsobili , že včely boli ako v lednici a držali si nižšiu vnútornú teplotu , pôsobenie slnka nedokázalo vnútro úľa prehriať…
podobne bude možno pôsobiť aj izolácia s dvojitými stenami (a rákosom) u Jirku… včely na jar neprehreje ale zbrzdí…
tento čierny nadstavok môže mať za následok že ich popchne k plodovaniu ale potom jarné nočné mrazíky už neuhrejú a časť “predčasného ” plodu vyhádžu a nakoniec nebudú silnejšie…
tá Jirkova izolácia s dvojitými stenami sa môže správať ako ten koplenový úľ, ktorý neskôr , keď sa už prehrial tak v noci nevychladol a včely mohli s plodovaním v pohode dohnať tie v jednoduchom dreve, ktoré začali skôr…
vyskúšajte a dajte vedieť… zázraky by som nečakal…
Tome určite u včiel NIKDY nie je všetko jasné… práve preto je práca so včelami taká fascinujúca a obohacujúca… len možno mnoho včelárov včely len chová a nehľadá zlepšenia, iní zasa sledujú a čítajú, často sa nadchnú a skúšajú to čo vyčítali či videli na videu ale mĺokto sa zamyslí a niečo vymyslí…
vy prezentujete svoje nápady, ktoré ste skoncentrovali do “blaníckej” metodiky , náročky nepíšem do “úľa Blaník” pretože ja vaše postupne sa vyvíjajúce nápady chápem ako metodiku.. a tu je ja vidím šancu pre vás , šancu aby tu “nebolo mrtvo”..
skúste porozmýšľať či by sa nedalo nejak naformulovať ako ste postupne ten úľ Blaník a vlastne metodiku vyvíjal, teda čo sa objavilo ako prvé, čo sa zmenilo a prečo, čo sa osvedčilo a čo by bolo treba vylepšiť… aby ste ma správne pochopil, ja vám nič NEKÁŽEM písať, len prosím či by ste to neskúsil …chcel by som aby včelári videli na vašom postupe rozmýšľania, ako by mali nad včelami uvažovať, a ako by mali pri včelách rozmýšľať a nebáť sa meniť niečo za nové veci…
Pokud je tedy izolace třeba…
Správna úvaha, … pokud je “třeba”😉…
na jaře je tu vlhko, zima a mlhavo…😢
včely sú deti slnka a hlavne na jar nie je to najvhodnejšie miesto pre ne…
sám si zistil že miesto kde je úľ je pre hustotu medu dôležité!
jediné čo ti môžem poradiť skús po odobratí medníkových plástov ich hneď netočiť ale uskladniť v suchej čistej miestnosti a pustiť odvlhčovač… veľa včelárov to robí (aj M.S.) …samotné točenie plástov urob po pár dňoch… niektorí včelári po vytočení nechávajú odkrytý med s vyšším percentom vody postáť 24 resp.48 hodín ale pozor , v miestnosti musí byť relatívna vlhkosť nízka aby ešte nebral vodu z ovzdušia… teda rel. vlhkosť pod 50% , preto aj vtedy je vhodný ten odvlhčovač ....bežne taký jednoduchší do miestnosti myslím že predávajú aj v Lidli občas alebo pozri internet..
ja také kejkle nerobím pretože to nepotrebujem ale u toho jarného medu keď nechám postáť 24 hod mám ho zakrytý, ale potom plním poháre dolným ventilom …med sa totiž samočinne usporiada v nádobe tak že hustejší s menším % vody klesne dolu a ten redší je hore… posledný med z ustalovacej nádoby vypustím do 4l sklenic a používam pre vlastnú potrebu do čaju… ale ako som písal, mne med nikdy neskvasil, ani tento, hoci máva aj cez 18%…
..no tak rozmaznané huby…😉
…musím sa podeliť o svoju skúsenosť… nemali sme kravku, len dve kozičky a tak sme od môjho najútlejšieho detstva stále raňajkovali bielu kávu (melta s kozím mliekom).. a na večeru (a niekedy aj na obed) mamka navarila “gríz”, teda krupičnú kašu s kozím mliekom… nemal som rád to kozie mlieko obsahuje veľa tuku, na kafe plávala aj ako prst hrubá vrstva a ak som musel dojedať tú krupičnú kašu aj neskôr, mamka vždy navarili viac tanierov, však mlieko bolo tak to bolo hnusné …
a zrazu som nedávno čital rozprávanie manželky slovenského boháča Tkáča,( myslím je je medzi miliardármi SR v prvej pätke) ako sa im fantasticky žije na vidieku a rozplývala sa šťastím že konečne môže variť detičkám krupičnú kašu s KOZÍM MLIEKOM!!!🤔
TAK SI JA HOVORÍM ŽE SOM SA MAL V DETSVE LEPŠIE AKO DNEŠNÉ MILIONÁRSKE DECKÁ
🤣🤣🤣
nemám skúsenosti s úľami z rákosu, medníky mám len z dosky 25 mm, uteplené medníky som mal len z toho 4 cm koplenu a tiež pri ich nedostatku som mal medníky z dosky 25mm hrubej na ktorej bol zvonku nalepený 2 cm polystyrén… ani jednom prípade som výrazný vplyv na % vody v mede nepobadal, ale ty píšeš o rozptyľovaní pozornosti včiel “inými úlohami” a v tom s tebou súhlasím… totiž začali byť čoraz horúcejšie letá a ak má včelár úle na výslní a celý deň na ne praží slnko, musia včely okrem vysúšania medu aj zabraňovať prehrievaniu ovzdušia v úli aby nevyschol plod a to sa robí prinášaním a odparovaním vody, čo je za “rozptyľovanie” a prácu naviac možné považovať…
a
okrem toho že im pribudne ďalšia robota ešte môže dôjsť k tomu, že percento vody , v mede dosúšanom v bunkách nielen že neklesne ale dokonca stúpne… to je jeden z faktorov, ktorý môže mať za následok, že včely viečkujú med s obsahom vody 20% a viac… ale namyslím si že je kvôli tomu potrebné robiť izolované medníky, stačí vhodnejšie umiestniť úle…. Tom, ja a tiež M.S. ich máme pod stromami a nedochádza k “rozptyľovaniu” včiel nosením vody pretože úle sa nepečú na slnku a neprehrievajú sa…