Aktuálně: 2 325 inzerátů289 929 diskuzních příspěvků20 976 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 01.02.2026, 09:18:24 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 31.01.2026, 21:35:14

Tom často v svojich príspevkoch zdôrazňujete, že svoje skúsenosti a názory tu prezentujete všetkým včelárom, hlavne začínajúcim a chcete im dať užitočné rady!

ja som svoj príspevok napísal s príslušným vysvetlením hlavne pre ostatných včelárov, ktorí to tu čítajú a musel som ich upozorniť že vaše tvrdenie (voľne parafrázujem)

“keďže včely v prípade náhlej straty matky začnú chovať matku na staršej larvičke , tak aj pri chove matiek pri ktorom prelarvujeme sa v pohode môže brať dvojdňová larvička a rozdiely v kvalite matiek sú zanedbateľné”

TEDA TOTO TVRDENIE JE HLÚPE, NEPRAVDIVÉ, ODTRHNUTÉ OD REALITY, ODPORUJE VŠETKÝM SKÚSENOSTIAM CHOVATEĽOV MATIEK …

(ďalšia vaša  argumentácia že v blbých úľoch nie je treba kvalitne kladúca matka je na úrovni toho že včelstvo v rojovej nálade keď náhle zoslabne  či ochorie bude chovať matky v rojových bunkách ďalej a budú nekvalitné a nekvalitný , teda slaby bude aj roj pretože to slabé a choré včelstvo sa vyrojí… nekomentujem to pretože včelári vedia že keď ide včelstvo do rojovej nálady, práve jeho zoslabenie teda oddelky môžu rojovú náladu eliminovať)

goro
goro 31.01.2026, 19:22:13 xxx.xxx.75.5

tom no tak, nepreháňajte…

A když se dělaly pokusy - zdroj nechtějte, ještě neexistovaly PC, jaký rozdíl je v kvalitě matek, tak statisticky vyšlo, že vůbec žádný a že nemá tudíž smysl trápit se s ultramalinkými larvičkami, které téměř nejsou vidět.

ten zdroj vašich info je od chovateľov matiek, však…to chápem potom…ale nie je to pravda…

Aby ste ma správne pochopili, je neútočím proti metóde chovu matiek cestou prelarvenia. Je to odskúšaná metóda pre chovateľov matiek a pre šľachtenie nejakej línie je plne funkčná a skoro jediná úspešne overená cesta. Celá metóda je postavená na tom že osirotené včelstvo nemá inú možnosť ako chovať matky z larvičiek, ktoré im včelár nanúti. Prečo hovorím o „náhradnej-núdzovej“ matke z prelarvenia, že nie je najkvalitnejšia? Preto, lebo je vychovaná z larvy, ktorá bola pôvodne chovaná na robotnicu. Väčšina včelárov mi bude možno oponovať ošúchaným argumentom, že všetky larvičky sú minimálne 3 dni kŕmené materskou kašičkou a preto ak sa preloží robotníčia larva nie staršia ako 1-1,5 dňa, včely dokážu vychovať z nej vysokokvalitnú matku s požadovanými vlastnosťami.

Áno, včely pri prelarvení dokážu vychovať matku, ak je z kvalitného včelstva a má geneticky vyhovujúcich rodičov nemusí byť zlá! V žiadnom prípade však nie je kvalitnejšia ako matka z rovnakého včelstva, ktorá včely odchovajú od vajíčka! Prečo? Jednoducho preto, lebo tvrdenie o tom, že včely chovajú larvy robotníc a larvy určené na matky rovnakou materskou kašičkou nie je pravdivé. Už tvar materskej kolísky signalizuje aby dojčičky nadávkovali materskú kašičku potrebnú pre chov matky. Materská kašička obsahuje dva druhy výlučkov, jeden druh výlučkov pochádza z hltanových žliaz a druhý druh z čeľustných (mandibulárnych) žliaz. Materská kašička, ktorou dojčičky kŕmia robotnice síce obsahuje oba druhy výlučkov, ale larvy určené pre chov matky dostávajú materskú kašičku, ktorá obsahuje asi desaťnásobne viac látok ako pantoténová kyselina, biopterín a neopterín, ktoré pochádzajú z mandibulárnych žliaz. Výlučky z týchto žliaz sú schopné produkovať len včely v určitom veku a tak larvu určenú na chov matky od prvého okamihu chovajú vlastne dva druhy dojčičiek. Odlišný spôsob výživy lariev určených na vývin v matku dokázali aj porovnávania metabolizmu oboch druhov lariev. Pri meraní dýchania lariev sa zistilo, že jednodenné larvy určené na vývin v matku spotrebovali za hodinu priemerne 4700 tisícin mililitra kyslíka na jeden gram hmotnosti larvy, kým jednodenné larvy určené na vývin vo včelu robotnicu len 2200! Východzia fyzická kondícia 1-1,5 dňovej larvy, ktorú včelár vyberie z robotníčej bunky a ponúkne včelám na chov matky rozhodne nie je porovnateľná s tou larvičkou ktorá bola celú dobu vývinu chovaná ako matka! Jednoducho výživa lariev ovplyvňuje ich fyzickú kondíciu, napr. množstvo vaječných rúrok vo vaječníkoch matky, kde rojová matka alebo matka z vajíčok ich má až do 300. Ak je larvička na začiatku svojho života kŕmená materskou kašičkou pre robotnice (ktorá je chudobnejšia ako pre matky a možno obsahuje látky zamedzujúce vývoju vaječníkov) počet rúrok sa znižuje cca pod 250 a menej podľa veku larvičky, čím sa znižuje aj výkon budúcej matky.

Preto matky z prelarvovania - pokiaľ sa nevyberú naozaj najmladšie larvičky (cca do 6 hodín veku) - nemajú taký výkon v kladení ako rojové matky, kde sa včely už k vajíčka správajú ako k matke a od začiatku vývoja má larva tú správnu kašičku. Treba zobrať do úvahy, že pri larve štandardne používanej k prelarvovaniu ten 1-1,5 dňa predstavuje vlastne 20-30% z jej života, počas ktorého nebola chovaná ako matka. 

Samozrejme, keď ju včelár vloží do materskej bunky (je v podstate jedno či voskovej alebo umelej) tvar misky okamžite aktivizuje dojčičky, obklopia ju správnou materskou kašičkou a začnú sa starať o larvičku ako o matku, kŕmiť ju ako matku a matku z nej aj vychovajú. Naopak, keď boli robené pokusy preniesť larvičku z materskej misky do robotníčej bunky ich výsledkom bolo, že včely matku z tejto larvičky nevychovali, hoci bola na to „určená“ a prvý deň aj tak chovaná, pretože ďalej ju kŕmili materskou kašičkou určenou pre robotnice. …dokonca podľa info z Apidomie 2017 (Moderní včelár 11/2017, str.27) tak Xu Jiang He rozvíja dokonca hypotézu, že už vajíčko kladené do materskej bunky je iné…

na Slovensku vplyv veku larvičky na kvalitu matiek pri prelarvovaní robil Michal Mačička, jeden z našich najskúsenejších včelárov …. pridávam jednu fotku z jeho knihy :"Praktický odchov včelích matiek", 2011, s. 44. 

popis foto : zľava rojová matka, správne prelarvená matka, matka z dvojdňovej larvičky, matka z trojdňovej larvičky, včela robotnica..

Obrázek
goro
goro 29.01.2026, 17:47:29 xxx.xxx.75.5

Myslím si, že matka z larvení dvoudenní larvičky, odstartovaná a vychovaná ve vč v superskvělé kondici je nakonec kvalitnější, než matka z matečníku založeného sice jako rojový, ale o larvu a pak matečník se staralo podprůměrné nebo jinak strádající, či stresované nebo churavějící (proto podprůměrné) včelstvo.

tu zasa musím polemizovať ja, možno je to krátkou praxou ale nikdy som nezažil rojové matečníky, u podpriemerného, strádajúceho či stresovaného alebo churavěcujíceho včelstva…🤔

Bezpočtukrát jsem se přesvědčil, že se nejméně 40% “umělých” matek přinejmenším vyrovnalo matkám rojovým z pěkných a silných vč.

tu zasa súhlasím, ba môže to byť aj 50%… 

goro
goro 27.01.2026, 17:19:39 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 27.01.2026, 11:05:21

myslím že Tom ti vysvetlil že vyložiť v Blaníku dva plásty nad mriežku nestačí…

Pre Toma

plne súhlasím že chov matiek chce správne podmienky, dostatok mladušiek, dostatok peľu a dostatok skúseností včelára.. (ináč ja osobne považujem všetky matky z prelarvenia za núdzové… ale aj tie môžu  byť rôznej kvality…)

goro
goro 27.01.2026, 07:08:48 xxx.xxx.75.5

michal ten otvorený plod je tam preto, aby tam boli kojičky…

ja to vidím takto, v medníku nad mriežku odložíš v strede tri plásty a vyberieš hore s plodiska dva plásty s otvoreným plodom (jemne ometieš včely aby si náhodou nepreložil matku !) a dáš ich tak, že medzi nimi je prázdno pre tú lištu… OKAMŽITE sa hore nasáčkujú mladušky , nie tie ktoré v medníku uskladňovali med, ale tie v správnom veku, ktoré majú aktivované kŕmne žľazy a sú schopné tvoriť kašičku a kvalitne kŕmiť larvy…je ich tam plno a ty potom vložíš nalarvenú lištu…

neskúša som nikdy vložiť do medníka len nalarvené misky, niečo by sa zrejme uchytilo 

ALE

hore uvedený postup je na istotu! ..a vychované matky sú super…

goro
goro 26.01.2026, 08:22:31 xxx.xxx.75.5

ono pomenovali ste veci skutočne tak ako BOLI, ako chlap ste priznali že ste sa nádejal ZBYTOČNE, mne však tak trochu vrtá v hlave, čo BUDE?😕…píšete že chytrí by sa odklonili od západu…OK…a priklonia sa KDE?… k komunistickým rusom ?😠… alebo k ku KOMUNISTICKEJ číne?🤔…

goro
goro 25.01.2026, 08:23:37 xxx.xxx.75.5

voľakedy u nás 100 psychiatrov vydalo vyhlásenie o duševnom stave premiéra Mečiara…

v USA asi psychiatrov nemajú a tak celý svet “žerie” teda berie vážne jeho aktivitu s “Mierovou radou”…🤔

.. už samotný zámer Trumpovej organizácie “Mierová rada" nie je v súlade s platným medzinárodným právom. Pritom americký prezident podviedol celé medzinárodné spoločenstvo. Bezpečnostná rada OSN mu totiž 17. novembra minulého roka schválila mandát Mierovej rady, ktorý bol však geograficky obmedzený len na Pásmo Gazy a časovo do konca roka 2027. V Charte Mierovej rady sa však Gaza nespomína ani slovom. Už v článku 1 sa konštatuje, že Mierová rada bude vykonávať také akcie na budovanie mieru, ktoré budú "v súlade s touto Chartou" - nie Chartou OSN, ale Chartou Mierovej rady. 

A znovu si pripomeňme, že prezident USA Donald Trump vyhlásil, že sa nebude riadiť medzinárodným právom, ale "svojou morálkou" a šéf jeho diplomacie Marco Rubio sa nechal počuť, že ho nezaujíma, čo robí a požaduje OSN. Ako môže po týchto slovách ešte niekto pochybovať o tom, že Donald Trump buduje paralelu a alternatívu k OSN? Lenže aj keď má takúto ambíciu, toto nie je štandardná organizácia, ktorá by mu mala byť tolerovaná. Nie je postavená na všeobecne platných predpisoch a univerzálnych pravidlách, ale na diktátorskej svojvôli svojho zakladateľa. Ten sa samozvane vyhlásil za doživotného predsedu, ktorý absolutisticky rozhoduje o tom, ktorým krajinám udelí členstvo a ako dlho bude trvať funkčné obdobie člena (Donald Trump rozhoduje nielen o tom, koho do Mierovej rady pozve, ale aj o tom, koho z nej vylúči). Jednotlivé orgány organizácie tiež vytvára výlučne Donald Trump, on rozhoduje o tom, kedy a kde budú zasadať a rozhodnutia prijímané väčšinou podliehajú tiež schváleniu Donalda Trumpa. Členov výkonnej rady vyberá taktiež Donald Trump, ich funkčné obdobie je dvojročné, ale Donald Trump ich môže kedykoľvek odvolať. Vnútorné spory členov sa riešia priateľskou spoluprácou, ale konečnou autoritou je - Donald Trump. Prijímať uznesenia a smernice Mierovej rady je oprávnený jedine - Donald Trump. Mierová rada sa nerozpustí do konca roka 2027 (ako o tom rozhodla Bezpečnostná rada OSN), ale vtedy, keď to uzná za vhodné - Donald Trump. A aby som nezabudol: k tejto charte nie je možné vzniesť žiadne výhrady (článok 12)...

V Davose musel súdny človek pri počúvaní Trumpa pochopiť, že ide o vyšinutého jedinca s toľkými poruchami osobnosti, že to je až škoda vymenúvať. Detinský narcis, ktorý sa zároveň prejavuje ako mafiánsky boss, s tým rozdielom, že keď ste sledovali dona Corleoneho, jeho akcie boli premyslené, stratégia bola jasná a on vedel, prečo to robí. Don Trump vymýšľa mnohé veci za pochodu, drží sa nejakej témy buď preto, že ju starecky nevie opustiť, alebo mu niečo našepkávajú “príjemné charaktery”

a to sa tu niekto vytešoval že ho zvolili za hlavu svetovej veľmoci…😢

goro
goro 25.01.2026, 07:47:39 xxx.xxx.75.5

Martin predsa si vieš odpovedať sám…ak chceš chovať matku “pri matke” teda v medníku MUSÍŠ mať tieto dva nadstavky oddelené materskou mriežkou.. ak nepoužiješ Blaník, kde sa materská mriežka nepoužíva ale iný systém využitia Dadanta,  napr OP, kde mriežka je zakomponovaná tak si myslím že stejne by bol problém… musel by si najprv mriežku odložiť aby matka zakládla nejaký plod v nízkom medníku, PRETOŽE U DADANTU SA DO MEDNÍKA NEDAJÚ VYLOŽIŤ PLÁSTY S PLODOM,   mriežku vrátiť a medzi otvorený  plod v medníku vložiť nalarvenú lištu… to už je jednoduchšie ak sa v Blaníku vyskytne nejaký plod v stredných plástoch medníka využiť to a VLOŽIŤ mriežku A NALERVENÚ LIŠTU MEDZI MLADUŠKY …

goro
goro 22.01.2026, 17:20:06 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 22.01.2026, 14:17:04

kapsuly sú čisto prírodné – môžu byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Živočíšne kapsuly sa vyrábajú predovšetkým z hovädzej želatíny. Výsledná kapsula môže byť bezfarebná, nemá žiadnu chuť ani arómu. Rastlinné druhy kapsúl sa vyrábajú z derivátov celulózy. Sú vhodnou alternatívou najmä pre vegánov a vegetariánov. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že kapsuly sú svojím zložením veľmi podobné gumeným medvedíkom. Neobsahujú teda žiadne mik­roplasty ani im podobné látky.

goro
goro 21.01.2026, 08:16:39 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Z. z 20.01.2026, 20:17:43

rozumiem, vieš že sa v měli môžu vyskytnúť klieštiky zo  zimného ošetrenia ….ak nájdu v tebou zaslanej měli viac klieštikov,  ako sa potom vysporiadaš s pokynom, ktorý pri prekročení 3 ks nariaďuje ošetrovať včelstvá proti klieštikovi?

goro
goro 19.01.2026, 21:00:39 xxx.xxx.75.5

môžem otázku, možno naivnú (u nás táto prax ešte nie 😟)

… ako postupujú pri odbere  kyselinkári keď po vianočnom pokape klieštik zo včiel padá viac ako 4 týždne… to ho pred odoslaním vzorky vyberajú pinzetou?

goro
goro 17.01.2026, 15:05:55 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 16.01.2026, 12:09:51

..tak detva bola za kačku a bolo ich 10 lenže my sme ich volali “nezábudky” (poměnky)..človek nesmel “zabudnúť” v pravidelných intervaloch s detvy poťahovať, pretože bol tak tenké, že ich upchal/ucpal hocijaký tabakový “koreň”, či hrubšia žila s tabakového listu a cigareta zhasla… ale zasa dlhšie vydržali…🤣 … ( no 1 cigareta 3 zápalky)

goro
goro 17.01.2026, 14:54:22 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 17.01.2026, 14:06:59

aj ja som dnes bol pozrieť včelnice…. konečne nie je cez deň mráz tak som pozrel pod vrchnák.. odložence/oddelky majú chumáče pod utepleným stropom… kmeňové včelstvá nemali zatiaľ dôvod liezť do horných zásob… aj tá jedna “biedna” rodinka má zopár včiel ale pod fóliu som nešiel aby som kontroloval zásoby…dostali 8 kg tak by cez tieto mrazy mohli mať dosť ak by kvôli veľkosti chumáčika na zásoby "dosiahli", možno by pomohlo trochu medu dodať priamo k včelám….uvidím ešte či sa rozhodnem do nich siahať…

… neviem či u vás nie sú mrazy,ale  ak včely vylietavajú aj za mrazov (mŕtvolky v snehu) tak by som s tebou zdieľal obavy o včelstvo…😢

goro
goro 15.01.2026, 10:32:58 xxx.xxx.75.5

tom som rád, že ste to prelúskal, sám píšete že to bolo pre vás k niečomu dobré…👍

myslím že autor skutočne nepísal ako chovať včely aby bolo viac medu, on len popisoval čo sa deje v úli…. ďalej je to na včelárovi…

neviem čo ste pri čítaní preskočil (možno aj to, že ak so sacharózou zreaguje 6 molekúl kyslíka vznikne okrem tepla Q aj 6 molekúl CO2 a 6 molekúl H2O 😉)… v každom prípade tam boli odpovede na mnohé “rečnícke otázky” ktoré ste nedávno tu  vnášal ….

píšete že mnohému tam nerozumiete (či nechcete) ale pokojne označíte niektoré jeho závery za nesprávne…. máte na to právo…. nakoniec ani autor nepredpokladá že všetkému porozumieme, myslím že v druhom diele, v druhom odstavci rovno napísal “Ti co nechápou, musí věřit 🙂 ”

goro
goro 15.01.2026, 08:42:40 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 14.01.2026, 17:36:30

bude zaujímavé zistiť konštrukciu úľa, ale môj názor je aj na základe toho čo píšeš teraz , že gró úspechu nahatých včiel je v tých včelách…zrejme trochu iná genetika, ktorá “pasuje ” na tvoju včelnicu… držím palce…

goro
goro 14.01.2026, 17:48:31 xxx.xxx.75.5

já nemusím vůbec nic… 👍 …TOM máte svätú pravdu

I Dymák si vybral, musel bych psát politicky korektně…😠… Tom MUSEL BY STE PÍSAŤ O VČELÁCH A NIE O POLITIKE…  ..ale platí to čo ste napísali hore…😉

Prostě jsme letos neodmetli z česen sníh. Všude vznikly samovolně nepatrné mezírky, kudy vzduch z a do úlů proudil. Ale máme v úctě fyziku a vědu a nic netvrdíme. Jen jsme to nezávisle na sobě zkusili..

U nás padá sneh už druhý týždeň a keďže ma hnevá plotýnka nebol som pri úľoch  a pokojne spávam. 😉Čerstvo napadaný sneh neublíži včelám v tom, že by obmedzil prísun vzduchu lebo je priedušný, po čiastočnom roztopení a následnom zamrznutí snehu dôjde k tomu, že do letáča (česna) je prísun vzduchu tiež zabezpečený pretože okolo steny úľa už zostane medzera kadiaľ môže vzduch prúdiť. Ak by aj slniečko nebolo a nedošlo by čiastočnému roztopeniu napadaného snehu, teplejší vzduch z úľa unikajúci z letáča (česna) si v snehu na letáčovej pätke (letáči) vytvorí otvor .

Nepoznám v svojom okolí nikoho, komu by sa kvôli snehu na letáčovej pätke (letáči) udusili včely. Podľa môjho názoru je to zbytočná obava.

Obrázek Obrázek Obrázek
goro
goro 13.01.2026, 16:57:06 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.01.2026, 16:45:20

Tome nedávno mi písal Dvorský že on už nápady síce dáva na papier ale nikde nepublikuje len odkladá do šuplíku…

tak skúste nájsť u seba nejaký hlbší šuflík 😉

goro
goro 13.01.2026, 14:34:29 xxx.xxx.75.5

Jo, pozdravujete pana Křapku, já na FV nechodím, nemůžu tam psát, systém mě kdysi odhlásil a já se už nesnažil vrátit kvůli nedorozumění s majitelem.

no Pepu môžem pozdraviť na VF chodí, ale čo mu mám napísať prečo mu nedáte pozdrav priamo vy (napr. cez SZ? )….predsa váš prístup na FV nie je zablokovaný stačí sa prihlásiť…

a mám mu aj napísať že teraz fungujete tu na CHZ ?