Aktuálně: 2 002 inzerátů276 434 diskuzních příspěvků19 642 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 09.03.2026, 08:19:43 xxx.xxx.219.189

Kolegovia som fascinovaný akými problémami prežitia ľudstva sa dokážete zaoberať…🤔

takto, včely sú podobne zaťažované rôznymi prídavkami proteínov, a vitamínov  v cukrových cestách a včelárske predajne masírujú včelárov tvrdeniami ako sú nevyhnutné pre včely od včasnej jari… výsledok je podobný, zbytočná záťaž organizmu, nutnosť spracovať a vylúčiť dusíkaté látky alevčely prežijú len ak im to nacpe včelár pred preletmi koleduje si o problémy…

len tak mimochodom, vaječné bielko má ideálne zloženie a pomer aminokyselín pre chov mláďať ešte v škrupine , v rannej fáze.. podobne aj tak ospevované mlieko (kravské či kozie) nie je nič iné len vhodne namixovaný pomer užitočných látok pre chov a rast MLÁDAŤ, teda teliec/telat…

nie celkom chápem prečo by som sa mal týmito produktami napchávať ako dospelák, …je to určené pre rast mláďat… ale ludstvo dokázalo prežiť a tak snáď prežijeme aj ďalej….

goro
goro 08.03.2026, 08:17:50 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 07.03.2026, 19:21:12

coma nebuď zasa zbytočne sebatrýznivý, to je jedno či po 5 či 10 alebo 15 rokoch stále  budeš mať  pocit niečo vylepšovať, pre niečo sa nadchnúť niečo skúšať, …včely sú také… niekto sa drží osvedčených rád a funguje mu to, iný verí len sebe a skúša…riskuje že si natlčie nos ale zasa môže objaviť niečo čo bude lepšie, bude to jeho a bude mať byť na čo hrdý…… sám uvádzaš tri cesty ktoré ťa zaujali, ktorú si zvolíš?..vyskúšaš jednu ktorej veríš najviac alebo popri nej skúsiš aj niečo iné?.. v tomto sú včely krásne…držím ti palce..

goro
goro 07.03.2026, 08:16:48 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 07.03.2026, 07:25:26

ja stále hlásam že včely sa dajú úspešne chovať rôznymi metodikami , v rôznych úľoch … možno som staromódny, alebo zbytočne namyslený ale za úspešné metódy nepovažujem úhyny tretiny včelstva každoročne… vieš si predstaviť čo je to pri 300 rodinách?..

ale ako píšem, závisí od toho čo považuje včelár za dobré pre neho a pre jeho včely…

toto je video o ktorom sa bavíme…

https://www.youtube.com/watch?v=Nkn8msMWXeY&t=9923s

goro
goro 06.03.2026, 20:27:44 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.03.2026, 19:46:44

Ďakujem za porovnanie s Blaníkom, mňa tá jeho metodika nechytila za srdce, ale to som postrehol že necháva kŕmnu komoru nad plodiskom… no hľadá sa… ale tých 30% môže mať aj inú príčinu…

goro
goro 06.03.2026, 20:21:42 xxx.xxx.219.189

ja si myslím, že toto je diskusné fórum😉 

Diskusia: Účastníci sú otvorení zmene svojho postoja a snažia sa pochopiť pohľad druhej strany.

Debata: Účastníci majú pevne stanovené pozície, ktoré bránia a snažia sa nájsť slabiny v argumentácii súpera. 

goro
goro 06.03.2026, 20:08:24 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 05.03.2026, 21:45:51

Martin no z poznámok by si mal vedieť či má dva alebo tri roky, to je sakra rozdiel… osobne nevidím dôvod prečo by mala takáto matka mať problémy s kladením…no v každom prípade ti aspoň nezačnú klásť trubčice, ako píše Tom, matka úspešne previedla cez zimu, ja predpokladám že pri najbližšej kontrole už plod nájdeš, ak nie môžeš riešiť ak to neurobia včely…

goro
goro 05.03.2026, 19:48:38 xxx.xxx.219.189

Martin dobre som ťa pochopil, že tam majú staršiu matku a aj tak začiatkom marca nechovajú plod?..  matka v minulom roku kládla ?

goro
goro 05.03.2026, 19:46:44 xxx.xxx.219.189

Uvádí úhyny 15-30 %, což je , myslím , nepřijatelné a přičítám to té zásadní chybě..

Tom4 v čom vidíš jeho chybu?

goro
goro 05.03.2026, 08:06:02 xxx.xxx.219.189

“Útočit na vás v osobní rovině, shazovat jako vy druhé, hodnotit jak vypadají, jaké mají tetování, jaké mají politické názory, jsou podle něj tupé tužky v penále, nevyzralí…nebudu

správne rozhodnutie 👍

( hoci Tom na to čaká, on sa miestami až trasie nedočkavosťou aby oponentom dokázal že sú nuly a ktomu potrebuje aby sa dali včelári vyprovokovať, aby mu napísali čo si myslia o ňom…… zažil som včelárov, ktorí mu na to naleteli a boli z toho osobné útoky až do hrubostí…)

toto fórum a naše včely si to nezaslúžia…

POJDEM TVOJOU CESTOU …

goro
goro 04.03.2026, 21:45:14 xxx.xxx.219.189

pokiaľ včelár píše svoje skúsenosti a “domněnky” je to stále OK, ak sa musí opierať o AI aby potvrdila jeho domněnky je to na zamyslenie… skutočne sa dá z AI, vydolovať hocičo, je to len VYHĽADÁVAČ  vyhľadá to na čo sa ho opýtame…

skúsme radšej debatovať o tom čo sme zistili pri včelárení a nie to čo nám AI zistí… tá zistí to čo potrebujeme, niečo Tomovi, niečo Adamovi… a nemusí to byť vôbec rovnaké…

goro
goro 01.03.2026, 21:12:22 xxx.xxx.219.189

dnes so bol pozrieť včely..je permanentne nad 12 stupňov, včely spustili pracovný režim, vynášajú posledné mŕtvolky a začali nosiť vo veľkom peľ… (teda až na jedno včelstvo , kde peľ nenosia asi má neschopné sliedičky, proste sú včely ako ako včelári , niektoré nie sú schopné…

ináč tá rezervná matka neprežila ale nakoniec nie je potrebná, všetky rodiny chovajú plod a sú OK…

goro
goro 01.03.2026, 20:50:45 xxx.xxx.219.189
coma:

Krokusy by to mohly být, asi v kombinaci se sněženkami, stanoviště mám cca 300 m od vesnice. Začínají i jehnědy… 

ano, sneženky majú pekne oranžový peľ…dnes som nejaké včely zastihol práve na snežienkach…

goro
goro 28.02.2026, 18:59:10 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 27.02.2026, 21:40:39

pekne oranžový peľ má o tomto čase krokus (Šafran ), u mňa už kvitne, pozri v okolí, v takúto časnú jar včely ďaleko nelietajú…

goro
goro 27.02.2026, 08:47:53 xxx.xxx.110.15

Tome oceňujem že ste si prečítal môj príspevok a prestali ma haniť za snahu pomôcť vám s Blaníkom, omluvu nepotrebujem , radšej zapracujte na tom popísať presnejšie metodiku, aby ju mohol uchopiť aj začiatočník…

snáď vám pomôže aj môj darček a je v češtine….😉

goro
goro 26.02.2026, 20:09:26 xxx.xxx.219.189

Letos bude mít 75 let a sama mi říkala, že už to silou nezvládá se věnovat třeba 13 letýmu vnoučeti na pár dní a nedokáže si představit, že by ho měla “na krku” přes prázdniny ačkoliv by ráda s ním ty prázdniny strávila

Mám o rok menej a vnučka o rok viac a plne sa s tou babičkou stotožňujem….😉

Martin

…Tom ti už odpovedal, je to blbosť….nijako tým včelám nepomôžeš, len ich vystresuješ a narobíš im viac práce…prečo si myslíš že tvoj nadstavok s ožehnutými stenami je pre včely a ich rozvoj lepší ako ich propolisom ošetrený nadstavok s vhodným mikrobiómom úľa…ano nie mikrobióm včiel aj úľ má svoj mikrobióm charakteristický pre dané včelstvo…

goro
goro 25.02.2026, 08:54:41 xxx.xxx.219.189

A tady doplním svojí Domněnku, kterou ale neumím dokázat. Je zde, nejen u mě, podezření, že nepřirozené bílkovinové náhražky nejen, že včelám nijak nepomáhají - není pozorovatelný žádný rozdíl mezi vč, která to dostanou a nedostanou. Já se DOMNÍVÁM, že naopak včely zatěžuje odstraňování pro ně cizorodých a možná zhoubných bílkovinových náhražek z cukru a medu, který v těstě je.

Tom vaša domnienka je v tomto prípade veľmi správna, cesto z náhradnými bielkovinami je pre organizmus včely zaťažujúce, narúša im mikroklímu v žaludku, všetky tie látky sú balastné a včela ich dokáže spracovať len čiastočne…. ak to dokonca dáva včelám včelár PRED PRELETOM je to vyslovene škodlivé, balastné látky im preplnia výkalový vak a včelár môže spôsobiť kalenie v úli, predčasne zoslabenie včiel, ba v niektorých prípadoch aj prepuknutie nozemy. Tiež niečo také neodporúčam.. 

goro
goro 24.02.2026, 10:40:51 xxx.xxx.219.189

Co chcete víc vy Goro? Vůbec vám nerozumím, snad jste zaujatý, už nevím co byste kdo chtěl! Češi mají přísloví: “Podáš prst, veme celou ruku”.

Tom, Tom…nič iné som nechcel, len som vás požiadal aby ste do tých 20 bodov doplnili KK! Nie čo to je KK 😏, ale ako s ňou pracuje pri metóde Blanik!!!! ……ak nedoplníte používanie KK v metode Blaník, nebude postup úplný!

Hoci riskujem, že vám znovu buchnú sadze, ale musím sa opýtať : "KK už nie súčasťou metódy Blanik, už sa nedáva na zimu medzi plodisko a TL???"

toto je váš starší postup ošetrovania včiel v Blaníku:

TLMIČ A KŔMNA KOMORA  na jar…

Včelárim v systéme Dadant na rámikovej miere 39x30 a 39x24 cm. Úle mám s 11 rámikmi. Na konci februára, najneskôr začiatkom marca (musí byť minimálne desať stupňov), zužujem Blinovovou priehradkou vysoké plodiská (tzv. komorovanie). V tom čase stojí vysoký nadstavok (VN) na dvoch nízkych (NN). Jeden z nich nazývam „tlmič“ (TL), ten som vytvoril pred rokom na jar, a druhý je „kŕmnou komorou“ (KK), tú som vložil medzi vysoký nadstavok a tlmič medzi 10.-20. septembrom. Na jar (asi keď končí kvet čerešní) vy tvorím z dvoch spomínaných NN jeden TL so šiestimi rámikmi pre trúdie dielo a to tak, že zo starého TL vezmem dva rámiky s najsvetlejším trúdím dielom a k nim pridám štyri SR. Tieto rámiky pre striedam rámikmi s robotníčím dielom z KK. V tých zvykne zostať trochu nespotrebovaných zimných zásob, a tak slúžia k samovoľnému podnecovaniu, keď ich včely pri oteplení prenášajú hore do plodiska. Tieto zvyšky zásob, ktoré „zažili“ liečenie, nikdy nevytáčam. 

Alebo aj jesenné zakrmovanie ... 

Zakrmujem cez prázdny medník po mocou veľkoobjemových kŕmidiel (kýbliky so slamou či keramzitom). Včely roztok uložia najprv do VN a až neskôr aj s prípadnou neskoršou melecitózou ukladajú zásoby vyššie do NN. Tento NN volám kŕmna komora a zámerne do nej dávam hlavne plásty poničené v medomete ale bo také, ktoré boli zakladené, jednoducho tie, ktoré sa už vytáčať nikdy nebudú. Panenské súše z medníkov odložím na ďalšiu sezónu a tie sa s neskorším liečením nestretnú. Kŕmim toľko, aby táto KK bola plná minimálne do polovice a prípadnú neskorú melecitózu vítam, pretože na ďalší rok sú včelstvá silnejšie, vitálnejšie a idú rýchlejšie do jarného rozvoja. Včelám tento „cement“ počas zimy neprekáža, pretože vo VN nie je vôbec, prípadne nepatrne, a väčšina je ho v KK. Samotná KK putuje v polovici septembra pod VN a to medzi VN a TL.

aj v poslednom príspevku  zo včera predsa  píšete že:

" také KK a také TL musí být NN …

ak tých 20 bodov nie je metodika, len základné predpoklady,  naďalej platí to čo som chcel po vás doplniť (a je mi ukradnuté či do článku alebo do bodov) mali by ste doplniť aj používanie KK…

ináč ja vašu metodiku chovu včiel poznám dokonale, (aj mnohé iné), kvôli mne o KK písať nemusíte, len som chcel pomôcť vašim prípadným nasledovníkom… 

(hore citovaný text, je z vášho článku v Dymáku č.3/2022)

majte sa aj s Blaníkom krásne , nech vám včely nanosia plno medu…

goro
goro 23.02.2026, 18:05:14 xxx.xxx.219.189

tak dnes sa včely po zime dostali prvýkrát von…početnosť včiel bola rôzna ale v najbližších dňoch sa má ešte viac otepliť a budú tie skutočné prelety, keď sa skoro všetko vyvalí z úľa akoby sa rojili…

zatiaľ vracajúce sa včely prichádzali bez peľu, lieska je v miernom opozdení… ešte nepráši… samozrejme že už včely po strapcoch na lieske lozili, no nič nezískali…  ale aj po rokoch ma fascinuje ako včela, ktorá nikdy kvitnúť liesku nezažila, vie že ako prvé má lietať na ňu…🤔

goro
goro 23.02.2026, 17:51:06 xxx.xxx.219.189

Kdo chce si s tím poradí, co myslíte?

Tom, nie kto chce si poradí ale ten  kto pochopí…pochopí určite ten kto už niečo o vašom spôsobe vie, kto niečo nepochopí sa môže opýtať ako ste vyzvali..nik sa nepýtal, tak asi pochopili alebo sa boja..🤔……všimnite si že Adam rovnako ako ja poznáme vašu metodiku a len sme chceli pomôcť, Adam upozornil že treba doplniť boj s klieštikom (aj keď je ho málo) a ja som odporučil doplniť pár slov o KK… a oboch ste si nás podali..  a pritom stačilo napísať jedno slovko.. “doplním.”.