Aktuálně: 2 325 inzerátů289 929 diskuzních příspěvků20 976 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 01.07.2026, 17:03:00 xxx.xxx.7.16

tom, ja vám nebudem písať že nemusím divočinu dolovať z dna ani dná na jar vymieňať… proste vy ste niečo čítali, ja tak včely chovám…

a vy MNE už  nemusíte opakovať, že ste blbý nápad českých včelárskych odborníkov s vysokým podmetom či dokonca prázdnym nadstavkom pod plodiskom premyslene dotvorili a vznikla tak funkčná metodika, ktorú sta už popísali na VF, iFaune aj tu ..

ja ju poznám a vaše skúsenosti rešpektujem… 

goro
goro 29.06.2026, 07:28:57 xxx.xxx.7.16

…ako som písal, nepoznám vylehávanie včiel na prednej strane úľa… mám aj ten vyšší podmet (ak včely v ňom niečo postavia je to na spodných latkách rámikov v dolnom nádstavku plodiska a odoberie sa to pri odobratí nadstavku a NIKDY SA TO Z DNA NEDOLUJE! …včely nie sú tak blbé aby to pristavili k dnu!..vždy je pod stavbou priestor cca 15-18 mm )

..ale aj tak si myslím že včely vyliazajú von preto ako píše Tom, aby svojim teplom nekoplikovali chov plodu… nejde o žiadne prehrievanie, predsa ak je vonku 30 stupňov a včely nie sú priamo na pražiacom slnku či v rozpálenej plechovej maringotke nemá prečo vchádzať dnu vzduch teplejší ako 30-35 stupňov. ..a na tuto teplotu včely priestov v plodisku ohrievali..…včely produkujúce teplo nie sú ale už tam potrebné a tak nekomplikujú prácu vetrajúcim mladuškám… mladušky ani zrejme tak nevetrajú z úľa teplý vzduch ale vodné pary, ktoré sa uvolnili z nektáru a nasávajú suchý vzduch z vonku do ktorého môžu prebytočné pary v úli vnikať… vodné pary sú ťažšie, klesajú ku dnu a uniknú cez sito aleby ich včely pri plnom dne odvetrajú cez česno….(je tam ešte aj faktor ak naozaj stúpla teplota vo vnútri úľa a včely ju museli ochladzovať odparovaním prinesenej vody znovu je to o odstraňovaní vlhkosti, teda vodných pár…) 

goro
goro 26.06.2026, 08:35:21 xxx.xxx.7.16

mám rovnakú skúsenosť s prínosom medovice… ešte keď som mal včely v rade na stojane, väčšina včiel v lete ledva doniesla pár rámikov medu do medníka a jedna rodina dva medníky nabité tmavou medovicou (bez melicitózy)… je to asi o kvalite sliedičiek, ak nájdu zdroj potom už je to len tvrdá práca….

k sírnemu knôtu len jedna veta, každý robí to čo sa osvedčilo, pri zasírení sa nie vždy likviduje choré včelstvo a pri nepoužití knotu môže ísť včelár do rizika ak to včelstvo ktoré posilňuje je náhodou choré.. vo včelách sa musí držať včelár svojho rozumu, praxe ale aj  občas zariskovať,,,

goro
goro 23.06.2026, 09:25:57 xxx.xxx.7.16

tiež mi medovica zafarbila všetko ešte aj agátový med je ružový…🤔

ten hic je naozaj strašný, ale včelám to nevadí, tak ako už celé roky NIKDY SOM NEVIDEL VČELY ANI V TÝCHTO HORÚČAVÁCH  na prednej stene úľov… doteraz som takýto úkaz videl za roky včelárenia len na obrázkoch iných včelárov… (že by to bolo tým sitom v dne 🤔?)

goro
goro 23.06.2026, 09:20:33 xxx.xxx.7.16

aj ja som našiel listy na lipe polepené od medovice ale zasušené, podľa pohľadu do medníkov sa im asi zber tej medovice nedarí, tak strašia včely aspoň na kvete lipy…

goro
goro 17.06.2026, 19:26:33 xxx.xxx.108.8

Nepředpokládal bych u pana Josefa hloupost, jak to mezi řádky čiší z příspěvku pana Gora.

položil som tri jednoduché otázky a poskytol jednu informáciu…

hlavne že viete čítať aj medzi riadkami… 

skúste prečítať aj to, že Jozef typoval práve podľa sfarbenia…

goro
goro 16.06.2026, 21:07:55 xxx.xxx.108.8

…hodně, opravdu hodně velká sršeň…

..čo je v dĺžkovej miere  “hodne”?   …vieš koľko má sršeň (vosa 🤔) mandarínsky centimetrov ? …a koľko cm má Vespa crabro…? 2,5 až po 5 cm u kráľovnej…

goro
goro 13.06.2026, 18:12:58 xxx.xxx.108.8

tak som dnes odtočil nejaký med, niekde 2 medníky, niekde len jeden… obavy s melicitózy boli predčasné, dúfam že to vydrží… 🤔

Obrázek
goro
goro 08.06.2026, 15:46:14 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 08.06.2026, 13:33:01

tie lietavky z premiestneného úľa vyletia za znáškou, takže na pôvodné miesto do nového včelstva pôjdu s nákladom a včely ich pustia… lietavky nemajú v podstate prístup k matke… preventívne  zúž dočasne česno na jednu-dve včely 

goro
goro 01.06.2026, 07:38:47 xxx.xxx.108.8
AMalina:

Může udělat sběrný oddělek 😉. 

..isteže môže, síce píše “využití matečníkú”, tak mu si nejde o jeden oddelek…🤔

v skutočnosti potrebuje nie robiť oddelky ale posilniť aj tie ostatné rodiny , nie ich oslabovať s využitím núdzových matečníkov… radšej nech matečníky nechá na pokoji a rozmýšľa ako vybudovať silnejšie rodiny…

goro
goro 31.05.2026, 20:12:45 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 31.05.2026, 19:28:05

martin som rád že matky máš…. tvoje úvahy o “využití matečníkú” zrejme vytváraním oddelkov… preboha z čoho ich chceš robiť?…oddelky sa robia zo silných včelstiev , kde je pretlak mladušiek… ak kvôli “využití matečníkú” zasa včely úplne zbytočne zoslabíš (začína červen a to už nemôžeš robiť oddelok  z 1-2 plodových plástov)… 

goro
goro 31.05.2026, 14:20:15 xxx.xxx.108.8

tak som dnes pozrel do včiel, agát kvôli extrémnej suchote nedal len po jednom nadstavku medu a to bol extrémne pekne zakvitnutý… kvety “uschli”.. ale včely neprestali chodiť na tie smreky…..medovica je ešte stále na smrekoch…a dnes som na jednej lipe pri kontrole kvitnutia našiel pár kvapiek…včely ich zatiaľ nenašli…ale do týždňa lipa rozkvitne…ta medovica by bola bonus, bez nej je “lipový” med len ovoňaný med v zmeskách…ale pri medovici je z lipy aj znáška…

goro
goro 30.05.2026, 08:35:50 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.05.2026, 06:54:52

Martin ty ani nechceš ten med, tvoje kejkle a úvahy k tomu smerujú…😢

ak sa včelstvo po problémoch dostalo do fáze že zo štyroch plástov má plod na 4 plástoch (!) nedokážem pochopiť že tam chceš meniť matku…matka položí len toľko plodu, koľko miesta má a koľko lariev dokážu včely nakŕmiť..

včely s prvoroja niekedy menia matku ak im nevyhovuje ale to by som ponechal na včely, no úplne scestná je úvaha, že “je zde 100% vykladená stará matka proto prchly”… to máš včely za úplných blbcov a samovrahov, že sa vyroja s matkou , ktorá im nedokáže zabezpečiť prežitie????… včely takú matku menia v úli TV…

oddelek robený z včelstva po vyrojení môže mať vajíčka až po pár týždňoch 3-4…

a posledná úvaha, ak chceš mať med prestaň sa vo včelách neustále rýpať a hlavne  zmena matky cez matečník spomaluje ich rozvoj, kým sa vyliahnu  od nej nové včely staré končia…pridanie kladúcej matky môže zabezpečiť aj med ale o tom tak trochu u teba pochybujem..

jediné čo ma v tvojom príspevku potešilo bola info že nemáš vo včelách HVP 👍

goro
goro 27.05.2026, 09:13:21 xxx.xxx.108.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 26.05.2026, 09:22:19

…nemyslím si že by som ešte dokázal doplniť obsiahlu a košatú odpoveď Toma len jeden komentár si dovolím…:

Takže pokud jsem to správně pochopil tak ten úhlopříčný plást (ten nejdelší pokud by se to dalo do úlu) by byl u česna.

ten najdlhší plást je dušou včelstva, tam začína matka klásť , tam sa rodia včely a bočné plásty sa dostavujú podľa potreby, na ďalší plod ak je potrebné chovať ale hlavne na zásoby…

teda ten najdlhší plást by sa nedával k česnu, tm musí byť tzv. krycí plást, potom peľový plást a potom plodové plásty…