Co chcete víc vy Goro? Vůbec vám nerozumím, snad jste zaujatý, už nevím co byste kdo chtěl! Češi mají přísloví: “Podáš prst, veme celou ruku”.
Tom, Tom…nič iné som nechcel, len som vás požiadal aby ste do tých 20 bodov doplnili KK! Nie čo to je KK 😏, ale ako s ňou pracuje pri metóde Blanik!!!! ……ak nedoplníte používanie KK v metode Blaník, nebude postup úplný!
Hoci riskujem, že vám znovu buchnú sadze, ale musím sa opýtať : "KK už nie súčasťou metódy Blanik, už sa nedáva na zimu medzi plodisko a TL???"
toto je váš starší postup ošetrovania včiel v Blaníku:
TLMIČ A KŔMNA KOMORA na jar…
Včelárim v systéme Dadant na rámikovej miere 39x30 a 39x24 cm. Úle mám s 11 rámikmi. Na konci februára, najneskôr začiatkom marca (musí byť minimálne desať stupňov), zužujem Blinovovou priehradkou vysoké plodiská (tzv. komorovanie). V tom čase stojí vysoký nadstavok (VN) na dvoch nízkych (NN). Jeden z nich nazývam „tlmič“ (TL), ten som vytvoril pred rokom na jar, a druhý je „kŕmnou komorou“ (KK), tú som vložil medzi vysoký nadstavok a tlmič medzi 10.-20. septembrom. Na jar (asi keď končí kvet čerešní) vy tvorím z dvoch spomínaných NN jeden TL so šiestimi rámikmi pre trúdie dielo a to tak, že zo starého TL vezmem dva rámiky s najsvetlejším trúdím dielom a k nim pridám štyri SR. Tieto rámiky pre striedam rámikmi s robotníčím dielom z KK. V tých zvykne zostať trochu nespotrebovaných zimných zásob, a tak slúžia k samovoľnému podnecovaniu, keď ich včely pri oteplení prenášajú hore do plodiska. Tieto zvyšky zásob, ktoré „zažili“ liečenie, nikdy nevytáčam.
Alebo aj jesenné zakrmovanie ...
Zakrmujem cez prázdny medník po mocou veľkoobjemových kŕmidiel (kýbliky so slamou či keramzitom). Včely roztok uložia najprv do VN a až neskôr aj s prípadnou neskoršou melecitózou ukladajú zásoby vyššie do NN. Tento NN volám kŕmna komora a zámerne do nej dávam hlavne plásty poničené v medomete ale bo také, ktoré boli zakladené, jednoducho tie, ktoré sa už vytáčať nikdy nebudú. Panenské súše z medníkov odložím na ďalšiu sezónu a tie sa s neskorším liečením nestretnú. Kŕmim toľko, aby táto KK bola plná minimálne do polovice a prípadnú neskorú melecitózu vítam, pretože na ďalší rok sú včelstvá silnejšie, vitálnejšie a idú rýchlejšie do jarného rozvoja. Včelám tento „cement“ počas zimy neprekáža, pretože vo VN nie je vôbec, prípadne nepatrne, a väčšina je ho v KK. Samotná KK putuje v polovici septembra pod VN a to medzi VN a TL.
aj v poslednom príspevku zo včera predsa píšete že:
" také KK a také TL musí být NN …
ak tých 20 bodov nie je metodika, len základné predpoklady, naďalej platí to čo som chcel po vás doplniť (a je mi ukradnuté či do článku alebo do bodov) mali by ste doplniť aj používanie KK…
ináč ja vašu metodiku chovu včiel poznám dokonale, (aj mnohé iné), kvôli mne o KK písať nemusíte, len som chcel pomôcť vašim prípadným nasledovníkom…
(hore citovaný text, je z vášho článku v Dymáku č.3/2022)
majte sa aj s Blaníkom krásne , nech vám včely nanosia plno medu…