Aktuálně: 2 325 inzerátů289 929 diskuzních příspěvků20 976 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 22.03.2026, 11:28:34 xxx.xxx.219.189
goro:

Konkrétně co vám, pane kolego Goro, poradili ti vaši vědci, které máte v nekritické, málem až ZBOŽNÉ úctě?

milý pane Tom, ja čítam všetko čo sa kde napíše o včelách, aj to čo zistili v zahraničí aj to čo zistili pod Blaníkom… nepoznám nikoho, koho by som mal v “zbožnej úcte”, nie sú to slovenskí ani českí "včelárski odborníci" a rozhodne nie ani americkí, čínski či iní experimentátori ale žiaľ nie ste to ani vy… vážim si každého kto pri včelách rozmýšľa a do tejto kategórie síce patríte, ale na piedestál “zbožňovaného” ste sa zatiaľ nedostali…😢

nepoznám nikoho, koho by som mal v “zbožnej úcte”, nie sú to slovenskí ani českí "včelárski odborníci" a rozhodne nie ani americkí, čínski či iní experimentátori ale žiaľ nie ste to ani vy

goro
goro 18.03.2026, 09:22:35 xxx.xxx.219.189
Martin83:

Zdravím.

Před chvíli jsem se byl podívat ke včelám a u silných na česně byly divné nitkové výkaly viz fota. Včera tam nic nebylo. Čím to může být způsobeno?

Obrázek Obrázek Obrázek

Martin nenapísal si farbu tých výkalov, ale zrejme sú žltohnedé, pri silnom plodovaní a veľkom prínose peľu sa môže stať že mladušky s ním môžu mať problém (zácpa)… ale ty  uvádzaš že sa jedná o silné včelstvo a tak  ako písal TOM, je to o peli a silné včely ten boj s peľom zvládnu bez väčších problémov… možno ešte  dať napájačku aby mali dostatok vody…

goro
goro 18.03.2026, 08:38:18 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 17.03.2026, 22:55:17

Myslím že si sa rozhodol  dobre, rozhodne je to lepšie ako 39/24 a máš k dispozícii hotovú metodiku…len musíš  niekoľko rokov zvolenú metodiku používať aby sa ti dostala do krvi a nemeniť stále úle a metodiky…držím palce a to zameranie na vlastné matky , aklimatizované na stanovište považujem za správne……

goro
goro 17.03.2026, 18:30:24 xxx.xxx.219.189

je to marný, je to marný, je to marný…

Ale váš respekt, jak píšete, si nezasloužím…🙃

kde to píšem?…

Nikdy som si nedovolil napísať že vami vynájdená metoda ošetrovania včiel nie je dobrá alebo nefunkčná… 

práve naopak

píšem že si vážim si každého kto pri včelách rozmýšľa a že vy do tejto kategórie patríte!

z čoho ste pochopili ŽE NEMTE ALEBO SI NEZASLÚŽITE MOJ REŠPEKT???

je to marný, je to marný, je to marný…

goro
goro 17.03.2026, 08:11:55 xxx.xxx.219.189

Konkrétně co vám, pane kolego Goro, poradili ti vaši vědci, které máte v nekritické, málem až ZBOŽNÉ úctě?

milý pane Tom, ja čítam všetko čo sa kde napíše o včelách, aj to čo zistili v zahraničí aj to čo zistili pod Blaníkom… nepoznám nikoho, koho by som mal v “zbožnej úcte”, nie sú to slovenskí ani českí "včelárski odborníci" a rozhodne nie ani americkí, čínski či iní experimentátori ale žiaľ nie ste to ani vy… vážim si každého kto pri včelách rozmýšľa a do tejto kategórie síce patríte, ale na piedestál “zbožňovaného” ste sa zatiaľ nedostali…😢

goro
goro 16.03.2026, 17:27:31 xxx.xxx.219.189

overenie myšlienky že či zvýšená teplota v úli znižuje počet klieštikov a či dokonca likviduje aj vírusy podľa publikovaných údajov už prebehla jedným z jej výsledkov je metodika likvidácie klieštika v špeciálnych zariadeniach (termoboxy) či regulované ohrevy priestorov v úli…. nemyslím si že by tie výsledky boli extra ohromujúce…  pretože novšie experimenty s kontinuálnym meraním teploty priamo v bunkách plodu zistili, že včely môžu mikro-prehriatím buniek plodu znižovať reprodukciu roztoča. ..je to ale dané veľkým rozptylom teplôt na jednom pláste,priemer teploty buniek plodu bol asi 33–34 °C v strede plodiska bola teplota vyššia a stabilnejšia na okraji plodiska boli väčšie rozdiely teploty takže v niektorých oblastiach fungujú teploty rôzne tie cez 40 °C sú pre včely nebezpečné nielen pre klieštika…plod začína byť poškodzovaný približne pri >38 °C dlhodobo  alebo pri >41–42 °C krátkodobo

ale v priemere sa zistilo, že  včelstvá  s lepšou odolnosťou voči Varroa mali o cca 0,5 °C teplejšie plodisko a úspešnosť množenia klieštika poklesla o 10–30 %… 

goro
goro 09.03.2026, 08:19:43 xxx.xxx.219.189

Kolegovia som fascinovaný akými problémami prežitia ľudstva sa dokážete zaoberať…🤔

takto, včely sú podobne zaťažované rôznymi prídavkami proteínov, a vitamínov  v cukrových cestách a včelárske predajne masírujú včelárov tvrdeniami ako sú nevyhnutné pre včely od včasnej jari… výsledok je podobný, zbytočná záťaž organizmu, nutnosť spracovať a vylúčiť dusíkaté látky alevčely prežijú len ak im to nacpe včelár pred preletmi koleduje si o problémy…

len tak mimochodom, vaječné bielko má ideálne zloženie a pomer aminokyselín pre chov mláďať ešte v škrupine , v rannej fáze.. podobne aj tak ospevované mlieko (kravské či kozie) nie je nič iné len vhodne namixovaný pomer užitočných látok pre chov a rast MLÁDAŤ, teda teliec/telat…

nie celkom chápem prečo by som sa mal týmito produktami napchávať ako dospelák, …je to určené pre rast mláďat… ale ludstvo dokázalo prežiť a tak snáď prežijeme aj ďalej….

goro
goro 08.03.2026, 08:17:50 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 07.03.2026, 19:21:12

coma nebuď zasa zbytočne sebatrýznivý, to je jedno či po 5 či 10 alebo 15 rokoch stále  budeš mať  pocit niečo vylepšovať, pre niečo sa nadchnúť niečo skúšať, …včely sú také… niekto sa drží osvedčených rád a funguje mu to, iný verí len sebe a skúša…riskuje že si natlčie nos ale zasa môže objaviť niečo čo bude lepšie, bude to jeho a bude mať byť na čo hrdý…… sám uvádzaš tri cesty ktoré ťa zaujali, ktorú si zvolíš?..vyskúšaš jednu ktorej veríš najviac alebo popri nej skúsiš aj niečo iné?.. v tomto sú včely krásne…držím ti palce..

goro
goro 07.03.2026, 08:16:48 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 07.03.2026, 07:25:26

ja stále hlásam že včely sa dajú úspešne chovať rôznymi metodikami , v rôznych úľoch … možno som staromódny, alebo zbytočne namyslený ale za úspešné metódy nepovažujem úhyny tretiny včelstva každoročne… vieš si predstaviť čo je to pri 300 rodinách?..

ale ako píšem, závisí od toho čo považuje včelár za dobré pre neho a pre jeho včely…

toto je video o ktorom sa bavíme…

https://www.youtube.com/watch?v=Nkn8msMWXeY&t=9923s

goro
goro 06.03.2026, 20:27:44 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.03.2026, 19:46:44

Ďakujem za porovnanie s Blaníkom, mňa tá jeho metodika nechytila za srdce, ale to som postrehol že necháva kŕmnu komoru nad plodiskom… no hľadá sa… ale tých 30% môže mať aj inú príčinu…

goro
goro 06.03.2026, 20:21:42 xxx.xxx.219.189

ja si myslím, že toto je diskusné fórum😉 

Diskusia: Účastníci sú otvorení zmene svojho postoja a snažia sa pochopiť pohľad druhej strany.

Debata: Účastníci majú pevne stanovené pozície, ktoré bránia a snažia sa nájsť slabiny v argumentácii súpera. 

goro
goro 06.03.2026, 20:08:24 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 05.03.2026, 21:45:51

Martin no z poznámok by si mal vedieť či má dva alebo tri roky, to je sakra rozdiel… osobne nevidím dôvod prečo by mala takáto matka mať problémy s kladením…no v každom prípade ti aspoň nezačnú klásť trubčice, ako píše Tom, matka úspešne previedla cez zimu, ja predpokladám že pri najbližšej kontrole už plod nájdeš, ak nie môžeš riešiť ak to neurobia včely…

goro
goro 05.03.2026, 19:48:38 xxx.xxx.219.189

Martin dobre som ťa pochopil, že tam majú staršiu matku a aj tak začiatkom marca nechovajú plod?..  matka v minulom roku kládla ?

goro
goro 05.03.2026, 19:46:44 xxx.xxx.219.189

Uvádí úhyny 15-30 %, což je , myslím , nepřijatelné a přičítám to té zásadní chybě..

Tom4 v čom vidíš jeho chybu?

goro
goro 05.03.2026, 08:06:02 xxx.xxx.219.189

“Útočit na vás v osobní rovině, shazovat jako vy druhé, hodnotit jak vypadají, jaké mají tetování, jaké mají politické názory, jsou podle něj tupé tužky v penále, nevyzralí…nebudu

správne rozhodnutie 👍

( hoci Tom na to čaká, on sa miestami až trasie nedočkavosťou aby oponentom dokázal že sú nuly a ktomu potrebuje aby sa dali včelári vyprovokovať, aby mu napísali čo si myslia o ňom…… zažil som včelárov, ktorí mu na to naleteli a boli z toho osobné útoky až do hrubostí…)

toto fórum a naše včely si to nezaslúžia…

POJDEM TVOJOU CESTOU …

goro
goro 04.03.2026, 21:45:14 xxx.xxx.219.189

pokiaľ včelár píše svoje skúsenosti a “domněnky” je to stále OK, ak sa musí opierať o AI aby potvrdila jeho domněnky je to na zamyslenie… skutočne sa dá z AI, vydolovať hocičo, je to len VYHĽADÁVAČ  vyhľadá to na čo sa ho opýtame…

skúsme radšej debatovať o tom čo sme zistili pri včelárení a nie to čo nám AI zistí… tá zistí to čo potrebujeme, niečo Tomovi, niečo Adamovi… a nemusí to byť vôbec rovnaké…

goro
goro 01.03.2026, 21:12:22 xxx.xxx.219.189

dnes so bol pozrieť včely..je permanentne nad 12 stupňov, včely spustili pracovný režim, vynášajú posledné mŕtvolky a začali nosiť vo veľkom peľ… (teda až na jedno včelstvo , kde peľ nenosia asi má neschopné sliedičky, proste sú včely ako ako včelári , niektoré nie sú schopné…

ináč tá rezervná matka neprežila ale nakoniec nie je potrebná, všetky rodiny chovajú plod a sú OK…

goro
goro 01.03.2026, 20:50:45 xxx.xxx.219.189
coma:

Krokusy by to mohly být, asi v kombinaci se sněženkami, stanoviště mám cca 300 m od vesnice. Začínají i jehnědy… 

ano, sneženky majú pekne oranžový peľ…dnes som nejaké včely zastihol práve na snežienkach…

goro
goro 28.02.2026, 18:59:10 xxx.xxx.219.189
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 27.02.2026, 21:40:39

pekne oranžový peľ má o tomto čase krokus (Šafran ), u mňa už kvitne, pozri v okolí, v takúto časnú jar včely ďaleko nelietajú…