Díky.
David Tučáni je syn pana Antona Turčániho? Měl jsem ho na VF moc rád a netušil jsem, že má nástupce. Já ho nemám.
Pan Hošek, ač mladší než já, jede starou školu předpotopního včelaření na jedné míře. Učí v Nasavrkách a to je pak docela tragédie, když mladé včelaře učí někdo odborně v prostředku osmdesátek. Mě docela šokovalo, že on je v RR a posuzuje moje články? No, to já polykám jen těžko.
MUDr. Marx mi celkem často volá, jsme dohodnutí, že volá jen on. Je to zajímavý člověk, přesněji jeho názory jsou zajímavé a hlavně, on se velmi aktivně zajímá o moje včelaření. Sdílíme de fakto stejný světonázor, jen on ho asi v článcích neventiluje. To ani já v článcích nedělám, forum je, jak se domnívám, něco jiného. Víte, Marxe jsem naživo jakživ neviděl, zavolal mi první on. A já si toho velmi považuju a fakt, že se mě ptá na moje názory, a nejen na včely a včelaření, doktor Marx, stokrát vyváží duševní zvratky nějakého anonyma, nebo aroganci jihomoravského mladého - už jsem si vzpoměl, kdo to je. Marx potvrzuje mojí představu, že kdo má zájem o něco nového nebo originálního, najde si mě a zajímají ho moje názory. Pravda, pan doktor je jen asi o 2-3 roky mladší a asi to bude tím. Na druhou stranu, … a nebo mlčeti zlato. Myslím, že konkrétně vy mi rozumíte a kdo chce, může porozumět též.
Jen z očí do očí bych vám řekl, že a proč já nic od Kolomého nechci. Meduna mi svým včelařským názorem taky nesedl, jméno Urban si nějak neumím vybavit. Některé články v Dymáku mě upoutaly, některé radily vracet se do včelařského starověku, a nebo jen jet zaprděnou prastarou klasiku a hlavně žádné změny.
No a to já prostě nesdílím jako vy a asi pan Petruška. Já si nemyslím, že je dobře dávat prostor lidem, kteří MAJÍ NÁZOR že výsledek násobení 3x3 je jiné číslo než 9 a tvrdit, že je každý NÁZOR správný když dotyčný chce a neříct jasně, že správný výsledek je jen jediný. To je pořád dokola, já na liberalizmus prostě nepřistoupím a naštěstí si zatím můžu vybrat partu, ve které chci být. Třeba MV odmítl moje články a spolupráci proto, že jsem chtěl psát třeba to, že Langstroth není nejlepší úl a že nebylo potřeba ho tu zavádět. A je to tak asi správně, pak mi došlo, že vlastně já bych asi mezi ně ani nechtěl, neboť vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Na druhou stranu, po odmítnutí MV mi došlo, že se nesluší mluvit o oprátce v domě oběšencově a že to nebude trpět nikdo nikde.
Totiž, nejsem dogmatik a nehodlám přizpůsobovat svojí odbornost nějaké doktrině. Třeba proto mám i pohrdanou míru 24 (nejen kvůli prodeji oddělků, vlastně je vůbec neprodávám, jen zjara někdy prodám pár VYZIMOVANÝCH včelstev). No a třeba se právě zabývám tím, zda, když by se ne až v půli září, ale o měsíc dříve podsadila bedna 24 pod VN 24 u Blaníku 24 (nebo i u 30), jestli by jí vyčitily stejně, jako KK 15 s melecitozou.
S Tomem4 právě řešíme TL na jednom rámku a kvůli tomu si opět zavedu Sedláčkovo čudo 39x34,7x11 . Totiž. Vím jistě už 40 let, že TL nemusí být dole (jen se holt trubci chovají nad VN) a že úl může mít pevné neoddělitelné dno. No a až to zveřejním vím jistě, že mi to nikdo nebude chtít otisknout. Prostě proto, že oddělitelné dno a nástavkový úl je posvátná kráva a smrtelné rouhání je v jedenadvacátém století i jen pomyslet na úl s pevným dnem. Ano, všichni “normální” lidi uvažují tak, že budou vymýšelt různé zvedáky, ale já celý život vymýšlím to, co je rouhání a ostatní by to vůbec nenapadlo. Ano, nástavkové úly jsou překonané, jako úplně nejhorší je systém NN. Ještě horší, než systém pouze vysokých rámků v jednom úle. Prostě nástavkáče jsou dobré, ale vývoj se nezastavil a …
Ke kreativitě nepoitřebuju ani angliácký jazyk, ani QR kódy a další. To jsou pro někoho skvělé pomůcky, ale nic nového nepřinesou když bude uvažovat zkostnatělou zaprděnou klasiku.
A tak dále pane Goro. Mám toho a můžu sypat z rukávu tolik, že nějací arogantní uctívači výkluzů si to ani neumí představit. Když bych nynější trend přirovnal nějakým příkladem, tak je to jako vymýšlet tryskový žebřiňák a hledast speciální plemeno volů jako zápřah, zatímco se já domnívám, že by byl asi lepší kamion. Ovšem v době žebřiňáků by každý s ideou kamionu logicky na “normální” lidi působil nevyhnutelně jako magor.
Totiž. Něčeho jsem si všiml už jako pubertální mládenec. Že nejvíc průmyslu je tam, kde byla bída, drsné podmínky a neúrodná půda. Což lidi nutilo inovovat a kreativně tvořit nové. Naproti tomu v úrodných krajích lidi nic nenutilo (a nenutí) k inovacím a tak žádný průmysl nevznikal. Nebudu takové kraje jmenovat, abych někoho neurazil, ale platí to pořád. Mít med, kde meduje lípa a akát a ohrnovat rypák nad jarní snůškou umí každej jouda a nemusí toho o včelách vědět ani tak moc. Ovšem uspět na České Sibiři a v podobných podmínkách většiny území Česka umí jen nemnozí.