Aktuálně: 1 879 inzerátů281 658 diskuzních příspěvků20 115 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 06.08.2025, 12:08:41 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 06.08.2025, 11:46:23

Už vím kde byla chybička. Já totiž mám nastaveno 100 příspěvků na stránku a zrovna druhou stránku tam nemám, takže mi to vyhodí chybu. 😀 

Chyby byly i v Matrixu takže co. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 01.08.2025, 13:19:53 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele SD z 01.08.2025, 13:07:48

Dobrý den,

podle mě by to měla být Užovka Podplamatá (Natrix Tessellata).

trojAAAcko
trojAAAcko 31.07.2025, 09:43:46 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.07.2025, 09:13:50

Nemaká, ale tolik se tam neplatí. 😀 Co jsem slyšel tak naše pobočka v Tunisu i docela zabrala takže těžko říct no, ale jiný kolega zas, že ti v Egyptě jsou hrozný a dostávají samé reklamace. 😀 Ale co už, ony si to ty nadnárodní firmy pěkně spočítají co se jim vyplatí. my smrtelníci holt musíme držet krok nebo se přizpůsobit.

trojAAAcko
trojAAAcko 31.07.2025, 08:48:13 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.07.2025, 08:18:27

My jsme měli před 14 dny takový Evropský meeting pro všechny povinný a tam CEO řekl “díky politice a přeregulovanosti v EU se musíme přizpůsobit a změnit přístup k práci” - mezi řádky to znamenalo “makejte dvakrát víc než támhle v Africe abychom Vás nezrušili”. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 31.07.2025, 08:09:35 xxx.xxx.253.36

Já to tak černě nevidím. Třeba se na další pokus odvolá Uršulka, dostane se tam někdo lepší a Evropa bude zase vzkvétat. Po několika letech to USA a Číně nandáme, RF bude jen předkrm. 🤡

trojAAAcko
trojAAAcko 30.07.2025, 16:41:46 xxx:xxx.7274:eee4

Nechci už nadále tady ve vlákně o politice psát o fyzice - když tak se na to může vytvořit jiné vlákno tak to zkusím ve zkratce.

Buggyra:

Jako v podstatě máte pravdu, ale existují i různé paradoxy. Proč existuje nikdy nekončící konstata “pí”? U toho ventilátoru - proč jsou tam ty tři gumičky? Ta třetí právě “vytváří tu nerovnováhu která to uvádí do zacyklení”. Na dvou by to nikdy nefungovalo a po chvíli zastavilo. Tich příkladů je mnoho. U přečerpávání by bylo důležité aby ta vygenerovaná kinetická energie byla co největší a pak by to mělo fungovat. Možná to nepůjde od nuly samo, ale důležité je aby ta energie byla dostačující pro udržení otáček. U toho ventilátoru se taky musí energie dodat na roztočení, u elektráren je na generátoru taky motor který to jen zezačátku roztočí.

N:

Tak u kola je vždycky převod tak začátek se rozšlape (jako v autě pro rozjezd se dává první rychlost) a postupně se roztočí určitě. Tady ještě hraje roli i kroutící moment. Když dám energii a proženu přes převod tak snížím otáčky, ale zvýším kroutící moment. Pak pro udržení konstantní rychlosti si na kole změním převod kde zvýším otáčky a snížím moment, ale ten snížený moment mi může dokázat udržet synchroně otáčky na alternátoru. Stejně jako u auta když se jede na dálnici a je potřeba udržet rychlost.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.07.2025, 11:19:44 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.07.2025, 10:54:18

Jen obnovitelný zdroj energie. 😀 Včera jsem třeba viděl video (ono jich je víc) kde byly lopatky ventilátoru a vzadu kolo s osičkou a nasazený 3 gumičky. Stačilo dát do pohybu a začalo se to točit samo o sobě. 😀 Nebo motor udělaný z magnetů a auto jezdilo vlastně bez emisně. 😀  Si můžete dohledat na netu.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.07.2025, 10:50:37 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.07.2025, 07:07:05

Taky dobrý přístup. 😀 S tím potomek jste mi vnukla nápad udělat to ve stylu přečerpávající přehrady. Ve výšce třeba dvou metrů dát sud (třeba 10l), udělat koryta dolů - dole bude turbína na hřídeli alternátoru a když se to roztočí tak na výstup se hned napojí 12V čerpadlo (jedno jsem na CHZ zmiňoval https://dratek.cz/arduino/7728-ponorne-cerpadlo-12-v-ultra-tiche.html - jedno doma ještě mám) které to přečerpá zas nahoru do sudu. Přijde mi to tak geniální nápad, že to budu muset uskutečnit. 😀 Jak mám ve zvyku tak to musím ještě vychytat - jednoduchý řízení uzávěru (výstup ze sudu) aby došlo k synchronizaci otáček alternátoru a na správnou rychlost. Na to jsou taky různý serva, že se to dá udělat docela bezproblémů řekl bych. Nějaký alternátor se dá taky sehnat za pár korun na bazoši z nějakýho auta od koncernu.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.07.2025, 06:24:00 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 29.07.2025, 22:56:00

Když se dobře udělá převod tak neušlapu. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 29.07.2025, 19:58:22 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 29.07.2025, 16:19:43

S těmi soláry bych nebyl takový optimista, že budou mít využití. Já mám třeba v plánu vzít alternátor z auta a napojit na šlapací kolo. Ikdyž je to jen 12V tak rychlovarnou konvici do auta mám takže kakao si při nejhorším udělám. 👀

trojAAAcko
trojAAAcko 29.07.2025, 06:43:30 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 28.07.2025, 18:56:05

co s ním bude, když člověka přežije?

V nejlepší situaci asi to, že na Vaše úmrtí se přijde rychle a papoušek se dá nějak do stanice kde se o něj budou starat. V nejhorším asi to, že se na Vaši smrt se nejpřijde hned a on doma bude sám (ještě třeba ve voliéře) a buďto fyzicky nebo psychicky to nedá. Těžko říct.

Trošku morbidní, ale chápeme se jak to myslím - doufám. 😀 Jak nastínil Zjarda:

U mláděte je všechno na Vás a určitě nemá žádnou takovou nebo makovou minulost, což u toho staršího nebo dospělého, může být cokoliv - křik, kousání, napadání nebo jiné nervové neduhy a zlozvyky.

Pokud si pořídíte už nějakého staršího a i Vás přežije tak je tich scénářů opravdu mnoho. Pokud nežijete sama tak to tak drastické nebude. Podle mě je to těžce zodpověditelná otázka.

trojAAAcko
trojAAAcko 29.07.2025, 06:33:30 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 28.07.2025, 23:14:08

neřekli ani mně a to jinak vím i datum invaze do Evropy.😄

Já taky, učili jsme se ve škole v dějepisu. 😀 😀 Hlavně pšt… 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 24.07.2025, 12:09:24 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 24.07.2025, 12:00:51

Ano, mohla to odstranit sama, ale tich důvodů může být mnoho. Může to být automat i ze strany FB, protože tam mohl být (též jsem to neviděl, protože na pc v práci videa na fb nerozklikávám) i blbý obrázek který je chráněný licencí. Běžný problém na YT, IG a dalších stránkách, kdy automat maže videa poměrně rychle. Proto “memes” který odněkud vezmou scénku třeba z filmu nebo obrázek tak ho zrcadlově otočí aby to automat nesmazal. Takže to nemusí být nic tak drastického a prohnilého jak se zdá. Ne vždy je za vším něco tajného, že se to nikdo nesmí dozvědět. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 24.07.2025, 11:46:28 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 24.07.2025, 11:37:42

Asi cenzura, proč asi. 😀

trojAAAcko
trojAAAcko 16.07.2025, 11:33:50 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 15.07.2025, 22:10:51

Ale zase asi budou lepší odborníci s lepšími informacemi, než máte vy.

To neříkám, že mám jen ty nejlepší informace, ale už z principu elektrotechnických zákonů které mimo jiné fungují pořád a všude tak to nebylo jen “posláním více energie k nám do sítě”. Muselo selhat něco dalšího a toto byla jen následná reakce / důsledek. Ať už řízení systému, nedostatečná údržba vedení, … Osobně nebudu podporovat to, že Němci nás odpálili díky tomu, že někde támhle v kanceláři pootočili potenciometrem aby nám dodali více energie a vydělali.

Nám můžou posílat co chtějí, ale pokud není odběr tak je jedno jestli nám “posílají” 10MWatt nebo 1000MWatt. Stejný princip jako když si připojíte něco zásuvky prodlužovačku a budete na tom mít odběr 3A - průřez v prodlužovačce 0,75mm2 by stačil, ale pokud byste na to zapojila něco dalšího s odběrem 7A (bylo zapojené v jiné zásuvce tak Vám 0,75mm2 shoří. Přitom zásuvku máte jištěnou 16A - máte větší "dodávku" než odběr. S tím průřezem je to složitější co se týče dimenzování - vzdálenosti, úbytky,….

Obyčejný výpočet pro motor. Pro distribuční síť je to stejný princip.

https://home.zcu.cz/~nohac/EE1/Cviceni8-Dimenzovani_vodicu_5-Colaboratory.pdf

To je úbytek je tam jen na 200m, ne 200km, 300km,…

A ti na dokladech ukázali, o kolik víc přiteklo v pátek v poledne do naší sítě v místě, kde to “bouchlo”. Srovnávali s výkonem Temelína. Hledat přesná čísla nebudu.

Čísla nehledejte, to je zbytečný, ale zeptám se takhle. Proč šla ta veškerá energie zrovna jen přes tuto část? Ne, že bych nevěřil, že tam nešla ta energie, ale ne kvůli tomu, že oni (Němci) chtěli nýbrž my jsme si jí tam nechali poslat - něčí chybou. Když mám dva paralelní obvody a jeden odstřihnu tak logicky všechno půjde tím druhým. To je první Kirchhoffův zákon - součet proudů v ulzu se rovná nule. Pak může dojít k přetížení / odpálení vedení, ale proč to šlo najednou tím jedním vedením? Chyba řízení? Porucha na paralelním odvodu o kterém se nemluví? Výpadek v nějaké z našich elektráren? Něco tomu muselo předcházet a spíše jsme si za to mohli sami, protože jako platí i ve vodoinstalatérství. Jako voda i proud jde tím nejmenším odporem a jak zmiňoval i tady kolega N, ta distribuce je dosti složitá a vzdálenost ze severu Německa sem znamená i vysoký odpory (včetně ztrát) a větší než z Dukovan do Prahy. V tomto případě jde o ten odběr a kudy se to vede než o to kolik navíc se vyrábí do sítě z elektráren (myšleno energie). Jak jsem výše zmiňoval ty zásuvky.

Pokud by byl BO kvůli přetížení elektrárny (nestíhala by dodávat energii) a ta by se z bezpečnosti stopla tak jasný, Pojdme kritizovat soláry a větrníky, že jsou hrozný. Bych neřekl ani půl slova (možná, znáte mě 😀).

Ikdyž to zní jako kdybych Vám nevěřil nebo se chtěl dohadovat, ale tak to není. Mně jen přijde nelogické házet špínu na někoho / něco za co jsme si nejpravděpodobněji zavinili sami. Či nedostatečnými informacemi (/ zjednodušenými), že nám poslali Němci toho víc než jsme chtěli? Když takhle to ani nefunguje a ještě se k tomu ptám proč to šlo všechno tím místem?

Asi tak no. 😀 Není to jednoduchý říct a rozhodně nemám komplet informace abych mohl říct kde je ta chyba, ale “BO” s odpáleným vedením je jen výsledek jiné prouchy která nemohla vzniknout v Německu.

trojAAAcko
trojAAAcko 15.07.2025, 15:49:54 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 09.07.2025, 23:05:37

Ono spíš jde o to, že soláry ani “větrníky” nejsou schopny udržet stabilní dodávky energie. Slunce nesvítí a soláry vyrábí málo energie( to stejné větrné elektrárny bez větru),ale v síti je požadavek vyšších dodávek. A bylo by vymalováno, kdyby to byl náš většinový, nebo dokonce jedinný zdroj energie.

Ano, to máš pravdu, ale když se bavíme (spíše bavili) o té situaci, že dochází k nadbytečné energii, protože asi “foukal vítr” a “svítilo sluničko” více než kdy jindy tak se nebudeme bavit o tom, že je neschopno stabilně dodávat energii ve smyslu ne vždy sluníčko svítí a ne vždy vítr fouká. To by byl potom už jiný příběh. Jenže pokud nám to sluníčko svítí více nebo máme silnější vítr tak je tu několik regulačních částí kde se to “odfiltruje” a nejen kvůli pro lepší dodávku energie, ale aby se to tolik nepoškodilo. Paradoxně i při extrémě silném větru se větrné elektrárny můžou zastavit, protože by to mechanicky nevydrželo. I při malém větru je tam nahoře docela houpačka.