Včera se řešila nezaměstnanost a dneska ráno mi vyjel graf od p. Výborného který zveřejnil před 2 dny. Už se nám ty procenta docela rozchází. 😂 Procento sem, procento tam. 🤷
Včera se řešila nezaměstnanost a dneska ráno mi vyjel graf od p. Výborného který zveřejnil před 2 dny. Už se nám ty procenta docela rozchází. 😂 Procento sem, procento tam. 🤷
😂😂😂
Total mimo, někdo kdo se chlubí že se nezajímá,
Kde jsem to psal? Pokud si dobře vzpomínám tak jsem jen psal (naznačoval), že tomu rozhodně 100% nerozumím, protože reálně tomu rozumí jen pár výjimečních lidí, ale přehled si nějak udržuji když je čas tudíž zájem je. 😉
“Člověče, přiznám se že jsem dočetl jenom k bodu 2. Víc nedám.”
Za druhý bod jste se nedostal a už víte, že je to "Total mimo"? Si rád čtete jen nadpisy článků a už máte jasno? 😂
Klidně si obhajujte mafiánskou pakáž, kvůli mě nemusíte plýtvat časem.
Já nic neobhajuji, jen poukazuji na reálné vlivy dané tématiky. Rozhodně nemám ve zvyku všemu čemu nerozumím klasifikovat za “mafiánskou činnost” nebo dokonce obecně oblíbeným výrazem “libtardstvím”.
Ostatně stejně vaše ideologie jde do …jako všude v Evropě. Vzdor užitečným idiotum, takových je v každém režimu dost, bylo to tak i za komárů
To, že jsem se snažil co nejobjektivněji popsat danou tématiku nic nevypovídá o mé ideologii. Objektivitu a subjektivitu co nejvíce odděluji a moje čisté názory a ideologii si nechávám jen pro sebe, protože nikomu do toho nic není. 😉
Pokud nenajdou práci jsou z této statistiky vyřazení a převedení mezi lidi pobírající jiné sociální dávky. A tenhle trend je prudce vzestupný.
Proč mám pocit, že mícháte dohromady věci které spolu moc nesouvisí?
1. Sociální dávky se nemusí vyplácet jen, že nejsou zaměstnaní, ale může se jednat o finanční výpomoc lidem kterým třeba umřel někdo blízký který zrovna rodinu táhnul finančně. Vzhledem k růstu cen je růst dávek očekávající.
2. Dále ještě přímo v tom Vašem odkazu máte uvedený průběh “podpory v nezaměstnanosti” který za poslední tři roky stagnuje (uvedeny jsou jen v "Mld." takže jaký jsou miliónový rozdíly nevíme) což za okolností růstu cen a nákladů domácnosti je vlastně dobrá zpráva.
3. 19.05.2025 Vyšla analýza zaměstnanosti a nezaměstnanosti v ČR za 1. čtvrletí 2025 a je tam porovnání buď oproti 4. čtvrletí 2024 či ku 1. čtvrtletí 2024 - chce si to pořádně přečíst.
https://csu.gov.cz/produkty/zamestnanost-a-nezamestnanost-podle-vysledku-vsps-1-ctvrtleti-2025
Jen takový výňatky pro ty, kteří nemají rádi grafy:
"Meziročně vzrostl počet zaměstnaných osob o 24,3 tisíc a vývoj celkové zaměstnanosti tak můžeme označit za stagnaci. Nezaměstnaných osob bylo, podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO), meziročně o 9,7 tis. méně."
“Průměrný počet nezaměstnaných osob podle metodiky ILO2) , očištěný od sezónních vlivů, v 1. čtvrtletí 2025 v porovnání se 4. čtvrtletím 2024 klesl o 4,0 tis.” - Sezonní vlivy můžou být jako výpovědi po 13. platech.
“Celkový počet nezaměstnaných ve věku 15 a více let meziročně klesl o 9,7 tis. na 139,4 tis. osob. Jednalo se o pokles počtu nezaměstnaných žen o 6,4 tis. na 74,1 tis. a nezaměstnaných mužů o 3,3 tis. na 65,3 tis. Nejvýraznější pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán ve Středočeském kraji (o 4,2 tis.), Jihomoravském kraji (o 3,6 tis.) a Olomouckém kraji (o 3,1 tis.). Snížil se také počet osob nezaměstnaných jeden rok a déle (dlouhodobě nezaměstnaní), meziročně o 12,0 tis. na 35,2 tis. Dlouhodobě nezaměstnaných mužů ubylo o 9,4 tis., počet dlouhodobě nezaměstnaných žen byl v 1. čtvrtletí 2025 oproti stejnému období roku 2024 nižší o 2,6 tis.”
Jen dodatek - je dobré si přečíst i ty malé písmenka například:
Strana 2: “1) Údaje za odvětvové sekce mohou být ovlivněny metodikou Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS). Šetření pokrývá pouze osoby bydlící v bytech; nejsou zjišťovány údaje za osoby v hromadných ubytovacích zařízeních, ve kterých jsou často ubytováni cizí státní příslušníci”
Ještě jeden dodatek z kurzy.cz:
https://www.kurzy.cz/makroekonomika/nezamestnanost/
“I přesto, že nezaměstnanost stále nedosahuje přirozené míry (4,5 – 5,0 %), mírné ochlazení na trhu práce v porovnání s loňským rokem je patrné. V meziročním srovnání bude nezaměstnanost vyšší (3,8 % průměr 2024), protože firmy budou v následujících měsících čelit slabší poptávce, strukturálním změnám a bude nutné z jejich strany více automatizovat výrobní procesy. Zároveň slabý hospodářský růst Německa negativně ovlivňuje český export, což může vést k poklesu výroby a následnému propouštění.” - Za to určitě může jen zdražení energie v ČR a která je dražší než v Německu…. (sarkasmus).
Je vidět jak se různý zdroje rozcházejí a brát informace jen od jednoho je jako kdybyste neměl žádný zdroj. Dále je vidět, že mnoho informací se dá odhadovat a připravovat se na ně když vynecháme případy jako, že nám tady padne atomovka. Výpočty takových dat má své metodiky a s každou budeme mít jiný výsledek a tyto metodiky se liší třeba koho či kolik vlivů budete zohledňovat. Jenže pokud nám data relativně (reálně) stagnují tak se může stát, že jeden zdroj řekne jak se něco zdražilo a druhý zdroj Vám řekne, že se zlevnilo. Potom vzniknou tři skupiny - 1. která neví která bije, 2. bude tvrdit, že se zdražilo, 3. že se zlevnilo. Pak jsou ty typický dohady mezi druhou a třetí skupinou a první skupina se neúčastní diskuze a je označována za špatnou od druhé a třetí skupiny. 😉
A přitom kdyby pořídil poloviční varny, aby to mohla tahat v pohodě ženská, tak by si hlavní kuchařku mohl vybírat, tak jednoduché to je. Energie byly jejich nejmenší problém, bylo to prudce výdělečné. No nic.
Jak by Vám bylo řečeno či dokonce bude - jedná se jen o libtardí myšlenky které jsou prostě špatně. To se musí počítat trojčlenkou s přímou úměrností a potom byste došla k tomu, že za všechno můžou energie. 😀
Jinak je otázka, jestli by to menší nádoby vyřešily. Ono ta paní by to měla jednoduší na tahání - to ano, ale výstup musí být zachován takže by jich muselo víc a to by zabralo víc času (a víc by nachodila?). To radši si říct u nějakého svářeče který by vyrobyl vozík výškově stejně se stolem s kolečky a nahoru by se udělaly pojezdy. Nádoby se prostě převážely. Do kuchyně se dělá nerez pokud si dobře vzpomínám (ještě jsou další materiály, ale nerez je častý v potravinářským průmyslu) a to se svařuje dobře. Takhle bych to vyřešil já a takový vozíky by asi stály míň než kupovat menší nádoby které by vyšly podstatně dráž. Nevím jak velké to bylo (ten podnik,…), ale asi se nejednalo jen o jednu / dvě velké nádoby když se tomu dařilo jinak dobře. Jen moje čistá teorie. 😄
A to povídání předtím je velmi obecné. Aplikovatelné u lidí a malých zvířat (savců).
Ono to asi konkrétněji moc nejde. Jinak by plast měl být poznat, ale záleží jak moc to taky papoušek rozkousal. Pokud to budou malý kousíčky tak je to horší, ale jít by to mělo i tak. Prostě jak to napsal zjarda - “Plast obecně má vyšší hustotu než okolní tkáně, a proto je na RTG snímku viditelný.”. Když je zvíře překrmené (“vypasené”) tak z RTG se hůře diagnostikuje / hledá problém. Bavil jsem se o tom jednou s veterinářem ohledně Pogona V. (Agama Vousatá). Právě říkal, že jakmile je to fakt obézní zvíře tak přes ten tuk se to hledá špatně. Rentgen se dá taky různě nastavit takže pokud ve veterinář fakt dobrý tak to dokáže nastavení správně odhadnout hned napoprvé aby viděl / našel co hledá pokud je tam samozřejmě něco špatně.
Líbí se mi jak máte nad vším tak jasno. Prostě Vám přišlo vyúčtování energií a zaplatil jste o tisícovku víc. Tak jste si řekl, že o kolik musí zaplatit firmy více když Vás to stálo o tisícovku a prostě jste to vynásobil třeba tisícem a vyšel Vám milión? 😃
Vím o spoustu firem které padly svou blbostí - ať už se jedná o změnu majitele (zdědil), špatně a neefektivním nastavením firmy či nedostačující adaptace na trh. Ano některé padly na ceně energií, ale není to 100% a není to ani 80%. Firmy mají taky úplně jiný sazby a smlouvy ohledně energií. Pokud by to bylo tolik o tich energií tak by se třeba v Plzni nestavělo tolik nových hal pro firmy které jsou už půl roku dopředu zamluvené. Kdyby to bylo tak drastický tak pracovní trh se stopne. Jenže ono je to ovlivněno dnešní mentalitou kde mnozí chtěli podnikat a ono prostě se trh tím přeplnil.
Tak to chce trošku pouvažovat a popřemýšlet jestli chcete ten nejrelevantnější výsledek, ale chápu, že je jednodušší prostě si udělat dedukci na úrovni školáka ZŠ a všechno ostatní nazývat libtardními pindy. 😉
Počet lidí na hranici chudoby roste, roste i nezaměstnanost také vzrůstá stejně počet lidí na dávkách.
A jak víte, že je to přímo vinou vlády a ne chybou třeba jednotlivce se špatnou finanční gramotnostní, celosvětovou ekonomikou, změnou poptávky a nabídky (trhu) a inflací která je z větší části zapříčeněná situacemi mimo ČR? Tich příčin může být opravdu mnoho a ne za všechno může vláda. 😉 To je jako obviňovat Prezidenta, že nic nedělá. Neustále kritizovat za cokoliv když se objeví možnost ačkoliv to ovlivnit nijak nemohl? Já z něj taky nejsem úplně nadšený, ale nemám potřebu ho za něco pořád kritizovat, ale naopak musím uznat, že se mi líbilo jak se vyjádřil ohledně tématu osvobození ČR.
Dále je dobré si uvědomit, že této (finanční) tématiky nejsou rostoucí přímky nýbrž křivky. Ty propady se objevují a objevovat budou. V ekonomice se tomu říká “černé labutě”. Pokud firma není správně řízená či zajištěná tak skončí na každé kravině. Obdobně to funguje jako v přírodě - “přežijí jen ti nejsilnější”. Celý systém je tak komplexní, že to chápe opravdu jen malý počet lidí a mezi ně já ani rozhodně nepatřím, ale když člověk má zájem tak si může zjistit co danou problematiku způsobuje či ovlivňuje a udělat si lepší obrázek přestože to chápat kompletně nebude. Nesmí se opomíjet i ta skutečnost kterou jsem výše naznačoval. Každý má nějaké životní zkušenosti, myšlení apod… a to se pak i projevuje na tom čemu věříte a čemu ne. Proto ty politické dohady mezi voliči dost často nikam nevedou. Málokterý se nechá ovlivnit a přehodnotit svojí volbu, ale i to je pak špatně, protože nemá pak pevný názor v očích jiných. Ani se nedivím lidem, kteří nesnáší politiku jako téma konverzace a nikomu neříkají koho volí, protože to někomu říct je kolikrát o nervy.
No dobře, ale nestranné médium dá stejný prostor k vyjádření oběma táborům, tedy těm, co nahrávají jedné i druhé straně, i kdyby v redakci byli všichni s odznáčkem. Tedy tak by to mělo fungovat.
Mělo, ale co se týče psaných článků tak to je takové malicherné. Támhle politik něco řekne a média se toho chytnou a něco o tom napíšou. Koho nechtějí poškodit tak se o tom nezmíní a koho poškodit chtějí tak vydají 3 články denně v rámci jednoho média. Jak jsem zmínil výše p. Turka. Zemře papež a nic se neděje, ale Turek jel přes 200km/h na D5. Nerudová o tom básní do teď. 😃
Když si vzpomenu na debatu prezidentských voleb tak tam to měli časově hlídaný a moderátor to reguloval tak aby každý měl čas na konci stejně. To se z tohoto pohledu dá brát objektivně.
ta klec na fotce je vyfocena jenz čtvrtky
O tom i já pochybuji. Ta konstrukce klece je mi velice povědomá. Velice snadno dostupná klec v sériovém provedení tudíž přesně dané rozměry které jsou snadno dohledatelné. 😉
Jinak tento typ klecí se dělá symetricky a nedá tolik práce si s tím pohrát a dopočítat z fotky.
Na fotce jsou červeně označeny dvířka a modrou čárou půlka délky voliéry + menší výpočet s odhadovánými parametry. Obdobnou voliéru mám taky doma takže tloušťku drátu případně mezery si můžu posuvným měřítkem změřit až dorazím domů. 😉 Je možnost, že máte propojeno více voliér spolu, ale to by finančně vyšlo podstatně dráž a nedává mi logiku proč by začátečník utrácal X tisíc za takové voliéry a měl tam tři běžné korely.
Foceno může být tak z ¼ celkové voliéry, ale více než 50% délky a výsledek zda je to málo nebo hodně - to si udělá obrázek každý sám. 😉
Ještě jen dodám, že vzhledem k tomu, že cca v půlce výšky máte prostor na oddělení prostoru voliéry pro snažší odchyt určitých jedinců tak pravděpodobnost přidělaných bočních voliér se rapidně snižuje.
Podle mě každý nějak nahrává nějaké straně. Ono udělat čistý ("nefalšovaný") objektivní článek je hrozně složitý a vždycky se tam objeví subjektivita. Jenže bohužel u nás je to doslova mediální válka od politiků takže je to znát hodně.
Já osobně si to někdy z nudy přečtu nebo projedu komentáře “doporučených” příspěvků na FB od nějakého politika a víc to neřeším. Mám nějakou povahu, způsob myšlení, i nějaké drobné životní zkušenosti a spoustů plánů do života a pak jen odvolím u voleb dle svého nejlepšího uvážení, svědomí a vědomí a co se stane se uvidí. 😀
Před pár dny mi vyjel velice krásný příspěvek na FB od nějakého “random” člověka a ten to napsal velice krásně. Popisoval současný stav politických stran, jak se snaží mediálně ztrapňovat ty ostatní strany případně konkrétně politika (viz. Turek nedávno) nebo kampaně stylu “anti-Babiš”, “anti -Fiala”, “anti-…”,…. a nefunguje to stylem “My jsme takový, chceme tohle a uděláme to takhle”. Mně osobně to taky štve když se mě snaží urážet za to, že jsem volič někoho a ne jejich, protože ti druzí jsou blbí a my jsme ti dobří. Teď se zase jede styl “proruští” a “neproruští”. 😀 Je to z mnoha důvodů hrozně smutný, ale místo breku se aspoň zasměju když vidím jak to někdo životně prožívá. 😀A tich znalců na FB v komentářích - být oni v politice tak ČR prosperuje do půl roku a nemáme žádný státní dluh. 😀
Já teda politiku tolik nesleduji a ani neprožívám, ale na FB mi pořád vyjíždí příspěvky TOP09, ODS, ANO apod… (SPD už tolik ne) a teď mi vyjelo tohle. To jsem si musel i přečíst.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-spolu-se-vytasilo-s-tabulkou-proti-babisove-vlade-podle-ekonomu-je-zavadejici-40523246?cwreturn=1&cwconsent=CQSOZIAQSOZIAD3ACQCSBsFsAP_gAEPgAATIJNQJgAFAAQAAqABkAEAAKAAZAA0ACSAEwAJwAWwAvwBhAGIAQEAggCEAEUAI4ATgAoQBxADuAIQAUgA04COgE2gKkAVkAtwBeYDGQGWAMuAf4BAcCMwEmgSrgKgAVABAADIAGgATAAxAB-AEIAI4ATgA7gCEAEWATaAqQBWQC3AF5gMsAZcBKsAA.YAAAAAAAAWAA&cwszncmpone=1&cwreferrer=https%3A%2F%2Fwww.novinky.cz#utm_content=ribbonnews&utm_term=spolu%20se%20vytasilo&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Proto je vhodné mít u inkubátoru dva termostaty, přičemž jeden je předřazený a hlídá maximální možnou dosažitelnou teplotu.
Dovolím si tu odložit menší vsuvku. U takových předřazených termostatů (je vlastně jedno o co se jedná) s bezpečnostním charakterem je vhodné dělat zapojení rozpínacím kontaktem (NC - normally closed) - obrácenou logikou. V případě poruchy v kontaktu dojde k rozpojení a snižuje se riziko nežádoucích situací. Dále například u spínacích kontaktů nemusí dojít ke sepnutí a tudíž opět by mohl být problém - u tak malých spínacích proudů je hodně nepravděpodobné, že by to mohlo nastat, ale u činských výrobců je možné cokoliv.
Kdo ví proč o nich není tolik slyšet. 😀 Pamatuji si jak Zarzycký měl vstup myslím pro ČT a Zarzycký tam začal jak je to na hov.. a ČT okamžitě “Děkujeme za rozhovor” a vypli ho. 😀
Plzeň a Ukrajinci jsou zajímavé téma. 😀 Zarzycky dostává pořád kritiku co se týče bezpečnosti v Plzni, protože on hodně propagoval “bezpečnou Plzeň” a ona najednou moc bezpečná není. Řekl bych, že se to teď docela v Plzni uklidnilo, ale není to tak dávno co v Plzni pořád bylo nějaké znásilňování, nedávno obvinění muže (Rumun? Litevský? - už si nepamatuji) který porval s dvouma ukrajincema. 😀 Dva roky zpátky byl případ toho znásilnění a pokus o vraždu nezletilé holčiny která přežila jen díky tomu, že hrála mrtvou. Ten seznam je fakt velký a nedivím se mu, že chce to konečně nějak vyřešit ikdyby s pomocí velvyslance. Americká třída v pátek večer nechcete navštívit a 50% lidí v tu dobu jsou policisté. 😀 Vlastně asi před týdnem bych ukrajinský “driftař” na náměstí a ještě s předokolkou. 😀 😀
https://www.krimi-plzen.cz/a/drift/
Ono v Plzni žije taky spoustu Ukrajinců kteří jsou slušní, pracovití a češtinu se naučili tak hezky, že je obtížné je poznat.
Jak píše kometa. Po zrušení IF se Faunaportal snažila to “napodobit”. Použila (“zkopírovala”) vlastně základ staré IF - pokud vím tak to sami psali, že to tak udělali. Já jsem tam jeden čas chodil a hodně lidí co se týče terarijní inzerce tam přešli z IF. Pak je ještě Faunaaflora která vznikla od ŽE nebo Terrabazar (nebo obou?) - přesně nevím a neřekl bych, že je to nějak podstatné. Každopádně rozhraní a funkčnost Faunaaflora byla (a pořád asi je) podle mě hrozně bídná.
Já bych se chtěl zeptat na jeden nešvar. Chtěl jsem si něco vyhledat, ale jen v určité kategorii (teraristika) a když jsem dal text na vyhledání tak mi to vyhledalo všechno napříč všemi kategoriemi. Musel jsem si to ještě filtrovat.
Šlo by to vyhledávání nějak upravit aby když už mám tu kategorii rozkliknutou aby mi to vyhledávalo jen v té kategorii?
Akutní to vůbec není - já teda osobně tak často nevyhledávám starší vlákna, ale když už jsem dnes hledal tak mi to moc nepomohlo. Když napíšu klíčový slovo jako terarijní druh (například “Anolis”) tak mi ptactvo nevyjede, ale jakmile napíšu něco obecnějšího - třeba “pohlaví” tak už tam mám ptactvo, hlodavce a apod… 😀
Děkuji. 🙂
Nemáte rád zběsilou jízdu? 😃
Něco podobného jsem četl, ale byla to verze kde ten manžel opravdu podváděl. 😀
Každá mince má dvě strany. 😀
tyhle lidi ani strany co je deleguji nevolit
A sledujete vůbec dění a hlasování EU? Já si třeba před pár dny četl kdo jak hlasoval ohledně emisních povolenek a celkové zmírnění “green deelu”. Až na pár výjimek to bylo velmi pozitivní ze strany ČR. Jenže pořád je to jen 1/27 což je pořád docela málo.
Absolutně mě nezajímá kdo to kam tlačil ale kdo zvedl pro takový nesmysl ruku.
Pokud Vás to nezajímá tak proč se tady k tématu vyjadřujete?
Ostatně tyhle neziskovky, říkejme jim politické, co se snaží měnit zákony musí být odstřiženy od veřejných financí.
Pokud máte rád škatulkování tak si u klidně toho zůstaňte. Jen to ukazuje, že Vám dělá problém přemýšlet komplexně.
S jedinou Vaší myšlenkou se kterou můžu souhlasit je tato:
Změna myšlení je nutná ke změně společenské
Jenže změnit myšlení mnoha členských státu ("k obrazu svému") které mají nějak nastavenou svojí mentalitu taky v závislosti i na své historii jako i Češi v ČR tak to není tak snadné. 😉 Takže nechápu proč máte nutkání se kvůli tomu tak rozčilovat. Prostě volte dle svého nejlepšího vědomí a svědomí uvidíte jak to dopadne. Pokud to nedopadne tak jak jste očekával tak se hold nedá nic dělat. Nejste jediný, první a ani poslední. Nespokojení lidi byli vždy.
Děkuji. 😉