Na tuto tématiku jsem okrajově narazil když jsem se zajímal o hadí vejcožrouty. U nich nedokázali zjistit jak se had rozhoduje které vajíčko je oplozené a které ne, ale vždy vybral jen to oplozené. Tudíž si myslím, že samice to nedokážou rozpoznat zda je oplozené či nikoliv.
Abych vysvětlil proč si to myslím. Pokud vejcožrouti mají schopnost rozpoznat oplozená vajíčka od neoplozených tak obecně to “ptactvo” neumí si roztřídit samo když si to had musí zjistit sám. Jestli to nějaký konkrétní druhy ptáků umí - to nevím. Třeba mně někdo o konkrétních případech poučí (a doufám, že ano).
»
Odpověď na příspěvek uživatele
Anonymní z 16.05.2025, 08:43:29
Řekl bych, že spojujete hrušky s jablky. Pozitivní seznam prosadila do EU neziskovka z nejmenovaného (už si nepamatuji ze kterého) státu EU . Pokud si dobře vzpomínám stačilo 50 tisíc podpisů petice.
Dále abych to ještě pro zajímavost upřesnil pro ty kteří to ještě neví. Tato myšlenka nevznikla původně kvůli ochraně zvířat, ale kvůli zamezení přenosu nemoci ze zvířete na člověka ("zoonóze"). Díky tomu, že to má i “ochranářskou” myšlenku je věc druhá, ale takto se to propagovalo.
EU následně pověřila organizaci RPA aby provedla průzkum v každém členském státu a udělala doporučení zda je nutné pozitivní seznam prosadit či nikoliv.
Před pár měsíci jsem dostal menší “backstory” jak to bylo v EU před pověřením RPA. Mám to od člověka který mi vždycky dal věrohodné informace a v tomto mu osobně taky věřím. Jestli je to opravdu pravda, nevím.
Backstory:
“Když se měl v EU projednávat pozitivní seznam mělo se to rovnou odhlasovat, ale díky vlastní iniciativy českého politika to dopadlo takto → předání této tématiky do rukou RPA. Jinak už ten pozitivní seznam tu byl a nikdo by se nikoho neptal. I tak hlasování dopadlo nějak 19 pro a 8 proti (Německo, ČR,…). ”
Ikdyby se u nás změnil status a ČR by byla pro pozitivní seznam tak je to už jedno. Momentálně to vlastně závísí jen na vyhodnocení RPA pro kterou mohl dotazník vyplnit kdokoliv.
»
mastnacek z 15.05.2025, 11:32:41
Momentálně mám tolik času, že si dojdu ven si zapálit a vstřebat ty Vaše nadprůměrné znalosti a chybný výstupy který bych neočekával od někoho s takovou intelektuální úrovní. 😀
»
mastnacek z 15.05.2025, 11:26:17
Na co ze jste zalozil tohle vlakno?
Vy máte asi problémy s pozorností? 😀
»
mastnacek z 15.05.2025, 11:20:16
**TrojAAAcko** (s extra áčkama pro důraz!) vysvětluje, že AI vlastně není inteligentní, protože "nemá pocit, že by tomu rozuměla". No jasně, počítače přece mají mít pocity!
Tady je trošičku chybička. Já nepsal, že počítače mají mít pocity nýbrž, že já mám pocit. Neplést si hlavně “emoce" a “schopnosti”. 😉 Něčemu rozumět je schopnost kterou by umělá inteligence jako taková měla umět. Kdybychom se bavili o “umělém organismu” tak tam bychom mohli očekávat i pocity.
»
mastnacek z 15.05.2025, 11:14:29
Nic originálnějšího Vás nenapadlo? To je věc kterou jsem slyšel už nespočetkrát, protože tuto přezdívku užívám už řadu let. I pro účty kdy jsem se věnoval volnočasově e-sportu. 😉
Někteří byli opravdu kreativní, ale třeba nápady s AAA bateriemi byly taky časté. Pochybuji, že se Vám povedlo to co jste zamýšlel.
»
mastnacek z 15.05.2025, 11:04:18
Jaký, že programovací jazyky umíte?
Takovymu pytlikoj nebudu sverovat duverne informace.
😂😂😂
»
mastnacek z 15.05.2025, 10:44:32
😂
Super, tak jste přeposlal “výsledek” a ne na čem to funguje. Tak jsem se zas nic nedozvěděl. 😀 Tak jinak. Jaký, že programovací jazyky umíte?
»
mastnacek z 15.05.2025, 10:33:54
Očividně ano když reagujete poměrně rychle pod vlákno které je pod Vaší úroveň, plné kravin a teorií. Přispívající s nulovou znalostí a ještě stíháte reagovat na každého zvlášť. 🙂
Jinak já dneska byl na ambulačním v nemocnici a konkrolovali mi i zrak. Neříkali nic, že by bylo špatně. Klidně ofotím zprávu z nemocnice jestli nevěříte. 😉
PS: O přestávce na záchod nechodím, to by pak bylo zadarmo a to není ono.
Mohu se zeptat jak to nakonec dopadlo? Můžeme ještě něco zkusit případně vymyslet. 🙂
»
mastnacek z 15.05.2025, 10:20:48
😂😂😂
Očividně máte čas nonstop.
»
mastnacek z 15.05.2025, 08:59:51
Vy jste taky zatím nic nepředvedl jak zkušenostně či znalostně. Ani jste nenapsal konkrétně kdo se v čem mýlil a jak to teda je (to by Vám tolik času k napsání nezabralo). Jen egoisticky, že nikdo nic neví, jen Vy víte toho nejvíce. 😉To, že napíšete zkratku “API” či “token” nic neznamená. To dokáže napsat i školák prvního stupně ZŠ který šel na kroužek programování a náhodou se učitel o tom zmínil. 😀
Když jsem Vás k tomu vyzval tak jste jen stáhnul “ocásek” a primitivně se vymluvil.
»
mastnacek z 13.05.2025, 13:39:20
bezte oba plkat o necem, co mate osahany, teorie si nechte od cesty.
Zatím jste o AI psal jen způsobem, že to má jen potenciál a brzy nám vypadnou oči z důlků, že my nic o tom nevíme, ale Vy ano. Pokud toho víte tolik a samozřejmě máte jen pravdivé informace o tom jak to přesně funguje a co to vlastně je tak se podělte. 😉 Rád se přiučím něco nového a pokud máte přístup i ke kódu AI tak ho zveřejněte - ten bych si rád prohlédnul.
Když my jen teorizujeme…
»
Varaxi z 13.05.2025, 12:56:28
Děkuji. 😉
Ty peníze se nějak vyřeší, uvidíte.
Jak říká moje babička - “Peníze byly, jsou a budou, ale my už tu nebudeme”. Trošku jsme se museli “uskromnit”, protože platit dvě hypotéky je nepříjemné. 😀S tím, že minulý rok ještě přítelkyni změnili pozici a snížili plat takže ta docela bojuje skoro rok a ještě v Únoru řekli, že firmu zavírají takže ještě hledat jinou práci je zrovna v jejím případě složitý.
Já stavím už skoro osm let, a to se ještě nekoplo do země. Ach, ta povolení! Doufám, že na tom jste lépe.
Můj byt není tak starý, ale mám rozdělanou menší rekonstrukci a nějak v tom nejsem schopný se posunout, protože díky zimě kdy jsem tam nic neudělal tak se z toho stalo “skladiště” a teď to musím vyklízet. Přítelkyně koupila dům na rekonstrukci takže hodně starostí s povolením odpadlo (od Obce na rozkopání chodníku kvůli hydroizolaci bylo v pohodě), ale zas přibyly starosti s dodací “Po babičce” a samozřejmě rodinné vztahy a rozpory co dělat dál - ne mezi mnou a přítelkyní, ale to už je jedno. 😀
Pak samozřejmě ohledně svatby to je taky složitejší, protože přítelkyně je cizinka a ještě nemá občanství - zbývá jí ještě asi 2-3 roky. Takže teď ještě řeší překlady rodného listu, čestné prohlášení u advokáta apod… Žádost musíme podávat 2 měsíce předem kvůli tomu a zatím jsme si domluvili termín na Srpen tudíž v červnu to musíme odevzdat, jenže třeba potrzení o trvalém pobytu od cizinecké policie trvá měsíc (žádost bude podávat zítra). 😀 Hodně věcí je na těsno, ale já si mylím, že to vyjde. 😀
Bude psát klidně stále z jednoho telefonu, ale jednou z domácí wifi, jednou v autobuse přes data a jednou z wifi v práci a bude mít 3 různé IP adresy a tím pádem 3 přezdívky. To se mi nelíbí.
To ano, ale těžko říct jaký to bude mít reálný výsledek. Osobně bych řekl, že takové situace se dějí u registrovaných uživatelů. Osobně si nemyslím, že anonymní přispěvovatelé píšou z více zařízení. Hodně IP adres si prostě už pamatuji a vím o koho se jedná.
Další možnost pro anonyma je, že ten anonymní přispěvovatel (ten normální a poctivý) se může v tom příspěvku na konci podepsat. Pokud se nepodepíše tak asi ho každý může “zaškatulkovat” jak chce.
»
Skeeve z 13.05.2025, 12:12:00
bude mít zase jiné IP, aspoň tak jsem to pochopil, takže ho stejně nebudeme umět přiřadit k té určité osobě
To asi tak jako tak budeme muset přiřadit. Pokud ho nutit něco napsat (a bude si to libovolně měnit) či se to bude měnit jen čistě podle zařízení z kterého to píše tak mě osobně mi přijde lepší varianta toho anonyma obejít a do nicku napsat IP. Problém to úplně neřeší, ale za mě asi lepší.
»
J5 z 13.05.2025, 12:03:08
nahradit stávající nicneříkající “Anonym (neregistrovaný)” třeba prostým “Neregistrovaný 12.345” nebo “Nereg. 345” při čemž čísla jsou koncem IP
To je hezký nápad. Mně se tohle líbí. 👍Lepší než anonyma nutit aby tam něco napsal a pak by to dopadlo nesmyslným klikáním do klávesnice stylem “QERTZ” a pak ten samý pak napíše “ASDW” a stejně se musíme koukat na IP.
»
Pavla z 12.05.2025, 20:26:59
Dobrý den,
u Krajt K. bývá problém s krmením (hladovka ze strany hada) jenže u mláďat by se to dít nemělo tudíž tuhle variantu bych přeskočil.
Jen se zeptám kde Krajtu máte? Terárium či nějaký box? Za ty dva svleky taky o něco vyroste a potřebuje více prostoru + začne být “náročnější” (vyžadovat správné podmínky). Mláďata bývají tolerantnější než dospělí. Dále ta myš byla přiměřené (správné) velikosti? Pokud je větší tak se může stát, že to nebude chtít lovit.
Včera jsem si ho brala ven z terária a byl v pohodě,dnes ráno ještě také v poho a k večeru vyjel příteli po ruce třikrát za sebou. Dala jsem mu tam teda myš s tím že bude žrát,ale nic,myši si nevšímal.
Tady se ještě nabízí možnost stresu - pokud jste Krajtu předtím pravidelně nebrali do rukou tak se musí potom “vzpamatovat”.
»
impact z 13.05.2025, 11:37:55
Tak nejde o to jestli to pochopím nebo ne, ale spíš jde o mé pobavení. 😀 Já se snažím (a řekl bych, že se mi to daří) být “nad věcí” a takovými lidmi se jen sem tam pobavit. Zrovna dneska mám v práci docela klid a čas, ale manažer by asi nebyl nadšený kdybych si pouštěl nějakou komedii do sluchátek. 😀
Nemám rozhodně zapotřebí se nijak stresovat či rozčilovat nad nějakým textem na internetu - mám svých starostí dost s bytem, domem, svatbou a samozřejmě s penězi. 😀
»
Buggyra z 13.05.2025, 07:48:45
Jen ty pokroky ve vědě vyžadují přístup do databáze vědeckých výsledků, která je kde…?
Tak záleží a musíme si nadefinovat slovo “věda” aby se to dalo přesněji říct. Některé “výzkumy” se dají dohledat (já jsem si oblíbil “sciencedirect”), ale je to kolikrát “osekané” a ty opravdu zajímavé jsou buď zpoplatněné či vyžaduje k přihlášení ID studenta. Pokud vím tak Vysoké Školy mají kolikrát popojenou databázi studentů napříč třeba EU. Si pamatuji, že učitel VŠ nám to vysvětloval a pak jen, že když byl na dovolené ve Španělsku tak potřeboval internet do notebooku. Tak šel k místní VŠ kde se připojil. 😀 Princip bude stejný.
AI či “umělá inteligence” bude fungovat bez internetu, ale potřebuje obrovskou databázi aby výsledek bych nějak relevantní. Pro obyčejné smrtelníky nemáme možnost skladovat tak velkou datábazi tudíž pro “nás” je potřeba internet a data.
AI bude schopná pracovat bez internetu (viz výše) a vím už o několik firem kde už zahájili implementaci do svých systému. Chtějí si zautomatizovat proces například v SAPu. Firmy kteří jsou třeba 20-30 let či i více. Tam ta databáze je opravdu velká a má to smysl. Teď zkusím vysvětlit proč to ještě nepovažuji za “umělou inteligenci” jako takovou. Současný stav je více méně ve stylu “našprtat, zpracovat a předat výsledek”, ale nemám pocit, že by tomu rozuměla. Ta schopnost rozumět je podle mě ta důležitá vlastnost k tomu aby se to dalo nazývat umělou inteligencí.