Aktuálně: 2 372 inzerátů291 105 diskuzních příspěvků21 111 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 12.05.2025, 07:01:13 xxx:xxx.758:a89d
»
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 12.05.2025, 06:42:57

Kdo nesleduje Ai trendy tak nevi, ale internet umira.

AI trendy jsou zajímavé a naštěstí to ještě není ono a dá se s tím pracovat / poznat. Je mi přijde smutné, že hodně lidí tomu “AI” tak propadla, že to co netvrdí “AI” tak to není pravda a z ostatních dělají “blbce”. Já osobně jsem si nedávno říkal, že bych si nějaké informace “ověřil” přes ChatGPT a “potřeboval” jsem jak fungují lambda sondy u jednoho typu motoru. U čtyřválcového motoru mi to napsalo, že první lambda sonda měří výstup od prvního až do třetího válce a druhá lambda od čtvrtého až do šestého válce.

Už jsem četl názor spousta chovatelů, že AI v chovatelství (rady do chovu) ještě není ono a je lepší si ještě počkat. Na zjišťování legislativních záležitostí, zformulování odborních textů, překlady slangů je to už v pohodě.

Paradoxně internet nebude umírat, protože to “AI” pracuje s informacemi na internetu. Pokud by internet umíral tak by umíralo i AI. Je tam hodně úzká vazba. Diskuze jako takové asi “umřou”, to je pravděpodobné.

trojAAAcko
trojAAAcko 06.05.2025, 15:02:16 xxx:xxx.60aa:b1ac
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.05.2025, 12:56:35

To jako u hodně zvířat člověk nepřirozeně nahrazuje jeho vlastní druh podle mě. 🤷

U nás ta naše Aratinga třeba se naučila naše pracovní cykly a ví kdy prostě odejdeme a počítá s tím. Proto ráno když jdeme do práce tak se nechá dobrovolně dát do klece (jinak pak požaduje odměnu). V kleci hračky má na kousání včetně jídla, měněné vody apod… Též má klec u okna který je do vnitrobloku (lítají tam holuby, brabci,…) takže má co sledovat.

Nás už začal i napodobovat pomocí zvuků či činnost - během čištění zubů třeba stojí a začne hýbat hlavou jako kdyby se čistil zuby taky. Taky už musíme zavírat dveře do koupelny, protože stačí půl minuta nepozornosti a už má tendenci tam zalítnout rozkousávat zubní pastu. Po návratu dokud se nepustí tak řve a potom stráví celý den u nás (rameno, ruka,…). Momentálně mu rostou nové peříčka takže lehce “štípne” a skloní hlavu aby ho člověk podrbal. Když jsme ho chtěli dopárovat tak byl vždy agresivní na samici i po několika měsících. Přijde mi, že preferuje člověka před svým druhem (pravděpodobně jen můj pocit). Jen je to obrovský závazek už kvůli času a zrušení svých aktivit (třeba jako dovolená u moře) a to si asi moc lidí neuvědomuje. Pokud je člověk schopen to obětovat tak osobně s tím tolik problémů taky nevidím.

trojAAAcko
trojAAAcko 05.05.2025, 09:11:12 xxx:xxx.507d:3489
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 05.05.2025, 08:58:20

Dobrý den,

Agamu Vousatou je možné chovat po jednom. Určitě nebude trpět samotou jako jiná zvířata. Můžete narazit na články kde budou tvrdit, že to je problém. Jenže lidi mají ve zvyku si přisuzovat příčiny jinak než jak opravdu jsou a začnou si myslet jak jsou to společenská zvířata a Vaši přítomnost následně vyžadují. Bohužel to tak není. Na člověka si zvyknou, ale určitě ve stavu, že by to psychicky nezvládali o samotě včetně i bez přítomnosti svého druhu.

Jestli opravdu chcete jen jednu Agamu, protože nemáte v plánu rozmnožovat (což je logické vzhledem “přeplnění” Agam u nás) tak bych osobně doporučil samce. Ušetříte si starosti jako je například neoplozená snůška (a že jich může být i za jeden rok).

trojAAAcko
trojAAAcko 27.04.2025, 21:00:56 xxx:xxx.e528:c0e9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.04.2025, 18:03:20

Zdravím,

než bych se tady opět rozepisoval a střílel opět od boku tak prosím napište více informací. Jinak výše jsou již zmíněný různé možnosti proč nechce jíst.

Kdy byl naposled svlek? Zimoval/a jste? Podmínky (teplota, vlhkost,…) zkontrolovaná a v pořádku? Jaké pohlaví? Případně stáří? Jak dlouho jí máte - nekupoval/a jste jí nedávno například? 

Možná jsou to drobnosti, ale hadovi něco z toho nebo kombinace některých věcí můžou vadit. 

trojAAAcko
trojAAAcko 10.04.2025, 23:11:50 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lada1960 z 10.04.2025, 21:12:29

Žádný problém. Jen jsem se zajímal o ty kontroly co jste výše zmiňoval. Jestli byste měl možnost být konkrétnější nebo více rozvést. 
Jen z mé zvědavosti.

trojAAAcko
trojAAAcko 10.04.2025, 13:02:40 xxx:xxx.4bd9:cb4d

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jsem želvy nechoval, nechovám a ani to nemám v plánu tak Vám spíše odpovím obecně abyste měla lepší představu a třeba chápala o čem je řeč. Konkrétní typy a tipy přenechám pro J5 který je na toto povolanější.

Na začátek si musíme říc, že je několik způsobů jak to jde zařídit. Buď se udělá výhřev a UVA/B odděleně (dvě žárovky) či se dá výbojka s předřadníkem (výhřev a UVA/B v jednom) a pokud vím tak ReptiEye nabízí výbojku která nevyžaduje předřadník. Další důležitý faktor pro správnou volbu zdrojů je výška ve kterou je umístíte. Je dobré mít možnost nastavovat výšku těchto zdrojů pro nastavení správných podmínek.

K rostlinám je dobré si rozlišit / říct si o jaké rostliny by se jednalo. Každá rostlina má jiné preference a vyžaduje jiné podmínky. Pokud by se jednalo o nějaké celoroční / venkovní rostliny - tam bych se nebál nějakých negativních vlivů z UVA/B ze záření, protože venku od slunečního svitu na všechny dopadá UVA/B záření. U pokojových rostlin bych už obavy měl, protože oknem (sklem) UVB neprochází a dá se to snadno dohledat. Například to uvádí IUVA na svých stránkách.

https://www.iuva.org/UV-FAQs

V případě výbojky kde by to záření šlo jedním směrem (dolů na želvy) tak by to nemělo vadit pokojové rostlině která by byla mimo výhřevného místa. U UVB kompaktu už záření i do stran, ale ta intenzita klesá a i na krabičkách jsou obrázky pro jaké zvířata je to vhodné včetně vzdálenosti. Nějaká 26W 15.0 UVB žárovka už na vzdálenosti jednoho metru už toho záření fakt moc nedá a rostlině by to nemělo vadit.

Jinak jsem si vzpomněl na diskuzi v jiném vlákně která by Vás mohla zajímat.

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/25343-kdy-vymenit-uvb-zarivku-chci-znat-vas-nazor/

trojAAAcko
trojAAAcko 10.04.2025, 12:16:52 xxx:xxx.4bd9:cb4d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.04.2025, 11:27:41

Dobrý den,

bez fota tu můžu něco psát a byly by to pravděpodobně takové střely do tmy. Každopádně si nemyslím, že by to bylo kvůli potkanům. Potkan když kousne tak to jde do krve a spíše byste viděl/a krev či krvavý strup. Dle popisu bych to usuzoval spíše k popálení či nějakému poranění (třeba škrábnutí o větev?). 

Jednou mi myš kousla Korálovku do hlavy a tekla rovnou krev - nebylo to nic velkého / rozsáhlého takže jsem ošetřil sám doma. Klasická myš má přece jenom menší zuby a šlo to bez problému skrz. Nevylučuji možnost poranění od potkana (třeba od drápků během škrcení), ale nemyslím si, že by to byla ta příčina.

Každopádně bych v každém případě navštívil veterináře minimálně pro kontrolu a případné řešení. Jednou jsem to řešil též něco obdobného kdy ta samá Korálovka měla zakalené jedno (vypadalo stejně jako mají před svlekem), ale po svleku už byla a druhé oko bylo v normálu. Dle veterináře se asi škrábla během svlékání a zahnisalo se jí oko. Jejich oči se skládá z několik částí včetně ochranných vrstev kde se to zahnízilo. Řešení bylo buď operativně naříznout a “vymáčknout” anebo nechat a dalším svlekem to zmizí. Kvůli riziku zákroku a vlastně znovu objevení hnisu jsme to nechali a dalším svlekem to zmizelo. Korálovka normálně loví (takže stále dobře vidí) a nic s ní není.

Bohužel už nedokážu být více nápomocný.

trojAAAcko
trojAAAcko 08.04.2025, 19:04:46 xxx.xxx.110.193

Menší aktualizace. Poslední protokol jsem si přečetl - žádnou zmínku o zimování jsem tam nenašel. Každopádně to nic nemění na tom, že bych během kontroly musel narušovat přirozený proces plazů (zimování) a veterinářka to sama nevyžadovala. Pořád si stojím za tím, že by KVS nechtěla něco takového dělat už z principu když jim jde hlavně o zdraví zvířat.

Samozřejmě se může jednat o jinou kontrolu než od KVS takže to si budeme muset počkat. Opravdu by mě to zajímalo konkrétně pokud by to bylo možné prozradit. Tím, ale nechci říct, že by Lada1960 by “zveličoval” anebo lhal - blbec se může najít úplně všude.

trojAAAcko
trojAAAcko 08.04.2025, 18:53:20 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Piškoty z 08.04.2025, 18:05:00

Nemám potřebu nikoho poučovat, jen jsem chtěl napsat, že je zbytečné podávat piškoty.

Zřejmě jste opomněl jednu věc a to je účel. Zadavatel/ka nepsala důvod a dle kontextu to zní jako, že to má pro ochočení a cvičení papouška. Je to taky něco jiného a vlastně zajímavého než co má denně k jídlu kterým se dá papoušek k něčemu donutit aby udělal. Zvyšuje se zájem a aktivita.

Nejsou pro ně vhodné ani nijak prospěšné.

Nijak nepíšete co vlastně není na tom vhodné (konkrétní závadné složení) a prospěšnost je právě v tom cvičení a lepšímu ochočení.

Další věc je váha. Je obrovský rozdíl mezi jedním kusem ovoce (například půlkou banánu) a jedním kouskem piškotu. Nevšimnul jsem si, že by tady někdo psal aby se dával celý balík piškotů denně místo ovoce, zeleniny apod… Proto jsem výše psal, že složení je jedna věc, ale taky záleží v poměru a v tomto kontextu i na celkové váze která se tomu papouškovi dá.

Je dobré si dát dohromady souvislosti a to, že ve velkým množství je něco škodlivé neznamená, že v menším je stejně tak škodlivé. Když si dáte jedno pivo týdně a asi se Vám nic nestane že? Pijte pivo místo vody a uvidíme jak dlouho vydržíte.

trojAAAcko
trojAAAcko 08.04.2025, 09:18:10 xxx:xxx.64a:ba3d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.04.2025, 07:39:26

Já třeba ty kontroly od KVS dostávám každý rok  - ne kvůli ptactvu, ale kvůli plazům. Paní veterinářka vždy zavolá, domluvíme termín (klidně i dva týdny dopředu) a pak přijde. Nechce nic vytahovat - nafotí vše potřebné, jestli jsou označené terária atd... Už dopředu jsem řekl, že někteří jsou zazimovaný (kontrolu jsem měl teď koncem Ledna), ale nic odchytávat nechce. Já bych neměl problém odchytit toho jedáka aby si ho mohla zkontrolovat, ale proč narušovat přirozený cyklus jako je zimování či u ptactva odchytávat při hníždění? Zrovna veterinář KVS by to měl vědět a buďto domluvit jiný termín anebo to zavede do protokolu, že probíhalo hnízdění a tudíž nebyl podrobněji zkontrolován stav zvířete. Administrativně se to dá vždy vyřešit. Já myslím, že u svého protokolu to mám napsaný, ale nejsem si tím jistý - jenom jsem si to zrychleně projel. Odpoledne když si vzpomenu tak se klidně podívám.

trojAAAcko
trojAAAcko 07.04.2025, 14:47:11 xxx:xxx.ce4c:be8f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lada1960 z 07.04.2025, 13:17:50

bohužel někdy ani nejsou ku prospěchu.

Co tím myslíte? Můžete být trošku konkrétnější? 

Ptám se ze zvědavosti.

trojAAAcko
trojAAAcko 03.04.2025, 14:27:07 xxx:xxx.ea9:89ed
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.04.2025, 12:50:28

Já bych teda nereagoval a v klidu jen četl, ale zaujala mě tahle část.

Idioti jsme když si dáme líbit od zbytečných molochů, jako je státní vetrerina, tyhle buzerace a za zdr stav českých včelstev jsou také zodpovědní pouze včelaři, jen stát z nás dělá nesvéprávné idioty.

Mohl byste to více rozepsat? Myslím jako jestli máte svoji zkušenost s SVS a tak. 

Já mám pravidelné kontroly od KVS (každý rok) a nemůžu říct, že bych měl negativní zkušenosti. Z jedné strany jsou takové kontroly v pořádku, ale na druhou stránku moc nejsou a já řeknu proč není. Ono si hodně lidí myslí, že jak je to dobře, že mi kontrolují zvířata jestli se o ně starám jenže tím, že to mám legálně a svůj chov nahlášený tak já se starám a téměř pokaždé když se něco stane tak je to někdo kdo chov neměl legálně nahlášené. Například jako před pár lety byla ta situace s Mambou Zelenou v Praze. Ta nezdrhla někomu kdo to měl legálně a ještě jí měli za nelegálním účelem. Proto ty kontroly vlastně nemají moc smysl, ale moje osobní zkušenost je převážně jen “administrativa”. Přijde paní, nafotí si chov, zkontroluje zvířata zda jsou v pořádku a jde zas pryč. Otázka 20 minut. Žádná buzerace, ale normální přístup. S tím osobně problém nemám, ale kontroly z důvodu aby se vědělo, že se starám - to je fakt k smíchu a rozhodně to nepotlačí ilegalitu a týrání zvířat. Druhá stránka (ta pozitivní) tak je aspoň nějaký monitoring a podklady třeba pro zlepšení chovu zvířat. Pokud vím tak Vám na včelách záleží a chcete to nejlepší pro ně. Tak je to v pořádku, ale Welfare se nedá “vycucat” z prstu a kdyby to někdo chtěl tak můžeme počítat se zhoršením legislativy, stížnostem chovatelů a zbytečné stížení samotného chovu. Takový monitoring právě může dát KVS / SVS s podklady a v případě změny legislativy k horšímu se tomu dá zabránit. Jinak pokud někdo v politice nedostane podklady, že nedojde ke zlepšení a že změna nemá smysl tak zavede cokoliv. Právě pro nás jako chovatele je zrovna SVS / KVS klíčové právě jako preventivní ochrana proti nesmyslným zákonům. Znám několik příběhů (takové backstory - příběhy který málokdo ví) kdy skoro došlo k radikálnímu zhoršení, ale díky třeba SVS se zákon neprosadil. Poslední jsem se dozvěděl 2 měsíce zpátky ohledně Pozitivního seznamu. Tam totiž nechybělo málo a už by tu byl rok zaveden a nikdo by se nikoho neptal. Ve stylu “O nás bez nás”.

Proto se zájímám o Váš podrobnější postoj na toto téma. 

trojAAAcko
trojAAAcko 03.04.2025, 11:38:10 xxx:xxx.ea9:89ed
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 03.04.2025, 11:00:23

Vaší logikou dostane na prdku malé dítě, které zlobí, ale pro jistou i všechny další, co kdyby náhodou začaly zlobit 😀

Klasická školní výchova. Kdo se k problému nepřizná tak to odnesou všichni. Jenže příroda je něco jiného než výchova dětí což byste mohla vědět. Jinak je to mentální tah který byl, je a bude efektivní, protože v té třídě pokud příště někdo provede a nepřizná se tak mu to ostatní pak “spočítají”. Selektivní trest ve tříde taky funguje, ale v té přírodě už tolik ne.

Krom toho vám nastiňuji nejefektivnější řešení spolužití vlka u nás v krajině - vycházím z toho, co už vyzkoušeli Slováci na Poĺaně

No a já nastiňuji taky efektivní řešení a to to nechat být a každý za sebe. Nestojí to vůbec nic - jak peněz, času apod…. Kdo se dostane do problému tak se stalo a jde se žít dál. V tomto jsem těžký alibista. Nejsem za jakoukoliv střelbu, ale beru fakt, že bez střelby to kolikrát nejde jenže v jiných případech (přemnožené invazní druhy). Já si jen vzal osobně jak si tady někteří berou jiný země / kontinenty ve stylu támhle v Africe a v Indii kde jsou úplně jiný druhy jak savců, plazů, bezobratlých,…., ale zmíní jen lva / tygra,…. přitom existuje stovky jiných větších problémů které jsou zapotřebí řešit a tady se někteří dohadují zabít / nezabít vlka. My máme oproti té Afice, Indii, …. mírumilovnou krajinu a všichni se vzruší kvůli vlkům a medvědům. Proto jsem výše psal věci pojďme se vzrušit i kvůli rizikovému kameni v lese, kmenu kde může něco uvíznout. Ono i klouznout na mokrém listí na podzim v lese není nic příjemného. Pojďme to řešit taky aby to bylo všude bezpečné. 

Jiný kraj, jiný pravidla.

tudíž úplně v pohodě, taky spadáte do skupiny, která nemá prochozený terén a nesetkává se s dotčenými, ať už pozitivně nebo negativně, za to máte úplně jasné názory, jak by to mělo být.

Pěkný škatulkování a dle této pasáži se jen potvrzuje minimální Vaše znalost mého života a i tich mých malých zkušeností, ale zaškatulkovat hold asi musíte. 😉 Jj, mám to úplně všechno jasný obzvlášť názory (sarkasmus). 
Než začnete škatulkovat tak si radši o člověku zkuste něco zjistit. Děkuji.

trojAAAcko
trojAAAcko 03.04.2025, 10:47:47 xxx:xxx.ea9:89ed
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 03.04.2025, 10:29:05

Proč by se mělo střílet do všech smeček, když ne všechny působí škody? My se tady baví přece o těch zvířatech, která “dělají problémy”.

To je hodně hluboká myšlenka. 😂😂 Jak probíhá monitoring problémových zvířat a ne všech?

Pokud má být prevence tak u všech a ne jen u vybraných, protože jedna přestane být problémová a druhá začne. 😉 Pokud má být “neustálý klid a mír” tak musí být prevence u všech naráz. Jinak se to bude točit pořád dokola a pak se lidi budou dohadovat jak to nemá žádný efekt, protože předtím “neproblémové” najednou dělají problémy. 

Jinak koumáte něco, co už je dávnou vyzkoušené, ano fungovat to, bude,

Samozřejmě, vyzkoušené tím způsobem, že tu zas nic nebude. Super. 👍 

Hold není reálné se zavděčit všem lidem dokud by se nejednalo o zrušení daní a každému milión na ruku. Vždy si musí někdo stěžovat místot toho aby se přizpůsobil a žil dál. Někdy si říkám, že ti “přizpůsobivý” jsou více nepřizpůsobivý než ti “nepřizpůsobivý”. 😂 

trojAAAcko
trojAAAcko 03.04.2025, 10:23:28 xxx:xxx.ea9:89ed

Tady se dávají příklad z Afriky, Indie apod… s klasickými zvířaty jako tygři, s lvy, ale ono existuje mnoho jiných zvířat kolikrát nebezpečnějšími než jsou takový savci. Zrovna v Africe se stává, že i jedovatí hadi, pavouci a jiná “havěť” usmrtí spícího člověka který se ve spánku jen otočí, ale zvíře se lekne. To se nemusí řěsit? Proč třeba jedovatý had který se co nejvíc bojí člověka tak se pohybuje kolem jeho obydlí? Je to jednoduché a to je přirozenost přežít a pokud nemůže něco ulovit tak zariskuje a přiblíží se k jeho obydlí, protože tam je vyšší výskyt hlodavců a jiný kořisti. U nás je to obdobně třeba s Užovkami Podplamatými na zahradách a já jen čekám až začne každoročné téma v teraristice “Co to je za hada? Je to zmije?”. 

Děti v lesích? Tak už z principu by tam nemělo být samo. Za předpokladu, že by tu nebyli žádní vlci a medvědi tak je mnohonásobně více rizik poranění či úmrtí a to může být jen obyčejný pád na kamen, zaklínění někde či ještě staré železné pasti popřípadě ještě stará nevybouhnutá nálož která ještě v dnešní době se nalézá. To se řešit taky nemusí? Pojďme teda podpořit ještě neziskovku která bude platit lidi kteří projdou každý centimetr čtvereční kteří to budou analyzovat, oblepovat kameny gumou aby kdyby náhodou tam šlo dítě aby se nic nestalo. Takto to dopadlo s dětskými hřišti kde je všechno pogumované, plastové. I já si ještě pamatuji starý, prorezlý kovový hřiště a ne jednou jsem se pomlátil, ale přece jenom pořád žiju. 

Nevím jak Vy, ale já jsem jezdil na Malou Fatru na Slovensku a pravidelně medvědí stopy, výkaly, ale žádnýho jsem nikdy neviděl. Jednou bylo maso zavěšené za oknem a ráno tam nebylo a na zdi drápy od mědvěda. Nikdo nic neslyšel a ani se nevzbudil, ale v klidu jsme si tam lyžovali, chodilo se na túry a nikdy se nic nestalo. 

Ono je celkově asi rizikovější uklouznout při vylézání z vany než, že na Vás takový zvířata zaútočí v lese jenže nikdo vany v domácnostech nezakazuje či nechce omezovat produkci takového produktu. 

Regulace pomocí občasné střelby? Hezký nápad, ale to asi nebude mít takový efekt, možná tak z dlouhodobého hlediska, ale minimálně. Odstřelní dvou vlků? Určitě žádná škoda a to se ztratí v celkovém počtu, ale jestliže ti dva vlci budou z jedné smečky tak co ty ostatní smečky? Tam ten efekt nebude, protože si ty smečky asi nepořádají společné grilovačky kde by si to “řekli” a předali si zkušenosti. To byste museli odstřelit jednotlivce z každé smečky a to hodně štěstí s mapováním všech smeček a s cíleným odstřelem aby to mělo smysl.

trojAAAcko
trojAAAcko 31.03.2025, 21:45:30 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ciliatus z 31.03.2025, 17:27:23

Přijde mi zvláštní, že by na internetu skoro nic nebylo. Jinak to asi bude tím, že se může vyskytovat více latisnkých názvů (pokud jste podle toho hledal). 

https://www.biolib.cz/cz/taxon/id189285/

Se Scinky přímou zkušenost nemám (nepřišli mi nikdy nijak atraktivní), ale nějaký nápad mám. Zkuste napsat panu Jiri24 - pokud by si vlákna nevšimnul, ale jinak bývá aktivní. Na svém profilu má Scinka Ohnivého i napsaného takže ten bude určitě vědět podrobnější informace.

https://www.chovzvirat.cz/zvire/605-scink-ohnivy/

https://www.ifauna.cz/clanky/4300-scink-ozdobny-riopa-fernandi-scincidae.html

https://www.reptiles.swelluk.com/help-guides/how-to-care-for-a-fire-skink/

https://reptilesmagazine.com/african-fire-skink-care-sheet/?srsltid=AfmBOopkXnXcVUGMDE_RIa8yYogYPKXlXzkRXRCiq_4tshRwkY62Tlyk

trojAAAcko
trojAAAcko 31.03.2025, 06:54:27 xxx:xxx.a0b3:9f32
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 31.03.2025, 06:11:30

Já jsem byl už na večer líný si to dohledat a měl jsem to v plánu ráno, ale očividně jsem byl pomalejší. Každopádně je vidět, že tam moc velký rozdíl není. Přítelkyně taky kupuje mini piškoty, ale na hodnoty jsem se nekoukal a ráno si nevzpomněl tak snad si vzpomenu odpoledne jen tak pro zajímavost. 

Mini piškoty jsou fajn, že se nemusí lámat a může se dát rovnou celý a pravděpodobně to sní celé. Když jsme dávali ty klasický tak většinou snědl třeba polovinu a pak to nechal - asi už ho to nudilo. 😃 

trojAAAcko
trojAAAcko 30.03.2025, 21:15:06 xxx.xxx.110.193

Já jen nadhodím jednu svojí myšlenku. Nějak mě nepřekvapilo, že všechny “druhy” piškotů obsahuje cukr, ale za mě je také důležité si říct v jakém množství třeba na 100g. Pokud by piškoty pro děti obsahovalo například 30g cukru na 100g a piškoty pro psy 10g na 100g tak to můžeme mít razantní rozdíl. 

Připomíná mi to situaci kdy mi pořád vyskakovala reklama na nejmenovaný produkt a říkali tam jak je to zdravé a já nevím co ještě. Nějak se mi to nezdálo tak jsem vyjel složení a měli to téměř krásně rozepsaný až jednu drobnost. Měli to rozepsané až na tři látky a mezi nimi byly i sladidla. Tyto tři látky obsahovaly 50% neurčeného poměru a kdybych byl spravedlivý a rozdělil to na třetiny tak to máme třeba na sladidla 16,6%. Jen pro představu - tich 50% “určených” dělalo 7 látek.