»
Odpověď na příspěvek uživatele
mastnacek z 12.05.2025, 17:25:56
reknu mu, vyzen me balast mimo vlakno. Balast = par prikladu. Forum je o chovatelstvi. Vymrskej pryc co je off a mimo tema prispevku.
Hezká a super myšlenka, ale obávám se, že většina Vašich příspěvků či celý počet padne na nulu. Ješte bych se osobně obával i toho aby AI Vám rovnou nezrušila účet kvůli tomu, že jste to možná tady i “zbytečný”. 😃 Samozřejmě se to dá nadefinovat a dát podmínka aby nerušila účty, ale to Vám nahoře trošičku chybí.
»
raven_kix z 12.05.2025, 11:20:12
První otázka co mě napadá… jak budete uvažovat, když budete téma zakládat? Pro jaké téma byste zvolili i anonymy a pro jaké ne?
Asi bych to dál neřešil a neurčoval kde by ta možnost měla být a kde ne. Ať si to rozhodne ten kdo to bude zakládat vlákno nezávisle na tématice.
Kombinace vylepšení jako povinná přezdívka pro anonymy (podle mě hodně lidí to bude “obcházet” stylem “qwertz” apod…) + určení kdo může diskutovat je super z mého pohledu. Aby tu anonymní zakládající nemělu tu možnost určit kdo může přispívat (obyčejný “checkbox”) bych tam dal jen kvůli tomu aby když anonym to založí a dal by jen pro registrované tak by už nemohl položit další otázky případně poděkovat tomu kdo poradí. Případně by tam mohla být vedle poznámka ve stylu “Jen pro přihlášené” a ať si rozhodně anonym zda se přihlásí / registruje nebo hold bude muset počítat s anonymy.
»
vendy z 12.05.2025, 11:05:10
Příčin může být několik. Aby byla nějaká rada v tomto případě aspoň trošku tak by bylo fajn nějaká aspoň fotodokumentace.
Z popisu si to nedokážu moc představit.
Může se jednat o nervový problém či třeba mrtvičku. Netuším, jsou to jen odhady. V takovém věku to může způsobovat víc věcí a nezbývá mi nic jiného než poradit s Agamou navštívit veterináře (se specializací) který udělá vyšetření a dá lepší informace.
»
mastnacek z 12.05.2025, 12:13:31
Porad spatne.
A z Vaší strany jen vždy správně?
A uplne spatne posuzovat situaci okolo Ai v ceskem schnilem rybnicku
Já neposuzuji AI podle českého trhu. Jen poukazuji na ten princip… Zamýšlení nad problematikou Vám asi dělá problém. Zkuste se komplexně a se spravným způsobem (který samozřejmě umíte) zeptat AI co si o tom myslí abyste si to mohl myslet taky. 😃
Debatu z mé strany ukončuji. 😃
»
mastnacek z 12.05.2025, 11:48:08
Když myslíte. 🤷 Já to tak zase nevidím, protože do nedávna jsem měl menší zálibu - chodit na pohovory. Spíše kolikrát jen ze zvědavosti a nahlédnout třeba do výroby. Dostával jsem různé otázky a průběhy pohovoru též různorodé. Některým zaměstnavatelům už by i dnes stačil jen člověk do “počtu” který by dával ty dotazy do AI. Byly i firmy kde měli otázky na dvou stránkách A4 díky mému CV. Byla to kolikrát dvouhodinová “šikana” (ne úplně šikana, ale chtěli si ověřit jednotlivý body v CV). Samozřejmě jsem narazil na “třetí” skupinu zaměstnavatelů kteří už podle textu na papíře ví, že na to nemáte - nejrychlejší pohovory samozřejmě. Nejrychlejší byl asi 12 minut kdy jednatel se sotva představil, sednul a řekl, že si nemyslí, že na to mám. 🤷 Pak si vzal telefon a úplně mě ignoroval a ptali se mě ostatní. Nemyslím si, že trend se natolik změní, že zaměstnavatelé vyžadující znalé lidi kteří tomu rozumí vymizí. Aspoň ne do doby kdy já půjdu do důchodu což je za hodně a hodně dlouho. Asi byste nechtěl jít za deset let do restaurace kde Vám bude vařit automechanik podle receptu z AI.
»
mastnacek z 12.05.2025, 11:15:13
tak s ni udelam sam bez znalosti konkretniho jazyka funkcni sw za ktery dam jinak stovky tisic.
Ano, na takové věci to je super. Samozřejmě. Ušetří to mnoho času (i peněz) co se týče programování. Jenže mi tam chybí ta přidaná hodnota toho, že se něco naučím. Já se osobně rád něco naučím, protože to dělám pro sebe. Ono přesně nadefinovat požadavky abych měl ten výstup který chci za “pár sekund” je krásné. Aby to taky nedopadlo tak aby při pohovoru na pozici SW (ať už PLC, Net dev, …) nedají počítač a budou chtít něco vytvořit. Možná mám mylnou představu a možná se to nestane, ale aby si za pár let lidi nestěžovali, že je potenciální zaměstnavatel odmítnul jenom kvůli tomu, že v CV měli nějakou schopnost kterou nedokázali náležitě předvést, protože na to mají AI. 🤷
PS: Já taky v CV trošku kecám, ale tam já se spoléhám na svoji učenlivost a dobrou pamět. Zatím se mi vždy vyplatilo.
Asi tak. A ze si nekdo mysli, ze napise knizku na zaklade jednoho vlakna… nenapise. Vypoti se z podoby.
👍
»
Anonymní z 12.05.2025, 11:09:31
Podle mě jde prostě o ty praktické přínosy, jak dokáže zpracovat text, který by neupravovala celá hala lidí.
Jak jsem psal výše:
“Už jsem četl názor spousta chovatelů, že AI v chovatelství (rady do chovu) ještě není ono a je lepší si ještě počkat. Na zjišťování legislativních záležitostí, zformulování odborních textů, překlady slangů je to už v pohodě.”
Ohledně objevů jsem to psal zde. Například protijed proti hadímu ušknutí.
https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/20843-plzenskeho-chovatele-ustkla-exoticka-zmije/#prispevek253651
Nejsem zastáncem typu zrušit “AI”, protože nebudeme mít co jíst. To se říkalo i u robotizace v průmyslu a ono to tak hroznýho vlastně nebylo. Pořád to musí někdo obsluhovat, hlídat apod… Ten robot pracuje nonstop, přesně, ale taky to musí člověk správně nastavit (lidská chybovost funguje též nonstop) a ten stroj potřebuje servis, ale také ho musí někdo vyrobit.
Principově pořád stejné.
»
raven_kix z 12.05.2025, 10:17:41
Mně spíše napadlo aby když už někdo chce vytvářet nové vlákno tak by si zvolil zda chce mít pod vláknem odpovědi anonymů či nikoliv. Na hlavní stránce by byla jen informace zda můžou diskutovat všichni či jen registrované + třeba jednoduchý filtr.
Když by chtěl vlákno vytvářet anonym tak by možnost diskuze jen pro registrované nebyla možná.
»
mastnacek z 12.05.2025, 10:25:02
“Asi tusim kdo jste”
To si nemyslím, ale kdo ví. 🤷
“ohledne Ai jste tak na ¼ znalosti.”
Věc názoru, jen mě osobně by mě zajímalo jak jste došel k odhadu 25% (¼), ale dokážu žít i bez takové informace.
Ikdyby se AI dostala na fakt dobrou úroveň, že bych to i já považoval za “umělou inteligenci” tak bude hrozně limitována technologií. Dnešní zařízení (binární princip) je na to nedostačující. V této oblasti jsou hrozně zajímavá technologie kvantových počítačů. Nedávno jsem viděl na to video i četl jak dělají i ten algoritmus který by to měl “pohánět”.
»
mastnacek z 12.05.2025, 07:08:16
“Nevite o cem mluvite. Nevim z jakyho oboru jste, podle dotazu to IT nebude.”
Rozhodně okrajově v IT nedělám a vůbec neumím programovat třeba v C#, Basic nebo v automatizaci PLC. 😂😂 Nedělal jsem vůbec HW pro německou firmu kde jsme řešil s kolegy i SW.
Ten můj dotaz do ChatGPT jsem Vám tady zkrátil abych nevypisoval komplet dotaz. 😂
“Ajtaci v tom jedou ze 40%.” - To bych řekl, že to procento bude vyšší, ale to už je věc názoru. Já si svoje programy píšu sám a ručně, protože mě to baví a rád si sám Stackflow v klidu přečtu. 😉 Vzhledem k tomu, že mě to primárně neživí tak nepotřebuji výstup co nejrychleji.
»
mastnacek z 12.05.2025, 06:42:57
Kdo nesleduje Ai trendy tak nevi, ale internet umira.
AI trendy jsou zajímavé a naštěstí to ještě není ono a dá se s tím pracovat / poznat. Je mi přijde smutné, že hodně lidí tomu “AI” tak propadla, že to co netvrdí “AI” tak to není pravda a z ostatních dělají “blbce”. Já osobně jsem si nedávno říkal, že bych si nějaké informace “ověřil” přes ChatGPT a “potřeboval” jsem jak fungují lambda sondy u jednoho typu motoru. U čtyřválcového motoru mi to napsalo, že první lambda sonda měří výstup od prvního až do třetího válce a druhá lambda od čtvrtého až do šestého válce.
Už jsem četl názor spousta chovatelů, že AI v chovatelství (rady do chovu) ještě není ono a je lepší si ještě počkat. Na zjišťování legislativních záležitostí, zformulování odborních textů, překlady slangů je to už v pohodě.
Paradoxně internet nebude umírat, protože to “AI” pracuje s informacemi na internetu. Pokud by internet umíral tak by umíralo i AI. Je tam hodně úzká vazba. Diskuze jako takové asi “umřou”, to je pravděpodobné.
»
kometa z 06.05.2025, 12:56:35
To jako u hodně zvířat člověk nepřirozeně nahrazuje jeho vlastní druh podle mě. 🤷
U nás ta naše Aratinga třeba se naučila naše pracovní cykly a ví kdy prostě odejdeme a počítá s tím. Proto ráno když jdeme do práce tak se nechá dobrovolně dát do klece (jinak pak požaduje odměnu). V kleci hračky má na kousání včetně jídla, měněné vody apod… Též má klec u okna který je do vnitrobloku (lítají tam holuby, brabci,…) takže má co sledovat.
Nás už začal i napodobovat pomocí zvuků či činnost - během čištění zubů třeba stojí a začne hýbat hlavou jako kdyby se čistil zuby taky. Taky už musíme zavírat dveře do koupelny, protože stačí půl minuta nepozornosti a už má tendenci tam zalítnout rozkousávat zubní pastu. Po návratu dokud se nepustí tak řve a potom stráví celý den u nás (rameno, ruka,…). Momentálně mu rostou nové peříčka takže lehce “štípne” a skloní hlavu aby ho člověk podrbal. Když jsme ho chtěli dopárovat tak byl vždy agresivní na samici i po několika měsících. Přijde mi, že preferuje člověka před svým druhem (pravděpodobně jen můj pocit). Jen je to obrovský závazek už kvůli času a zrušení svých aktivit (třeba jako dovolená u moře) a to si asi moc lidí neuvědomuje. Pokud je člověk schopen to obětovat tak osobně s tím tolik problémů taky nevidím.
»
Anonymní z 05.05.2025, 08:58:20
Dobrý den,
Agamu Vousatou je možné chovat po jednom. Určitě nebude trpět samotou jako jiná zvířata. Můžete narazit na články kde budou tvrdit, že to je problém. Jenže lidi mají ve zvyku si přisuzovat příčiny jinak než jak opravdu jsou a začnou si myslet jak jsou to společenská zvířata a Vaši přítomnost následně vyžadují. Bohužel to tak není. Na člověka si zvyknou, ale určitě ve stavu, že by to psychicky nezvládali o samotě včetně i bez přítomnosti svého druhu.
Jestli opravdu chcete jen jednu Agamu, protože nemáte v plánu rozmnožovat (což je logické vzhledem “přeplnění” Agam u nás) tak bych osobně doporučil samce. Ušetříte si starosti jako je například neoplozená snůška (a že jich může být i za jeden rok).
»
Anonymní z 27.04.2025, 18:03:20
Zdravím,
než bych se tady opět rozepisoval a střílel opět od boku tak prosím napište více informací. Jinak výše jsou již zmíněný různé možnosti proč nechce jíst.
Kdy byl naposled svlek? Zimoval/a jste? Podmínky (teplota, vlhkost,…) zkontrolovaná a v pořádku? Jaké pohlaví? Případně stáří? Jak dlouho jí máte - nekupoval/a jste jí nedávno například?
Možná jsou to drobnosti, ale hadovi něco z toho nebo kombinace některých věcí můžou vadit.
»
Lada1960 z 10.04.2025, 21:12:29
Žádný problém. Jen jsem se zajímal o ty kontroly co jste výše zmiňoval. Jestli byste měl možnost být konkrétnější nebo více rozvést.
Jen z mé zvědavosti.
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jsem želvy nechoval, nechovám a ani to nemám v plánu tak Vám spíše odpovím obecně abyste měla lepší představu a třeba chápala o čem je řeč. Konkrétní typy a tipy přenechám pro J5 který je na toto povolanější.
Na začátek si musíme říc, že je několik způsobů jak to jde zařídit. Buď se udělá výhřev a UVA/B odděleně (dvě žárovky) či se dá výbojka s předřadníkem (výhřev a UVA/B v jednom) a pokud vím tak ReptiEye nabízí výbojku která nevyžaduje předřadník. Další důležitý faktor pro správnou volbu zdrojů je výška ve kterou je umístíte. Je dobré mít možnost nastavovat výšku těchto zdrojů pro nastavení správných podmínek.
K rostlinám je dobré si rozlišit / říct si o jaké rostliny by se jednalo. Každá rostlina má jiné preference a vyžaduje jiné podmínky. Pokud by se jednalo o nějaké celoroční / venkovní rostliny - tam bych se nebál nějakých negativních vlivů z UVA/B ze záření, protože venku od slunečního svitu na všechny dopadá UVA/B záření. U pokojových rostlin bych už obavy měl, protože oknem (sklem) UVB neprochází a dá se to snadno dohledat. Například to uvádí IUVA na svých stránkách.
https://www.iuva.org/UV-FAQs
V případě výbojky kde by to záření šlo jedním směrem (dolů na želvy) tak by to nemělo vadit pokojové rostlině která by byla mimo výhřevného místa. U UVB kompaktu už záření i do stran, ale ta intenzita klesá a i na krabičkách jsou obrázky pro jaké zvířata je to vhodné včetně vzdálenosti. Nějaká 26W 15.0 UVB žárovka už na vzdálenosti jednoho metru už toho záření fakt moc nedá a rostlině by to nemělo vadit.
Jinak jsem si vzpomněl na diskuzi v jiném vlákně která by Vás mohla zajímat.
https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/25343-kdy-vymenit-uvb-zarivku-chci-znat-vas-nazor/
»
Anonymní z 10.04.2025, 11:27:41
Dobrý den,
bez fota tu můžu něco psát a byly by to pravděpodobně takové střely do tmy. Každopádně si nemyslím, že by to bylo kvůli potkanům. Potkan když kousne tak to jde do krve a spíše byste viděl/a krev či krvavý strup. Dle popisu bych to usuzoval spíše k popálení či nějakému poranění (třeba škrábnutí o větev?).
Jednou mi myš kousla Korálovku do hlavy a tekla rovnou krev - nebylo to nic velkého / rozsáhlého takže jsem ošetřil sám doma. Klasická myš má přece jenom menší zuby a šlo to bez problému skrz. Nevylučuji možnost poranění od potkana (třeba od drápků během škrcení), ale nemyslím si, že by to byla ta příčina.
Každopádně bych v každém případě navštívil veterináře minimálně pro kontrolu a případné řešení. Jednou jsem to řešil též něco obdobného kdy ta samá Korálovka měla zakalené jedno (vypadalo stejně jako mají před svlekem), ale po svleku už byla a druhé oko bylo v normálu. Dle veterináře se asi škrábla během svlékání a zahnisalo se jí oko. Jejich oči se skládá z několik částí včetně ochranných vrstev kde se to zahnízilo. Řešení bylo buď operativně naříznout a “vymáčknout” anebo nechat a dalším svlekem to zmizí. Kvůli riziku zákroku a vlastně znovu objevení hnisu jsme to nechali a dalším svlekem to zmizelo. Korálovka normálně loví (takže stále dobře vidí) a nic s ní není.
Bohužel už nedokážu být více nápomocný.
Menší aktualizace. Poslední protokol jsem si přečetl - žádnou zmínku o zimování jsem tam nenašel. Každopádně to nic nemění na tom, že bych během kontroly musel narušovat přirozený proces plazů (zimování) a veterinářka to sama nevyžadovala. Pořád si stojím za tím, že by KVS nechtěla něco takového dělat už z principu když jim jde hlavně o zdraví zvířat.
Samozřejmě se může jednat o jinou kontrolu než od KVS takže to si budeme muset počkat. Opravdu by mě to zajímalo konkrétně pokud by to bylo možné prozradit. Tím, ale nechci říct, že by Lada1960 by “zveličoval” anebo lhal - blbec se může najít úplně všude.
»
Piškoty z 08.04.2025, 18:05:00
Nemám potřebu nikoho poučovat, jen jsem chtěl napsat, že je zbytečné podávat piškoty.
Zřejmě jste opomněl jednu věc a to je účel. Zadavatel/ka nepsala důvod a dle kontextu to zní jako, že to má pro ochočení a cvičení papouška. Je to taky něco jiného a vlastně zajímavého než co má denně k jídlu kterým se dá papoušek k něčemu donutit aby udělal. Zvyšuje se zájem a aktivita.
Nejsou pro ně vhodné ani nijak prospěšné.
Nijak nepíšete co vlastně není na tom vhodné (konkrétní závadné složení) a prospěšnost je právě v tom cvičení a lepšímu ochočení.
Další věc je váha. Je obrovský rozdíl mezi jedním kusem ovoce (například půlkou banánu) a jedním kouskem piškotu. Nevšimnul jsem si, že by tady někdo psal aby se dával celý balík piškotů denně místo ovoce, zeleniny apod… Proto jsem výše psal, že složení je jedna věc, ale taky záleží v poměru a v tomto kontextu i na celkové váze která se tomu papouškovi dá.
Je dobré si dát dohromady souvislosti a to, že ve velkým množství je něco škodlivé neznamená, že v menším je stejně tak škodlivé. Když si dáte jedno pivo týdně a asi se Vám nic nestane že? Pijte pivo místo vody a uvidíme jak dlouho vydržíte.