Určitě, to dáte 🙂🤞 S pejskem moudře vypadajícím dáte hlavy dohromady😉 jako my s koněma 🫣 a hned je hotovo. Já jsem jednou podle youtube bourala prase. Sice mi to trvalo asi tak 10x dýl než těm chlapům, ale povedlo se 😂
Příspěvky uživatele
Coudas
Držím palce.
Způsobů je hodně, lidi vymýšlejí různé věci, tuhle.jsem.viděla obruč z kari sítě vycpanou vlnitou lepenkou. Nám se osvědčilo ztracené bednění, jediné mínus manžel zaznamenává při výměně zeminy. A možná to trochu více saje vodu, ale třetím. rokem máme a dobrý. A když to člověk nechce šedý, tak musí investovat do barevných 😁. A žlutá zídka k likvidaci, také se z toho dá udělat záhon 🙂
Je děkuji 🙂. Záhony jsou z fošen 5x15 cm, a jsou dvě na sobě, takže 30 cm 🙂 Vevnitř jsem opálila do černa, zkouším bez folie. A ano, ty “Bauhauzovské” jsou zbytecně drahé, na pile koupíte dřevo, pár šroubů - tedy vrutů, poskládate k sobě a sešroubujete. Na tom není nic dramatického 😉 Pokud tedy nepotrebujete dělat “kudrlinky”, aby to bylo i na oko 🫣
Má zbytečná věta nebyla reakce na domečky, ale ke koním.
Canko, našla jsem si ten Baumaxovský domeček a přečetla si “složení” a velikost. Jako skládanka je to fajn, ale ten materiál je prostě slabota - “trámky” 4x4 cm, nebo na podlahu 6x4 cm (to jsou střešní latě) únosnost nula prd. Síla stěny 2,5 cm - to je pro představu obyč prkno. Ano, musí to zpracovat, nepochybuji. Ale tu podlahu si musíš udělat sama. Jen pro představu, můj falešný srub u koní (už není samozřejmě 😂) velikost 3x6 metrů, teraska byla myslím 1,5 metru, zatepleno 10 cm vata, a materiál trámy 10x10 cm (trošku bytelnější), vnitřní obložení prkna, nejdražší bylo to falšné roubení - vnější obložení, ale já jsem to prostě chtěla 😁 v roce 2018 - 40 tisíc v materiálu. Dneska tipuji 60 (musela bych propočítat). Chatka z Bau jako letní obydlíčko fajn, ale pokud potrebuješ i zimu, tak ne e.
Já své zkušenosti už psát nebudu, evidentně nejsou relevantní.
Canko, asi takhle. “Sama” si to postavíš o třetinu levněji. I na domeček z Baumaxu musíš být trošku zručnější, je to sice skládanka, ale minimálně musíš umět používat něco k sešroubování, a podlahu si musíš udělat Ty (myslím teda). Nevím, jak je tohle veliký, 3x3 metry plus teráska? Za 50 tisíc dost drahý. Zkus si zadat zahradní domky, a posurfuj, ceny se hodně liší, např. https://www.nejzahradnidomek.cz/dreveny-domek-astra-s-terasou--2-7--3-95-m/?gad_source=1&gad_campaignid=20673146387&gbraid=0AAAAApJSP-W-y3BvRF7ANBxf4qSdfvQCP&gclid=Cj0KCQjwmYzIBhC6ARIsAHA3IkTgMLowJsHrINNyn7n6PHkDgWN1XZwaLzreSTSKc4ZaM1YkTYT6nlAaAvfrEALw_wcB
A počítej s tím, že to není zateplený, tedy jen síla prkénka (nic moc), v zimě to promrzne. Záleží taky, co od toho čekáš. Obecně odpověď - domečky z Bauhauzu/Baumaxu - drahota 🙂 To bych se spíš obrátila na truhláře, když jsi tedy “levá”( nevěřím 😉)
Jen se jestě doplním - schvátit se kůň může i na seně, když je “příliš kvalitní” a kůn nemocný. I americké studie mustangů - tedy koní divokých uvádějí nějaká schvácení. Laicky bych přirovnala schvácení k cukrovce, ale to je čistě jen má úvaha. asi tak, jsou obecné předpoklady, velkou roli hraje individualita. Howk.
Záleží na využití těch koní, podle toho se uzpůsobuje management. Zjednodušeně - pokud pracují, méli by mít i jibý způsob krmení. Pokud nepracují, stačí jim tzv záchovná dávka - v létě pastva, v zimě seno - bez dalšího přikrmovaní. Také záleží na složení pastvy a kvalitě sena, může treba něco z podstatných prvků určitému zvířeti scházet, to by se pak mělo doplnit “extra”, např. mineralně vitamínivou směsí. Divocí koně jsou zvláštní kapitola, rádi se jimi v některých směrech ohánějí, ale absolutně nejde srovnávat divoké koně a koně zdomácnělé. To, ze do jejich bytí člověk nezasahuje z nich dělá právě ty divoké, a to se vším všudy i s tím ošklivým - nemáš, nestíháš, jsi nemocný - konec. Do pasených koní domácích zasahujeme třeba už tím, že je omezíme - prostorově - a nabídbeme jen určitý druh pastvy - nemůžou si vybírat, v zimě si obživu nemusí hledat, dostanou seno - přirozeně nehubnou jako divocí, které nikdo nepřikrmí. No a pak jsou různé novodobé vychytávky jako náhubky, aby toho nesežrali tolik, sítě s malými oky, kterýma.se.přikrývá seno… jakozto i názory, že na pastvu koně nepatří, takže jsou na zde zmiňované hladomorně, plácku, případně “treku” (zjednodusebě ulička) bez trávy vědomě a vypočítaně krmeni pouze senem. Jsou jedinci, kteří jsou tlustí i ze vzduchu - může být určitý plemenný předpoklad, nemoc, genetika… Můj pohled.
“Zařídím se podle vaší rady a přestanu ohledně Coudas přispívat”
Není potřeba. Nelibí se Vám mé názory, to je Vaše právo. Já Vám nemusím nic vysvětlovat a obhajovat se, to je mé právo. Já se snažila vysvětlit úplně něco jiného, ale je to jedno, nebudu dále plevelit. Jak někteří s oblibou píší - puntik.
Tak Vám držím palce, ať vydrží sily a odhodlaní a vse dopadne ku spokojenosti 🙂
Taky jsem jestě na podzim chtěla zbourat “okrasnou” zídku, nedaří se v ní levandulím, jsou moc ve stínu borovice a ty a ostatní kytky, no moc jich tam není, dám na “ostrůvek”, zbylo nám zatracený bednění, tak udělám květináče z toho 😁. Třeba to do mrazu stihnu. Ale asi to opravdu vidím na jaro.
Aha, tak jsem to pochopila špatně 😁 Nevadí, i tak at se záměr podaří👍
Jenže pěstování je parťákova parketa, to on umí. Já dělám je technickou podporu -jakože mu ten skleník postavim atd. Jo, sem tam něco zasadím, zaseju (třeba tu mrkev s porkem) ale nejde mi to jako jemu 🤷
Ono nejde ani tak o tloušťku, jako že prostě mám “špatný” přístup ke “správným” věcem 🙂 A více jde o toho koně o samotě, než že mí koně jsou tlustý. Sice na to nevypadám, ale znám rizika a znám i způsoby, jak se obezitě vyhnout nebo jí upravit. Ale beru to stejně jako u sebe - když už v tom životě nic moc, tak se chci aspoň dobre nažrat 😁
Sarah jestli to chápu správně, tak stavite skleník? Ať se podaří.
To já měla inspiraci včera ve videu 😊 takovy hezký domeček -sklenik si v novém postavím taky 😱
Nám zahrada strádá, není čas, nebo leje… Dostala.jsem se akorát k vypletí záhonu, letos udělám jestě druhej pokus s česnekem, loni byl asi moc v mokru. A zůstavá mrkev a porek. Ve skleníku jestě fungujou trochu rajčata a zbyla paprika. Zas az na jaře… Zahradnictvi mi opravdu nejde 🙂
Acher, to neřešte. Mám názor, že kdo se chce vystavovat na internetu, musí počítat se vším, i s negací, a když mu to vadí, nemá se vystavovat 🙂. Tak jednoduché to je.
Zdravím, nekoukala.jsem zpětně, mozná někdo dal, Home Free vydali písničku Santiana samostatně, mě se.moc libila v jejich “Shanty medley”, tak teď ohrávám 🫣
Hezký den.
https://m.youtube.com/watch?v=BDxPb66E9Sg&list=RDBDxPb66E9Sg&start_radio=1
Radko s dovolením odpovím a už to nebudu řešit 🙂 Nevím, jestli Tě někdy někdo na diskuzi poslal k šípku, či vyhledat odbornou pomoc, mě na ifauně mnohokrát 🙂, neměli jen osypky. A proto jsem si Tvou radu vzala k srdci ještě dříve, než jsi ji napsala 😉 a začala jsem se mít ráda a i když je to těžší se po těch dlouhých letech od toho odprostit (zrušit internet by to značně zjednodušilo, takhle je to čistě o vůli), tak je to pro mě bez diskuzí lepší 🙂.
Pokud má sousedka závodní koně, tak asi dostihaky, to jsou převážně angličtí plnokrevníkové, a ti převážne tlustí nejsou, ano. Zaleží na plemeni, záleží na podmínkach a záleží na jedinci 🙂 No nebudu chytračit, kdyby někoho zajímalo, tak něco o našich konich mám zde - https://katchabka.webnode.cz/sunset-kone/ , na konci je i članek, který kdysi byl v časopise, a vlastně vše popisuje (knížka je samozřejmě podrobnější 😁)
Jen se vrátim k té škole, jak jsi se ptala (myslím, že Ty 🤔), tak jsem to myslím si tady psala, ale tak… Šlo vlastně jen o úpravu kopyt, kterou podle zákona (veterinárního a proti týrání) nesmím jako majitel provádět ani na vlastnich zvířatech - týrání. Musím být osoba způsobilá (výčet v zákoně) a pro vlastní zvířata na hospodářství mi stačí odborná průprava - kurz. Nesmím ale dělat “jiným za peníze”. A abych splnila alespoň totok, tak zas musím mít určité vzdělání, což já jen s gymplem neměla. Ale stačil ten učňák, maturu uznali, nebo by stačil jiný kurz - 300 hodin pro zemědělce, ale ten byl daleko nedostupnější, učnák máme ve městě 5 minut autem, zas to trvalo čas9vě déle. Takže učňák jsem po roce a půl ukončila zkouškou v červnu (s vyznamenáním a s prospěchovým stipendiem 🤦) a musela jsem počkat až na minulý týden , kdy byl nejbližší termín odborné průpravy. Nebylo to jen ke kopytům, ale např. kastrace kanečků, odrohování telat a další. Takže jsem teď na seznamu SVS jako absolvent a čekám kontrolu 😁 a na nový veterinární zákon, protože jim tam konkrétně toto "nějak vypadlo", takže jsem to vlastně momentalně dělala k ničemu 😂. Ale nevadí, byly to vtipné dva roky. Taky, kdyby se někdo chtěl pobavit, celá ta sranda popsaná zde (je to dlouhé) - https://katchabka.webnode.cz/skola-na-stary-kolena/ 😁.Až mi přijde certifikát, ještě dopíšu kurz.
Zas jsem se rozepsala, tak přeju fajn den, hezký podzim (zazím nic moc), hezkou zimu… a prostê tak 🌻
No a jen kdyby někdo chtěl vidět i ten zbytek…
https://m.youtube.com/watch?v=koWKdOIqOjk
plus naší kucí 😁
Bobčo chápu, jak to myslíš, ale ty letité zkušenosti jsou bohužel negativní natolik, že i to psaní o “blbostech” je v některých chvílích neúnosné. Chápu i ostatní, že jim je jedno, co si kdo myslí. Mě to jedno není, takže další negativum 🙂. Když píšu moji realitu, tak fňukám, nebo jsem podporovatel dvorkového chovu jednoho koně, např. Nikdo se neptá “proč”, na důvody. Prostě to dělám vše dle trendů špatně a hotovo 🙂. Dám jeden přiklad, a už to nebudu rozebírat a otravovat sebou. Videjko z “přehánění” koňouchů z pastviny na pastvinu, a různé reakce a pohledy - většinou napíší koně jsou tlustý, ano jsou. Koně kulhají, ano, kulhají. A jeden trend, jmenuje se Paddock paradise, koně nesmi být takto na velké patvině, tráva jim ubližuje a musí mít řizený pohyb. Velmi málo lidí napiše jeee, ty koně se u vás tak maj… to píší jen ti, kteří mi sem koně dali 😉 Proto ty koně tady jsou, aby nic nedělali, jen se pásli a užívali si život po svém, říkám tomu “život bez lidí” - proto jsou tlustý. Kulhají, protože žádnej z těch třinácti není zdravý - maj nohy zmasakrovaný, artrozu, podotrochlozu, PSSM, hnáty křivé atd atd, nebo jiný problém, např prosedlá záda, věkové rozmezí 5 - 29 let. Že by na trávě z různých důvodů někteří neměli být (např osel, jsem se dozvěděla…)… a začne se mi to samozřejmě vysvětlovat… O ponících radši mlčím úplně. A pak vznikají třenice i jen proto, že ukážu něco ze svého života. Třeba Bobčo chápeš, třeba ne. A hlavně,můj osobní pocit je, že někomu něco nabouravám, a to já nechci. Ale díky za podporu.
Tak jen to videjko 🙂 Hezký zbytek vikendu. Tu furt střídavě leje 🤦🤦🤦
https://m.youtube.com/watch?v=iVruilxOOgo&pp=ygUJa2FjaG55MjI0
“Coudas normálně sem přispívej a ser na všechny😂Vždycky bude x lidí mít x různých názorů a o to je to veselejší..já jsem ráda,když sem píšeš,stejně tak jako píšou jiní…člověk reaguje jen na koho chce a tím je to vyřízené..”
Ahoj Nikčo, jenže to je právě ten problém. Já můžu reagovat jen na koho chci, ale neovlivním, že na mě může reagovat kdokoliv, to je ta nevýhoda veřejné diskuze. Nejde o názory 🙂. Spolužačka mi loni řekla, že jsem introvert, a že potrebuji uzavřenou společnost. Nemyslim si, že jsem introvert až takový, ale pravdou je, že lidi, se kterými komunikuji, potřebuju “znát”, tahle anonymita veřejné internetové diskuze mi nevyhovuje, mnohým naopak ano, prostě “žádné kamarádšofty”!!! Bohužel jsem na to přišla dost pozdě 😁 a nadělala spoustu blbostí. Jak mi napsala jedna z koňské diskuze, jen způsobuju konflikty a nikomu nic kloudného neporadím (samozrejmě, dotkla jsem se ega). Nemůžu radit , když žiju v jiném světě, nebo lepe řečeno prostředí, a nejsem Buggyra, abych něco jiného dělala v reálu, ale stokrát přemýšlela co vypustím na internet, abych naaaahodou… Včera jsem si četla diskuzi k fiakrům v Praze. Psali to tam koňáci přesně - kdo má koně jen tak, aby za ně platil a jen na ně koukal. Myslim, že chápeš. A můj život se skladá právě z těch konýšků, na který já jen koukám, co vidím v okolí mě za ty roky dost znechutilo, kočky nemám, i když nám tu teď nějaký nalezlý a vegetují v seníku, ale pes už je naštěstí “unavenej”, tak je nehoní po celý pastvině, psy necvičím skoro 20 let a trendy jsou v tomhle úplně jinde, takže do toho se já fakt se svýma názorama nevlezu, politika se řeší v jiném vlákně… A zbytek jsem už napsala 🙂 Ale diky 🙂
Jsem se zas neuvedla, pardon.
Sarah - děkuji, Vám také.
Po době jsem koukla, jestli je můj profil zde smazán, ale asi je to pro admina velký problém, tak to nebudu dále řešit. A jak psali zdejší přední představitelé, k čemu velká gesta, vždyť to je jen anonymní účet, stačí nechodit a nepsat a ani pes po mně neštěkne. S první částí nesouhlasím, ve druhé mají pravdu. O mé názory nikdo nestojí, to jsem pochopila velmi dobrě s “hříbětem o samotě” a neken při tom, kontrolovat se a přetvařovat, jen abych se zalíbila, to neumím a nechci, tak proč se trapit, je jednodušší si jít po svém. Chtěla jsem se dočkat aspoň toho, že můžu bez obalu veřejně přiznat, že jsem koni upravila kopyta, aniž bych tím porušovala zákony, což se stalo dnes poprvé od roku 2013. Přestože kopyta umím upravit už 30 let. Ale to zas je třitcetletukoní, to je nadávka, tak radši nic. Potřebný kurz pro splnění administrativy jsem úspěšně včera dokončila, tak už to týrání zůstane jen u chudinky hříbátka, co muselo být 12 let samo kvůli mému egu, aby v 21 letech bylo nuceno ze zdravotních důvodů odejít na onen svět.
Popravdě - je mi bez všech tě h diskuzí opravdu lépe.
Mějte fajn podzim, zimu, atd. At se daří a hlavně zdraví.