U nás klíšťata zatím snad nejsou nebo je nevidím
kdy ja sjizdim pul republiky kazdy tyden - Praha, Melnik, Slany, Brno, Olomouc - a ne, nevidim, nenachazim na nich zatim nic. KLuci B., fena ma spot Advocate
přírodní repelent
Kamarádka používá levanduli a hřebíček.
A ještě trochu roztomilosti z Špilberky. Tibeťátka vedly a úsměv pyrenejce zdatně sekundoval.
My jsme dnes šli ven až po šesté v domnění, že už nikde nebude moc lidí, ale narazili jsme v lomu u táboráku na několik lidí s dětmi, naštěstí Dráček se staral jen o to, jestli někomu něco neupadlo do trávy. 😄 Pak už jsme nepotkali nikoho. V neděli odpoledne to tady vždycky vypadá jak na Václaváku a dnes se mně nechtělo nikam vyjíždět, měla jsem náročný pracovní týden. A včera jsme byli celý den na zahradě, už to vypadá líp, ale práce ještě bude dost.
Dublinbarzoj:A ještě trochu roztomilosti z Špilberky. Tibeťátka vedly a úsměv pyrenejce zdatně sekundoval.
a doguška žádná?? Vznáším protest 🤣 Navíc Yodova neteř získala CACe. Nějak to letí - je to dcerka jeho sestry a už je ve třídě otevřené…
U nás klíšťata zatím snad nejsou nebo je nevidím
kdy ja sjizdim pul republiky kazdy tyden - Praha, Melnik, Slany, Brno, Olomouc - a ne, nevidim, nenachazim na nich zatim nic. KLuci B., fena ma spot Advocate
Jack tabletky teď nemůže, obojek zase nechceme my, tak dostal bravecto pipetu (předtím měl dvě přisátá klíšťata) od té doby je klid. Prý má vydržet tři měsíce, no uvidíme…když jsme brali dřív simparicu, vydržela nám vždycky skoro půl roku - ale jasně, neměla repelentní účinek.
On teda moc do žádného křoví neleze, je to spíš pejsek chodníčkový a chodí po vyšlapaných cestách…v lese na volno se taky drží cesty 😀
Na procházkách z holek sundavám všude xx klíšťat,lezoucích,na blonckách jsou vidět. Zakouslé jsem naštěstí žádné nenašla, ani na Cáce,která má jen ten přírodní sprej (ťukám na vše)
O víkendu jsme byly s kamarádkami na Broumovsku a v okolí. První den jsme se prošly kolem pevnosti Josefov, v sobotu zvládly delší a terénem místy náročný výlet u Teplice nad Metují (noha stále není v pohodě). A v neděli to byla už jen krátká procházka po loukách v okolí ubytování a na cestě domů zámek v Náchodě.
Bonnie prvně bydlela s někým cizím. Asi jsem ji nevychovala dobře. Když naše nová kamarádka seděla vedle, povídaly jsme si, procházely se, jedly v restauraci…, byla Bonnie v pohodě. I žádala novou kamarádku o mazlení. Ale jak se paní zvedla a šla kolem naší “půlky pokoje”, tak na ni vrčela. Slabě, ne zlým tónem, jako upozornění. Vydržela to celé tři dny.
Chci vlastně druhého pinče? Jo, chci, ale mít tohle dvakrát… Jo, píše se, že pinč má silný teritoriální a hlídací instinkt, je velmi ostražitý, ale tohle jsem asi pokazila. Takhle se to asi neprojevuje, když je to zvládnuté.
Mám stále nad čím přemýšlet, další dílek do váhání, jestli pořídit “Clyda”. Jestli na to vůbec mám. Pokud do toho půjdu a zvolím pinče, což mě láká, zavání to jadernou fúzí se vznikem nekontrolovatelné energie. A italskou domácností. Dva malé generátory chaosu spojené ve smečku, možná to cesta do blázince.
Nebo pořídit “něco” smířlivějšího, bez sklonů k majetnictví, žádného dalšího generála. Třeba sheltie, pro klidnější domácnost. AI radí i některé teriéry, že i soužití třeba s manchesterem by mohlo být klidnější.
Tak tady je doguška aspoň jedna, byla druhá za neteří a je to její asi i příbuzná 😍, vlastní ji naše kamarádka a je to pěkná raketa, teda Norinka ne kamarádka 🙈
Dublinbarzoj:Tak tady je doguška aspoň jedna, byla druhá za neteří a je to její asi i příbuzná 😍, vlastní ji naše kamarádka a je to pěkná raketa, teda Norinka ne kamarádka 🙈
no vida že to šlo 😄 Dík
Ano - druhá fenka je po Uragánovi - což je Yodův starší nevlastní brácha (mají stejného tatíka)
Šutříku a co tenhle kámoš? Jsem hrozná, já vím…Dneska na mne vykouknul
AI radí i některé teriéry
Al je tady evidentne kvuli tomu, aby pomohlo vyhladit lidstvo😀😄
Jestli nejste jista druhym psem, protoze prvni se chova tak jak se chova - nesla bych do druheho. vase intuice ma pravdu…
Ten už na mě vykoukl. Velikostně asi spíš k německému pinčovi než trpasličímu. Zajímalo by mě, s čím je křížený.
O německém pinčovi jsem taky přemýšlela, vlastně je to můj sen. Větší než trpaslík, píše se a majitelé to potvrzují, že je na výchovu méně náročný. Ale ten rozdíl velikosti asi nebudu riskovat. Navíc bych pro větší šanci “klidné” domácnosti šla do psa, to by hmotnostní rozdíl byl ještě větší.
Pokud do toho půjdu, tak jedině štěně. A nejdříve v druhé polovině podzimu, chci si nechat čas na promyšlení. Pustit domů dospělého psa pinčového typu vnímám jako větší riziko.
Al je tady evidentne kvuli tomu, aby pomohlo vyhladit lidstvo😀😄
😀 naprosto souhlasím. On ten teroš…………je prostě teroš.
Šutříku - na druhou stranu - byla bych k sobě i Bonnie chápavější - tohle je situace na kteou jste ji ale nemohla moc dobře připravit. Jak? Sdílet pelech s někým úplně cizím? Mně to nepřijde úplně překvapivý, pinč prostě má nějaký nastavení, hlídá. Ona dělala svůj úkol dobře. Byla v cizím prostředí s cizím člověkem - byla prostě ostražitá. (navíc možná utavená z výletu? To se pes taky kolikrát chová trochu jinak- můj nejhodnější pupíček, děti milující Rumíček, když jsme byli na psím táboře, poslední den, kdy ti psi toho už fakt měli tak trochu plný brejličky, seděli jsme u chatky a přijel do druhé půlky tábora nějaký dětský kolektiv. Děti pobíhaly, ječely… a vždycky když někdo proběhl kolem naší chatky, tak Rumoušek hudral. Nejdřív mě to taky zaskočilo, ale pak mi to došlo, chtěl mít svůj klid, potřeboval ho - pospával tam - a měl na něj nárok. To, že je přirozený, že tam děti lítaj, ten pes prostě nevnímá, chtěl si spinkat a ne, aby ho děti budily 😀 😀 , tak šel do chatky, tam si odpočinul a bylo to.)
To je fakt. A šlo by to asi korigovat povelem “na místo”, ale to jsem neviděla potřebu učit. Paní i mohla sedět na “naší” posteli, Bonnie hlídala jen její pohyb.
Teriér… Znám paní, co měla trpasličí pinče, manchester teriéry a jednoho bordíka. Pinče hodnotí jako složitější na výchovu, víc reagující na okolí.
A další známá má trpasličího, německého pinče a dobrmana. Taky to nejmenší vnímá jako povahově nejsložitější. Ale to porovnává jen jednotlivé jedince, ne více představitelů plemene.
Myslela jsem si to, že když, tak spíše štěně a Bonnie spolu s Vámi si ho vychová k obrazu svému. A může třeba zpočátku suplovat mámu, chvíli.
Ale zkusit se to musí s buráčkem, třeba skrze odkaz tady, najde domov dřív.🍀❤️
To je fakt. A šlo by to asi korigovat povelem “na místo”,
no a máte řešení. Vidíte ona kontrolovala čistě jen pohyb, nemá toho člověka načteného, nemůže mu věřit, střeží - dělá to, co má, co se po psu vždy chtělo, nedělá naopak vůbec nic špatného. To není omluva pro Vás, protože Vás člověk tady odsud “zná” a bude proto shovívavější, vůbec. Je to o tom pochopení jednání psa. Pes prostě logicky hlídá svoje - Vaše, je to jeho úkol. Paní neznala, co o ní může vědět, jak se paní zachová, zda jí může důvěřovat…- ostatně ani Vy to nevíte 🙂 Jestli jsem dobře pochopila, ona nevyjížděla, jen ležela vrcčela? Pak dělala svou práci, ,varovala, nic víc.
no-já ještě k tomu plemeni připíšu tohle-nijak to moc nesouvisí,a celkem to moc k ničemu nebude-ehmm-tak to vlastně ani netčtěte-🙂
tak ale vážně..🙂
ted napíšu jen mou zkušenost s knírači-měla jsem křížence kníračů-Kima 15 let a Duxe-matky čistokrevní knírači-u Kima otec vořech,u Duxe otec kříženec jezevčíka-jako taky vořech-ale aspon se dalo poznat trošku plemeno..🙂
a ti hlídaly tak,že když k nám šel někdo cizí-domů-tak štěkaly,vrčely-a u známých kamarádů-vítaly
u Kima to bylo tak,že k nám chodily fakt množství návštěv-2-3 denně-sousedky,kamarádky mamky atd.-že ten na ně nereagoval vůbec-prostě najednou v kuchyni syn sousedky a já čučela-kde se tam vzal a Kim nic…
chápu-u nás furt někdo byl,že -u známých mu to asi?přišlo normální…
Dux vyštěkal cizí lidi-známý,kamarádky a lidi co znal-milovalvítal,nevrčel….
Žeryka teda zmíním taky -kříženec jezevčikojorka-štěkne-pak vítá-žnámý-cizí vyštěká
a ted mí čistokrevní 3 knírači-půjčovaná Killy-přes to skoro moje-vrčela at už známej,nebo cizí-ze začátku-pak si nevšímala…
Gero-štěkot-vrčení-pak si nevšímal
Dafi štěkot,vrčení-a pak si nevšímaly….
a já-marně roky vysvětluju kamarádkám a známým-že i když je znají-tak je to jejich styl hlídání-vrčení-štěkání-mám je vždy na vodítku,když k nám někdo jde,za chvilku se uklidní,jdou si lehnout,dotyčnýho si nevšímají….
a roky poslouchám-co na mě štěkáš?to su já!! vždyt mě znáš!!
a já zase postý říkám-no,zná tě,ale ona-on to tak prostě mají-ze začátku vrčení/štěkání-někdo k nám jde hlídám-pak se uklidíní-opakuji jsou u mě na vodítku,já je pustím a je klid,pohoda
p,s.-vvětšinou chodím návštěvě naproti-a pak je to úplně v klidu a potichu…🙂…a pak za nějakou dobu se jdou i pohladit…
jo s Killy jsem byla na víkend ve stanu-ten si teda nehlídala-byly jsme 3 jak sardinky,s Kimem kdysi na táboře,stan si nehlídal,ale ten to měl jinak…než Killy…
Já úplně zapomněla na malého knírače, ten by taky k pinčovi šel. A mohli by si sednout i stylem hry a náhledem na svět.
Zadala jsem AI žádost na porovnání trpasličího pinče a malého knírače, protože v atlasech píšou plus minus to stejné. A tohle vyplivl, otázkou je, co je na tom pravdy:
Ještě jsem zkusila Gemini.
https://gemini.google.com/share/80b71bca45f7
No, přidávám k výběru i knírače.