když v každém obchodě, v čekárně, v parku i jinde, slyší jen ruštinu, že si chvílemi může připadat jako “u nich”, ne jako doma. Ale je zbytečné se tím zabývat, nic se stejně nezmění, zvyknete si… A ta zmiňovaná problémová menšina? Tu po převratu vystěhoval z města pryč jakýsi podnikatel. O vietnamcích nemluvím, zapadli hned a bez problémů.
rapotačko, ještě že jste nebyla své doby v Karlových Varech. Tam jste ruštinu nejen slyšela, ale bez znalosti azbuky jste si málem nepřečetla ani jízdní řád. Tuna pořád ještě dobrý. Vy se pohybujete civilizací v době, kdy většina z nás je v práci, tak naprosto chápu, že potkáváte hordy dětí courajících mezi školou a jídelnou nebo po krátké škole městem, stejně jako matek tlačících kočáry nebo holek jdoucích třeba na tramvaj. Pocity vám nikdo nebere, jen tady ostatní přidávají svoje zkušenosti. Také jsem měla rozepsáno, ale usoudila jsem, že moje zkušenost zase nebude až tak zásadní, tak jsem neposlala. U nás přes den hlavně dopoledne dominuje ruština, děvčata jsou s dětmi venku, courají s kočáry a odrážedly vesnicí a švitoří, chlapy mají v práci a české buchty sedí s ratoletstmi doma a šoupou po telefonu, tak kde by se ta čeština venku vzala. Na hřišti češtinu neuslyšíte, české děti doma sedí na zadku, na prolejzkách se houpou ukrajinci…