Aktuálně: 2 154 inzerátů286 659 diskuzních příspěvků20 441 uživatelů

Politika...

N (neregistrovaný) 18.07.2026, 19:00:45 xxx.xxx.189.103
rapotačka:

WC papír - vyhořely  papírny. Věci se sháněly, samozř. nás to štvalo. Země byla  pár let po  válce. Chápete? Nakonec se  vše  vybudovalo a na zlatým tácu předložilo zlodějům. Já to vidím zpětně a úplně jinak než vy ostatní. Vykradenej  penzijní účet, ukradený  byty- bakala(?), banky, zdrav. pojišťovny, jedna by nestačila. Zkuste se zamyslet a bez tý naočkovaný  nenávisti. Některým , možná všem tady to nepůjde. Smíříte se rádi-y s válkou, i s tím, že se nedožijete důchodu a že se bude šmírovat na každým kroku a budete rádi-y pečovat o vetřelce, který sem narvou, samozř. pod bohulibou záminkou.

Nechápou Repotačko. Pletou klidně padesátá léta s osumdesátkama..😐 Ten WC papír jsem slyšel jak nebyl z vyprávění i ty vložky dámské, ale to byl samozřejmě jen dočasný výpadek a ne jak by se rádo prezentoval jako že to nebylo vůbec a stále.😂 Škoda že nejsem starší, rád bych tu zkušenost měl s minulým režimem delší než do věku deseti let. 

rapotačka (neregistrovaný) 18.07.2026, 19:09:17 xxx:xxx.9658:34da

Nebylo toho hodně. No tak sháněla celá rodina, “frontovala” .Sháníš něco na dvouletý dítě a oni mají jen na sedmiletý? No tak koupím na sedmiletý, prcek doroste. Sehnalo  se vždycky a chodily jsme líp oblíkaný než  odrbaná mládež dnes. 

rapotačka (neregistrovaný) 18.07.2026, 19:11:40 xxx:xxx.9658:34da

Jo a blbý, tvrdý, buničitý Violety měli v lékárně vždycky.

kometa
kometa správce
18.07.2026, 19:12:30 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 18.07.2026, 18:59:14

ale na oplátku dostávalo převážně suroviny za uměle stanovené ceny.

Tak nějak. Nevím, co chce N ještě slyšet. Může si toho přečíst dost. Byli jsme prostě sovětským satelitem a museli poslouchat. Komu se aspoň trochu podařilo odporovat, bylo Polsko a Jugoslávie. A Maďarsko, které to zkusilo už v roce 1956. Ale holt bylo ještě brzo.

rapotačka (neregistrovaný) 18.07.2026, 19:19:18 xxx:xxx.9658:34da
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 18.07.2026, 18:37:09

Zkuste se zamyslet a bez tý naočkovaný nenávisti

Nenávist k naší minulosti.

Nebylo to tak špatný. Lidi měli naději, třeba na ten kvartýr, co si postavili  svépomocí maximálně do 3 let. Aj.

rapotačka (neregistrovaný) 18.07.2026, 19:25:26 xxx:xxx.9658:34da

V rámci RVHP šlo často o nevýhodný obchod, kdy ČSSR vyváželo vysoce kvalitní technologie, ale na oplátku dostávalo převážně suroviny za uměle stanovené ceny.

Bylo to strašný. Teď jsme na tom fajn. Kdo nás  připravil o dostupný plyn? Elektřina? 

Je to férovka?

rapotačka (neregistrovaný) 18.07.2026, 19:34:03 xxx:xxx.9658:34da

Ne jako vy kterà místo vlastního názoru, sdílete většinou videa, články.

Já bych to prostě líp nenapsala.

Ariska
Ariska 18.07.2026, 19:45:58 xxx:xxx.fb64:42f6
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 18.07.2026, 19:34:03

Ne, nenávidím nic. Ale vy líčíte komunismus jako fajn režim. A to nebyl. Žadný režim není idealní, ale vy vždy sdílíte jednostranný názor, tak na to reaguji. Teď uz pripouštíte, ze i v min. režimu byly problémy. JE TO FÉR?

Co se týka plynu, nikoho neznam, že by mel nedostatek plynu nebo platil 10x víc. Vy ano? Dál to rozebírat nebudu. 

Sarah01
Sarah01 18.07.2026, 20:09:30 xxx.xxx.162.253

Klidně sem napíšu, jaký zkušenosti mám já, nebudu dávat žádný odkaz na FB nebo Youtube. 🙂 

Moji rodiče stavěli v sedmdesátkách domek, stěhovali jsme se do něj v roce 1975. Pamatuju si moc dobře, jak sháněli stavební materiál, elektromateriál a nábytek různě přes známosti, protože nic nebylo. A nebo se muselo jet těsně po tom, co přišlo do prodejny zboží, ale to tam taky museli mít známýho, který jim dal echo. Stavěli cca 4 roky. Na druhou stranu dostali různé výhodné půjčky, které poměrně rychle splatili a mohli jsme jezdit každoročně na dovolenou…tuším 2x po tuzemsku a kempech se stanem, 2x Maďarsko taky se stanem, 2x Bulharsko ubytování v soukromí a pak 2x Jugoslávie, ale tam už bez nás dětí. Na tehdejší dobu měli rodiče pěkné platy, oba něco kolem 4 tisíc a otec si navíc přivydělával opravami aut, měl doma dílnu. Někdy cca 2 nebo 3 roky po nastěhování do nového domku nám přestala téct voda, domek byl na kopci a vodovod tam bohužel vodu nevytáhnul. Voda nám netekla asi 10 let, nejdřív teda občas tekla, ale potom přestala téct úplně. Obec nechala pro všechny obyvatele na tom horním konci vozit pitnou vodu v cisterně. Až se do obecního vodovodu začala brát voda odjinud, tak potom voda už tekla a v ulici se postavily dál i nové domky. Ale to už jsem tam nebydlela, vdala jsem se a bydleli jsme s manželem u jeho rodičů v jednom pokoji. Manžel měl v zaměstnání zažádáno o byt, ale nechtěl vstoupit do KSČ, jinak bychom byt měli hned. Když jsme čekali druhé dítě a oženil se i manželův brácha, tak už to bylo neúnosné, takže jsme se odstěhovali sem na sever Moravy, manžel se musel “upsat” na 10 let v zaměstnání a dostali jsme družstevní byt. Nábytek a zařízení do bytu jsme sháněli skoro rok, hlavně koberce a záclony nebyly. Pračku jsme měli vířivou, jiná nebyla, ledničku mně sehnala sestra, která pracovala v elektru (byla to ruská Minsk, nebo běloruská?), stůl a židle do kuchyně nám půjčili tchánovci, sporák a kuchyňská linka byla součástí bytu, spali jsme na válendách, které jsme každý dostali od rodičů. Ještě dodám, že kočárek na miminko jsme si museli vystát ve frontě, když dostali zboží, normálně kočárky nebyly. Kupovali jsme jej 3 měsíce před narozením syna, jinak hrozilo, že ho třeba nebudeme mít v čem vozit. Nejmenší oblečení na miminko jsem sehnala pod pultem, měla jsem v dětském textilu v Brně známou, která mně vždycky něco schovala, když přišlo zboží. Hodně věcí jsem si ušila, třeba peřinky do kočárku, různé kalhotky lacláče, hodně se pletlo a háčkovalo, dětem jsem ještě do cca 8 let šila veškeré bundy, dceři šatičky a klukovi třeba sváteční bílé košile. Na dovolené jsme nejezdili, neměli jsme auto, začali jsme jezdit, až si manžel našel jiné líp placené zaměstnání a dostal auto služební, ale to bylo až v devadesátkách. Moji rodiče se ještě před revolucí rozvedli a domek prodali za cca 320 tisíc. Dnes by se prodal nejmíň za 15 milionů. My jsme si koupili domek tady na severu v době, kdy jsme s manželem oba získali lepší zaměstnání a zlepšily se podmínky pro získání hypotéky, tehdy bylo možné půjčit si plných 100%, rok 2005. Domek stál 850 tis. a na rekonstrukci jsme si půjčili dalších cca 700 tisíc. A koupili jsme si i vlastní auto, roce 2004. Takže teď tu bydlím už 22 let. A musím říct, že moje děti to s pořízením bydlení měly daleko daleko těžší. 

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 18.07.2026, 20:11:24 xxx:xxx.d157:66fc
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 18.07.2026, 18:18:33

Rapotačko, orionko a spol. - dokážete se trochu zamyslet (alespoň) nad obrázkem a přestat s tou hloupou adorací “starých dobrých časů”?

😔

To, že se zrovna vám žilo dobře, zdaleka neznamená, že to platilo pro všechny. 

Pokud si chcete alespoň trochu osvěžit vlastní, bohužel velmi selektivní paměť, pořád ještě existuje například tato instituce:

https://www.ustrcr.cz/

Chápu, že pro seniory může být dnešní rychlá doba složitá a nemusí jí už rozumět, ale pro inteligentního jedince neporozumění problému jaksi nerovná se automaticky nenávist.

😟

Obrázek
N (neregistrovaný) 18.07.2026, 20:15:12 xxx.xxx.189.103
rapotačka:

https://www.facebook.com/reel/1999474140928487

Díky Rapotačko,víc k tomu nemám. Já bohužel marně hledám dokumen s panem W. Komárkem kde právě vysvětloval ten zahraniční obchod se sověty. Tehdy tam právě on říkal že ten “přebytek” byl mockrát na straně ČR v obchodu se sověty. Mimochodem také vysvětloval jak by tehdejší velikost armády například dnes zruinovala státní rozpočet za tři měsíce. On byl v prognostickém ústavu spolu se Zeman a Klausem,že jo? Tak to asi o tom něco věděl. Jenže nemůžu to už najít..😐 Šmejdi to raději stáhli? 😂

kometa
kometa správce
18.07.2026, 20:21:27 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 18.07.2026, 19:25:26

Kdo nás připravil o dostupný plyn? Elektřina?

Vždyť já psala totéž. Takže buď mé (a jiné) příspěvky nečtete nebo jim nerozumíte. Stejně jako anonym.

N (neregistrovaný) 18.07.2026, 20:21:44 xxx.xxx.189.103
Repta-A-Repta:

Rapotačko, orionko a spol. - dokážete se trochu zamyslet (alespoň) nad obrázkem a přestat s tou hloupou adorací “starých dobrých časů”?

😔

Pokud si chcete alespoň trochu osvěžit vlastní, bohužel velmi selektivní paměť, pořád ještě existuje například tato instituce:

Chápu, že pro seniory může být dnešní rychlá doba složitá a nemusí jí už rozumět, ale pro inteligentního jedince neporozumění problému jaksi nerovná se automaticky nenávist.

😟

Obrázek

Ty vado Repto já jsem mladší než vy.😂😂 

Orionka (neregistrovaný) 18.07.2026, 20:25:10 xxx:xxx.134:4d59

Ta poslední věta mě dostala : Kde najdu v bývalém Svazu Lipno, Orlík, Slapy ? Zaplať pánbůh Josefodolskou nám tu nechaly. Na Slovensku už jsem dlouho nebyla a tak  nevim, jestli Vážská kaskáda není taky pryč.

kometa
kometa správce
18.07.2026, 20:26:41 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 18.07.2026, 20:11:24

pro seniory může být dnešní rychlá doba složitá a nemusí jí už rozumět, ale pro inteligentního jedince neporozumění problému jaksi nerovná se automaticky nenávist

Přesně tak. Můj devadesátiletý otec byl třeba s moderními technologiemi srozuměn mnohem lépe než já. Uznávám, můj problém. Ne nenávist.

N (neregistrovaný) 18.07.2026, 20:29:30 xxx.xxx.189.103
Orionka:

Ta poslední věta mě dostala : Kde najdu v bývalém Svazu Lipno, Orlík, Slapy ? Zaplať pánbůh Josefodolskou nám tu nechaly. Na Slovensku už jsem dlouho nebyla a tak  nevim, jestli Vážská kaskáda není taky pryč.

Mě hlavně dostal ten zdoj.😂 Zkoumá už taky ten ústav Ukrajinu? Sám Kličko už kritizoval autoritářský režim na Ukrajině.😂😂 Můj ta Tondo západoněmeckej.😂

rapotačka (neregistrovaný) 18.07.2026, 21:02:07 xxx:xxx.9658:34da

Ale vy líčíte komunismus jako fajn režim. A to nebyl. Žadný režim není idealní, ale vy vždy sdílíte…

Připouštíte, že i v min. režimu byly problémy …

Prosím vás přijde mi “nechytré” nimrat se tu ve věcech všeobecně známých. O nich zdejší opozice ví úplně nejvíc. Jak nás drbou na energiích, vykradený rezervy na důchody, ukradený "bakalovy"  byty,  ke zločinům týhle doby se zapomínáte vyjádřit.

Jo a připomínku, že jsme byli mladí, tu jsem čekala dřív 😀

Orionka (neregistrovaný) 18.07.2026, 21:06:36 xxx.xxx.227.27
Repta-A-Repta:

😔

😟

Obrázek

Repro, vy už mě vidíte i když otevřete ledničku. Ještě jsem příspěvek  nedopsala a vy už víte, co napíšu.

Napíšu, že je potřeba těch 40 let rozdělit. Na poválečná léta, uvolněná 60. (jedná moje spolužačka byla v Anglii jako o-per, na rok než opakovala přijímačky na VŠ, kamarádka se povalovala s hipikama po anglických plážích, spolužáci projeli Svédsko stopem, ze tří se vrátili dva, třetí pokračoval do Kanady - ten se zpátky dostal až po 89.) Pak to VS   všechno zaťápla. Po pozvání.( A nemyslete si, že dnes by se nenašli ti, co by zvali zas - jen z druhé strany) 70.  byly pro  nedůležité lidí v pohodě. Za hov…to stálo ve školství, tam provedli velké čistky, stejně tak v úřadech - a “čistili” ti, co první otočili, ti všeho schopní. V 80. se situace uklidnila. Kdo nepřekážel, žil, jak tu popsáno, podnikové byty, bezúročné půjčky, zájezdy. Školy v přírodě, tábory, ozdravovny. Byla jsem městské dítě i pak dospělá.

Vesnice  na to byla asi hůř. Zase jak kde. Zelinari na Litoměřicku měli pozlacené kliky, ale nadřeli se.

Už mě to nebaví ! 

Vložky  nebyly cca v 80. V průvodu jsme měly agitační heslo : “ Není vata, nejsou vložky, co si dáme mezi nožky ! Ať žije první máj. Hurá !"

Tak zas příště. Doporučené stránky nemusím, pamatuju si dost.

Janea (neregistrovaný) 18.07.2026, 21:08:22 xxx.xxx.163.38
rapotačka:

Zkuste se zamyslet a bez tý naočkovaný nenávisti

Nenávist k naší minulosti.

Nebylo to tak špatný. Lidi měli naději, třeba na ten kvartýr, co si postavili  svépomocí maximálně do 3 let. Aj.

Nebylo to tak špatný? Mojí rodině zabavili pozemky, byli to sedláci, nic velkého, ani koně neměli. Co nezabavili, to byl nucený prodej  těm odznáčkovým papalášům - to se nevrátilo ani po revoluci, byl to prodej, takže máme smolíka. Co na tom, že hrozilo vystěhování celé rodině.  MMCHD poslední nucený prodej byl někdy v osmdesádkách, takže žádný padesátý léta.

Maželova rodina na tom byla podobně.  Také něco zabavili a něco museli nuceně prodat. 

A lufťáci se dodnes diví, že s nimi vesnice nepeče, no nepeče,  jsou potomci to provověrných komiunistů a mají chatu na babičině zahradě nebo dědově sadě, to nejde jen tak zapomenout.

Však i dnes si postavíte svépomocí, není to problém, materiál není drahý, drahá je práce, zedník nebude pracovat za minimálku. Zrovna jsme jeden barák svépomocí postavili, 6+kk a vejdeme se do 3 milionů s pozemkem do 4 milionů, což mi přijde celkem v pohodě. ALe většina prací byla svépomocí.

A všechny země byly po válce, na to se nejde vymlouvat. Akorát, že západ nás rychle předbíhal mílovými kroky. 

Nakonec i dnes máte zuby zadarmo, vždy se nechá vybrat nějaká varianta, akorát tu lepší si připlatíte, což mi přijde fér a fajn. A ocenila bych možnost si připlatit i u jiných lékařů. Za komunistů by to teď u zubaře bylo jak s těmi léky a ATK, západ měl daleko lepší, tady byla jen ta horší varianta, ale dostupná všem, pokud jste si chtěli přilepšit, znamenalo to jen přes známosti a uplatky.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.