Aktuálně: 2 320 inzerátů289 898 diskuzních příspěvků20 946 uživatelů

Politika...

rapotačka (neregistrovaný) 26.08.2026, 11:15:04 xxx:xxx.27a0:1b22

Petřín - foto je staré, ale svítili tam letos 21. 8.

Buggyra
Buggyra 26.08.2026, 11:20:04 xxx.xxx.198.226

My nemáme problém s nedostatkem energie, máme problém s přebytkem;

Dávala jsem sem nedávno článek, kde to správce ČEPS komentuje, a tohle bude náš “problém” už jenom pár let (ve skutečnosti to problém není, výrobníky ee se dají jednoduše od sítě odpojit a přetížení vyřešit v řádu sekund-minut).

Předpoklad je, že v nejbližších letech se ve špičkách budeme stávat dovozcem ee.

Ano, nemusejí nám všechny špičky pomoci vykrýt OZE, protože ne vždy se špička sejde s větrem a sluncem a dostatkem vody, ale pokud vyřešíme to ukládání ee, a na to se začíná šlapat právě s rozmachem OZE, tak nám to ve špičkách reálně pomůže.

Další zdroje ee jsou potřeba, protože jak říkám, zanedlouho podle předpovědí budeme dovážet. Problém není to dovážení ee, samozřejmě. Problém je, že špičková ee bude drahá, protože v okolních státech, kde musíme tu ee nakupovat, bude špička úplně ve stejnou chvíli, jako u nás, a jejich energetické nároky se budou zvyšovat stejně jako naše.

Anonymní (neregistrovaný) 26.08.2026, 11:22:17 xxx:xxx.27a0:1b22

Jsou tupí.  Nic? Fakt to nikomu neblikne?

“”""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""   

Někdy, až  si Evropan uvědomí, že úkolem EU je Evropany zničit, pak mu začne dávat chování politiků logiku.

Buggyra
Buggyra 26.08.2026, 11:25:48 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 26.08.2026, 10:57:21

odpadu je dost, problém je logistika

Každé městečko teď dělá komposty, lidi vyhazují bio do biopopelnic. Ale stojí to chechtáky, to svážet, skladovat, zaopatřovat, aby to bylo k něčemu využitelné. A ještě to někde shromažďovat a rozvážet do bioplynek, to zatím vypadá spíš jako sci-fi.

No, když si vezmem, jak se dalo logistikovat uhlí, a jak pěkně umíme dovážet štěrky a písky z lomů a pískoven, ono se to poddá 🙂 Tuplem když to poveze nějaké ee-auto, které se pak v té bioplynce třeba zadarmo nabije.

Stačí vyzvednout v gastroprovozech a u zpracovatelů zeleniny a odpadu bude, že se nebude vědět, kam s ním.

Možná se zmulčovaná hmota z příkopů u silnic přestane nechávat ležet, ale budou to silničáři povinně sbírat a dovážet do bioplynek.

I já ráda daruji hnůj na dobročinné účely 🤗

trojAAAcko
trojAAAcko 26.08.2026, 12:09:52 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.08.2026, 11:20:04

Jakoby, poslední dobou opravdu mám problém ty Vaše příspěvky číst. Ale budiž, lepší než kdyby to tady bylo “mrtvý” a plný jen odkazů které mnohdy ani neotevírám v práci.

Jen mi je škoda, že mi už v tom chybí Váš ryzí názor a ne jen transformace nějakého videa / článku.

Nicméně chci se zeptat na jednu věc.

My nemáme problém s nedostatkem energie, máme problém s přebytkem; 

Dávala jsem sem nedávno článek, kde to správce ČEPS komentuje, a tohle bude náš “problém” už jenom pár let (ve skutečnosti to problém není, výrobníky ee se dají jednoduše od sítě odpojit a přetížení vyřešit v řádu sekund-minut).

Je rozdíl mezi přebytkem a přetížením v síti? Jaký jsou důsledky při přebytku a přetížením? V jakých situací dochází k přebytku a přetížení?

Buggyra
Buggyra 26.08.2026, 12:15:20 xxx.xxx.198.226

Proč nám chcou dát obří pokutu za to, že nevysázíme spoustu větráků?

Protože si to v Evropě odhlasovali.

Nevím, jestli máme dáno, kolik větráků máme postavit, vím, že máme daný podíl OZE na ener.mixu, a pak také zavedení akc. zón do naší legislativy. To musíme splnit, abychom neplatili. Máme nařízeno, kolik VTE musíme postavit? Jenže do slíbeného roku 30 už těžko postavíme dost MVE, aby to do toho mixu přidalo dalších 15 % obnovitelné energie, že. Zatímco větráků a foťáků za tu dobu stihneme hodně.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.