Aktuálně: 2 239 inzerátů288 612 diskuzních příspěvků20 696 uživatelů

Třetí víčko

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 13:39:30 xxx.xxx.162.253
Sardullah:

Já teda mám obyč jméno “Jana”, na základce jsem byla ve třídě s tímhle jménem ve třídě jediná, na průmyslovce se takhle jmenovala ještě jedna spolužačka.

Mně se třeba strašně líbí jména Terezka, Verunka, Natálka…ale přijde mi, že hlavně Terezek je fakt hodně, tak to bych asi taky nechtěla…

Nicméně když se tady probírají ta jména…kdybych se narodila jako kluk, tak moje mamka by mi dala jméno René…že se jí v tý době hodně líbilo…no a na to si vždycky vzpomenu, když koukám na film “Zítra to roztočíme, drahoušku”…😄

Terezek, Verunek a Natálek je fakt hodně. A ještě Adélek. Mně se ta jména taky moc líbila, ale dcera je nakonec Nikola. Hlavně kvůli příjmení. Druhou vnučku mám Zoju, snacha je ze Slovenska a tradiční jméno nechtěla.

Jinak teda René bych nechtěla být, to jsi asi moc ráda, že jsi holka, že? 😉😀

Sardullah
Sardullah 04.01.2026, 14:07:57 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.01.2026, 13:39:30

Zoja…jako myslím, že neobvyklé to je, za celý život jsem nepotkala nikoho, kdo by se tak jmenoval…jen já jak hodně používám zdrobnělinky, tak zrovínka ta Zoja pro dítě..jak jí říkají ..Zojinko?…jako mně to přijde o hodně lepší, než když se dětem, které mají česká příjmení, dávají zahraniční křestní jména, aby mělo dítě netradiční jméno…jako fakty třeba  Cindy Procházková mi nepřijde úplně super…

Tohle mi zase připomnělo, jak jsme před léty vedli s kolegy z práce podobnou debatu…většina jmen má nějakou obdobu, jak se těm lidem potom říká…Jan-Honza, František-Fanda, Veronika-Verča…

No a nějak jsme se dostali k tomu, jak se říká Juditě…tak z jednoho kolegy vypadlo…a teď to teda napíšu foneticky…"Džudy" a já říkám.."no to né, to je jak pro opici" (my starší si asi pamatujeme seriál Daktari) a jakože stejně nikdo z nás  žádnou Juditu nezná… a zákaznice, co si kousek od nás prohlížela vzorníky říká “já se jmenuju Judita”…tak to byl docela trapas…

Jaká je pravděpodobnost, že za celý život nepotkáš žádnou Juditu a ta stojí vedle tebe ve chvíli, kdy se o tom jméně bavíš…😏

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 15:20:19 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.01.2026, 14:07:57

Říkají jí Zoji, Zojko, Zojinko. Moje mamka se s tím nemůže srovnat doteď, je zvyklá do všeho kecat a jméno není podle jejího vkusu. Dcera má tedy Karolínu po prababičce (byla ve hře ještě Stella), tady je mamka spokojená a dává to až moc okatě najevo, přestože moji dceru nikdy moc nemusela. Jak kdyby záleželo na jméně.

Bobca
Bobca 04.01.2026, 15:25:06 xxx.xxx.20.192

Darinka-mandarinka…si pamatujem z dob,kdy zpívala s Gotem…Já měla v práci jednu,říkali jí Darjo.. Zoju znám ze školy…A moje dcera měla ve třídě 4 Kateřiny…Vnučka Eliška je taky v ročníku,kdy jich bylo víc a Stellča tak..Já jsem nevěděla,že už je jich tolik..Jsem si říkala,kde přišli mladí na takové jméno…Znala jsem jen Zázvorkovou🙂A další vnučka je Verunka a má Natálku…

Sardullah
Sardullah 04.01.2026, 15:49:55 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.01.2026, 15:20:19

No to je smutný…😕

Coudas (neregistrovaný) 04.01.2026, 16:03:45 xxx:xxx.a27d:d565

Naše dítě je Anna, taky kvůli příjmení. Moje babka to tenkrát taky nemohla rozchodit, že jako po kom a proč a dyť v rodině nikdo takový není… Jenže když jsem já řekla své jméno, tak se mi jednou sestřička “smála”, že to mám celou větu 🙂 Švigrteta je taky Eva prý kvůli našemu příjmení 🙂

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 16:07:51 xxx.xxx.162.253
Coudas:

Naše dítě je Anna, taky kvůli příjmení. Moje babka to tenkrát taky nemohla rozchodit, že jako po kom a proč a dyť v rodině nikdo takový není… Jenže když jsem já řekla své jméno, tak se mi jednou sestřička “smála”, že to mám celou větu 🙂 Švigrteta je taky Eva prý kvůli našemu příjmení 🙂

Mně se Anička líbí moc. Bohužel snacha je právě Anna a její maminka a babička taky, takže v této tradici už nechtěla pokračovat. Což chápu.

Sardullah
Sardullah 04.01.2026, 16:24:40 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 04.01.2026, 16:07:51

No já bych třeba nechtěla, aby se dcera jmenovala po mně…resp. abychom se jmenovaly stejně, to mi pak přijde divný…navíc pak někdo zavolá “Jano” a teď neví člověk která…

Mamky kámoška se jmenuje taky Anna…odjaktěživa se jí říkalo “Aňa” a dcera se jmenovala stejně, tak když se o nich mluvilo, tak se říkalo “velká Aňa a malá Aňa” a to i teď, když je “malá Aňa” už důchodkyně…ságra tý máminy kámošky se jmenovala Majka…a to si pamatuju jako holka, že se mi to hodně líbilo…že kdybych si v tý době mohla vybrat, jak se jmenovat, tak bych určitě chtěla být Majka.

My teda v rodině žádný tradice ohledně jmen, že by se dávalo jméno po rodiči a nebo prarodiči, nemáme. Jmenujeme se každej jinak…

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 16:35:58 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.01.2026, 16:24:40

My taky nemáme tradice a u nás se po rodičích taky jméno nedává. Výjimka jsem já, jmenuju se po mamce, i když u ní to bylo komplikovanější a sama tomu dodnes pořádně nerozumím. Zkrátka pokřtěná je Marie, ale protože její babička chtěla Alenku, tak se to dodatečně na matrice přepisovalo.

Bodlinka
Bodlinka 04.01.2026, 17:09:22 xxx.xxx.86.109

Máša má chudák nějaký problém. Venku. Nesněží a není zase taková Sibiř, počasím to nebude. Někde se ale určitě poprala a teď je venek tak blbý místo, že doma s kocourama, co jí štvou, se to prý dá zvládnout.

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 04.01.2026, 17:50:36 xxx:xxx.f18:7b13
Bodlinka:

Máša má chudák nějaký problém. Venku. Nesněží a není zase taková Sibiř, počasím to nebude. Někde se ale určitě poprala a teď je venek tak blbý místo, že doma s kocourama, co jí štvou, se to prý dá zvládnout.

Obrázek Obrázek

a nebo tuší, že přijde opravdová zima a tak obsazuje doma nejlepší pozice 🙂

lesnizinka
lesnizinka 04.01.2026, 18:15:44 xxx.xxx.81.49

Tak jako…naše kočky jsou teď venku maximálně hodinu a i to mám podezření, že většinu času tráví schovaní v garáži…stejně😉

Vikťa doma Gucci občas šikanuje a ta se před ním někam uklidí, třeba do haly za šoupačky. Viktín tam má zákaz, protože tam skáče po sedačce pro návštěvy a neumí si šoupačky otevřít. To Gucci jo, ale zavíráme je za ní my🙂Dneska ji zase naháněl, teda vždycky na ni číhal někde za rohem a vybíhal na ni, ale bylo to bez řevu, tak jsme je nechávali. Zahnal ji k šoupačkám a čekali jsme řev. Místo toho ze tmy za rohem,,vyletěla pesť"😛Viktor udělal kotrmelec a nafučený lehnul opodál, že se jako musí umývat😜

Bodlinka
Bodlinka 04.01.2026, 18:30:10 xxx.xxx.86.109

mě courají hodně. máša nejvíc, to je prostě venkovní kočička, úplně dobrovolně a dlouhodobě. macík v posledním týdnu zkrátil vycházky z 12 h na 8, jonáš má stabilně kolem šesti, i dneska šest a půl, fíček asi čtyři hodiny, dnes hodinu a půl. bert má asi šest hodin průměr, ale u něj je to takové nespolehlivé, protože někdy ho dvířka správně nepřečtou na cestě ven, takže je venku a přitom si aplikace myslí, že je doma

ale ty změny jsou obvykle předvídatelné. třeba když meteoradar tvrdí, že doma prší, tak je spolehlivější kouknout se, kde jsou kočky. když venku, tak to teda neprší. nebo prostě v zimě chodí ven míň, táta se smál, že mám podobný grafy jako jemu dělá solární elektrárna.

Obrázek
lesnizinka
lesnizinka 04.01.2026, 18:33:00 xxx.xxx.81.49

U nás v rodině až tak ne, ale ve vesnici(obou) se jména dědí, takže 5 generací má jedno jméno. Jsem na to alergická a nikdy bych po nás jména nedala. Zoja je moc hezké jméno, u nás není, jen jednu Zitu tu znám. Anna, když se říká Anna ještě ujde. U nás je každá druhá Anna(tchýně, teta…) ale je to Anka, nebo Anča, když ji lidi mají rádi, tak jí nechají Aničku do smrti😉Kateřina(mamka) kromě mamky, se všem říká Kača. Kača ta, Kača tamta🙄 Jan, Martin, Franta, Josef. Tato tradiční česká, spíš moravská jména nemusím vůbec 👎Josef byl taťka, u nás Jožka, či Jožin…Taky jsem to jméno nesnášela, o to víc, že teta(jeho sestra) ze Slovácka byla Josefa. Fuj, znělo mi to jak nadávka🙄Ovšem teta byla skvělá, což o to. Jen to jméno mi připadalo jak pomsta. No a bratránkův kluk dal holčičku po babičce. Říkají jí ale Pepina. Pro mě prašť jak uhoď, z toho mám taky osypky, asi bych ji ani nedokázala oslovit. Naštěstí s dětma nekomunikuju, ani to nikdo ode mě nečeká😛tak nemusím🤫

Jo, sestřenek děti: Slovenky jsou Silvia, Klaudie. U nás Karolína, Barbora, Simona, Vendula🙂Brácha má Elu. Koukám, že vlastně pro mě samá hezká jména, s těmato nemám problém, se to sešlo hezky😉

Sarah01
Sarah01 04.01.2026, 18:44:00 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 04.01.2026, 18:33:00

Manžel měl tetu Rafaelu, říkali jí Ela. Asi to bylo po nějakém vzdáleném strýci.

Josefa se mně taky nelíbí, když už tak Josefína, ale tahleta jména moc nemusím. Jedna moje prababička byla Františka.

Orionka (neregistrovaný) 04.01.2026, 21:06:35 xxx:xxx.710f:4e35

Jen dodám - Juditám se říká (i) Dita, Dituška. Tak jako Jaroslavům i Slávek. Pak z toho může být skoro nedorozumění. Máme známého, odjakživa Slávek. Pak potkáme jeho ženu a ona je samý Jára, Jarek…." Ty už nejsi se Slávkem?"…….

Bobca
Bobca 05.01.2026, 08:33:48 xxx.xxx.20.192

Příběh mého jména tu hodně lidí zná..že mi máma MUSELA dát “to nejškareredější jméno na světě”. Jmenovala se Božena,své jméno nesnášela,tak pak nesnášela i mě..Jako děcko jsem byla Božula-to si pamatuju…V dospělosti mě neoslovovala vůbec..Když jsem se k ní nastěhovala(do bývalého hospodářství-né do bytu,postarat se o ni na stáří)…jsem byla “TY”..Když mi bylo asi 50,jsem se ptala,proč mě tak nemá ráda,byly jsme zrovna na návštěvě u bratra,mi odpověděla-aniž by se na mě podívala “protože jsi Božena”..Já jsem si ve škole taky vytrpěla různé nadávky a tak..ale v dospělosti mi pak na střední říkali Bobina,Bobča.brácha mi říkal Bobeš…A žila jsem s ním…Ona chtěla Vlaďku..☹️

Bobca
Bobca 05.01.2026, 08:45:49 xxx.xxx.20.192

Zapoměla jsem napsat.že u nás bylo ráno v 7 hodin -12 stupňů..teď už -8,6….☀️a už i sluníčko…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.