Pokud má být pastevec 24/7 u stáda musí být navázaný na stádo a ne na člověka, jinak bude utíkat.
Sarah jsou normálně v bodě.
OK, tak v boudě, jsem to na první pohled nepoznala. No, já boudu právě musela zrušit, nikdo v ní být nechtěl, jen pavouci, oni ti moji závisláci spali raději na rohožce u dveří. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.07.2026, 11:04:58
Samozřejmě, že ho znají, musí ho i respektovat, vždyť je krmí, ale jejich smečkou je stádo.Proč myslíte, že v tom videu od lupuse na vlcích, dováželi psy ze Španělska, jelikož tam se rodí, vyrůstají ve stádu, musí být součást stáda.Člověk je vůdce.
Já tomu rozumím,mít plemeno,co bude celoročně venku,taky odchovávám venku. Ale opravdu myslím,že to ty pastevci mají jinak,jasně,že mají vazbu na člověka,ale je to něčem jiném,než u těch lovečáků. Když to přeženu,u retrívra vzhledem k jeho použití,má být člověk skoro bůh,u pastevce rovnocenný partner,alespoň tak to cítím. Když vštípím štěndu,že největší zábava na celém světě je se mnou,a ne s druhým psem,je to skvělý základ. Nehledě na to,že já teda nechat tu sebranku bez dozorou lítat po hospodářství,tak se půlka přizabije, už jsem tahala zaseklý štěně zpod bubnový sekačky, páčila hlavu z konve…😂 a pravda je,že když zmizí do nor a usnou tam,jsem lehce nervozní.A v neposlední řadě,kdo nemá hospodářství,tak pokud se nebudu cíleně věnovat socializaci a návštěvám,tak se do odběru potkají jen s minimem lidí nebo jen s úzkým okruhem,a to není úplně OK. Mimochodem,první vrh,u kterého jsem cíleně začala s krmením nácvik emergency recallu, a včera jsem ho u “ztracenýho” štěněte využila🤣
to presne mi beha hlavou - nechat tak uplne na volno malinaky a ovcaky, pulka se jich odstavu nedozije 😇dolamou se…
Ale to je to same, kdyz ctu, ze stenata maji odchazet az 9, 10, 12 tyden, ze potrebuji byt u matky - rika nekdo, kdo ma male, spolecenske plemeno jako obecnou pravdu. A my trneme, aby se stenda navzajem nepovrazdila do toho 7 tydne 😂
Jako takhle -znam chovatele, kteri jsou zase uplne do extremu - do 3.tydnu se stara JEN matka, vybeh, a jen se nakrmi A jo, taky to jde. ale stene bych si nevzala a matka vypada straslive a dava se dohromady dalsiho pul roku.