Aktuálně: 2 379 inzerátů291 997 diskuzních příspěvků21 302 uživatelů

Štěně kouše a dělá loužičky

Xerxova
Xerxova 22.07.2026, 06:07:58 xxx:xxx.f18:7b13
janaa:

K předchozí diskuzi,teď je bandě 7 týdnů a je to tedy 24 hodin šichta. Je to náročné,ale stojí to za to. Nedovedu si představit zvládat to při práci. Přes den jsou venku,na noc chodí domů (neradi,ale máma tam s nima přes noc rozhodně nebude, a nechat je venku v otevřeném přístřešku bych si je nelajsla, chodí tu lišky,kuny,i výr tu je…). Takže ráno budíček, pustit ven dospěláky, staruši amáme dát snídani, smradům granule,sebrat bobky,pak si dám kafe,protože bez kafe nejsem schopná fungovat. Pak je vypustím ven,jdeme do výběhu. Následuje mini cvičení s každým zvlášť, přivolání na píšťalku,učení na jméno, pár mini aportků. Pak dostanou první masovou dávku. Jdu domů, vykydám jim pokoj,umyju záchody,začnu prát,dám nový vetbedky,podložky atd., prostě připravím na večer. Práce mimo štěńata, někdy stihneme procházku,někdy ne,někdy přijede první návštěva. Průběžně věším prádlo a peru 4-5 praček za den (minulý týden jsem kupovala novou,stará to nedala). Pak mají prďolové oběd , zpravidla je tu návštěva na štěnda,takže u nich ty dvě hodiny jsme. Když mi to vyjde, mám třeba hodinu pro sebe (třeba si zacvičím na záda,umeju vlasy nebo něco podobnýho nepodstatnýho). Odpolední svačina. Pak většinou něco dělám na zahradě. Pomalu je čas večeře pro mimišáky,pak pro dospěláky. Bábě dávám půlhodinovej magnet,pak jdu zalít zahradu,sebrat prádlo. Beru mimina po jednom na cvíčo, pak se jdeme projít hromadně po zahradě,což už je ted očistec,protože jsou samostatný a nebojácný, a já se nemůžu dopočítat. Nechtěj domů,takže je pochytat a odvést domů je docela sranda. To je tak devět. Jdu uklidit výběh. Mám hodinu klidu, okolo desátý dostávají poslední maso a dobrou🤣 a to se nebavíme o starosti o zbytek smečky,zvlášť o naší babuši. Ale zachvílku budu brečet,už se nám to krátí

to je nářez - a je mi jasné, že nezbývá čas na nic dalšího - protože štěně od tebe je připravené být nejen mazel a parťák, ale i kus základního výcviku už si nese v balíčku s sebou do nové smečky…  Občas kouknu na stránky, ale fotodokumentace nikde… a já (a myslím že ne jen já) jsem na tu krásnou bandu (asi na fotkách teď hlavně rozmazanou) zvědavá. 

acher (neregistrovaný) 22.07.2026, 08:12:43 xxx.xxx.222.196

Ještěže ti čuvači žádné praní nepotřebovali.Od narození do 8 týdnů.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Sarah01
Sarah01 22.07.2026, 08:35:58 xxx.xxx.11.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 21.07.2026, 21:27:55

Přesně tak. Já si brala dovolenou na porod a na další cca 3 dny, pak jsem šla do práce a jezdila domů jen kontrolovat, pokud mladej nebyl doma a občas na ně nemrknul. A pak jsem si brala půldny a homeofficy, když už byli větší a bylo potřeba krmit granulema či jinou pevnou stravou. Ven jsem je dávala, až jsem byla doma a byli pod dozorem. Normálně jsem je doma mívala v obýváku, kde byli uprostřed všeho dění, aby si zvykli na všechny zvuky a běh domácnosti, na zahradě jsem je zvykala i na zahradní sekačku. Retrívr je pes, který tráví většinu času s lidma, to je prostě něco úplně jinýho než pastevec, který má pracovat u stáda samostatně.

Jani, a zkoušíš s nima už i vodu? Viděla jsem, že někteří chovatelé už zvykají na vodu před odběrem, tak si říkám, že to taky není špatný nápad.

janaa
janaa 22.07.2026, 08:47:55 xxx.xxx.120.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.07.2026, 08:35:58

Naši maji ve vybehu brouzdaliště. Postupně se do něj naučili chodit všichni. Vody je tam po bříško v nejhlubší části.  Někteří ale uz vlezli i do bazénu pro dospelaky🤣

Obrázek Obrázek
janaa
janaa 22.07.2026, 08:51:14 xxx.xxx.120.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 22.07.2026, 06:07:58

Ja něco dávám na FB, ale jinak není čas. Ale teď v sobotu budeme dělat portréty,tak pak nahraju.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
janaa
janaa 22.07.2026, 09:00:53 xxx.xxx.120.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 08:12:43

Tak pastevec a labík je prostě něco jinýho. Už jen proto,že máma i příbuzenstvo bydlí doma. A jsou navázaný na člověka. A z tohohle vrhu jde většina na práci, o to víc je ten základ z nejmladšího věku důležitý a bonus navíc pro jejich rozvoj.

acher (neregistrovaný) 22.07.2026, 09:46:23 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 22.07.2026, 09:00:53

Tak oni i ti čuvači byli také na práci. Proč by štěně venku nemohlo být navázané na člověka. Mezi lidmi byli celý den.Hrát si s nimi chodila půlka dětí z okolí. Byli zvyklí mezi zvířaty,od dospěláků se učili hlídat ve dne i v noci. Mně jenn přijde, že se dnes chovatelé předhánějí kolik dovolené, práce, je štěňata stala atd. jako by jiný odchov byl špatně. On také každý si tu dovolenou vzít nemůže. Ano, dnes je řada plemene, jedinců tak zdegenerovaných, že se sami o štěňata postarat nedokáží.

kometa
kometa správce
22.07.2026, 09:47:10 xxx.xxx.147.163
janaa:

Ja něco dávám na FB, ale jinak není čas. Ale teď v sobotu budeme dělat portréty,tak pak nahraju.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ta pátá fotka! 😄 Mops se tváří velmi nas…ířeně.

acher (neregistrovaný) 22.07.2026, 10:00:23 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.07.2026, 08:35:58

Bohužel tolik chovatelů ovcí tady není a ani nebylo aby šli ke stádu. Takže většina šla do rodin na hlídání ať už domů, firem nebo lidí a tím i společníci. Někteří jezdili na výstavy, někdo je uchovnil, takže na lidi zvyklí být museli. A co se týkalo zvuků, tak sekačky, traktory, kombajn, pily, fukar atd.atd. je na hospodářství běžný. U nás ještě letadla, která se nad námi otáčí při nalétávání na letiště.

Sarah01
Sarah01 22.07.2026, 10:01:41 xxx.xxx.11.197
acher:

Tak oni i ti čuvači byli také na práci. Proč by štěně venku nemohlo být navázané na člověka. Mezi lidmi byli celý den.Hrát si s nimi chodila půlka dětí z okolí. Byli zvyklí mezi zvířaty,od dospěláků se učili hlídat ve dne i v noci. Mně jenn přijde, že se dnes chovatelé předhánějí kolik dovolené, práce, je štěňata stala atd. jako by jiný odchov byl špatně. On také každý si tu dovolenou vzít nemůže. Ano, dnes je řada plemene, jedinců tak zdegenerovaných, že se sami o štěňata postarat nedokáží.

Nechápu, proč se chcete hádat. Máte prostě jiný plemeno a máte to jinak, v pohodě, je to vaše věc. Proč by se mnou psi nemohli být v domě a měli by být venku? Pořídila jsem si je proto, aby byli se mnou pořád a vyhovuje nám to, proto taky toto plemeno. A nemyslím si, že jsou zdegenerovaní, zdravotní testy mají v pořádku, fena je schopná porod zvládnout sama a dokud se nemusí dokrmovat, tak se o štěňata stará taky úplně sama. Jsou společenská plemena, která bez císaře ani neporodí a feny se často o štěňata ani starat nechtějí.  A na kolik si každej cení svůj odchov, je taky jeho věc.

acher (neregistrovaný) 22.07.2026, 10:16:23 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.07.2026, 10:01:41

Se s vámi nikdo nehádá. Jen píšu, že to jde i jinak. A o ceně řeč nebyla vůbec. 

Zrzavci
Zrzavci 22.07.2026, 10:38:37 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 10:16:23

Jasně, jde, ale opravdu je to přece o plemeni - když si budu chtít brát lovečáka, sáhnu přesně po tom, jak to má janaa - kombinace pobytu venku a doma s tím, že důraz na hodně těsný kontakt s lidmi, potřebuju, aby ten pes byl se mnou na myšlenku. Pak se to projeví při té práci - když čtete popisy toho, jak její psi- teda feny, pracují -tak to vychází právě z tohodle, jak fungují od štěňátka. Nevezmu si psa z kotce. Čuvač to má v popisu práce jinak, to se nedá porovnávat. Tam se klade důraz zase na něco jiného. 

Sarah01
Sarah01 22.07.2026, 10:41:46 xxx.xxx.11.197
acher:

Se s vámi nikdo nehádá. Jen píšu, že to jde i jinak. A o ceně řeč nebyla vůbec. 

Tak vypadalo to, že máte za to, že tu nadstandardní péči snad připočítávají chovatelé k ceně, třeba. On to tak jako někdo i dělá, ne že ne, lidi jsou různí. 

Odpovídala jsem za Janu, protože mám taky retrívry, nic víc v tom není. Vy to děláte jinak, však v pohodě, proti tomu tady nikdo nic nemá. Jen si říkám, že pokud má někdo čuvače v bytě, což je dnes klidně možný, tak ta štěňata taky musí v tom bytě odchovávat, když jinde nemá kde.

acher (neregistrovaný) 22.07.2026, 10:42:05 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 22.07.2026, 10:38:37

Nebyli v žádném kotci, ale už je zbytečné cokoli zde psát.

Zrzavci
Zrzavci 22.07.2026, 10:43:08 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 10:42:05

Neee, já  nemyslím, že Vaši byli v kotci. Však píšete, že se účastnila běžného běhu v hospodářství. Jde o nějaké nedorozumění asi. 

hmn
hmn 22.07.2026, 10:50:20 xxx.xxx.17.8

“Jasně, jde, ale opravdu je to přece o plemeni - když si budu chtít brát lovečáka, sáhnu přesně po tom, jak to má janaa - kombinace pobytu venku a doma s tím, že důraz na hodně těsný kontakt s lidmi, potřebuju, aby ten pes byl se mnou na myšlenku”

nooo, přesně tohle ale potřebuji s pastevcem
právě proto, že to jsou principiálně samostatné jednotky a té spolupráci s člověkem, kterou dostala jiná plemena do vínku, je velmi vhodné je naučit. V našich podmínkách i ty, kteří někde nějaká stáda hlídají.

Sarah01
Sarah01 22.07.2026, 10:54:54 xxx.xxx.11.197

Tak já podle fotek vidím, že jsou někde v dřevěné chatce na čisté slámě a běhají na dvorku, v pohodě, však tady nikdo proti tomu nic nenamítá. Nechápu, proč se urážíte. Co tak vím, tak někteří chovatelé GR nechají přímo doma fenu po porodu, jen dokud nezačnou štěňata běhat a pak taky šupajdí na dvorek do chatky. Já bohužel chatku nemám a celkem se o ta štěnda bojím, jsme tady docela na ráně pro turisty, takže bývají v domě.

acher (neregistrovaný) 22.07.2026, 10:59:58 xxx.xxx.222.196

Pokud má být pastevec 24/7 u stáda musí být navázaný na stádo a ne na člověka, jinak bude utíkat.

Sarah jsou normálně v bodě.

Zrzavci
Zrzavci 22.07.2026, 11:00:39 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 22.07.2026, 10:50:20

jasný, já tím chci říct, že kdybych si vybírala čuvače, se kterým budu hospodařit budu zase preferovat to, co popisuje acher.

kometa
kometa správce
22.07.2026, 11:04:58 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 22.07.2026, 10:59:58

Pokud má být pastevec 24/7 u stáda musí být navázaný na stádo a ne na člověka

Já myslela, že svého člověka a jeho rodinu musí pastevec taky znát, aby ho nenapadnul jako nepřítele. Nebo se pletu? Teda aspoň v našich podmínkách. Kde to není jako na Slovensku nebo v Rumunsku nebo Turecku… Jako, že u nás asi jenom minimum pastevců hlídá stádo. Spíš ho mají lidi jako hlídače domů a jiných objektů.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.