Odpověď na příspěvek uživatele efe z 23.04.2026, 15:57:34
Jo. Šoupněte. U nás přezimovala ve 100 % a nijak jsme se s ní necrcali. Kořeny v zemi jsou lepší než v květníku.
Máte samosprašnou, že je jen jedna? Nebo ji máte na okrasu?
Pokud by Vám přece jen chcípla, tak se nějak domluvíme, můžu Vám dát zakořenit řízky. Jsem z Vyškovska, jezdíme na Třebíčsko, tak pokud to nemáte daleko, na podzim bych Vám dala rostlinky. Máme teda jen cizosprašné (tzn. pokud chcete plody, potřebujete samce, takže budete muset mít aspoň 2 rostliny - pokud nemá samce někdo v okolí).
To mě zaujalo, proč by falabella měla mít delší březost než ostatní plemena? Naopak čtu ve výpisu vyhledávání googlu a nějakých stránkách nějaké chovné stáje At Stoeterij Hooidonkhof foals are born after 321 days on an average. The longest gestation period was 337 days. This was a mare we bought pregnant. The shortest gestation period here was 309 days. But a few years ago, a foal was born at 298 days from a mare that had been covered here.
Vidím, že se to o falabellách píše na Wikipedii a všude možně, že březost 12-13 měsíců, není to náhodou mýtus? Tak dlouho je březí osel…
No to je právě jakoby ta teorie, ale nikde jsem nenašla, čím by to bylo podloženo (no moc usilovně jsem nehledala), ale tady ty zkušenosti chovatele, který odchoval x hříbat (předpokládám desítky) je jiná, a řekla bych prostě taková, jakou bych očekávala, a nevidím úplně vývojový důvod, proč by hříbě malého koně mělo být “pečené” déle než hříbě velkého koně… Tak mě zajímalo jestli na někoho někde nevyskočila nějaká statistika z praxe nebo někdo něco konkrétního neví.
AI ale našla, že informaci o 12 (13)měsíční březosti, která se považuje za znak plemene je uvedena i na stránkách Falabella Miniature Horse Association a jako shrnutí statistických údajů o březosti mi vypsala celkem uvěřitelné informace:
Typ koně / Průměrná délka / Rozptyl (95% CI) Standardní kůň / 340 dní / 320–365 dní Miniaturní kůň / 355 dní / 330–385 dní
A toto mi přijde už jako celkem rozumný rozdíl. Že existují odlehlé hodnoty, to je jasné, ale tak to úplně jako statistika plemenného znaku neposlouží.
Trochu specifičtěji se uvádí, že březost se prodlužuje v závěrečné fázi, kdy se dokončují plíce a klouby - to by i dávalo smysl u malého subtilního koně, že aby to tu klisnu třeba nevyflusalo tak, že by sama přišla při výrobě hříběte o podstatnou část svých minerálních zásob, tak se to rozloží do delšího úseku, aby stihla doplňovat… To už by mi vývojově znělo opodstatněně.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.04.2026, 17:27:32
Lyridy, alebo co.
Aj jedna skolska kobyla mala koliku..
Rozmyslam, ake hormonalne dysregulacie privedu zenu k tomu, ze nielenze zje ako bonbony flasu kyslych uhoriek, ale ze aj vypije ten lak…coz som prave urobila.
Echm…Zorana oholili…este neviem ako vyzera, ale isto mu bude bez tej hnusnej srsti lepsie.
Vcera v noci som k nemu musela priletiet, ze ma cez 100 pulzov, 39 TT a dychci a je nafuknuty…kym som prisla, uz bol ok, ale…uf…UF.
Vřele doporučuji Enteromulgat. Na lehčí koliku ze změny “tlaku vzduchu” nám zabírá skvěle. Bez zásahu veta.(Dávám celý.řízeny pohyb,deka,peristaltika se postupně rozběhne.vypadne bobek.ujdou plyny,kobyla začne mít chuť žrát)
Aha, tak to by evidentně zázvor nepomohl, soudě podle smajlíka 😀 😀
No ale to je krasavec! Muselo se mu ulevit . I ty rány takhle vypadají mnohem líp, začištěný takový. Je, je to kůň! A vyprošuju si vod paní komety narážku na jeho hlavu! To je hlava s velkým mozkem, proto je tak předimenzovaná!!!! 😀 😀 😀 😀
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.04.2026, 21:26:47
Včera jsem si našla původní foto - ano, zázraky se dějí. Ale bez vás všech by se neudály.
Já dneska, jak se snažím to sepsat do článku. A zas se ve mě všechno sevřelo, úplně hrozně a to jsme neviděli ten moment, kdy ho přivezli.
Máte pravdu, záraky se dějí a je to moc hezký to vidět. Hele bude to znít teatrálně, ale …eh, já jsem fakt ščastná, když toho prďolu vidím ve videu, jak dělá krávoviny. Vždycky mi to rozzáří den a to jsem ho nikdy neviděla naživo.