Aktuálně: 1 869 inzerátů280 961 diskuzních příspěvků20 050 uživatelů

Inzerce psů

Sardullah
Sardullah 02.06.2026, 15:26:30 xxx.xxx.221.235

Ta argumentace ohledně zdraví je na palici a možná, kdyby lidi použili mozek…

Jako všichni se shodnem na tom, že je hodně smutný kam to dost plemen, co se týče zdraví, dopracovalo a jako jo… něco jsme chovem hodně pokazili…

Často slyším o PP psech mluvit jako o těch zdegenerovaných a nemocných, a že teda psa s PP nikdy, že bez PP jsou zdravější a šlak by mě trefil a musím počítat do deseti než začnu vysvětlovat… “a kdepa se asi ti zdraví psi bez PP berou?… obzvlášť pokud jsou štěňata po rodičích s PP… takže taky po těch zdegenerovaných rodičích… ´

Přijde mi, že 99% lidí, se kterými se o tom bavím, si myslí svoje… bohužel musím konstatovat, že tam klidně může být zrnko pravdy… třeba NO… za mých mladých let lidově označovaný jako vlčák. Spousta lidí měla vlčáka jako hlídače, často bez PP, často jako štěně z odchovu souseda… a tady teda musím říct, že často bylo krytí plánované a často se opravdu krylo proto, že Asta je strašně chytrá a ostrá jak břitva a Aran je pes jak tele, nádhernej, nekompromisní, tím že se štěňata často “prodala” v sousedství třeba za flašku… štěňata po psu, kterej by byl evidentně nějakej chabrus na zdraví by si v okolí nikdo nevzal… a ti psi byli prostě často opravdu funkční s minimální péčí… a potom si po letech koupí NO s PP a co si budem i mezi odchovy s PP je potřeba vybírat, aby šel člověk tomu štěstíčku naproti… a PP není záruka zdraví a ten jejich papírovej pes má třeba dysplazku jak prase, potřebuje operace nebo něco jinýho a takhle to vzniká.

Další věc je, že řada čistokrevných psů bez PP ve skutečnosti není opravdu čistokrevná, dokonce to ani není kříženec F1, ale prostě pes-vořech více či méně jako dané plemeno vypadající a obecně si myslím, že voříšci bývají zdravější… snad s vyjímkou psů z množíren…

Smutný je, že tohle povědomí o nemocných, zdegenerovaných psech s PP se šíří jako dogma a opět to podporuje nákup psů bez PP a tím pádem i množky. A teda tady bych řekla, že karma je zdarma… nechtěli jste nemocného zdegenerovaného papíráka, tak tady máte štěně z množky… zaručeně čistokrevné, zdravé až na věky věkův ámen a povahově super a ušetřil jste tisíce oproti značkovému štěněti…. gratuluju a už se “těším” až budete na ČT1 v pořadu Černé ovce, jak jste nalítli a zpětně zjistili, že máte štěně z množky a jakej bambilion jste nechali už na veterině, nemluvě o tom, že už je na první dobrou jasný, že tohle čistokrevnrej pes není… bohužel i za tou karmou, trestající lidi bez selského rozumu , je utrpení těch psů….to potom opravdu sprostě nadávám, protože dle popisu toho “podvedeného chudáka” jak nákup štěněte probíhal, tak všichni tady z nás na první dobrou řeknou “ tak to je jasná množka” a kdyby si ten dotyčný podvedený chudák před tou koupí vygůglil jenom nějaké základní informace, tak by to na první dobrou identifikoval taky… ale to ne, to si to vygůglím až s křížkem po funuse… a končím, už mi zase stoupá tlak a začínám mít vztek…

Blbý je, že my se tady můžem vypisovat až do alelujá, ale je to trochu na nic, protože my jsme tady v takové bublině, kdy tohle všichni víme, ale realita je jiná, alespoň v mém reálném světě a k těm lidem se to nedostane a i když se to dostane, protože se neudržím a provedu nevyžádané školení na téma výběr a koupě štěněte, tak vidím ty “titulky” co jim běží na čele…jak mi to všechno odkejvou, ale myslej si svoje.

No tak trošku doufám, že si tyhle diskuze najde a přečte co nejvíc lidí, co třeba zde nepřispívají, jenom čtou…myslím, že to je obecně důvod vypisovat podobné věci periodicky, když na to přijde řeč…

acher (neregistrovaný) 02.06.2026, 15:54:34 xxx.xxx.222.196

Píše se zde o zdraví psů s  PP i bez PP psů.Ano vše je pravda, ale já bych k tomu ještě dodala, že dnes se chovatelé snaží odchovat všechna štěňata za každou cenu. To dříve nebývalo. U těch bez PP vůbec ne.Tam přežili ti nejsilnější, jelikož odchov byl ponechán hlavně na feně. Ale ani u těch s PP  se neodchovávalo vše a za každou cenu. Když u nás začínal čistokrevný chov berňáků, běžně se utrácela štěňata s nějakou vadou. Sama jsem u čuvačů utratila po týdnu štěně které zaostávalo a fena o něj moc nestála.Vidím to u králíků.Někdo řekne, to je něco jiného. Není, genetika je stejná a ten špatný výběr je vidět podstatně dříve. I tam jsou chovy které šlechtěním na vzhled mají sice krásné jedince, ale samice se špatně připouští, špatně zabřezávají, odchovávají,  mají málo mladých.A pak se tvrdí, je to plemenem. V našem chovu se sice také snažím o dokonalý exteriér, ale hlavně o kvalitní samčí a samičí vlastnosti. Nemám problém vyřadit vysoko bodově hodnocené zvíře, pokud nesplňuje i vlastnosti na odchov.Ono to jde.Mít kvalitní zvířata exteriérem i chovnou hodnotou, jen to déle trvá. U psů je to stejné.

Sarah01
Sarah01 02.06.2026, 16:33:25 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.06.2026, 15:26:30

Když jsme u těch německých ovčáků, tak na FB se vždycky přichomýtnu k hádce, kde lidi tvrdí, že jsou to chudáci tahající zadek po zemi, a chovatelé NO jim zase tvrdí, že už to dávno není pravda a že psi jsou zdraví. Ale ať mně teda někdo vysvětlí, proč ten pes v postoji nestojí normálně. To se i jiná plemena takto aranžují do postoje? Nebo ten pes tak běžně stojí? Mně to prostě hlava nebere, protože z osmdesátek si takový postoj z výstav nepamatuju.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.