Aktuálně: 2 189 inzerátů287 485 diskuzních příspěvků20 541 uživatelů

Inzerce psů

Verun
Verun 05.06.2026, 09:21:05 xxx.xxx.220.9
Ph:

Na te vsi se zadny promysny chov nedeje. Zadne prilivani genu. Proste sprsknou 2 jedince…

Ze to obcas vyjde v prvni generaci je ten vysledek…

reaguju na varaxi, že časem bude potřeba oživit genetickou základnu psů s PP 

BaLu
BaLu 05.06.2026, 09:42:56 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.06.2026, 09:12:49

Podle mě je to cesta do pekel, protože se sice možná něco zlepší, ale zavlečou se do genů (nebo jak to laicky napsat) znaky, které jsou nežádoucí, a tím nemyslím jen exteriérové, ale i povahové, vlohové. Těžko mohou finští soudruzi predikovat, co udělá ten mix genů s plemenem. Já bych se toho bála, protože i když v F1 generaci to bude sluníčkové, v dalších to může dělat velkou neplechu. 

Tenurri
Tenurri 05.06.2026, 09:50:38 xxx.xxx.22.64

Já si tak nějak myslím, že spousta lidí, kteří si jdou koupit psa od množky (tedy “plemeno” bez PP) by stejně psa s PP od zodpovědného chovatele nedostali a u těch je úplně jedno jestli bude nebo nebude uvedená cena u inzerátu…on má dneska psa každej a hodně lidí by měli mít tak možná plyšového.

kometa
kometa správce
05.06.2026, 09:55:50 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 09:42:56

ale zavlečou se do genů

Toho bych se u řízeného přilití krve zase tolik nebála. 

Konec konců, nebýt fríského koně, neměli bychom černého starokladrubáka.

Holt se to musí umět. Zrovna u psů může být selekce “radikálnější”, protože mají víc potomků.

Zrzavci
Zrzavci 05.06.2026, 10:00:47 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 09:42:56

No tak ale  teď teda píšu úplně jako laika, takže mě možná někdo odstřelí - ale však třeba právě choďák, nebo další plemena, která vstávala z popela………tam se taky přimíchávalo, nebo ne?  Vezmu -li ohaře, co by to mělo udělat povahově za nesluníčkovou věc? dobrman už dávno není, právě kvůli zdraví nějak extra služební pes, aby se bylo třeba obávat ztráty ostrosti a navíc on ten ohař taky umí ohlídat - však měl na starosti nejen lov, ale i hlídání hájovny třeba.  

Ph (neregistrovaný) 05.06.2026, 11:26:04 xxx.xxx.19.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 05.06.2026, 09:50:38

To jsem se tady uz snazila - marne - naznacit 😁

Cena u pp inzeratu nezmeni smysleni zakaznika. Bud chce plemeno nebo - nechce. A chovatel, vazici si sve prace - nebude presvedcovat nekoho, kdo o to nestoji nebo mu dokonce vnucovat stenata.

Ph (neregistrovaný) 05.06.2026, 11:56:29 xxx.xxx.19.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.06.2026, 09:55:50

Selekce. To je to prokleti - nedela se.  Proto to vede tam, kde to ted je v chovu psu.

Priliti krve bez selekce zase moc fungovat nebude. Nebo nemam aspon fantazii, jak by to fungovat mohlo. Co se bude dit 20 let ( generacni interval psa ) se vsemi temi mezikrizenci?? Ale tak asi aspon snahu o neco je treba ocenit. 

acher (neregistrovaný) 05.06.2026, 12:28:01 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.06.2026, 11:56:29

Ano, to je ono. Selekce, přísná selekce, ta funguje. Není potřeba mít psy nepříbuzné 10 generací. Vždyť to často nejsou ani lidi. Pokud si někdo z vás dělal svůj rodokmen, tak to často zjistil.  Znovu zde zmíním čistokrevné králíky. Tam u středních plemen můžete mít za 4 roky 5 generací, u malých i víc, tam prostě tu genetiku vidíte. Třeba aljašky máme 45 let a jednu linii mám od počátku. Občas do ní některého kvalitního jedince příbuzensky vrátím a dál pokračuji nepříbuzensky v těch 4 generacích, co jsou v rodokmenu,ale jelikož mám rodokmeny té linie od počátku, tak příbuznost v těch dalších předcích mohu dohledat, je tam, ale tou sekcí jsou ti králíci bez  vad, třeba skusu,  pořád mají výborný exteriér a chovné vlastnosti. ( samice se bez problémů připouští, odchovávají,mají dost mladých,dobrou mléčnost, samci dobře skáčí, je možné je v chovu dlouhodobě využívat)

kometa
kometa správce
05.06.2026, 12:36:15 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.06.2026, 11:56:29

Selekce. To je to prokleti - nedela se.

To se shodneme. Bez selekce není chovatelská a plemenářská práce.

U koní je to s mezikříženci jednoduché. Třeba v Rakousku jdou nestandardi haflingů na jatka. Bez milosti.

U psů by se dělo to, co dosud. Prodají se za menší peníz s tím, že nejsou do chovu. Že na nich může nějaký vykuk mrskat bezpapíráky, se bohužel nedá zakázat.

Je to otázka nabídky a poptávky. A to druhé tady pořád je.

BaLu
BaLu 05.06.2026, 12:50:49 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.06.2026, 11:26:04

Můžete mi vysvětlit, jak souvisí zveřejnění ceny štěňat s tím, že si chovatel váží své práce? 

To jako ten, který netají cenu, si své práce neváží?

Kam si půjdete raději koupit auto? K prodejci, kde si sama snadno, např. na webu, zjistíte cenu auta i příplatkové výbavy, nebo k prodejci, který nic z toho nemá uveřejněno? 

Ph (neregistrovaný) 05.06.2026, 13:14:34 xxx.xxx.19.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 12:50:49

To se mi asi nepovede, vysvetlit vam to. 

Nebudou zverejnovat cenu jen a jen proto, ze si myslite, ze se diky tomu prestanou kupovat bezpapiraci. Neprestanou. Ani se neprestanou mnozit. A chovatel ani o takove zajemce nestoji. Chce, aby si koupit ten hejich odchov nekdo, kdo ho trosku oceni.

Ze se u vrhu nenapise hned cena - to neni naschval. Jen od kryti k prodeji stenete je dlouha cesta. Se spoustou rizik, hodne toho muze nevyjit. A ne, ani orientacne to nejde. Neni problem pak dat cenu uz k odrostlejsimu, konkretniku steneti. 

Muzete s tim nesouhlasit a argumentovat autama - v realu to funguje jinak. 

Akorat se mi tu mota pod nohama vrh stenat, co se vubec neinzerovali😆

Tenurri
Tenurri 05.06.2026, 13:19:37 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 12:50:49

Člověk, který se o plemeno nějak zajímá a nekupuje psa stylem procházení bazoše že “jéé to jsou hezký štěňátka, tam zavoláme”, tak tu orientační cenu + - ví, protože není problém ji zjistit, když se člověk začne kolem daného plemene pohybovat. 

U některých plemen je asi větší cenový rozsah, netuším…u kolií to bylo vše + - podobné, rozdíl byl vždycky fena/pes (psi jsou levnější) a chovatel od chovatele to byl rozdíl maximálně do 5 tisíc, což už není tak podstatná částka.
Edit: pak jsou samozřejmě levnější nestandardi.

Rozdíl mezi psem a autem je ten, že auto prodá původní majitel komukoliv, kdo vytasí prachy, chovatelé mají většinou zájem štěně prodat prolustrovaným vhodným zájemcům a ne kdejakému Frantovi, co si jde koupit tu bordel kolii, která je hezká a umí se sama vychovat 😀

Edit: no a ještě jinak, řekla bych, že hodně chovatelů mají ta štěňata zamluvená ještě před narozením, někdo to pak odvolá a sem tam se shání nový majitel pro štěně se zrušenou rezervací → ale opět, člověk, který se trochu zajímá má nějaký přehled o ceně…občas se starší štěňata prodávají ještě levněji, protože nikdo nechce mít doma štěně do půl roka a víc.

Ph (neregistrovaný) 05.06.2026, 13:20:47 xxx.xxx.19.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 05.06.2026, 12:28:01

Souhlas, tohke jedine by zafungovalo.

Jen si myslim,  za takova selekce u psu nikdy nenastane. 

Plus teda uplne chybi selekce na “uzitkovost” u psu. A to je taky prusvih. Mizi vlohy, povahy, vykonnist, otuzilost - protoze to nikdo nechce po tech psech.

Casto je to uplne naopak uz - prirozene vlastnosti se vylozene nechteji, neb “obtezuji” nove majitele. 

Fakt jedine to, ze psa nemusi mit jazdy. Ale kdo rozhodne, kdo ma na psa “narok” ? To taky neni jednoduche….

janaa
janaa 05.06.2026, 13:34:48 xxx:xxx.1857:1d27

Jen že vám do toho vstoupím. Já třeba cenu uvádím,protože se mi nechce vést dlouhosáhlé rozhovory,vyptávat se,vysvětlovat, a po čtvrt hodině se dozvědět,že ta cena je ale moc, a jestli jako nechci slevit. No,nechci. Stejně tak se vyhnu zprávám a mailům s jedním slovem - cena? Na druhou stranu byste se divili,kolik lidí není líných mi napsat,že jsem kur.. píč..na blití a za ty prachy,ať mi to vychcípá. Jasný,smažu to,neřeším, ale příjemný to není. Takže každá strana má dvě mince. No,doufám,že se jedinej volnej chlapeček rychle udá,nebo mě z těch lidí jebne😎

Ph (neregistrovaný) 05.06.2026, 13:38:13 xxx.xxx.19.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 05.06.2026, 13:34:48

Jo, tyhle reakce jsou taky neuveritelne😁

Jeste je taky dobre, co se strhne za peklo, kdyz vyhodite odkaz na psa, co je nevhodny do chovu. Nechteji ho, ale vypisuji litanie…

BaLu
BaLu 05.06.2026, 13:54:18 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.06.2026, 13:14:34

No, vy si zveřejňujte nebo nezveřejňujte jak chcete.

Já si zase, pokud bych byla laik, chtěla určité plemeno s PP, ale neměla vybrané spojení nebo linii, vyberu spíš chovatele, který nebude tajit cenu, a u něhož nebudu muset dělat nejprve opičky abych se dozvěděla cenu. Mám ráda férové jednání. Samozřejmě do výběru štěněte zasáhnou další skutečnosti, ale bavíme se o zveřejnění nebo nezveřejnění ceny. 

BaLu
BaLu 05.06.2026, 14:06:16 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 05.06.2026, 13:19:37

Tenurri, píšete mi to jak nějakému blbečkovi, ale já se v kynologii pohybuji skoro 50 let. 

To, že mám jiný názor, neznamená, že jsem blbá. 

Příměr k autu sedí, i když si to nemyslíte. Nebo jsem raději měla použít příměr ke koni, jak tu některé diskutující uvedly? Asi by to pro vás bylo pochopitelnější. 

Určitě si nemyslím, jak mi podsouvá Ph, že by se uveřejňováním cen nebo cenového rozpětí štěňat s PP vymýtily množírny. Ale třeba by si někteří raději šli pro psa s PP, když by černé na bílém viděli, že rozdíl ceny není tak markantní, jak slyšeli  stylem “jedna paní povídala”. 

Verun
Verun 05.06.2026, 14:15:01 xxx.xxx.220.9
Ph:

To se mi asi nepovede, vysvetlit vam to. 

Nebudou zverejnovat cenu jen a jen proto, ze si myslite, ze se diky tomu prestanou kupovat bezpapiraci. Neprestanou. Ani se neprestanou mnozit. A chovatel ani o takove zajemce nestoji. Chce, aby si koupit ten hejich odchov nekdo, kdo ho trosku oceni.

Ze se u vrhu nenapise hned cena - to neni naschval. Jen od kryti k prodeji stenete je dlouha cesta. Se spoustou rizik, hodne toho muze nevyjit. A ne, ani orientacne to nejde. Neni problem pak dat cenu uz k odrostlejsimu, konkretniku steneti. 

Muzete s tim nesouhlasit a argumentovat autama - v realu to funguje jinak. 

Akorat se mi tu mota pod nohama vrh stenat, co se vubec neinzerovali😆

Odpíchněte se od toho, že si chce někdo koupit psa s PP (nekouká po bez PP) ? v jednom inzerátu je taková cena, v druhém dohodou….člověk by rád věděl, jestli ta uvedená cena je reálná, jestli to tak + -  mají všichni . A pak ,  když je někde dohoda a nikdo se s váma dohodnout na ceně nechce….tak to není dohodou. 🤪 

U koně to máte od zapuštění kobyly k prodej hříběte  kuwa dlouhou cestu a ani to  snažení vám cena při prodeji   někdy náklady  nepokryje (máte jedno hříbě )  a ta uvedená cena v inzerátu  je na rozhraní pokrytí nákladů a aby si ho nekoupil každý kdo má dvorek (jak píšete aby jeho odchov někdo ocenil) 

A to , že si je někdo schopen koupit psa s PP neznamená, že je schopný se o něj postarat, i když se může zdát důvěryhodným. 😏

Tenurri
Tenurri 05.06.2026, 14:35:52 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 14:06:16

Já si o vás ale nemyslím, že jste hloupá, ani že bych vám to vysvětlovala jako blbečkovi, já takhle prostě vysvětluji svoje myšlenky. Nic jiného za tím nehledejte, nemyslela jsem to jakkoliv zle, jen jsem se zapojila do diskuze.

kometa
kometa správce
05.06.2026, 14:37:31 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 05.06.2026, 13:20:47

uplne chybi selekce na “uzitkovost” u psu.

Já myslela, že u loveckých a pracovních plemen jsou nějaké zkoušky podmínkou uchovnění. Nebo se pletu?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.