To jsem se tady uz snazila - marne - naznacit 😁
Cena u pp inzeratu nezmeni smysleni zakaznika. Bud chce plemeno nebo - nechce. A chovatel, vazici si sve prace - nebude presvedcovat nekoho, kdo o to nestoji nebo mu dokonce vnucovat stenata.
Ph:Na te vsi se zadny promysny chov nedeje. Zadne prilivani genu. Proste sprsknou 2 jedince…
Ze to obcas vyjde v prvni generaci je ten vysledek…
reaguju na varaxi, že časem bude potřeba oživit genetickou základnu psů s PP
Podle mě je to cesta do pekel, protože se sice možná něco zlepší, ale zavlečou se do genů (nebo jak to laicky napsat) znaky, které jsou nežádoucí, a tím nemyslím jen exteriérové, ale i povahové, vlohové. Těžko mohou finští soudruzi predikovat, co udělá ten mix genů s plemenem. Já bych se toho bála, protože i když v F1 generaci to bude sluníčkové, v dalších to může dělat velkou neplechu.
Já si tak nějak myslím, že spousta lidí, kteří si jdou koupit psa od množky (tedy “plemeno” bez PP) by stejně psa s PP od zodpovědného chovatele nedostali a u těch je úplně jedno jestli bude nebo nebude uvedená cena u inzerátu…on má dneska psa každej a hodně lidí by měli mít tak možná plyšového.
ale zavlečou se do genů
Toho bych se u řízeného přilití krve zase tolik nebála.
Konec konců, nebýt fríského koně, neměli bychom černého starokladrubáka.
Holt se to musí umět. Zrovna u psů může být selekce “radikálnější”, protože mají víc potomků.
No tak ale teď teda píšu úplně jako laika, takže mě možná někdo odstřelí - ale však třeba právě choďák, nebo další plemena, která vstávala z popela………tam se taky přimíchávalo, nebo ne? Vezmu -li ohaře, co by to mělo udělat povahově za nesluníčkovou věc? dobrman už dávno není, právě kvůli zdraví nějak extra služební pes, aby se bylo třeba obávat ztráty ostrosti a navíc on ten ohař taky umí ohlídat - však měl na starosti nejen lov, ale i hlídání hájovny třeba.
To jsem se tady uz snazila - marne - naznacit 😁
Cena u pp inzeratu nezmeni smysleni zakaznika. Bud chce plemeno nebo - nechce. A chovatel, vazici si sve prace - nebude presvedcovat nekoho, kdo o to nestoji nebo mu dokonce vnucovat stenata.
Selekce. To je to prokleti - nedela se. Proto to vede tam, kde to ted je v chovu psu.
Priliti krve bez selekce zase moc fungovat nebude. Nebo nemam aspon fantazii, jak by to fungovat mohlo. Co se bude dit 20 let ( generacni interval psa ) se vsemi temi mezikrizenci?? Ale tak asi aspon snahu o neco je treba ocenit.