»
Odpověď na příspěvek uživatele
assil z 08.06.2026, 01:25:26
Přitom stále existují milovníci špiců, nechápu, že o ně není zájem a někdo si radši pořídí třeba šiperku (z mého pohledu neznalce skoro to samé, ale málo známé). Za mne je špic takový univerzální psík, může sportovat, ale i jen procházkovat. Co jsem kdysi zažila, tak dokáží být i ostří, takže žádné ořezávátko. Mně se bohužel nelíbí jeho výraz, mám ráda jiné a ukrutně by mi vadilo to línání (ano, jsem prostě líná 🙂)
Asi jsem fakt divná, lidi chtějí fakt asi něco extra za každou cenu. No jsem divná, nebudu to zastírat 🙂
U nás v paneláku si máma s dospělou dcerou pořídili barbeta, musela jsem si to najít. Prý je jediná CHS v ČR, na psa čekaly, stál je před cca 3-4 lety cca 35tisíc. Je hnědý, takže možná vzácná barva. Pořídily si ho a pak se máma divila, že tak vyrostl, že myslela, že bude do poloviny lýtek? Nic ho nenaučily, nevěnovaly se mu, byl furt sám, takže to štěně opravdu dokázalo výt a štěkat 8-10 hodin téměř bez přestání a vydrželo mu to 1,5 roku než šli všichni dělat společnost do jiného paneláku, já myslela, že šli do RD, ale ne. Potkávám je, řeší to tak, že pes v podstatě bydlí u chůvy, mladé holky, která ho trénuje, hlídá, venčí……. To si ty dvě káči o tom plemeni nic nenastudovaly? Jak je jako napadl barbet? Kdoví co navykládaly CHS, že jim ho prodaly. Dnes by možná chovatelka plakala, nevím. Proč jako chtěly psa? A proč neznámé plemeno? Stejnou službu by udělal jakýkoliv malý kudrnatý kříženec.
Minulý týden jsme se naším jelitem (štěně) potkali jiné štěně s mladým klukem (cca 22 let). Kouknu na štěně a říkám - to je parson? 3x se mně zeptal, co to parson je. Říkám si ok, je to asi wořech z útulku a vypadá jako parson russell teriér/jack RT na dlouhých nohách. S páníčkem jsme si povídali, štěňátka si hrála. Nakonec jsem se dozvěděla, že je to švédsko-dánský farmářský pes. Četla jsem o nich, je to takový jako parson russel terier (bicolor nebo tricolor) střižený pinčem. Nikdy jsem to neviděla v reálu. Páníček vlastně ani nevěděl přesný název plemene a ani nic o plemeni. Dcera (generace neustále připravená googlit) vygooglila, abychom si udělali všichni, včetně páníčka, jasno. Na cenu jsem se neptala, říkám si, abych nevypadala, jako že chci psa lohnout a tak zjišťuji cenu 🙂 Ale….jak se k tomu jako dostal? Kde ho vyšťoural? Proč ne toho hladkého parsona nebo podobného wořecha? Proč neznámé plemeno? Proooooooč?
Uff, to jsem se rozvášnila. Třeba mi někdo odpovíte