Aktuálně: 1 874 inzerátů281 210 diskuzních příspěvků20 090 uživatelů

Inzerce psů

Sarah01
Sarah01 04.06.2026, 13:42:25 xxx.xxx.11.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 04.06.2026, 13:06:37

rozhodně to není tak, že každý kdo má psa bez PP podporuje množírny, jak tady v té diskusi vyznívá.

Já tady teda nic takovýho nevidím. Taky jsem měla bez PP feny, dokonce 4, a nikdo mně nikdy neřekl, že jsem množka. Jenže já na nich nemnožila, štěňata neměla ani jedna.

Sardullah
Sardullah 04.06.2026, 14:45:39 xxx.xxx.18.169
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 04.06.2026, 13:39:45

Ano právě i PP chovka může bejt defakto množírna… 

Ale zase… když si lidi pohledají nějaké informace o tom,  jak kupovat štěně, tak zjistí, že normální chovatel komunikuje, že umožní návštěvu  nebo i vyžadují návštěvu před odběrem… že tedy vidíme maminu i sourozence … teda i vidí podmínky, kde štěňata vyrůstají… vidí jak se psi mají k chovateli, protože často nemá jen jednu fenu, ale i nějakou babičku, tetu, strejdu, sourozence z předchozího vrhu…a on k nim a hlavně jsme my budoucí majitelé podrobeni… a teď to myslím v dobrém…křížovému výslechu, aby zjistil, zda máme potenciál být ti nej páníčci na světě…a můžeme pozorovat, jak se štěňata chovají… 

Prostě, když budeme vědět jak má ten proces výběru a koupě štěněte s PP probíhat, tak riziko, že koupíme štěně ze špatných podmínek se o hodně snižuje.

Zrzavci
Zrzavci 04.06.2026, 14:52:38 xxx.xxx.226.6

Hele a víte co mi přijde divný - že se už sto let o problematice množek píše a díky takovým Bleskům apod /to je jejich asi jediný plus, že tohle dělají/ . už by o tom měl vědět i ten poslední neinteligentní jedinec, který nemá shůry dáno . Je to opravdu na všech nárožích. jak to sakra, že jim nevadí, že někomu naletí a pak budou platit jak mourovatý??????  Jeden člověk co u nás pracoval - normoš člověk, koupil, prostě psa takhle koupil a je v tom za půlku baráku, protože ten pes má neuvěřitelný choroby .

hmn
hmn 04.06.2026, 15:37:21 xxx.xxx.16.31

“…prostě psa takhle koupil a je v tom za půlku baráku, protože ten pes má neuvěřitelný choroby”

ne že bych na tom nebyla podobně…se psy s PP 😉

Sarah01
Sarah01 04.06.2026, 16:26:10 xxx.xxx.162.253
hmn:

“…prostě psa takhle koupil a je v tom za půlku baráku, protože ten pes má neuvěřitelný choroby”

ne že bych na tom nebyla podobně…se psy s PP 😉

To se prostě může stát i v chovu s PP. Rodiče můžou mít negativní testy na všechno možný i nemožný a může se prostě něco ve vývoji štěněte pos.at a je to hned. Znám chovatele s top psy, kterým se v chovu objevily hodně špatný kyčle nebo osteochondroza. A nebo nemoci, který prostě přijdou nečekaně, jak u lidí, hlavně různý rakoviny. Ale zase vám štěně hned po příjezdu domů neumře na to, na co je očkovaný, což je u množek dost častý. Však to znáte, píše se o tom pořád. Já se taky divím, že ti lidi do toho kvůli ceně zase a pořád jdou.

Sardullah
Sardullah 04.06.2026, 17:30:32 xxx.xxx.18.169
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 04.06.2026, 15:37:21

No ano… PP není zárukou zdraví… akorát člověk jde tím výběrem štěněte trochu tomu štěstíčku naproti… ne vždy to vyjde… viz můj berňucha a jeho autoimunitní nemoc…

Ale berňáka bez PP bych si teda nelajźa. 

Bohužel u psů, stejně jako u lidí je na první pohled víc nemocí… zdravotních problémů… nějakou potravní intolerancí a nebo alergií počínaje a nějakou rakovinou konče. Otázkou je, jestli ten nárůst nemocí je tak masivní a nebo jestli je to tím, že dřív lidi spoustu věcí řešili utracením psa… a teda asi to jde ruku v ruce s tím, že je x násobně víc psů než bylo dřív.

assil
assil 04.06.2026, 17:36:18 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.06.2026, 14:52:38

Nevadí protože jde o prachy. Ne každý štěně z množky je nemocný, ty sklepy s klecema nevidí na vlastní oči, aby z toho měli blbej pocit a celý to stojí půlku. Takže neber to.

Varaxi
Varaxi 04.06.2026, 18:19:09 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.06.2026, 13:08:59

Já jsem obrovský zastánce široké chovatelské základny. A před pár lety jsem se dívala na psy, co tu byli, jednoho konkrétního plemene. Početného, opravdu dost početného.

A víte co? Bylo to jedno. Export, ze zahraničního krytí, staré zavedené chovky, nové ambiciózní chovky… Všechno to mělo psy, kteří byli v řadu 4 - 6 generací zpátky příbuzní. A nenašla jsem ani jednoho psa (!), který by nebyl s ostatními příbuzný do 10. generace. 

Absolutně nejsem zastáncem bPP psů, kde tohle ani nedohledám. Ale čistokrevný chov s tímto přístupem nutně půjde časem do kytek. Věřím, že tam ještě není a snad za mého života ani nebude. Ale jsou lidi, kteří tak optimističtí nejsou.

Já vidím nějaké rozumné přilévání nové krve jako jedinou možnost, jak to dlouhodobě udržet. Protože krýt vlastníky, potomkem pak praneteř, která je zároveň sestřenicí z druhého kolene, to se prostě časem projeví. Protože teď už je pozdě na nějaké udržování široké chovné základny, ona už široká není. Asi ne u všech plemen, ale u většiny ano.

Asi by dost pomohlo neužívat transport spermatu. Prostě byste kryla tím, co máte v dojezdové vzdálenosti, což by Vám možnosti zmenšilo, ale v plemeni jako celku by se začalo používat mnohem více plemeníků. Ale to mělo smysl před lety, když ti psi byli ještě geneticky méně uniformní. Teď to asi už nemá smysl. 

No ale abych se dostala k tomu, proč to píšu: ptala jste se, proč lidi takové ty domácí odchovy dělají. Víte, kdo má stoprocentně 0 příbuzných deset generací zpátky? Papíroví psi různých plemen. Takže pokud chci ovčáka a nepříbuzné potomstvo, vezmu si fenu NO a psa BO, budu mít maličké ovčáčky… a jo, jasné, tahle úvaha má sto a jednu chybu, ale zkuste tuhle logiku vyvrátit v dědinské hospodě na růžku. Lidi takhle uvažují. Domluví se, kdo chce štěně, nakryjí, a když je pak štěňat víc, tak je inzerují. To jsou ti kříženci goldenů a labradorů, protože obojí je retrívr, kokrů a špringrů, protože obojí je španěl, atd. Moc se do inzercí nedostávají, většinou se nějak poprodávají v rámci nejbližšího okolí, ale jsou tu. U nás na dědině pomalu papírových psů ubývá, protože lidi nejsou spokojení se zdravotním stavem čistokrevného chovu a od kříženců si slibují, že to bude lepší. Nejspíš nebude, že, nebo leda náhodou, ale prostě pravé voříšky není kde brát, bezpapíráci už jsou špatným zdravím profláklí, čistokrevní jsou zdegenerovaní, tak holt to řeší takto. 

A uznávám sama za sebe, že nevím, jak z toho ven. Já to mám vyřešené pro sebe, ale občas mi prostě dojdou argumenty, kterými bych vysvětlila a obhájila svůj názor na tyto křížence. Protože krom toho, že bez PP psů by ti kříženci nemohli existovat, jsem nahraná. Jsou levnější, chovatele (no, spíš “chovatele”) obvykle zájemci znají, mají k němu důvěru, mají na něj reference od majitelů předchozího vrhu… takže tu máme křížence NO a dobrmana (obě služební plemena, tak si to přece musí sednout), NO a rotvajlera, NO a BO, ty retrívry, španěly, kavalíra s papilonem, jezevčíka krátkosrstého s drsnosrstým… Chystá se tu jeden vrh vlčího špice s nějakým jiným špicem.

Je nás tu okolo 500 obyvatel a tohle všechno tu máme za křížence. Bezpapíráci už nefrčí. Frčí plně uznávané křižovatky.

Jak jsem psala, nějaká rozumná, promyšlená a naplánovaná obnova krve bude u většiny plemen časem nutná. Ale takhle jsem si to teda nepředstavovala. Nicméně nějaká část lidí ano.

Sardullah
Sardullah 04.06.2026, 18:47:23 xxx.xxx.18.169
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 04.06.2026, 18:19:09

No myslím, že kříženci jsou tak nějak jinej gang… pokud tedy lidi nesprcnou plemena, kde to zavání povahovým průšvihem.

Navíc často kříženci byť jakože F1 po čistokrevných rodičích jsou často po rodičích bez PP, takže je možné, že už tam je něco přišmrcnutýho.

Ta příbuznost u psů s PP… nemám přehled o tom jak moc a u jakých plemen… jak to “ naředit”… přidat do chovu v rámci oživení nějakého nepapírového jedince? Jak se bude zjišťovat, zda je také není příbuzný… jedině teda vzít jedince jiného plemene… nechci se pouštět do nějakých úvah v oblasti, které nerozumím.

Já mám vlastně jediný problém s cílenou produkcí kříženců a voříšků… jsou jich plné útulky… když bych si dala práci s hledáním, tak bych určitě něco vyhovujícího našla.

Sama jsem měla křížence F1… a teda musím říct, že povahově den a noc… a třeba fena byla povahově naprosto mimo mísu, co by člověk od téhle křižovatky očekával… pro mě super bonus, pro někoho jinýho by to byla noční můra..

Jinak teda musím říct, že kdybych měla po odchodu Sáry možnost koupit stejnou křižovatku, tak bych do toho šla i s tím rizikem, že podobná povaha jako měla Sára by byla výhra v loterii.

Verun
Verun 04.06.2026, 20:58:59 xxx.xxx.220.9
»

No ale abych se dostala k tomu, proč to píšu: ptala jste se, proč lidi takové ty domácí odchovy dělají. Víte, kdo má stoprocentně 0 příbuzných deset generací zpátky? Papíroví psi různých plemen. …kříženci goldenů a labradorů, protože obojí je retrívr, kokrů a špringrů, protože obojí je španěl…..

To je to přilití krve a rozšíření diverzity genů.

Sarah01
Sarah01 04.06.2026, 21:34:54 xxx.xxx.162.253
»

Já sice vůbec netuším, o jaký plemeno jde, ale u nás u GR je podobný problém, vždycky je oblíbených několik pár plemeníků a ve výsledku má potom dotyčný víc než 300 potomků. Sice všichni do chovu rozhodně nezasáhnou, většina je takzvaně na gauč, ale sama toto nechápu. Já jsem si pro fenu vždycky vybírala psa, který až tak tolik nekryl, ale zdraví a povahu měl výbornou. Exteriér samozřejmě taky, nechtěla jsem psa se slabou kostrou, ale nebylo to taková priorita.

Jinak ty různý křižovatky, to úplně není to, pro co bych byla, protože vylízt z toho může cokoliv …jako asi jde odhadnout, co bude ve vrhu goldena a labradora, protože tohleto běžně dělala jedna nejmenovaná organizace vodících psů a neosvědčilo se to, čemuž se nedivím. Jen mně teda přijde, že lidi už nevědí co by. Úplně bych asi nevěřila tomu, že prioritou jsou zdravý štěňata. Protože pokud jde o spojení papírových neuchovněných psů, tak tam to zdraví může být asi různý a nepředvídatelný. 

assil
assil 04.06.2026, 22:23:23 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.06.2026, 18:47:23

Průser u PP chovu jsou výstavy a pak bezhlavý krytí šampionama. Proto je to všechno příbuzný. Takže dost by pomohlo zrušení výstav. Což se tedy ovšem nestane a ten PP chov půjde časem do kytek, zatím je to u pár plemen, ale určitě se to bude rozšiřovat na další plemena. A ano, teď je móda hybridů F1, lidi už nechtějí ani ty jorky a čívy a radši si koupí cockapoo, labradoodle nebo něco podobného, v mém okolí už je jich taky dost.

Varaxi
Varaxi 04.06.2026, 23:12:26 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 04.06.2026, 20:58:59

Jasně, ale ne v té formě, jak se to dělá tady. Tu novou krev musím vybrat s ohledem na plemeno, plemeníka i fenu, na celkovou situaci - a pak na těch křížencích taky dál chovám, po nějakém výběru a vyšetřeních. Ne že sprsknu na svou fenu NO psa BO, protože ho má soused, a potomky prodám po okolí a tím to celé hasne. 

BaLu
BaLu 04.06.2026, 23:54:13 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 04.06.2026, 22:23:23

Ne, nepomohlo by zrušení výstav. Pomohlo by omezit počet krytí jednotlivých chovných psů. U chodských psů už to je. A omezení počtu vrhů na fenu. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.