»
Odpověď na příspěvek uživatele
Sardullah z 04.06.2026, 13:08:59
Já jsem obrovský zastánce široké chovatelské základny. A před pár lety jsem se dívala na psy, co tu byli, jednoho konkrétního plemene. Početného, opravdu dost početného.
A víte co? Bylo to jedno. Export, ze zahraničního krytí, staré zavedené chovky, nové ambiciózní chovky… Všechno to mělo psy, kteří byli v řadu 4 - 6 generací zpátky příbuzní. A nenašla jsem ani jednoho psa (!), který by nebyl s ostatními příbuzný do 10. generace.
Absolutně nejsem zastáncem bPP psů, kde tohle ani nedohledám. Ale čistokrevný chov s tímto přístupem nutně půjde časem do kytek. Věřím, že tam ještě není a snad za mého života ani nebude. Ale jsou lidi, kteří tak optimističtí nejsou.
Já vidím nějaké rozumné přilévání nové krve jako jedinou možnost, jak to dlouhodobě udržet. Protože krýt vlastníky, potomkem pak praneteř, která je zároveň sestřenicí z druhého kolene, to se prostě časem projeví. Protože teď už je pozdě na nějaké udržování široké chovné základny, ona už široká není. Asi ne u všech plemen, ale u většiny ano.
Asi by dost pomohlo neužívat transport spermatu. Prostě byste kryla tím, co máte v dojezdové vzdálenosti, což by Vám možnosti zmenšilo, ale v plemeni jako celku by se začalo používat mnohem více plemeníků. Ale to mělo smysl před lety, když ti psi byli ještě geneticky méně uniformní. Teď to asi už nemá smysl.
No ale abych se dostala k tomu, proč to píšu: ptala jste se, proč lidi takové ty domácí odchovy dělají. Víte, kdo má stoprocentně 0 příbuzných deset generací zpátky? Papíroví psi různých plemen. Takže pokud chci ovčáka a nepříbuzné potomstvo, vezmu si fenu NO a psa BO, budu mít maličké ovčáčky… a jo, jasné, tahle úvaha má sto a jednu chybu, ale zkuste tuhle logiku vyvrátit v dědinské hospodě na růžku. Lidi takhle uvažují. Domluví se, kdo chce štěně, nakryjí, a když je pak štěňat víc, tak je inzerují. To jsou ti kříženci goldenů a labradorů, protože obojí je retrívr, kokrů a špringrů, protože obojí je španěl, atd. Moc se do inzercí nedostávají, většinou se nějak poprodávají v rámci nejbližšího okolí, ale jsou tu. U nás na dědině pomalu papírových psů ubývá, protože lidi nejsou spokojení se zdravotním stavem čistokrevného chovu a od kříženců si slibují, že to bude lepší. Nejspíš nebude, že, nebo leda náhodou, ale prostě pravé voříšky není kde brát, bezpapíráci už jsou špatným zdravím profláklí, čistokrevní jsou zdegenerovaní, tak holt to řeší takto.
A uznávám sama za sebe, že nevím, jak z toho ven. Já to mám vyřešené pro sebe, ale občas mi prostě dojdou argumenty, kterými bych vysvětlila a obhájila svůj názor na tyto křížence. Protože krom toho, že bez PP psů by ti kříženci nemohli existovat, jsem nahraná. Jsou levnější, chovatele (no, spíš “chovatele”) obvykle zájemci znají, mají k němu důvěru, mají na něj reference od majitelů předchozího vrhu… takže tu máme křížence NO a dobrmana (obě služební plemena, tak si to přece musí sednout), NO a rotvajlera, NO a BO, ty retrívry, španěly, kavalíra s papilonem, jezevčíka krátkosrstého s drsnosrstým… Chystá se tu jeden vrh vlčího špice s nějakým jiným špicem.
Je nás tu okolo 500 obyvatel a tohle všechno tu máme za křížence. Bezpapíráci už nefrčí. Frčí plně uznávané křižovatky.
Jak jsem psala, nějaká rozumná, promyšlená a naplánovaná obnova krve bude u většiny plemen časem nutná. Ale takhle jsem si to teda nepředstavovala. Nicméně nějaká část lidí ano.