Aktuálně: 2 189 inzerátů287 485 diskuzních příspěvků20 541 uživatelů

Inzerce psů

Doron
Doron 05.06.2026, 14:39:05 xxx.xxx.167.147
Ivus:

Já už jsem se tady k tomuto tématu nechtěla vyjadřovat, ale podle mě je strašně zavádějící, jak (v podstatě) všechny psy bez PP označujete za produkty z množíren. A PP berete jako nějakou záruku dobrých podmínek. 

Známá si minulý měsíc přivezla pejska s PP, holandsky kachní pes, štěňátko se bojí dětí, lidí, všechno je pro něj nové, musí ho úplně všechno naučit, poznal jen ohrádku na dvorku. 

Ve stejném termínu a věku naše bezPP štěňata slyšela na jméno, uměla přijít na zavolání, chodili s námi do lesa (i s některými budoucimi majiteli, protože na dvě štěňata tu byli předem koukat a pak navštěvovat, každý 3x, na jednoho 1x), znali děti, staré lidi, domácí zvířata, vysavač… Jedno štěně si brali po dohodě lidi az v 9 týdnech (to byli zrovna lidé, co tu předtím u nás byli 3x) a když odjížděl, tak uměl sedni a točit se do práva i do leva…

Takže podle mě všechno závisí jen na tom, aby se kupující dobře podíval na tom, z jakých podmínek štěňátko bere, a ne na tom jestli má nebo nemá PP. Samozřejmě pro ty populární plemena, která množí každý (např. jorkšír a ty všelijaký dooodli …) , je to ještě mnohem důležitější než pro kachního psa nebo foxíka. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

To jsou překrásný obrázky psího štěstí🙂.

Moc se mi líbí ty přednávštěvy budoucích páníčků, taky jsem takhle Dorouše, úplnýho podvraťáka, navštěvovala.😅

Koukala jsem, že foxíci snad ani žádná povinná genetická ani veterinární vyšetření k uchovnění nemaj. Nebo se pletu?

kometa
kometa správce
05.06.2026, 14:42:52 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 05.06.2026, 14:15:01

ani to snažení vám cena při prodeji někdy náklady nepokryje (máte jedno hříbě )

Aneb, jak se říká, nejdražší způsob, jak si pořídit koně, je odchov vlastního hříběte. Protože do obsednutí (4 roky, když započítám i graviditu klisny) se může stát věcí… A peníze, které jste do toho všeho investovali, jsou v … kanálu.

Omlouvám se za OT.

Lupus4
Lupus4 05.06.2026, 14:57:20 xxx:xxx.8d0:a939
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.06.2026, 14:39:05

Nebo se pletu?

Jo, už jsem se Ivus na vyšetření rodičů ptal a zřejmě jsem nebyl  hoden odpovědi viz

Majitel feny je při krytí odpovědny: že v případě, že fena je neplnochrupá, nebo přenašečka Gupta syndromu (FXD), nebo přenašečka SCA (FXH) kryje v případě neplnochrupé feny plnochrupým psem; v případě feny přenašečky, že kryje negativním psem a obráceně. Při nedodržení této zásady e vystavuje nebezpečí, že jeho štěňatům nebudou vystaveny průkazy původu;….

Anonymní (neregistrovaný) 05.06.2026, 15:08:42 xxx:xxx.8f70:8e53
kometa:

ani to snažení vám cena při prodeji někdy náklady nepokryje (máte jedno hříbě )

Aneb, jak se říká, nejdražší způsob, jak si pořídit koně, je odchov vlastního hříběte. Protože do obsednutí (4 roky, když započítám i graviditu klisny) se může stát věcí… A peníze, které jste do toho všeho investovali, jsou v … kanálu.

Omlouvám se za OT.

No to by se kupující nedoplatil😂…odchovat hříbě do odsednutí si může jen majitel areálu. 

A nebo když nemáte velké náklady na ustájení….ale pokud chcete po svoji kobyle se své režii (krmení a welfér) musíte  s tímto počítat.ze vám zůstane na ocet.

kometa
kometa správce
05.06.2026, 16:48:36 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 05.06.2026, 15:08:42

Já nepíšu o hříběti na ocet. Řeč o takovém, které si chce majitel klisny nechat.

Navíc tříletci se přece běžně prodávají. Tak proč by se kupující neměl doplatit? Známá loni koupila tříletku za 300 000…

Aluška
Aluška 05.06.2026, 20:04:55 xxx.xxx.48.20
kometa:

uplne chybi selekce na “uzitkovost” u psu.

Já myslela, že u loveckých a pracovních plemen jsou nějaké zkoušky podmínkou uchovnění. Nebo se pletu?

Trpasličí a králičí jezevčíky uchovníš už jenom na výstavy

kometa
kometa správce
05.06.2026, 20:32:12 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 05.06.2026, 20:04:55

Jasně. To mi došlo, že s trpaslíkem asi nebudu norovat a tak. Že už to jsou plemena spíše společenská.

Já měla na mysli ty “opravdové” lovečáky a pracáky. Kde se snad nějaké vlohy pořád prověřují.

Sarah01
Sarah01 05.06.2026, 20:35:36 xxx.xxx.162.253
kometa:

Jasně. To mi došlo, že s trpaslíkem asi nebudu norovat a tak. Že už to jsou plemena spíše společenská.

Já měla na mysli ty “opravdové” lovečáky a pracáky. Kde se snad nějaké vlohy pořád prověřují.

Já teda nevím, jak u jiných plemen, ale u retrívrů sice je ověření vrozených vlastností, ale jen s tímto pes nemůže pracovat, musí mít zkoušku z lovecké upotřebitelnosti. Stejně je valná většina psů takzvaně “na gauč”.

kometa
kometa správce
05.06.2026, 21:17:46 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 05.06.2026, 20:35:36

musí mít zkoušku z lovecké upotřebitelnosti

Přesně tohle jsem měla na mysli. Že jsou pořád plemena, kde se nějaká ta “užitkovost” hodnotí.

Jako u koní. Taky je většina majitelů lesojezdců. Ale pak jsou i tací, kteří chtějí drezúrovat nebo parkúrovat a pak už je výkonnost rodičů zajímá. A jsou za ni ochotni připlatit.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 05.06.2026, 22:29:00 xxx:xxx.fba7:4755
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.06.2026, 13:33:41

Mám to stejně, měla jsem kdysi bez PP, fenka byla příslušník plemene, a byla škoda, že ty PP neměla. No, byl to první pes…. Další byly/jsou s PP a jedna ultra wořešice z útulku.

Dnes bych do bez PP nešla, protože se lže a může mi vyrůst ze štěněte cokoli, může být nemocné na nemoc, která se u PP testuje, cena se pohybuje často na spodní hranici cena za psa s PP a prostě z přesvědčení.  

Máme na sídlišti kromě PP psů a jasných wořechů, velmi ošklivou 10kg čivavu, “mini” retrievera, parodie na yorky všech možných barev, tvarů, povah a velikostí, a pár tvorečků, u kterých mi padla brada, když jsem se dozvěděla “co jsem měl být”. Všichni byli pořizováni jako čistokrevní bez PP za nemalý peníz. Nejsem PP fanatik a nepřítel všeho, co nemá PP, ale radši mám přiznaného křížence, kdy můžu tušit, co mi může ze štěněte vyrůst, jak vzhledově, tak povahově.

Sardullah
Sardullah 05.06.2026, 22:58:16 xxx.xxx.18.169

Já si vzpomínám jak kamarádka mého kolegy dovezla fenu staforda resp. nechala si poslat fenu staforda odněkud z Ruska nebo Ukrajiny… žádný PP fena neměla, protože prý ho nemohla z chovatelky dostat… ale byla modrá a juchů, jak na to měla věk, tak připouštěli… psem bez PP, ale byl mohutnej a taky modrej… no ona byla nebo možná ještě je modrá barva strašně v kurzu a za modrý štěně byli lidi ochotni zaplatit o řádově tisíce víc.

Já se teda blbě zeptala, že když už se rozhodli odchovávat bez PP, tak jestli nechali rodičům štěňat před krytím udělat alespoň vyšetření na ataxii a ona prej… “co je to ataxie”… no tak sorry, ale já, která je v bull plemenech úplně mimo mám o tomhle povědomí a ona, která nakryje fenu, tak si nezjistí ani základy… no tak hlavně, že 6 štěňat z vrhu bylo modrých a korunky se od zájemců pěkně sypaly.

To jen k tomu, když si někdo kupuje štěně bez PP z vymazleného domácího odchovu… no tak pěkně děkuji. Kolik z těch “chovatelů” nechá potenciálním rodičům udělat alespoň základní zdravotní testy dle plemene?

A třeba právě proto, že spousta plemen je zdegenerovaných, třeba proto, že byla nebo jsou módní a prostě spousta lidí si na tom zájmu chtěla namastit kapsy a jela na kvantitu a ne na kvalitu a rodiče bez PP štěňat často jsou papíroví a tudíž jsou také zástupci toho zdegenerovaného a nemocného plemene…

Doron
Doron 06.06.2026, 00:50:38 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 05.06.2026, 14:57:20

Nic povinnýho nemaj, teď jsem na to koukla.

Vlohy a vzhled.

My ( briardi) máme dysplázku a šeroslepost ( ta se teda nemusí dokládat když jsou rodiče negativní).  

Lupus4
Lupus4 06.06.2026, 03:42:37 xxx.xxx.205.61
Doron:

Nic povinnýho nemaj, teď jsem na to koukla.

Vlohy a vzhled.

My ( briardi) máme dysplázku a šeroslepost ( ta se teda nemusí dokládat když jsou rodiče negativní).  

vždyť vám to píšu - tak potřetí a NAPOSLED citace z chov. podmínek 

Majitel feny je při krytí odpovědny: že v případě, že fena je neplnochrupá, nebo přenašečka Gupta syndromu (FXD), nebo přenašečka SCA (FXH) kryje v případě neplnochrupé feny plnochrupým psem; v případě feny přenašečky, že kryje negativním psem a obráceně. Při nedodržení této zásady se vystavuje nebezpečí, že jeho štěňatům nebudou vystaveny průkazy původu;….

• Van den Ende-Gupta syndrom (VDEGS) – dědičné onemocnění specifické pro drsnosrsté foxteriéry.

• Primární luxace čočky (PLL).

• Degenerativní myelopatie (DM) – detekce mutace SOD1A.

• Maligní hypertermie (MH) – test prováděný u všech plemen.

• Testy na barvu a délku srsti (různé genové lokusy).

• Screening dědičných chorob a vzhledových znaků psa, který zahrnuje více genetických markerů.

• Tyto testy nejsou zákonně povinné, ale jsou velmi doporučované pro zodpovědný chov, aby se minimalizovalo riziko dědičných onemocnění a zachovala kvalita plemene.

Sarah01
    Sarah01 06.06.2026, 07:35:10 xxx.xxx.162.253

A teď mně teda vysvětlete, proč při tak jednoduchých chovných podmínkách majitel toho psa s PP neuchovni a práská bezpapíráky? Mně to hlava nebere. U nás jsou taky lidi, kteří nemají rádi výstavy, ale ty dvě povinné do chovu nejsou nic, co by nešlo splnit. Já mám výstavy ráda, proto moji psi mají k PP ještě přílohu. 🙂

Fiona.Praha
    Fiona.Praha 06.06.2026, 08:45:41 xxx:xxx.fba7:4755
    »
    Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 05.06.2026, 22:58:16

Kolik z těch “chovatelů” nechá potenciálním rodičům udělat alespoň základní zdravotní testy dle plemene?

A protože tomu nerozumím, mohl by mi množitel ukázat jakýkoli papír o tom, že testy byly v pořádku. To se mi u štěněte s PP nestane, pokud jsou testy povinné, není nutné pochybovat, a u nepovinných by si chovatel zajisté netroufnul předložit mi nějaký vlastnoruční blábol (aspoň si to naivně myslím)

Fiona.Praha
    Fiona.Praha 06.06.2026, 09:01:15 xxx:xxx.fba7:4755
    »
    Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 06.06.2026, 03:42:37

Majitel feny je při krytí odpovědny: že v případě, že fena je neplnochrupá, nebo přenašečka Gupta syndromu (FXD), nebo přenašečka SCA (FXH) kryje v případě neplnochrupé feny plnochrupým psem; v případě feny přenašečky, že kryje negativním psem a obráceně. Při nedodržení této zásady se vystavuje nebezpečí, že jeho štěňatům nebudou vystaveny průkazy původu;….

Mám to chápat tak, že mám neplnochrupou fenu, ale uchovní ji, protože to nevadí. A vyberují jí neplnochrupého chovného psa. Pošlu krycí list, který mi bude schválený a nakryji. Po narození štěňat se někdo na plemenné knize “probere” a štěňatům PP nevystaví, protože oba rodiče neplnochrupí? 

Když testy na Gupta-syndrom a SCA nejsou povinné, jak kdo přijde na to, že jsem nakryla přenašečku přenašečem? Projeví se to hned na štěňatech?

EDIT:  Podle Wikipedie volný překlad laika - Gupta je vzácné dědičné neléčitelné onemocnění kostí a štěňata mají deformity lebky a čelisti, krátká horní čelist, vykloubené nohy, pomalý vývoj a deformace kostí. SCA - Spinocerebelární ataxie, to si asi dovedeme všichni představit. Takže Gupta je asi na štěňatech vidět, u SCA asi taky (nevím, jestli je to vidět už od narození).

Fiona.Praha
    Fiona.Praha 06.06.2026, 09:11:37 xxx:xxx.fba7:4755
    »
    Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 06.06.2026, 07:35:10

Protože jeden z rodičů není z nějakého důvodu chovný, protože byli líní jen na výstavy nebo by prostě neprošel? Nebo jsou oba neplnochrupí nebo přenašeči těch nemocí? Jestli jsou ty hnusné nemoci vidět hned, tak se vrh zredukuje hned? 

Lupus4
    Lupus4 06.06.2026, 10:18:41 xxx.xxx.205.61
    »
    Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 06.06.2026, 09:01:15

Pošlu krycí list, který mi bude schválený - no právě takový by PCH vůbec vystavit  neměl

Jak je to u fx nevím, u nás byla napřed “žádanka o KL”, kde si mohl chovatel krycí psy sám navrhnout, na PCH bylo , aby buď z důvodu vysokého Fx nebo stejných vad nevhodné psy na KL vůbec nepsal…

acher (neregistrovaný) 06.06.2026, 10:32:44 xxx.xxx.222.196

Mohu psát jen za “svá” plemena a tam psy ke krytí navrhuje poradce chovu. Pokud si chovatel vybral nějaké jiného psa, musel poradce schválit.

Daja
    Daja 06.06.2026, 13:04:14 xxx:xxx.3d58:469a

U Bišonku a i u Ruské barevné boloňky si vybereme sami s kým kromě. Povinně jedná výstava, bonitace a různé vyšetření zdraví (oči, srdce…..atd). A pokud splní je chovný -á.

Přispět do diskuze
    neregistrovaný
    Nepřihlášený uživatel
    Jméno:
    Text příspěvku:
    Youtube video:
    Vložte odkaz na Youtube video.
    Fotografie:
    Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.