Četla jsem obě knihy. Pes byl kříženec NO a brazilské fily. Krásně napsané, ale sama bych takového psa nechtěla.
K lidem co si pořizují psy. Ve vsi máme několik border. Tuhle jsme se s Alanem potkali s manžely s fenou bordery. Po silnici šli s fenou na vodítku.Já jsem psa přivolala k noze, pozdravili jsme se, psi se očichali, chtěli si hrát, tak jsme se domluvili, že dojdeme na cestu na kopec a tam jsou louky a mohou se honit. S Alanem u nohy jsme prošli nepřehledné zatáčky a na rovné silnici jsem mu dala volno. To bylo poprvé, že se majitelé bordery divili, že může jít volně, že jde po levé straně, kde si čmuchá a že nechodí na silnici, nepřebíhá ji. Pak jela auta. Pes šel v klidu a oni se ptali : “ On vám nehoní auta?” Říkám ne, to je pastevec, ti k tomu sklony nemají. Došli jsme k hlavní silnici, Alan si automaticky sedne a čeká až dojdu a přechází u nohy a na druhé straně dostane volno.Opět velký údiv, že pes sám zastaví a čeká. Feně říkají:" Podívej, jak Alan hezky jde a ty nás táhneš přes silnici." Na louce se chvíli honili, ale potom fena jen na paní, která měla pod bundou schovaný kroužek. Alan si čmuchal a fena lítala sem, tam a dorážela na paní. Pak se něco mihlo a zaběhlo do řepky a fena za tím, Alan taky vyrazil, ale houkla jsem na něj NE, tak se zastavil a dál šel po cestě. Bordera se za chvíli přihnala a oni, : “Ty neumíš poslouchat? Podívej na Alana, jak je hodný a poslušný.” Tak jsem jen prohodila, že to chvíli trvalo, než jsem ho to naučila a že bordera je daleko lépe cvičitelná než čuvač. Na kopci jsme se rozdělili a já si říkala, proč si lidi pořizují borderu, když ji stejně nenaučí ani základní poslušnost a fena vlastně jen lítá za kroužkem. Jsem si říkala, že už jsem asi postižená tím, že po psech vyžaduji poslušnost, když vidím ostatní, jak je jim to jedno, že je pes vůbec neposlouchá a dělá si , co chce.