U nás je teď obrovský boom italských vodních psů. V životě jsem je neviděla. Maximálně v atlasu a teď jich tu potkávám aspoň pět. Jinak klasika retrívři, jorci a jako jorci, různí bullové, pudloidi, rasloidi.
Lagotto romagnolo? Taky jsem o něm uvažovala, je menší než GR a povaha dost podobná. Vůbec jsem netušila, že je to tak populární plemeno.
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 13.06.2026, 18:03:50
Když dcera kdysi vybírala, jaké bude další plemeno, které si pořídí, padla volba na lagotto, protože máme známou CHS. Pochlubila se u našich veterinářů, manželů. Oba ji “pochválili”, že je to “super nápad”, ale ať si dcera k lagottu pořídí také nového veterináře 🙂Prý jsou to labilové, chodí jim tam 3 a to jim naprosto stačí. Začaly jsme s dcerou tedy víc sledovat. Zjistily, že ta známá má celkem vyrovnané psy, protože se snaží vybírat nelabilní jedince a tím pádem má přetlak zájemců. Asi před rokem jsme potkaly lagottku v Alze, obdivovaly jsme ji, bavily se s paničkou a ta řekla, že lagoťáci jsou dost vokální. Netušila jsem, co si mám představit, za chvíli to lagottka předvedla. Jáááááá se nudíííííím, kdy už půjdeeeemeeeee, dělej něěěěcoooooooooo. Kňourala, pískala, štěkala, zpívala, zívala…… Do paneláku ideální pes. Panička se rychle rozloučila a šla s fenkou ven 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 13.06.2026, 22:23:38
ne, neni to povahove podobne GR. Goldeny ja znam jako "smisky" co jsou kdykoliv a kdekoliv dobre naladeni. Ne uzlicek nervu., co mu mesto moc nesedi, protoze porad vsechno resi. Nechci se ted nejak extra navazet do lagotaku. Ona je to takova obecna pravda.
Je to modni plemeno - se vsemi dusledky. Povaha je tezce na vedlejsi koleji. A kdyz je malopocetne plemeno -neni vyber, tlak na nejakou selekci , bere se vsechno - nemuze to dopadnout dobre.
ne, neni to povahove podobne GR. Goldeny ja znam jako "smisky" co jsou kdykoliv a kdekoliv dobre naladeni. Ne uzlicek nervu., co mu mesto moc nesedi, protoze porad vsechno resi. Nechci se ted nejak extra navazet do lagotaku. Ona je to takova obecna pravda.
Je to modni plemeno - se vsemi dusledky. Povaha je tezce na vedlejsi koleji. A kdyz je malopocetne plemeno -neni vyber, tlak na nejakou selekci , bere se vsechno - nemuze to dopadnout dobre.
Tak to znám výjimku. A díky za info, příští plemeno to nebude.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 13.06.2026, 17:07:44
Četla, ta už není takový “horor” a je tam i řada zajímavých názorů a pohledů. Také nosím po kapsách pamlsky a sem tam Alana odměním aby si nemyslel, že poslouchá jen zadarmo😀. Hlavně v takových vypjatých chvílích kdy zareaguje správně, poslechne. Za běžné sedni ne, ale když mu vyběhne zajíc a on si lehne a sleduje jak jsem ho to učila, tak to je velká pochvala a odměna.
U nás je bocek celken dost, ale takových bezproblémových pár.
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 13.06.2026, 15:46:49
Chtěla jsem podotknout, že se moc těším, pokud kdy budu mít psa, jak sem budu chodit pro rady, až ho nebudu v něčem zvládat… to bude k popukání, těším se na dobré rady typu “vy jste si psa pořizovat neměla” 😀
No a k tomu vodění psa na šňůře, jsem holt psychicky připravená, v případě, že nepůjde jinak, vodit prostě psa na šňůře celoživotně. Jako se musí se závodními chrty nebo s husky, tak já takhle budu třeba chodit s nějakým vořechem, ačkoli budu mít vroucné přání, aby pes neodbíhal za zvěří, ale člověk míní a pánbu se směje.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 13.06.2026, 17:07:44
Zrovna včera jsem koňovi na závodech říkala: hele, koukej jak ten koníček slečně pěkně skáče, dává si pozor na nožičky, a jak je slečna na něj naštvaná, když tu překážku porazil, vem si ponaučení, no já vím, že nevezmeš a bidýlka jim stejně rozhážeš, no… 😀
(ne, opravdu si nemyslím, že by mi kůň rozuměl nebo mě byť i jen vnímal, když si tam něco švitořím u něj na zádech…)
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 27.06.2026, 08:24:00
To mě také hned napadlo, proč tak starý pes vystartoval po dítěti, že za tím asi něco bude.Škoda, že nevíme, jak je dítě starý.Zarazilo mě i to, že se nesnese se zvířaty. To pomalu vypadá, že pes nikam nechodil.