Mně to dopočítávání přijde zdlouhavé, jak dlouho jim to trvá?
Už jsem kdysi psala.
Moje sestra, učitelka matematiky, připravovala dítě kamarádky na přijímací zkoušky. A líčila mi - kolik je 8*6? Odpověď - 8 + 8 je 16 + 8 je 24 + 8 je 32+ 8 je 40 atd. Za mě to je zdlouhavé. Já to mám v hlavě a bez přemýšlení vystřelím 48.
Zajímavé, jaký letopočet byl pro vás nejdůležitější. Třeba pro mě to není tak stěžejní, stejně jako 1342, kdy povodeň strhla Juditin most. Založení univerzity považuji za daleko důležitější.
Těch důležitých letopočtů je víc, ale záleží jak kdo se na to dívá.
Pro mě je teda extrémně zajímavý, jak je někdo schopnej si ty letopočty zapamatovat. 😱 To je pro mě čirej fantas. Já si pamatuju tak akorát 1980, protože to jsem se narodila a pak 1989 skrz komanče. Jinak v tom mozku nemám nic. Temnota.
V práci máme kolegyni a ta si pamatuje data narození všech lidí, který zná. Což by nebylo nic divnýho, kdyby se mezi ten okruh lidí nepočítali všichni herci, zpěváci, politici a všechny známé osobnosti v republice, na Slovensku a do světa taky občas zabrousí. 😂 Leckdy k tomu dokáže přihodit i datum úmrtí, kolik a jak starý mají děti, kdy měli svatbu a kolikrát se rozvedli. 😂
Pro mě je teda extrémně zajímavý, jak je někdo schopnej si ty letopočty zapamatovat. 😱 To je pro mě čirej fantas. Já si pamatuju tak akorát 1980, protože to jsem se narodila a pak 1989 skrz komanče. Jinak v tom mozku nemám nic. Temnota.
V práci máme kolegyni a ta si pamatuje data narození všech lidí, který zná. Což by nebylo nic divnýho, kdyby se mezi ten okruh lidí nepočítali všichni herci, zpěváci, politici a všechny známé osobnosti v republice, na Slovensku a do světa taky občas zabrousí. 😂 Leckdy k tomu dokáže přihodit i datum úmrtí, kolik a jak starý mají děti, kdy měli svatbu a kolikrát se rozvedli. 😂
😲 Tak to je blázen. Ale mozkový závity jí pracují asi super. 👍
Moje sestra, učitelka matematiky, připravovala dítě kamarádky na přijímací zkoušky. A líčila mi - kolik je 8*6? Odpověď - 8 + 8 je 16 + 8 je 24 + 8 je 32+ 8 je 40 atd. Za mě to je zdlouhavé. Já to mám v hlavě a bez přemýšlení vystřelím 48.
Jak jsem psala ,dopočítavají přes násobky desíti, pěti a dvou.
Vědí, že násobek pěti je polovina násobku desíti. Takže 8*6 je pro ně 40+8. Zrovna toto číslo by vychrlily stejně rychle jako já, která to umí násobilku umí zpaměti.
6*8 by pravděpodobně pro lehčí počítání přetočily na 8*6, ale kdyby ne, tak by počítaly 60-12 je 48.
Jako jo, je to asi pomalejší než když to mají vyryté v hlavě, ale ne o tolik, aby jim chyběl čas na přijímačkách, zrovna naše základka má přijímačkách výsledky dost dobré. A boduje i na matematických olympiádách, takže to funguje.
Část dětí umí násobilku zpaměti a část jich dopočítává a zrovna bych řekla, že na matematiku jsou nadanější ty, co dopočítavají, beru to podle našich dětí a jejich kamarádů, kteří jsou matematicky na tom hodně dobře a mají logické myšlení.
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 14.02.2026, 13:26:51
Tak já si zdaleka nepamatuji všechno, ale dost. Historie je můj koníček, tak tam je to jasné.
Pamatuji si nejen data narození rodiny a kamarádů, ale i data úmrtí bližší rodiny a jiná důležitá data, třeba data sňatku. Taky rodná čísla, nejen svoje a mých dospělých dětí, ale i bývalého manžela, mé maminky a sestry.
Zase ale neumím a neznám jiné věci. Třeba na hudbu jsem absolutně marná, nemám hudební sluch a i když ráda zpívám trampské písničky, musí to být pro mé okolí utrpení (říkají že ne). Nevyznám se v umění a obrazy a sochy a další umělecká díla posuzuji podle toho jestli se mi líbí nebo nelíbí a podle toho pro mě mají nebo nemají hodnotu. Moderní umění se mi vesměs nelíbí.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 14.02.2026, 13:37:10
Pořád ale nevím, PROČ se neučí násobilka, ale tohle, pro mne podivné, dopočítávání.
Podle mě jsou základem pro život tzv. kupecké počty, což je sčítání, odčítání, násobení a dělení. S tím v běžném životě člověk vystačí. Nemyslím samozřejmě studium, ale běžné situace.
Pořád ale nevím, PROČ se neučí násobilka, ale tohle, pro mne podivné, dopočítávání.
Podle mě jsou základem pro život tzv. kupecké počty, což je sčítání, odčítání, násobení a dělení. S tím v běžném životě člověk vystačí. Nemyslím samozřejmě studium, ale běžné situace.
Ale ona se učí, komu jde lépe se ji naučit nazpaměť, tak se ji naučí nazpaměť. Učitelka nezkoumá, jakým způsobem k výsledku kdo dospěl, výsledek je správný a není důvod u takové banality bazírovat na postupu.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 14.02.2026, 13:50:05
Aha. No my jsme se násobilku učili zpaměti a museli jsme ji umět jak když bičem mrská. Učitelka nás zkoušela stylem, že jsme museli ze sebe vysypat celou násobilku daného čísla. Teda malou násobilku. Moje maminka ještě musela stejně umět i velkou násobilku.
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 14.02.2026, 13:37:10
6*8 by pravděpodobně pro lehčí počítání přetočily na 8*6, ale kdyby ne, tak by počítaly 60-12 je 48.
No o tom to asi je… odčítání je moje smrt, ne teda, že bych neuměla odčítat, ale trvá mi to nejdýl… 60-12… no to už musím zapojit mozkové závitníky a opravdu to spočítat… zatímco 6x8 to mozek hned bez přemýšlení vytáhne správný výsledek.
Na dopočítávání nemám úplně buňky.
Ale ony se ty metody asi generačně trochu mění… já sčítám, násobím, odčítám pod sebe a mojí dceru to ve škole učili vedle sebe… a já nechápala proč, když je to pod sebe jednodušší.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.02.2026, 14:12:30
😂😂😂 já jsem hrozná… čtu tvůj příspěvek…
Na FB jsem v nějaké skupině četla, že se dnes doporučuje hodně používat při počítání prsty i na
a můj mozek automaticky čte “prsty i na nohou” a už mu tu ŕtam šrotuje jakože, aby měli k dispozici těch prstů víc a pak teprve přes oční bulvy dorazila informace, že teda ne na nohou, ale na středních školách..😅
Já jsem technik, mám elektrotechnickou průmyslovku a teda my nesměli při matematice používat kalkulačky, i velkou násobilku jsme museli dát z hlavy.
Já nejsem úplně matematickej talent, ale díky profesorovi, co nás honil jak nadmutý kozy, furt jsme museli počítat, i přes ketní prázdniny jsme dostali bambilion příkladů a díky tomu i takovej člověk jako já měl matiku v pohodě za lidovku.. tedy za tři… tedy dobrý… ale třeba gympláckou matiku bych nedala.