Že to lidi v kloubech dělají ve volném čase… to se ale přece děje nejen v chovatelství. Vemte si třeba skauty. Já jako dítě měla skautskou vedoucí, která nám dětem věnovala jedno odpoledne každý tyden, jeden víkend v měsíci, v létě 3 týdny neplaceneho volná, pár dní dovolené během roku na delší akce o školních prázdninách. A to počítám jen čas, kdy byla fyzicky s námi. Určitě další čas věnovala vymýšlení a přípravě programu. A to všechno zadarmo. I další spolky věnují zadarmo svůj čas, ať už dobrovolní hasiči, různé eko organizace nebo třeba i ti myslivci.
poradce chovu odměnu dostane - kontrola vrhu je zpoplatněná (ale jasně že čas mu nikdo nevrátí)…
Ale vždy to bude o lidech.
Já třeba štěně většinou dopředu nemuchlala - jen to první - Aronu. Xerdu jsme kupovali ve stejný den, kdy jsme Aronu museli nechat uspat. Ve zpravodaji klubu jsem až po návratu z veteriny hledala kontakt, kde mají štěňata a spočítala si, kde už budou k odběru, vzala telefon… a večer už jsme diskutovali s Milanem Štouračem na jeho zahradě o zdraví dog a povaze… a obdivovali tu krásnou smečku v té době tak úspěšnou… a odvezli si domů dvouměsíčního Xerxese. A protože žádná naše doga nikdy dlouho nemarodila - všechny odešly náhle a pelíšek pro štěníka byl tak nečekaně volný… a tak se hledá kde je co volného (a přitom to splňuje moje nároky) hned k odběru. Ale já stále sleduju kde, kdo, kdy, čím nakryl… nejen u nás na malém “českém dvorečku” - ale i dál. Nikdy mě chov nelákal, ale vím, co chci a proč a mám ráda přehled. Chicht - takže i v tuto chvíli vím, kde bych si teď poptávala štěně - i když pochopitelně žádné nechci a chci věřit, že Yoda bude nejdlouhovětšejší dogák u nás doma…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.04.2026, 12:54:29
Koupě v množce probíhá dvěma způsoby, buď mezi dveřmi, na ulici, prachy, stěně sem a nazdar. A nebo sofistikovanějším způsobem hlavně množky, který fungujou dlouhodobě a chtějí si kšeft udržet a prodávat za víc. Mají doma v baráku jednu fenu, ve stodole nebo ve sklepě klece, když má přijet zájemce, vezmou štěně z klece, vykoupou ho a prezentujou jako poslední, trochu se bojí cizích lidí a tahle vymazlená fena v baráku je jeho maminka.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 22.04.2026, 14:02:51
jop, takhle šli se skrytou kamerou s několika figuranty za několika prodejci domů a probíhalo přesně tak, buď se vytáhlo štěně samotné někde na chodbu a tady si ho můžete prohlídnout a nebo bylo pozvání domů do obýváku, kafičky, jedna čubina v obýváku, štěně vůbec neznala… strašné, strašné… Už nevím, co to bylo za pořad.
Dnes jsem se dozvěděla, to že měli domy dva. Jeden načančaný pro budoucí majitele štěňat a ten druhý prý v rekonstrukci. Psů měla celkem 36. A manžel od ní odešel. Prý kvůli nepořádku.
Ale na přelomu roku spolu byli byli na naháňce i se psy. Prý se jich někdo zeptal kolik jich mají, a paní zmateně odpověděla že přesně neví asi kolem dvaceti. A když se jich ptali, kolik je stojí očkování a jak tak velkou smečku vozí na veterinu, tak prý že si u vet vyzvedne injekce a naočkuje si sama.
A teď jsem se dozvěděla, že feny kryla každé hárání a prodávala i bez PP.
Nemůžu to číst. Ale v takových případech myslím intenzivně na to, že by měl existovat tým Strážců vesmíru, který by za takovými výlupky vyrazil a z nich duši vyrazil a třeba kolínko nebo kotníček podrtil, aby bylo pamatováno a pro všechny ostatní výlupky exemplárně varováno.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 24.04.2026, 12:05:45
Když ve mně to sezení natvrdo evokuje různé nepříjemnosti pro společnost: musíme to živit naučí se to v krimu nové bezvadné věci nebo to v krimu bude šikanované a bude to do budoucna poškozené (inklinovat ke společensky závadnému chování, protože se v krimu vyplatilo)
Já bych fakt byla pro exemplární tělesné a pracovní tresty. Takové vysekávání invazních rostlin se samo neudělá. A odpočívadla na dálnicích potřebují údržbu pořád, neřád. Nedávno jsem shlédla film Frajer Luke…
Když ve mně to sezení natvrdo evokuje různé nepříjemnosti pro společnost: musíme to živit naučí se to v krimu nové bezvadné věci nebo to v krimu bude šikanované a bude to do budoucna poškozené (inklinovat ke společensky závadnému chování, protože se v krimu vyplatilo)
Já bych fakt byla pro exemplární tělesné a pracovní tresty. Takové vysekávání invazních rostlin se samo neudělá. A odpočívadla na dálnicích potřebují údržbu pořád, neřád. Nedávno jsem shlédla film Frajer Luke…
Pravda, makat zadarmo, prospěšný práce a hlídat s klackem aby se neflákali
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 24.04.2026, 11:55:53
Doufám, že to neskončí jen ty ty ty s tím, že jsou “momentálně” zaostalí a nevěděli, že by snad tím mohli té roztomilé kočičce v sušičce ublížit, vždyť ji měli rádi. My tu snad stále nemáme upozornění na přístrojích, že nemáme dávat zvířata do mikrovlnky, pračky, sušičky, trouby nebo třeba fritézy ☹️
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 22.04.2026, 17:14:03
Ani mne to vlastně nepřekvapuje, manžel odešel, kdovíjak to bylo s dítětem (ve videu říkali, že má dceru) a ona přestala spoustu věcí řešit, i bordel u psů. Když už se možná srovnala na tolik, že jí to mohlo začít vadit, už na to neměla “morál”, bordel byl moc velký. To samozřejmě není omluva, to je spíš takové vysvětlení.
Já u puberťáků nesouhlasím s vězením. Mnohem víc se mi líbí takové ty převýchovné tábory. Byl o nich dokument - tam to tedy odsuzovali jako porušování lidských práv, já měla pocit že to vůbec není špatná myšlenka. Prostě podobné grázlíky chytnou, seberou jim mobily a podobné vymoženosti, odvezou do zapadákova a jdou se učit jak žít jako člověk a ne jako gauner. Pěkně budíček, večerka, musí pracovat od božího rána dokud se nejde spát. Žádné sociální sítě, internet, drogy, energy drinky atd.
Vězení? Kde se můžou flákat a naučí se to co ještě neumí.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 26.04.2026, 06:44:59
U nás nemá vězení výchovnou funkci a společnost to bohužel ani nevyžaduje. To samé bezdomovectví, to se neřeší vůbec a veřejnost by ty lidi nejradši nechala vystřílet jak holuby.