Teď se nechci dotknout poctivých chovatelů, ale pokud mezi sebou v klubech trpí tenhle hnus, nemůže být řeč o jakémkoli cíli mimo získání peněz za štěňata .
Já si právě nejsem jistá, jestli klub může mít přísnější podmínky chovu než ČMKU. V Retriever klubu vždycky tvrdili, že to nejde. Ale nakonec bych řekla, že nastal čas, aby s tím začala něco dělat i samotná ČMKU.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.04.2026, 07:17:56
Když ten poctivý chovatel má co dělat, aby sám stihnul poctivě chovat, odchovat, udat rozumným majitelům a řádně se postarat o vlastní psy.
Toho poradce chovu a koordinátora chovného programu by měl dělat někdo, kdo na to má čas (vím, co s tím měla starostí známá, a to dělala málopočetné leonbergery), a to poctivý chovatel nebude. Možná bývalý poctivý chovatel by mohl. Ale kdo se dobrovolně pustí do jednání s lidmi, papírování, dohadování, když doteď věnoval svůj čas živým zvířatům a s lidmi se povětšinou o ničem handrkovat nemusel. To by musel mít zaplacené. A jsme tam. To je ta potíž. No a chtějte po členech klubu víc než symbolický příspěvek a oni budou raději množit mimo klub, protože to už bude ta poslední kapka ještě k těm nákladům na výstavy, veterináře, prezentaci…
V zásadě by měl platit nějaký všeobecný předpoklad, že plemeno má nějaký cíl, chovatelský plán, který je prostřednictvím chovu sledován, a mezi ty cíle by samozřejmě měla patřit eliminace dědičných zdravotních zátěží. Jenže to by ten chovatelský klub musel mít přísná a dodržovaná pravidla, jejichž porušení by mělo být pro chovatele dostatečně namáhavé a jejichž dodržení by mělo být dostatečně motivační, aby se chovatelům vyplatilo se podle nich řídit. To ovšem znamená například tu kontrolu vrhů, ověřování paternity, připouštěcí plán nebo něco na ten způsob… A to vyžaduje lidi a lidi jsou drazí. Přesně jak to tu Sarah vypíchla.
No, chovatelský plán nebo záměr, ten třeba u spousty chovek vůbec nevidím. Například krýt jednu fenu opakovaně cca 5x pořád stejným psem a celkově u všech chovných fen v jedné CHS točit na krytí jen 3 psy, genetický testy udělat maximálně na ichtyózu, protože ta jediná je vidět na pohled, se psy se nijak nepracuje, na výstavách nejsou vidět. Tady se prostě nabízí jediný vysvětlení a to že se jede na kvantitu, aby to vynášelo. Na stránkách klubu si přečtete, že je to na etice chovatele, jenže na to někteří zvysoka kašlou. Ano, začátečník toto všechno neví a pak je třeba zklamanej, kde že si to štěňátko koupil. Já bych si třeba po zkušenostech nevzala štěně z CHS, na jejíž stránkách ani nenajdu informace o předchozích odchovech a nenajdu tam ani, jak se CHS stará o svoje seniory.
Myslela jsem, že kontroly vrhů normálně probíhají… teda u Giny nevim, ale u Máti kontrola vrhu byla.
Chci říct, že dřív moje představa byla, že klub je ten, kdo tak nějak kormidluje plemeno správným směrem a doporučuje a nebo naopak nepovoluje krytí konkrétní feny a psa. Právě s ohledem na to zdraví, povahu, pracovní vlohy, linie, atd atd Ale pak člověk tak nějak nakoukne pod pokličku, tak mu ty růžové brýle spadnou.
Ale pořád je to o tom, že já jako zájemce o štěně mám u PP štěňat pořád šanci vybrat si chovku, zjistit si, co jde o rodičích štěněte… pořád mám šanci jít tomu štěstíčku naproti…. u anonymního štěněte od anonymního bez PP chovatele jsem bez šance a jediný informace, který mám je to, co mi nabulíkuje prodávající.
Jinak je to masakr… dle toho bince mi přijde, že prostě takoví lidi nejsou psychicky zdraví….myslím, že i množírna by se dala dělat třeba v kotcích a čistě… tohle není normální.
Myslela jsem, že kontroly vrhů normálně probíhají… teda u Giny nevim, ale u Máti kontrola vrhu byla.
Chci říct, že dřív moje představa byla, že klub je ten, kdo tak nějak kormidluje plemeno správným směrem a doporučuje a nebo naopak nepovoluje krytí konkrétní feny a psa. Právě s ohledem na to zdraví, povahu, pracovní vlohy, linie, atd atd Ale pak člověk tak nějak nakoukne pod pokličku, tak mu ty růžové brýle spadnou.
Ale pořád je to o tom, že já jako zájemce o štěně mám u PP štěňat pořád šanci vybrat si chovku, zjistit si, co jde o rodičích štěněte… pořád mám šanci jít tomu štěstíčku naproti…. u anonymního štěněte od anonymního bez PP chovatele jsem bez šance a jediný informace, který mám je to, co mi nabulíkuje prodávající.
Jinak je to masakr… dle toho bince mi přijde, že prostě takoví lidi nejsou psychicky zdraví….myslím, že i množírna by se dala dělat třeba v kotcích a čistě… tohle není normální.
Myslím si, že ty kontroly vrhů jsou jen u některých plemen. U GR to prý dříve bylo, ale bylo to zrušený. Ročně se narodí víc než 700 štěňat, plemenná kniha není ani schopná včas dodávat PP, á jsem je třeba u prvního vrhu musela doposílat poštou, když už štěňata dávno byla u svých majitelů. Chovatelka mojí feny třeba navrhuje, aby tu kontrolu prováděl chovatel od feny, což mně nepřipadá až tak špatnej nápad, v rámci chovatelskýho servisu třeba.
…klub je ten, kdo tak nějak kormidluje plemeno správným směrem a doporučuje a nebo naopak nepovoluje krytí konkrétní feny a psa. Právě s ohledem na to zdraví, povahu, pracovní vlohy, linie, atd atd
Ono to tak u některých chovatelských sdružení určitě je, třeba u těch leonbergerů pár let po revoluci to fungovalo. Jenže těch chovatelských stanic bylo v republice pět a všichni o všech věděli, takže se ti lidé dovedli dohodnout. Mám tušení, že podchytit třeba GR by byla fakt fuška (teď čtu, 700 štěňat, to je sto plus vrhů, to než během těch řádově čtyř měsíců objedete, to aby těch lidí byla armáda a cesťáky jim proplácel Agrofert…).
A souhlas, že ti lidé nemohli být psychicky v cajku, přece i ti množkaři mají bordel jen v tom sklepě, kde jsou ti psi (a to tam ti psi zpravidla pobíhají navolno), ale doma mají načančáno.
Jako jo, jasně že jsou poctiví chovatelé. A je jich určitě většina. Jenže nevěřím že jde dělat jakékoli šlechtění třeba na ty dědičné nemoci, když do chovu zasahují podobní lidé. Když si například někdo od podobné chovky koupí štěně, bude ho chovat ve výborných podmínkách a zrovna se náhodou povede, normálně bude zasahovat do chovu. A pokud je jeho původ z podobných podmínek, absolutně nevěřím že sedí jeho původ. Ve smyslu že je potomkem určitých rodičů a ne třeba sourozenců apod.
Jako nechovateli je mi jedno, jak to kluby udělají. Ale pokud chtějí, abych platila 50 000 za štěně, pak to dám, ale chci mít jistotu minimálně toho, že ten původ sedí. A jak je vidět mají ty papíry cenu toaleťáku.
Myslím si, že ty kontroly vrhů jsou jen u některých plemen. U GR to prý dříve bylo, ale bylo to zrušený. Ročně se narodí víc než 700 štěňat, plemenná kniha není ani schopná včas dodávat PP, á jsem je třeba u prvního vrhu musela doposílat poštou, když už štěňata dávno byla u svých majitelů. Chovatelka mojí feny třeba navrhuje, aby tu kontrolu prováděl chovatel od feny, což mně nepřipadá až tak špatnej nápad, v rámci chovatelskýho servisu třeba.
Hihi, už vidím,jak chovatel navoněná množka kontroluje další navoněnou novou množku
Jako jo, jasně že jsou poctiví chovatelé. A je jich určitě většina. Jenže nevěřím že jde dělat jakékoli šlechtění třeba na ty dědičné nemoci, když do chovu zasahují podobní lidé. Když si například někdo od podobné chovky koupí štěně, bude ho chovat ve výborných podmínkách a zrovna se náhodou povede, normálně bude zasahovat do chovu. A pokud je jeho původ z podobných podmínek, absolutně nevěřím že sedí jeho původ. Ve smyslu že je potomkem určitých rodičů a ne třeba sourozenců apod.
Jako nechovateli je mi jedno, jak to kluby udělají. Ale pokud chtějí, abych platila 50 000 za štěně, pak to dám, ale chci mít jistotu minimálně toho, že ten původ sedí. A jak je vidět mají ty papíry cenu toaleťáku.
Oni dali 50? 😲 Tak to je masakr teda.
Podle zápisu z klubové schůze ta štěňata z té CHS PP nedostanou. Ještě bych se musela podívat na přesný znění. Já asi, kdybych byla na místě majitelů štěněte od nich, nechala bych si udělat test paternity.
Ono se to s těmi testy na dědičné nemoci má tak, že povinné jsou rentgeny kyčlí, loktů budou povinné od července, dosud byly jen informativní. Ostatní genetické testy jsou nepovinné a většina chovatelů je dělá…na onemocnění očí, srdce a tu ichtyózu. Pro mě jsou důležité nejen výsledky rodičů, ale i jejich sourozenců.
Jako můžu vám říct, že i mezi samotnými chovateli, jak je jich teď hodně, vznikají nechci říct rovnou hádky, ale spíš takové napětí. Já nikomu neříkám, jak to má dělat, ale nesouhlas vyjádřit umím. Zatímco jiní pomlouvají ten a ten chov a sami dělají buď to samé nebo i horší.
To mi připomíná kauzu před x lety, kdy hlavní poradkyně chovu mopsklubu měla doma množku (papírovou i nepapírovou). Mopsi, čibaby apod. v králíkárnách ve stodole apod. To mě definitivně utvrdilo v rozhodnutí přestat s chovem…
To mi připomíná kauzu před x lety, kdy hlavní poradkyně chovu mopsklubu měla doma množku (papírovou i nepapírovou). Mopsi, čibaby apod. v králíkárnách ve stodole apod. To mě definitivně utvrdilo v rozhodnutí přestat s chovem…
Normální člověk to nemůže dělat dlouho, taky už na to dlouho mít nervy nebudu. Říkám si kolikrát, že si pořídím už jen psa a budeme si dělat, co chceme a co nás bude bavit.
U jezevčíků žádný kontroly vrhů nechodí a koukala jsem do databáze na CHS z Hájovského lesa, tak od roku 2016 do 15.3.2025 mají zapsáno 57 štěňat. Což není moc za 10 let. Mají v databázi 7 fen, kryjou téměř každou každý rok, na jedné měli dokonce 6 vrhů. Co se narodilo po loňským květnu přibyde do databáze až zase letošní květen, nebo červen, kdy to tam klub nahraje.
u štěňat dog stále kontroly vrhů probíhají. Jsou krajští poradci chovu a každý vrh povinně kontrolují. Ale krytí si plánují chovatelé sami - tam můžou požádat o konzultaci, ale nemusí. Ale většina bych řekla že kryje s rozmyslem - často zcela nepříbuzné zahraniční krytí pro oživení krve…
Ale dog se rodí výrazně méně, než zlaťáků či jezevčíků… A počty vrhů spíš klesají. Ono se štěňat v jednom vrhu rodí většinou hodně a riziko neudání štěňat v osmi týdnech je velké - a mít doma bandu třeba tříměsíčních dogat je masakr… Takže pak už se prodávají i pod cenou… neboť doga zase tak drahý pes na trhu není… a zase roste riziko toho, že skončí tam, kde jí dobře nebude… Já měla na chovatele vždy kliku - a vlastně se všemi jsme občas v kontaktu
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.04.2026, 08:42:25
dali hodně, je to cca 7-8let, právě, aby měli zdravého psa tak dávali dost. Taky jsem se divila, ale právě mi to argumentovali tím, že sice nechtějí chodit na výstavy, ale chtějí zdravého psa. A pak takovým lidem říkejte, že pp nezaručuje zdraví.
Já věřím, že spousta chovatelů má snahu mít odchovy co možná nejzdravější, ale takoví jako ti v reportáži a ruku na srdce, tohle je jen hodně křiklavý případ, těm je to jedno. A jejich odchovy pak ovlivňují všechny, včetně těch poctivých. Někdy mám pocit, že takovým lidem se pes, co se dožije max těch 8 let celkem hodí. Zaručuje jim stálý odbyt štěňat a když zničí jedno plemeno, vrhnou se na chov dalšího.
Jako teda moc nechápu logiku některých tady, na 1000 chovatelů s PP připadne jedna množka hned končím s chovem, PP je jen hadr? To jako když se krade v obchodech, tak radši do žádného nechodíte nebo jak? Trochu soudnosti, pár medializovaných kauz fakt není o tom jak funguje většina klubů a chovatelů. O těch, co mají vše v cajku, se na novinkách holt nedočtete.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 22.04.2026, 11:32:40
Já jsem to teda nemyslela tak, že jen kvůli tomuto končím s chovem, to vůbec. Jen že se to nedá dělat dlouho, protože je to náročný nejen na čas, ale taky hodně na psychiku, hlavně výběr nových majitelů a já už už na to nějak nemám věk nebo co, prostě to pro mě začíná být dost náročný dělat toto všechno v jednom člověku. To si moc nejde plánovat operace a tak. Máte určitě pravdu, že tyto kauzy jsou víc vidět a na ten počet CHS goldenů, kterých je cca 600, to je kapka v moři.
No a jsme tak nějak zase zpátky u peněz…resp., že ti lidi v klubu to dělají defakto ve volném čase. Nevím jaký za to či ono mají odměny, ale pořád je to asi o tom, že to nikdo nedělá na plnej úvazek za normální mzdu. A další věc je u těch početných plemen, jak psala Sarah 700 štěňat…
No upřímně moje naivní představa ještě donedávna byla, že teda kluby provádí minimálně tu kontrolu vrhů a třeba poradkyně chovu hlídá, kdo s kym, aby ten směr chovu měl nějaký smysl.
Blbý je, že to furt člověk agituje, aby lidi, pokud chtějí čistokrevného psa, tak nekupovali bez PP, ať nepodporujou množky…a spousta lidí si pak bohužel myslí, že teda opravdu stačí koupit štěně s PP bez nějaké další “detektivní práce” a pak si vlastně koupí stejně štěně z množky…a nebo od někoho, kdo jede na kvantitu.
Si kolikrát říkám, že cvičáky by neměli pořádat jen školičky pro štěňata, ale školení budoucích majitelů štěňat…ať už se jedná o koupi a nebo o následnou péči a socializaci….jenže, kdo by to platil a kdo by tam chodil…
Jako já se přiznám, že si neumím představit, jak probíhá prodej z takové množírny….pokud mi to vyjde, tak se jedu na štěně kouknout - vybrat si ještě před odběrem…ale i když si pro štěně frčím rovnou (ale předtím si stejně dopisujeme, voláme), tak…vidím, kde štěňata vyrůstají, vidím minimálně mámu štěňat…většinou i třeba babičku, tetu…dost chovatelů má těch fen více…vidím, jak se chová chovatel ke psům a hlavně, jak se chovají psi k němu, vidím jak se chovají štěnďata…následuje kafíčko u chovatele doma a probírání věcí okolo štěněte…završeno podpisem smlouvy a zaplacením…
Neříkejte mi, že takhle stejně probíhá nákup u množitele byť množitele s PP…ve své podstatě nechápu, jak může někdo koupit štěně “mezi dveřma”.