Sardullah: Nemám zkušenosti z výstav ani jako divák. Takže si neumím představit, jak fungují nebo nefungují pastevci na výstavě….resp. jestli je běžné, že třeba mimo kruh mají nasazené náhubky, jak se obecně chovají, když je okolo tolik lidí a psů, jak se chovají jejich páníčci v takovém prostředí.
Nicméně si neumí představit, že se v takovém prostředí pohybuju s pastevcem bez náhubku…to bych si nelajzla ani s hodnou Ginou, protože nikdy nevím, co se může stát a v takovém prostředí bych nebyla schopná udržet nějakou distanční vzdálenost a vzhledem k tomu, když vím, jak rychle je schopná reagovat….
A teda dost mě překvapilo, že skočil po feně…
Organizátor, aby ušetřil, nacpe všechny psy do jedné haly, každé plemeno má většinou svůj kruh, někdy ani to ne. Vůbec netuším, kolik stojí pronájem takové haly, to fakt ne, ale za jednoho psa zaplatí vystavovatel průměrně 1100 korun, za štěně nebo veterána míň, na tuto výstavu byl přihlášeno 2363 psů, podle mě míň, než obvykle. Mezinárodní bývají obsazené víc, toto byla národní. V propozicích bývá napsáno, že agresivní jedinci musí být opatřeni náhubkem. Já osobně jsem na výstavě nikdy žádného psa s náhubkem neviděla, ani jsem nikdy svědkem žádnýho napadení nebyla (jen v Polsku, tam pes vrčel a byl rovnou vyloučen), ale od některých přátel vím, že se jim to už stalo, ale nebylo to tak hrozné, šlo jen o chlupy. Tady ta fenka prý hrozně brečela, snažila se bránit, ale na toho psa nedosáhla, zakousnul se jí do zadku. Ti pokousaní lidi byli právě od ní, jednoho prý údajně i odvezla sanitka. Svědkové tvrdí, že majitel psa nedělal vůbec nic a tvrdil, že pes je hodný a nikdy nic neudělal. Klasika. Já sama si myslím, že tady tato plemena, pokud musí na výstavu, by měla být posuzovaná zvlášť v jiné hale, tam ať se třeba sežerou navzájem. Ta jedna hala bývá fakt nacpaná, kolikrát se cestou na WC prodíráte mezi lidma a psama, já proto koupila kennelku a vždycky psa šoupnu do ní, před posuzováním jdu vyvenčit a po posuzování zase šup do kennelky. Někteří lidi si o výstavách myslí svoje, chápu je naprosto, protože chtě nechtě musím uznat, že ta výstava o kvalitách toho daného psa nevypovídá vůbec nic, i když dostane BOBa. Ale pro mě třeba je to hlavně společenská událost. Jak někdo chodí do divadla, já prostě jezdím na výstavy, popovídám si s přáteli, kouknu, kdo má nového chovného psa, kdo si přivezl štěně. Jinde nemám možnost, na hony nechodím, na výcvikové akce už taky nejezdím, není důvod.