Aktuálně: 2 777 inzerátů261 015 diskuzních příspěvků19 161 uživatelů

provozní metoda Blaník

Tom50
Tom50 03.01.2024, 00:32:42 xxx.xxx.139.252

V této mnou vyvinuté metodice se používá zužování VN, blinova přepážka = BP a při pomalém postupném rozšiřování se dává dozadu (nejdál od česna, které nesmí být uprostřed) za poslední plodplást SR. Jakmile na něm začnou stavět trubčinu a matka jí zaklade a jsou tam “červi”, vč prostor zvládá (jinak by nestavěly), tehdy se vkládá mezi plodplást a SR první M. Sice u Blaníku platí přísná zásada nikdy nic nezebrovat a tudíž nikdy netrhat plod, je tím ale vždy myšlen plod dělničí. Takže při uvedeném postupu se vědomně trhá plod, oddělí se trubčí od dělničího. To má za následek, že vč nestrpí rozdělený plod a tudíž zmobilizuje i skryté rezervy a překotně se snaží M postavit, zaklást a tím spojit plodové těleso do celku. Jakmile je M zakladená, stačí vajíčka, dá se doprostřed hnízda a na její místo se přidá další M.

Jak jsem již jinde vysvětlil, v době rozkvětu třešní, kdy odborná literatura radí přidávat první mezistěny, má tímto způsobem každé vč postavenou a zakladenou nejméně jednu M, podle roku třetina, někdy ale ⅔ už má postavenou a zakladenou druhou. Podmínkou bylo celkem radikální zúžení po polovině února, nejpozději zač března, za BP nesmí dojít zásoby, o vodu se není třeba starat. Podmínka však je na stropě nikoli tvrdá desková folie, co nepřilne na rámky, ale musí být igelit. A hlavně nesmí být nikdy v roce nikde v úle žádné očko či jiné “větrání”! Tedy nikdy se nesmí použít síto ve dně a dna musí být plná tak, aby česno bylo jediným přívodem vzduchu do úlu.

Uvedeným způsobem se vyplní celé plodiště, průměrné vč zimovalo na 10 rámcích, zúženo bylo na 6-7 a nyní má (asi půlka květu třešní (420 mnm - Česká Sibiř)) plné plodiště. Pro pořádek zopakuju, jaké rámky v plodišti jsou.

Nejblíž česnu je krycí rámek, obyčejně pylový a zásobní, během roku nedotknutelný, téměř nikdy v něm neplodují. Pak jsou plodplásty, celkem 9 a posledí nejdál od česna je SR, mojí hantýrkou trubčák. Nyní začíná jabloň a vč má postavené a zakladené nejméně 3, některé i více M. Tady prosím porovnejte s tvrzením, že se v Dadantu nedá obměnit vysoké dílo. Opak je pravdou!!! Ještě se bude dělat odd a pak bude mít každé vč nejméně 5 nových plástů!!!! Větší obměna díla není potřeba a není dokonce ani žádoucí. Je ale možná.

V této fázi rozvoje má 1-⅔  vč (podle roku) pod VN TL, má bez mřížky medník, některá vč dva. Používám medníky vysoké 15 a 11 cm. Většina vč už dávno chová trubce v TL. Po asi týdnu kvetení řepky (dříve jsem radil po půlce května) se o úplně ostraní vysoký SR a nahradí poslední M. Nedává se na poslední místo, v této fázi lze risknout přidat jí do hnízda, dávám jí mezi krycí a první plodplást a tudíž opět netrhám plod. Plodiště je plné, má 11 rámků, z toho jsou nejméně 4 už postavené a zakladené M.

Kamarád toto všechno ví, tedy to roky tvrdí, ale protože má prý pěkných rámků nadbytek, nepotřebujue tu poslední M a tak nechává celou sezonu vysoký SR na konci plodiště. Pak se diví, že má hodně VD a že mu v TL málo staví a málo chovají trubce, některá vč vůbec. Vyvářím mu vosk a tak vidím co mu staví v TL. Všechny nízké rámky, co matka zaklade, jdou 100% na vyvaření.

Takže přátelé. Ostranění vysokého SR a přinucení vč aby chovalo trubce jen pod VN je ten důvod a to kámoš za roky nepochopil a mysllel, že je to kvůli co největší obměně díla. Proto je nutné, když se někdo rozhodne pro Blaník, jak úl tak metodu, že musí bezpodmínečně dělat vše tak, jak tvrdím a ne tak, jak si v dílčích věcech myslí, že to nemůže mít až takový vliv.

Následuje neověřená teorie, nic netvrdím, nikdo mě za to neplatí, nejsem Dol.

Mám za to, že přesunutím chovu trubců do spodku úlu, kdo chce říkej tomu podmet, nastane situace, že většina samiček (myslím, že všechny) VD se pudově stáhne do nejchladnější zóny úlu na trubčinu, protože trubci mají delší vývoj a že drtivá většina (myslím, že všichni) roztoči se líhnou jen na trubcích v tom spodku, v TL, na chladnější periferii úlu. A ještě odvážnější neověřená teorie je, že když pak vyhání vč trubce, vyženou je i s většinou roztočů.

Jen tak si umím vysvětlit proč mám já a kolega TomR každoročně v létě (Gabon) žádné a nebo minumum VD a proč jich máme málo a spíš žádné i po fumigaci a zmíněný kolega má ve svých vč roztočů o řád víc.

Opakuju, funguje nám to a já úplně nevím jak. Asi už tuším, ale o tom snad příště.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 27.10.2024, 07:26:01 xxx.xxx.216.41

“A já si hodně slibuju od plodiště 43,5x30x12, tedy dvanáct delších rámků. Mám nadělané 3 prázdné nástavky z borové překližky síly 18 a nástavky jsou tak těžké, že jsem nepokračoval i když mám přířezy na celkem 10 VN míry D-B. To je pravý důvod. No a tím, že jsem se definitivně po letošku rozhodl už VN nikdy nezvedat, už zase sním o tom čtvercovém úle se dnem sice oddělitelným, které ale já oddělovat nikdy nebudu. Totiž, pak bude mít plodiště plochu 157 dm2 a já hodlám laborovat s tím, že by byl TL na každém rámku dole pár cm a je otázkou zkoušek kolik vlastně.”   Okopírované z jiného vlákna - autor TOM50   

Tuto myšelšnku jsem napsal v sz s TOM50 ještě na IF (už si ale nepamatuji s jakým závěrem konverzace na toto téma skončila) s tím, že horní část rámku by byla M a dolní na VS, bez rozdělení loučkou. Stále o tom přemýšlím a uvažuji o jednom úle s pevným dnem na RM 39x39, jenom s tím, že by horní a dolní část rámku byla rozdělena loučkou. Jde jen o to jak silnou (8,10,12 mm…?) a v kterém místě... Tzn., že plodiště a tlumič by byly v jedné bedně. Medíky 39x12. Ty mám a zvedání těchto medníků je to úplně něčen jiném než "24". Míra 39x39 aby byl zachovný kvadrát.

P:s Napsal jsem to sem, protože si myslím, že to s metodikou BLANÍK souvisí… Snad to autorovi(TOM50) tohoto vlákna nebude vadit…

Tom50
Tom50 27.10.2024, 10:57:54 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 27.10.2024, 07:26:01

Nevadí, jak by mohlo?

Váš úmysl vám chválím kromě výšky 39. Mnohokrát jsem zdůraznil, že pro včelu medonosnou Kraňku a nebo BF je kritická výška 30. Jinak hrozí, že se vč spokojí s daným prostorem plodiště (už to dělá potíže u L Superjumbo s výškou 32,5), neobsadí medník a ani se nebude chtít rojit. Proto žádný ÚSPĚŠNÝ úl na světě není nad 30cm - není zde vůbec řeč o ležanu, to jsem vysvětlil mnohokrát, že je sem úl nevhodný. Vámi zamýšlené plodiště má (předpokládám 11 rámků = čtvercový půdorys) 167 dm2 a to odpovídá míře 24 pro dělničinu a pod ní NN 15. Pak není nutné dělat jeden prostor a vyhoví dva už vyzkoušené, jenže neodpadlo by zvedání vysokých nástavků. Také se mi zdá 167 dm2 už zbytečně moc. Že to má Blaník 24 s 15 pod nohama? A že 30 má v součtu ještě víc? Tak to, opakovaně, vysvětlím znova. 

Vyšel jsem z nechuti nechat stavět ve vysokém podmetu dle Ptáčka/Čermáka divočinu a pak to z den dolovat. Chtěl jsem v konci 20 století úl s dílem jen plně rozběrným a nechtěl jsem dělat atyp NN, dneska už mám NN 11 a nejspíš by to byl on. Ale i ten je zbytečně velký. 

Toto mi nedalo spát mnoho let a tak jsem letos vyzkoušel, co se stane, když vč dostane možnost trubčiny jen v TL ne až koncem května, ale na jeho začátku, ještě před vrcholem, u některých vč už na konci dubna. Vrchol není 21.6.!!!!!! ale mnohem dřív. Proč? Původně jsem dával 6 trubčích (SR) výšky 15, žádné vč je nepostavilo a nepoužívalo všechny. Pak 5 a nakonec 4 a ani ty nevyužila všechna vč, nikde ale nestavěly dole dělničinu, prostě část SR  v dolním NN ignorovaly. Z toho vyplývá jasně, že vč nepotřebuje víc trubčiny než max ekvivalent dvou vysokých rámků. K tomu došel Linhart také, ale nesmyslně cpal trubčáky mezi dělničí plod. Tím ale omezoval matky v kladení dělničiny.

Logika je, že když jsem ubíral trubčáky, místo nich přibývaly dělničáky. Patrně tam byly zvětšiny jen do počtu. U dvou vč jsem neměl u sebe rámky, do TL dal jen po 6 rámcích s tím, že to doplním a zapomněl jsem. Nepostavily nic, žádnou divočinu na SL vysokých rámků, pod kterými nebylo nic. Proto si myslím (2 vč nic nevypovídají z hlediska statistiky, já ale z nějakých úvah a zkušeností vycházet musím a nikdy nebudu mít počty vč a čas, aby byla moje bádání statisticky i jinak průkazná), že TL velikosti 39x15x11 je zbytečně velký. Proto není žádný rozumný důvod dělat vysoký rámek až neskutečných 39. 

Další argument proti. Touha po dělničině je z počátku silnější než po trubcích, ti jdou až v druhém sledu. Proč to vím? Schválně jsem letos a i u mála vč už vloni dal do rámků 30 M pro 24 s tím, že si na těchto rámcích dole udělají co budou chtít a byl přesvědčený, že to bude trubčina. Až na nepatrné výjimky všude dostavěly dělničí divočinu!!! Ovšem to bylo u prvních M a ty se v Blaníku dávají už na konci jív, ve třešních má třetina vč už 3 postavené a zakladené M, jinde 2. Myslím, že přidané rámky s nižší M by po třešních už dodělávaly trubčinou.

Mám za sebou i Sedláčkův úl na míru 39x34,7x11 a po 5 letech jsem z něj z výše uvedených důvodů vycouval. Polovina ignorovala medníky a bez rojové náloady udělaly samy ze sebe úplné lazary, jen aby nemusely do medníku. Ne medníků, nechtěly ani do jediného. V Blaníku se nepřevěšuje plod a nepoužívá mřížka a tak včelstvo musí chtít do medníku samo!

Jakou lajsničkou rozdělit? Lajsna může být jaká chce, mě se osvědčila T loučka, ale lepší je hranolek 12x12 na koso (10x10 nebo 15x15, prostě co je po ruce, nebo napůl rozřízlá SL 25x8 na dvě asi 11x8 atd), aby měl břit nahoru i hlavně dolů. Ale co je na vyšším rámku také špatné? M vysokou pro rámek 34,7 by sice postavily, ale ona se vahou v místě nahoře, kde končí plod a začíná věnec zásob, protáhne a včely do těchto zparchantělých buněk dávají trubčinu. A to my nechceme, chcme naopak trubce na určitém místě a ne, kde se to zlíbí včelám. M z jedné Moravské firmy měly asi moc parafinu a tak mi po drátkách vahou sjely. No, hrozný masakr. Při vodorovných drátcích se zase zvlnily a některé také potrhaly. Vše při smetenci, když měly postavit celé plodiště. U jednotlivých M to prý není tak strašné, ale já to už raděj nezkoušel a vysoké M mám dosud a nechci je na nic použít. Tak jsem rámky dělil vodorovnou latičkou a dával jsem dvě nižší M a to se mi osvědčilo i s blbými M ze známé firmy s velmi sebevědomým vedoucím. Od špatných zkušeností beru M taky z Moravy, ale od starých manželů a až ti skončí, nevím kde seženu kvalitní M bez parafínu a jiných srágor.

Vyčerpávajícím způsobem jsem se pokusil vám úmysl rozmluvit, ale je to jen a jen na vás, mnozí si na horká kamna potřebují sáhnout a někdo se musí pořádně popálit aby příště věřil, že jsou kamna fakt horká.

A jak hodlám dělat TL u D-B? Oddělením spodních asi 4-6 cm vodorovnou latičkou na spodku všech  rámků. To půjde vyřezávat - žádné drátky přece, tedy když by třeba postavily moc dělničí divočiny a já usoudil, že by měly chtít víc trubců. Samosebou hodlám zkoušet co budou chtít nejvíc. Vyřezávat by to jistě šlo, při absenci spodního drátku, i když by nebyla žádná vodorovná dělící latička. 

To samé by jistě šlo i s mírou 39x30x11 - tedy s normálním Blaníkem. Jen jsem to nedotáhnul.

----------------------

A jeden, mnou dosud neobjasněný postřeh. Vlastně není moc velký rozdíl u systému Blaník mezi mírou 30 a 24, vč se prostě přizpůsobí. A pozoruhodné je, že často není výrazný rozdíl ve výnosu. Tedy v letech normálních a ty jsou z 10 let tak 3-4. V letech mizerných je na 24 medu víc, ale v asi 2-3 letech z 10 se třicítce nic nevyrovná!!! Tak mi, jako klukovi vysvětlila maminka proč máme doma obě základní míry. Jen používat k míře 24 NN 15 jsem začal až já a máma i její kámoši se tomu divili a nevěřili vlastním očím, jak skvělá kombinace to je.

---------------------

Takže zkoušet je potřeba, ale je potřeba zkoušet jen v mezích možného a rámek vyšší než 30 se prostě v našich podmínkách a podmínkách severní polokoule pro včelu medonosnou neosvědčil! A nebo na to být připravený a moc si neslibovat, o to snáz se pak překoná zklamání.

Martin83
Martin83 27.10.2024, 13:54:23 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.10.2024, 10:57:54

Zdravím vás.

Mě ten váš pokus s D-B velmi zajímá. Nebude problém v tom, že by se musel každý plodištní rámek vyndávat, ometat včely a poté vyřezávat spodních 4-6 cm? Může se zničit matka, ale má to spíše víc výhod než nevýhod.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 27.10.2024, 16:22:28 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.10.2024, 10:57:54

Rozumím tomu tak, že výška rámku je max. 30 cm pro jakoukoliv délu rámku i kdyby celková plocha rámků nedosahovala  vámi uváděných 157 dm2.  Letos poprvé jsem podsouval KK pod 30-ku plodiště a nikdy více… Musím najít způsob jak to dělat jinak…

Tom50
Tom50 27.10.2024, 18:03:17 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 27.10.2024, 16:22:28

Proč nikdy více? Jaký jste měl problém? Jedenáctirámková třicítka má plochu plástů jen 129 a je třeba asi 150-160. Proto Sedláček nahoru a Řeháček zvětšil bednu na 13 rámků. D-B jak má delší rámek, tak na čtverec je jich pak 12 místo 11 u délky 39. No a ten rámek navbíc a každý rámek je o 4,5 cm delší a jsme na těch 157, jasné?

Jinde jsem několikrát psal, že by pod třicítku stačila asi půlka NN 15. Ten má 64 a tak by stačilo 32 to by pak dávalo 161. psal jsem, že u 24 je NN 15 ideální celý jak je, pak to dává asi 165.

Pořád nevím a bojím se, že je asi lepší mít to ve dvou bednách než aby byl TL na každém rámku dole nad spodní loučkou. Kejkle vymýšlím jen proto, že už to ideálně dělat nemůžu = záda. A varuju, horní TL funguje, zopakuju někdy jak na něj, ale zpomalí o pár dní jarní rozvoj. A týden v jarní snůšce může znamenat i 15-20 kilo medu. Já je musím oželet, taky bych mohl přestat úplně ne?

Pořád mi vrtá hlavou co vás na tom podsazení KK pod VN 30 tak odradilo, pro zdravého chlapa je to chvilka. Já to unesu, jen se to bojím dělat abych zase jednou ráno nezjistil, že nevstanu.

Nápad, který jsem chtěl letos realizovat, ale už na to nedošlo a nedojde, nechci už zvedat VN. Napadlo mě vystrojit TL už v půli září a spojit to s podsazením KK. Pak by se VN zvedal jen jednou do roka.

Postup. VN stranou, ano, je to velmi těžké, je nakrmeno. Zlikvidovat v té době prázdný TL. Šlo by to spojit s čistým dnem, čistou podložkou a jiným NN pro TL. Do něj dát jeden starý postavený a zakladený trubčák - ten nejhezčí ze stávajícího TL. Zbytek TL na vyvaření. Kromě jednoho starého trubčáku dát nové SR, stačí s horní T-loučkou, žádné proužky M nejsou potřeba. Prostřídat se zásobními dělničáky = KK. Do TL dávám vždy jen 10 rámků. Takže: Jeden trubčák by zůstal + 3 SR a to prostřídat s 6 zásobních z KK. Samosebou tak, že trubčák nebude ani jeden krajní. Nástavek by byl vyškrábaný, vyžehnutý a zvenčí natřený - spojit to s údržbou.

Zjara by si každé vč obsadilo TL až když by chtělo, neboli do něj dorostlo.

----------------------

Martine. S vyřezáváním si nelamte hlavu. Je potřeba s tím nepočítat a nedělat to, proboha proč? Ale zmínil jsem to, že by to šlo, kdyby to bylo někdy potřeba. Nenapadlo by mě ometat včely když bych chtěl vyříznout třeba trubčinou zaplodované rohy. Pofouká se to kouřem, zkontroluje zda tam není matka a pak se to opatrně vyřízne i se včelama například neležato na horních loučkách plodiště. Jde to. Jak si myslíte, že se vyřezával stavební rámek v plodišti u pouze horem přístuůpného úlu? A jak myslíte, že se vyřezává prostor ve špehýrce, kde je divočina přistavěná nahoře napevno? Proto musela být dvířka naležato na řetízku. Na ně se položilo sklo, pak pofoukal nahoře v místě řezu plást a opatrně se ometl, včely samy mazaly dobnitř.  Dílo se i se včelami vyřízlo a položilo se to na sklo. Teče z toho sladina i maglajz z rozřezané trubčiny. Přední stěna je skoro bez včel a na tu se to na sklo položí, která včela tam zrovna je, přežije to až se plást ze skla sundá. Kuřákem a peroutkou se odeženou včely ze zadní strany nyní ležícího plástu. Včely nejsou blbé, bleskurychle to pochopí a mašírují domů samy, jen se jim malinko pomůže peroutkou a kouřem, spíš nasměrování než se zmatené včely vzpamatují. Pak se sklo, po kterém tekla sladina i plod vrátilo, včely si to bleskurychle očistily a za pár minut, se už svěsily ke stavbě. Když se vyřezával ještě vnitřní SR, postupovalo se stejně. Patrně si to neumíte představit jak se včely při tomto chovají a nedivím se vám. Buďte v klidu, jsou hoooodně blbovzdorné.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 27.10.2024, 19:31:53 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 27.10.2024, 18:03:17

Proč nikdy více…? Protože 30 je moc těžká a navíc je to přilepené k spodnímu nástavku (šedesátku mám za sebou…)… ,takže to budu muset vymyslet jak to dělat nějak jinak.

“Jakou lajsničkou rozdělit? Lajsna může být jaká chce, mě se osvědčila T loučka, ale lepší je hranolek 12x12 na koso (10x10 nebo 15x15, prostě co je po ruce, nebo napůl rozřízlá SL 25x8 na dvě asi 11x8 atd),”

Tyto rozměry by v tom co jsem chtěl nefugovaly - včely by propojily horní a dolní část rámku a byl by to pouze jeden rámek  a ne 2 v 1 jak byl záměr.  24 + 15 = 39 - taky jsem chtěl výšku 39, ale tak, aby jeden rámek fungoval jako rámky dva. Rámek rozdělit tak, aby plodišťová čás byla 24, nebo 30, nebo nějaký kompromis. 

Tom50
Tom50 27.10.2024, 20:41:45 xxx.xxx.139.250

Buď nechápu a nebo chcete nemožné.

Když chcete oddělené rámky, zůstaňte u dvou beden.

Naopak, když chete na jednom rámku dvě funkce, musíte si uvědomit, že včely nechtějí dostavovat plást ke SL a vynechávají oněch 18 mm a loučka nakoso, spolu s trubčinou dole, dává naději, že plást propojí. To v součtu na všech rámcích dělá 7 dm2 a to je víc jak půl rámku 39x30. A já naopak chci docílit toho, že nebude mezi TL a plodištěm včelí mezera jako jalový nevyužitý, tudíž úplně zbytečný prostor. Při troše namáhání závitů by vám došlo, že SL horního rámku, podmetová mezera 18 mm, včelí mezera 6-8 mm + tlouška horní loučky spodní bedny dělají dohromady neuvěřitelných = 8 + 18 + 8 (6) + 12 = 46 mm a to u 11 rámků dělá plochu 19,7, což je plocha dvou rámků 24 a nebo 1 a půl rámku 39x30.

Jste velmi stručný a já vám nerozumím, opět píšete o rámku vysokém 39 a tak to vzdávám. Jiní těch max 30 cm pochopili, v celém, civilizovaném světě, vy asi ne. Nejde jen o otrocké sčítání ploch, jde o tu výšku “základního” rámku nebo základní plochy. Hrnete se do stejné chyby jako udělal Sedláček. Kdo chce kam…

Tom50
Tom50 16.05.2025, 12:51:08 xxx.xxx.139.254

Radikálně omezím příspěvky na CHZ. Důvod dojde každému inteligentněšímu sám. Co by komu bylo nejasné doporučuji se napříště ptát anonyma, který mě urazil. Poslední 4 příspěvky ve vlákně JAK JE TO VE SKUTEČNOSTI S ROJENÍM nechci otevírat. Tudíž na ně neodpovím.

V SZ mi psal jeden pán nějakou polemiku a v odpovědi na jeho SZ vidím, že jsem upřesnil metodu Blaník a s nepatrnými kosmetickými úpravami (vynechání osobních věcí) dávám původně dopis tomu pánovi tady a teď. Myslím ale, že to je dlouhé a zase to nikdo nebude číst (málokdy někdo reaguje, většina vás chce jen brát a neoplácet a tak OK, ale ne už ode mě) a dělat donekončna zbytečné věci mě přestalo bavit. Protože to tady ale bude “viset” pro někoho budoucího, kdo má skutečný zájem se něco naučit, proto to sem dávám. Reakce nečekám, následující není žádný podnět k polemice, ale soubor prostých konstatování. Současně nečtu předchozí svoje texty aby bylo možné vidět vývoj mého uvažování v rámci dané problematiky v čase.

-------------------------------

Upoutala mě ale vaše asi včerejší narážka, že každý rok se metoda Blaník liší a je to dáno v pohrdlivém kontextu, jako že tudíž metoda Blaník není zákonitost či konstanta. To jsem ale nikdy netvrdil, mnohokrát jsem naopak uvedl moudro někoho chytřejšího než jsem já, že: “Jen idiot nemění názory”. 

Takže. Vy jste si rýpnul do přirozeného vývoje, upřesňování. Já vás poněkud poučím, je to tu o včelách. Moje máma a pár jejích přátel společně postulovali, že není pravda - neochvějná pravda té doby (1945-1970), že trubec je zbytečný a zbytečně užírá (někteří to tvrdí dodnes a dokonce jeden nahatý, ale obdivovaný exhibicionista používá u včely slovo žere, prožere a podobně) a naopak nechávali půlku SR 39x30 vylíhnout a monitoring rojovky dělali jen na spodní, menší půlce SR. Později nechávali vylíhnout celý trubčák 39x30 a monitorovali jen na dalším SR, který byl před hlavním trubčákem, tedy mezi hlavním trubčákem a okýnkem. Tím současně omezili matky o jeden plodový plást v kladení. To proto, že poměr plástové plochy pro plod, pyl a zásoby upravili tak, že se nalíhlo o jeden rámek méně včel, o tyto včely byla menší spotřeba na výchovu plodu, ale dané létavky přinesly stejně medu a tak pro včelaře zbylo víc medu. Ukázalo se totiž, že Kraňka přes všechny výhody je plodnější než původní, jak vy se domníváte, že nezničená včela a hlavně rychlejší a má sklony k masařině. 

LBV není nic jiného, než ultraomezení plodování. Zatímco trubčák na SR je jako poslední u zadní stěny úlu (plodištního nástavku), tak u LBV se nacpou hned dva do hnízda. Jenže včely vědí, že dělničí plod je důležitější a neriskují jeho nezdárný (v chladu) vývoj a u stěny dělničinu neplodují. Polopatě, zatímco trubčí plod u zadní stěny běžně zakládají, dělničí nikdy a nebo jen výjimečně a zdaleka ne každé vč moderní včely, ať už Kraňky nebo BF. Tudíž k zadní stěně jsou ochotné dát jen trubce, na kterých přežití včelstva nespočívá. 

Konkrétně: Pořád stejný Blaník na 11 rámků (není tedy třeba vyšší rámek a už vůbec 13 rámků). Plodových - i trubčina je plod, má 10 rámků, z toho 9 dělničích (první rámek od česna je krycí nikdy v něm neplodují). Když by se dal trubčák doprostřed, v tu ránu má stejné vč jen 9 rámků plodu včetně trubčího, jenže je to jen 8 dělničáků. No a teorie s názvem LBV tvrdí, že mají být ty rámky uvnitř dělničího plodu dva. Pak ale z 9 rámků plodu na dělničí plod zbyde jen 7 rámků. To je tak drtivé omezení matky v kaldení, že vč je (vnímá velikost poskytnutého prostoru) “vyléčeno” z choutek na množení, nedokázalo daný protor ovládnout dělnicemi, nemá jich dost a proto se (někdy, spíš naopak ze “zoufalství” chce odletět a zbavit se nesmyslného uspořádání) nechce rojit. Jenže samosebou, že vč přinese méně medu, když má dělnice jen ze 7 místo z 9 rámků. Navíc ale živilo o jeden rámek trubčího plodu víc, než je potřeba a to je už množství trubčiny a trubců opravdu zbytečné. A nespouštějme ze zřetele také velký stres z toho, když se vč objeví trubčí plod uprostřed dělničího hnízda, i stres z toho, že vč nedokázalo ovládnout daný prostor dělnicemi tak, aby splnilo JEDINÝ smysl svého života a to je rozmnožení = vyrojení. 

Já zhlouplý masírkou o LBV - ta navíc byla myšlena pro malou míru 39x24, měl za to, že čím víc trubců, tím líp. Proto původně dole v TL - ten je světovým vynálezem a nenajdete ho nikde na světě - bylo 6 polovičních rámků dané míry jako SR, tedy pro trubčinu. Protože je vč nikdy nevyužilo všechny (někdy na částo SR stavěly dělničinu)- navíc vysoký SR se v původní metodě Blaník likvidoval až po odkvětu javorů a řepky a tudíž už po vrcholu tohoročního vzepětí včelstva, tak jsem ubral na 5 a po dalším roce na pouhé 4 nízké SR. A nyní likviduji vysoký trubčák už na konci dubna a vč nemá jinou možnost chovat trubce než dole v TL. Pak teprve téměř každé vč využívá všechny 4 nízké SR pro trubčinu. Tedy jsou v úle pořád 2 trubčáky jako u LBV, jenže na logičtějším místě a hlavně bez omezení matek v kladení dělničiny na nejpříhodnějším místě úlu = ve VN.

Konec dubna není přesné určení času a tedy nejnovější verze Blaníku předpokládá likvidaci velkého SR ve chvíli, kdy je VN plný a trubčák je poslední rámek u stěny, tedy nejdál od česna (vše samosebou ještě před pouštěním do prvního medníku). Ovšem je tu důsledek, který málokomu dochází. Je to naopak zvětšení o jeden rámek plochy pro dělničí plod u dřívější metody Blaník, u LBV pak dokonce o dva rámky dělničího plodu. Prostě když je plodiště plné, zlikviduji vysoký SR - v té době je pod VN dávno TLumič (ten v modifikované metodě Blaník tvořím také podstatně dřív v roce než v původní verzi metody Blaník) a vč nezůstane ani na den bez možnosti stavět a chovat trubce. A tak v této chvíli je ve VN 9 dělničích plodových rámků. Likvidací vysokého SR a přesunutím nejstaršího (nejtmavšího) zavíčplodu k zadní stěne a přidáním M před poslední plod - ten je u zadní stěny nástavku má pak vč k dispozici 10 plodových rámků s dělničím plodem. 

Někdo tu psal o děplodu i v POLštáři. No ano, i já si všiml, že některá vč dávají do dělničích rámků v TL dělničí plod a ptal se, PROČ? Proč ho tam dávají? A vyšlo mi co uvádím v tomto článku. Jakmile se to udělá způsobem popsaným v tomto článku, vč do TL dělplod nedává, má ve VN o jeden rámek pro dělničí plod víc, než původní metoda Blaník. A proč TL téměř úplně eliminuje rojovou náladu? Je to pouze tím, že tady létavky předávají přinesenou sladinu a úlové včely jí necpou všude kde je místo = mezi dělničí plod, což u “normálních” úlů (bez TL nebo POL) dělají vždy. Také do dělničiny v TL včely ukládají nadbytek pylu a tudíž opět neblokují buňky pro dělplod ve VN. V důsledku toho má vč “dojem” dostatku prostoru a současně nemá přidané medníky navíc. Potom celý úl včelstvo teplotně neovládá tak, jak je nutné pro zdravé včelstvo i o několik měsíců později. Lapidárně řečeno, zjara se rozhoduje zda vč bude mít tak zdravé a vitální včely v červenci a srpnu, že budou schopné vychovat vysoce odolnou a životaschopnou zimní generaci dlouhověkých zimních včel. Toto je sice jen moje domněnka, ale jak jinak si vysvětlit vyšší odolnost vč než v jiných úlech a při jiných metodách? 

Z uvedeného vyplývá, že na rozdíl od LBV i OP se v Blaníku matky nejen, že neomezují nikdy a nijak, ale dokonce jsem objevil způsob, jak zvětšit počet plodových rámků. A Blaník nepotřebuje žádnou mřížku a nenutí včely ukládat pyl odděleně od plodu a med odděleně jak od plodu, tak od pylu (u OP jsem nepostřehl kde se chovají trubci). A Blaník už úplně ruší nesmysl s názvem LBV. Také jsem poprvé jasně vysvětlil, proč mám na LBV tak kritický názor. Protože jen včely dělají med a když omezíme počet dělničího plodu, nevylíhne se dost včel pro maximální možné množství medu, který logicky nepřinesou včely, které se nevylíhly. 

Z uvedeného by se mohlo zdát, že mi jde o maximum medu od vč. Není tomu tak v případě mojí osoby, ale předpokládám, že tento motiv má drtivá většina včelařů - přece především pro med se včely chovají. Kdo pozorně studuje co já píši, dojde mu, že nechávám včelstvům enormní množství medu a velmi kriticky se vymezuji vůči nenažrancům, co se snaží ze včel vyždímat všechen med do poslední kapky. Klidně by se to dalo říct tak, že nechám vč místo omezení počtu plodových plástů mít víc včel a množství medu, které toto zdánlivě nadbytečné množství včel přinese, včelstvům nějakou formou ponechám. Zdánlivě nula od nuly. Ovšem jen v tom a v ničem jiném a ne v nějaké zvláštní genetice, já vidím fakt, že vč v důsledně uplatněné metodě Blaník v adekvátním (vhodném) úle nemají téměř VD, málo se léčí (někdy vůbec, třeba když to zdraví včelaře nedovolilo) a nejsou zimní úhyny na CCD a nejspíš asi i NC a možná jiné nemoci. 

Nikomu nic necpu, jen dávám komukoli k dispozici metodu, která funguje dokonale s nejmenším množstvím práce v roce. Ale funguje jen když se splní nemnoho prazákladních podmínek a hlavně, musí se splnit VŠECHNO, co Blaník vyžaduje a rozhodně metoda Blaník nefunguje jen když se použije jen něco z ní. Hlavním motivem zveřejnění Blaníku bylo, aby metodu ověřilo co nejvíc včelařů v jiných podmínkách než jaké má Podblanicko a zjištění, zda je Blaník skutečně univerzální metoda a nebo je skvělá jen lokálně. 

Dám okusit CHZ jaké to bude, když forum nepotáhnu já, jsem tahounem a ostatní neumí nic víc, než jen rýt do mě, shazovat a kritizovat, posmívat se. A politika je v mých pracech proto, že nestačí dokonalá metoda, ještě nutnější je MOTIVACE a celkový světonázor i určitý hodnotový žebříček. Pak každému samo vyplývá co má u včel dělat, pak sám každý pochopí, co je skutečné a co je jen nějaká propaganda, nějaká účelová tvrzení za účelem dosažení nějakých podivných účelových cílů, jako například vnutit maximu včelařů ještě víc stále dražších léčiv. A v té snaze se najednou cpe tvrdá chemie do vč už i ve snůšce, což bylo pro Svaz, Včelařství, ale i veterinu nepřijatelné (a zemědělská i potravinářská inspekce samosebou v medu nenajde nic). Tady každý vidí, jaké temné síly ve skutečnosti předurčují vývoj lidského myšlení i ve včelařině.

Kdo chce a má co vzít do hrsti, může tak udělat - pokusil jsem se naznačit cestu.

Tom50
Tom50 29.08.2025, 00:58:16 xxx.xxx.139.239

Nový nápad.

Mám pořád NN s loňským tuháčem. Uložil jsem to tak dobře, že se do toho nedostala motýlice a je to v pořádku. Mám pro každé vč jednu bednu, zvětšiny patnáctky. Krmím skrz KK, plodiska jsou plná a začínají dávat do KK. Napadla mě revoluční myšlenka. Nejprve vysvětlení kontextu k původní metodě Blaník.

Kolem 15.9. se dle metody Blaník dává KK mezi TL a VN, kde budou vč zimovat. Do jara asi polovina (jak které vč) zavíčkovaných zásob z podstavených KK (nejlepší je melecitozní tuháč, když je) zmizí, kdy to včelstva přenosí netuším a je mi to jedno. Pod KK na dnech jsou TL. V těch ale sem tam krajní rámek zplesniví. TL jsem nechával přes zimu abych se nemusel o dílo starat a honem ho vyvářet, včely to ošetří a pohlídají před zavíječem až do jara. Jenže tomu vyváření stejně neujdu a není rozumný důvod nevyvařit staré TLumiče už před zimou.

NÁPAD spočívá v tom, že nyní dám pod VN KK, ale vystrojené už jako TL. Tedy asi 6 zásobních rámků prostřídám se 4 stavebňáky (bude tam jen 10 rámků, krajní by stejně zplesnivěl). Tím úplně odpadne jarní vystrojování TL a vč si do nich přejdou tehdy, kdy do nich sama dorostou. Nejen, že odpadne jarní vystrojování nových TL, kde mezi SR zůstanou zásobáky, které vč za zimu nevyčistilo - ani silné vč nedokáže za zimu vybrat 10 plně zavíčkovaných zásobních polorámků, vždy jen asi polovinu.

Co od toho očekávám. Odpadne jedna operace a HLAVNĚ odpadne jeden velký zásah zjara = velký stres, který odhaduju na zdržení ve vývoji nejméně o 3 dny. Navíc pod VN přijdou nové TL se zásobami dřív než kolem 15.9. a sice při rušení Gabonu - při jednom vyrušení.

Nevidím v tom žádné riziko a tak neudělám “nápad” jen u poloviny vč, ale u všech. A samosebou sem dám vědět, budu-li živ a zdráv, jaký bude výsledek. Neměl by být horší, v nejhorším případě to bude jedno. Ovšem je to posun od původní metody Blaník. Ta předpokládala vystrojování nových TL až v květnu, až po plném ovládnutí VN na plný počet rámků a teprve tehdy byly rušeny vysoké SR. Po dva roky jsem otestoval zrušení vysokých SR dřív a současně vystrojení nových TL už na přelomu března a dubna u nejlepších, u zbylých v dubnu. Nyní tak vyzimují a nechám je aby si tam (v TL) dělaly co chtějí a začnou v nich hospodařit. Stejně do TL nikdy v průběhu roku nelezu, co bych tam viděl?

----------------------------

Tady je nutné vysvětlení. Zatímco OP a jiné kejkle, jako třeba převěšování plodu nad mřížku a cpaní dvou vysokých SR mezi plodové plásty, vyloženě omezuje matky na nějaký, včelařem stanovený počet plodplástů. Avšak moje dvouleté pokusy ukázaly, že je možné naopak poskytnout vč o jden rámek víc plodu už v dubnu, u některých dokonce na konci března, tedy tehdy, kdy zúžené vč postupně plně ovládne plný počet rámků ve VN.

Co mě vede k uvažování z předešlého odstavce? To, že nejlepší vč dávala do dělničích rámků v TL dělničí plod!!!!!! Kde byly víc než 4 nízké SR někde stavěly i dělničinu - zjevně víc jak 4 nízké rámky 39x15 trubčiny nechtějí a nepotřebují. Tím vč jasně ukazovala, že těsně před vrcholem rozvoje nechtějí omezení matek, ale naopak. Dal jsem si tu práci (dřinu) a prohlížel TL na začátku května (pravda, ne u všech vč). A nikde dělničí plod v TL nebyl. Tudíž je jasné, že finta se zrušením vysokého SR hned jak je to možné (když je VN plný) - a jeho nahrazení další M, která ale nesmí přijít na konec, je správnou cestou.

goro
goro 29.08.2025, 07:25:23 xxx.xxx.70.223

váš návrh na “kombináciu” TL a KK s minimálnym rušením a stresovaním včelstiev na jar sa mi páči, vaše úvahy idú správnym smerom… t.j. minimalizácia stresovania včiel (dôležité pre imunitu), minimalizácia náročnej práce (u systému Blaník mi práve to dvíhanie veľkého plodiska aby sa vymenil TL najviac vadilo) …

samozrejme nebol by som ten správny hnidopich keby som si odpustil niečo negatívne… teda takto, ja by som nerobil skúšku novej metodiky odrazu na všetkých včelstvách, vždy len na polovici rodín príslušného stanovišťa… výsledky (negatívne či pozitívne) nebude s čím porovnať a zasa to búdu len úvahy a domněnky… hlavne keď všade nacpete ten starý tuháč…

Tom50
Tom50 29.08.2025, 09:56:14 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 29.08.2025, 07:25:23

Aha, super připomínka, poslechnu vás. Jsem tak starý že už vím, že jen úplnej vejr si nedá říct. Díky. Ano, když není srovnání, a každý rok je jiný, pak se nedozvím zda je nápad lepší a nebo stejný. Mě se zdálo, že horší to být nemůže a že když stejné OK, když lepší tak hurá. Prostě že se tak nedá zkazit nic. Ale raději poslechnu vás.

Mám představu (zkušenost), že tuháč - melecitoza je na zimu pod nohy lepší, než cukerné zásoby. Ale co mě napadá, když čtu vaši námitku, je, že někam dám pod nohy tuháč, jinam jen cukerné zásoby ze vč, která naplnila KK. To asi u poloviny a dostanou to na začátku 9 měsíce při vyndavání Gabonu, druhá polovina bude zimovat tak, jak to už roky umím = KK pod VN po půli září a sestaverní nového TL až na jaře.

Ano, zvedání nakrmeného VN v 9 měsíci - září je nejhorší slabina provozní metody Blaník. Ovšem kvůli co nejrychlejšímu jarnímu rozvoji je to nutné.

----------------------

Ke zdvihání VN. Díky vám, přesvědčil jste mě, mám v “zásobě” nějaký zvedák. V zásobě tedy tu ideu, nemám ho sestrojený. Nejprve jsem zkusil se bez něj obejít, jen při práci myslet a nedělat s břemenem zkruty páteře, kdy nohy stojí na místě, ale trup s těžkým břemenem otočím stranou abych odložil břemeno. To je to, co by neměl udělat ani mladý!! A nejen u včelařiny, ale při ŽÁDNÉ práci. Zatím mi tahle strategie funguje i s oboustranným výhřezem plotýnek v oblasti “kříže” a IS skloubení. Můžu někomu připadat jako magor, ale mám představu, že chvíle, kdy si začnu dělat pohodlí a přestanu se svého druhu tréningem, zchromnu dočista. 

JirkaP
JirkaP 29.08.2025, 11:33:32 xxx.xxx.199.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.08.2025, 09:56:14

Dobrý den, děkuji za inspiraci. Přidám se k “pokusu“ a taky to u dvou včelstev zkusím. Myslím, že o něčem podobném se psalo v posledním Včelařství.

JirkaP
JirkaP 01.09.2025, 14:08:33 xxx.xxx.140.98

Tome, můžu se Vás prosím zeptat? Tento týden to bude měsíc, co jsem dával gabon, tak bych rád, při jeho rušení, vystrojil u dvou včelstev TL dne vašeho návodu. Už mám nějaký ten týden zakrmeno (asi 20Kg) a tak předpokládám, že KK přes kterou jsem krmil, bude plná, spíš částečně plná. Do nového TL dám tedy 6 nejvíc plných rámků z KK, ale co s těmi zbývajícími? Asi nebudou úplně plné, ale i jen zlehka zastříknuté cukrovým roztokem se příští rok do medníku použít nedají. Vím, Blaník tyto rámky do medníku nedává, ale jak víte, začínám a každý letos postavený panenský nízký rámek se mi může příští rok hodit. Navíc už mám takovýchto cukrem “ušpiněných“ rámků 10 od toho nejsilnějšího včelstva, kdy v době krmení byly ještě silné a poslední medník (ten nad KK) nešel odstranit, a tak do něj tak 3 kg cukru nanosily. Dají se tyto zlehka zaplněné rámky cukerným roztokem ještě letos nějak zužitkovat/vyčistit bez dodatečného zvedání VN? Děkuji.

Tom50
Tom50 01.09.2025, 21:36:28 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 01.09.2025, 14:08:33

Rozumím vaší obavě. Já tyhle problémy nemám a neznám, zjara je vždy zásob jednu chvíli těsně před snůškou - mezi jívou a špendlíkem zoufalý nedostatek. Pak se hodí.

Nikdy jsem TL touto dobou nedělal a dával v září celou KK mezi VN a TL. Když se pak zjara dělal nový TL, jako dělničáky tam přišly ty rámky, které po zimě nebyly vyprázdněné. Málokdy, i když byla pozdní melecitoza, tak byly všechny rámky v NN plné a zavíčkované, většinou tak polovina. Některé vč víc, jiné méně, oddělky vůbec a tak podobně (prostě je potřeba mít míc vč).

Když není melecitozní pozdní snůška, obyčejně nejsou KK narvané už vůbec. Takové KK, tedy s cukrem, do jara zmizí. Ovšem celých 15 kilo úplně zavíčkované bedny 15 nespotřebují a jen tehdy by zbývaly nějaké rámky do nových TL. To bylo u tak asi 20% vč.

Já tohle neřeším, mám pořád od loňska bedny s tuháčem a ve skladě mám 17-18 nad nulou a jen asi měsíc to tam vylezlo na 20 a to, spolu s dokonalým uzavřením + tím, že je v tom med (nebo cukr, prostě zásoby), tak do toho zavíječ nejde. Co bych udělal já?

Prostě to uložte i “zašpiněné” cukrem. Zjara to dáte do TL, kde bude vybráno a nebo to prostě dáte do medníků při prvním pouštění do medníku, kdyby NÁHODOU něco zbylo. Tehdy se souše dávají ke stěnám a myslím, že když je poškrábete a nebo ještě lépe když je odvíčkujete, vyklidí to a nejspíš použijí na stavbu M uprostřed medníku. Nebo to smíchají se snůškou. Kolik toho bude? Kilo, dvě? Vem to čert, prostě to skončí v novém medu. Zamyslete se. Co dovedové, kteří zjara podněcují a nebo dokonce dávají včelám bílkovinná těsta, jak radí Sedláček (protože je potřebuje prodávat a vydělávat na tom). Pak je v tom těstě stoprocentně škrobový šmejd + kdo ví co jako bílkovinná náhražka. A nikdo to neřeší. Tak vy s čistým svědomím neřešte čistý řepný cukr v menším než malém množství. Připomínám, že drtivá většina nektarů je sacharoza, ten stejný disacharid, jako je v řepném cukru.

Nebo má někdo jiný, názor? Třeba lepší nápad?

--------------------------

Jirko. Vy jste psal, že nechcete míc víc než 4-6 vč. No a to je celkem potíž, já s tak malým počtem včelařit vlastně neumím, nikdy jsem tak málo vč neměl. Tudíž jsem měl vždy čemu zjara dát staré cukerné zásoby, ve větším počtu vč + hodně záložních matek - ultraslabá zimní včelstvíčka. Já to až tak neřeším, nemám vysoký zásobák a potřebuju jim dát za blinovku zásoby? OK, plácnu tam nízký rámek od podzimu, vyberou ho tam. Nwmám vysoký zásobák jako zadní krycí? OK, přijde tam polorámek a ony pod ním postaví trubčinu. Ta se vyřeže a tak tohle jde tam, kde budu trubce netrpět a kde trubci žádoucí jsou, tam přijde vysoký zadní krycák. Naučte se uvažovat v improvizacích, včely není technika a strojařina, kde je vše předem nadefinováno a musí sedět úplně přesně. Po většinu let mám spíš zásobáků málo a tak mě vaše otázka vlastně zaskočila. Víte, pan kolega Goro se nějak ošívá nad tuháčem a já tuháč chválím a jsem rád za roky, kdy se vyskytne v srpnu a naplní jím KK. Prostě proto, že jen v letech s tuháčem a rok, dva po takovém roce mám zásobáků (nízkých) dostatek. A med je med, med dělá včely a teprve včely můžou dělat med.

Ještě se vracím. Odebrané nízké zásobáky je nutné ihned uložit do skladu tak, aby je nestihla zaklást motýlice (zavíječ). Jestli se někde půl dne nebo pár hodin povalovaly, už je musíte hlídat a případně ošetřovat proti zavíječi. Totiž, panenské voští a kor se zásobami zavíječi moc nečmakuje. Vysoké zakladené zásobáky není tak snadné skladovat.

JirkaP
JirkaP 02.09.2025, 07:36:50 xxx.xxx.199.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2025, 21:36:28

Tome, děkuji Vám za obsáhlou odpověď. Nakonec moje obava byla celkem zbytečná. Včera jsem do dvou šel a v KK byly na prostředku 4 plně zavíčkované, vedle 2 plné, ale už jen částečně zavíčkované a další téměř suché, krajní úplně. Našel jsem jen 2 SR a 2 načaté, ještě nezakladeni trubčáky, tak jsem ten TL udělal jen u jedněch, ostatní půjdou klasicky, tedy celá KK pod VN a TL až na jaře.

Souše/zásobáky (zatím jich moc nemám) skladuji v “komíně“ prázdných nástavků, vždy tak 6 ks v nástavku. Dole mám zasíťované varroa dno, které jsem koupil, ale nepoužívám je, to kvůli případným myším a přístupu vzduchu na tom rám z dvojitě nataženou sítí proti hmyzu a stejný rám nahoře. Zatím to zdá se funguje.

goro
goro 02.09.2025, 09:06:08 xxx.xxx.70.223

Jirka ešte by som rád z Tomovho príspevku vyzdvihol jednu dôležitú vetu aby si ju náhodou  neprehliadol…😉

"Naučte se uvažovat v improvizacích, včely není technika a strojařina, kde je vše předem nadefinováno a musí sedět úplně přesně." 👍

Tom50
Tom50 12.09.2025, 02:00:55 xxx.xxx.139.239

Mám novou inspiraci. Je jí kniha O. Brennera z roku 1938, o které jsem neměl tušení. Je to velmi poučné čtení, a to i když je drtivá většina tehdejších autorových praktických rad a názorů dokonale překonaná. To byl můj první dojem po prvním letmém prolistování útlé brožurky. Knížka nese název Přezimování včelstev. Zabývá se hustotou cukerných roztoků a jejich vhodností pro včely a kupříkladu zavrhuje mnou osvědčený poměr 1:1, ale preferuje roztok 5:3, což je ještě hustší než 3:2. Ovšem zdůvodnění je z dnešního hlediska nesmyslné. Tehdy - kniha vznikala v letech 1934-37 - byl cukr relativně drahý a peněz mezi lidmi málo a tudíž je vše podřízeno maximálnímu šetření. Po důkladnějším pročtení jsem zjistil, že autor zavrhuje řídký roztok - čekal jsem ten nesmyl o nutnosti odpaření velkého množství vody a z toho plynoucí vyšší “únavě” či opotřebení včel, ale Brenner to vidí jinak. Podrobně pomocí matemnatických vzorců, fyziky a chemie vysvětluje, že na odpaření většího množství vody spotřebuje vč větší část potenciálu cukru. Prostě, že k odpaření je nutné tím víc tepla, čím víc musí včely odpařit vody a to znamená, že čím řidší roztok, tím větší množství cukru padne na teplo, potřebné k zahuštění. Konečně jsem pochopil, ž čeho asi vznikl ten dokola omílaný blud o tom, že hustý roztok šetří včelám práci s odpařením. Brenner mezi řádky připouští, že řídký roztok sice včely lépa a rychleji berou, ale nedoporučuje to proto, že na stejné množství - váhu zimních zásob se spotřebuje při řídkém roztoku víc cukru (jedná se méně než 10%). Dnes už takovéto “nesmysly” řešit nemusíme. ALE. Jednak už víme, kde se vzal onen papouškovaný blud, že se hustým cukrem šetří včelám námaha a hlavně dnes už pominula velká drahota cukru a tudíž je nutné si z toho vzít tu letmou mimochodnou zmínku, že ano, že včely nejraději berou řídký roztok. Tak se mi od nestora československého včelařství dostalo zadostiučinění, že jsem to vypozoroval správně, že je pro včely naopak vhodnější ve smyslu, že je méně opotřebuje řídký roztok.

Nejprve jsem chtěl knížku odložit jako soubor dávno překonaných mylných slátanin, ale díky své velké úctě k Brennerovi jsem jí začal číst pečlivěji a zamýšlet se nad obsahem ve smyslu, že zda-li by se v těch starých textech pořece jen nedalo objevit i něco, co by bylo použitelné i dnes. A najednou, jako rána z čistého nebe, nějak asi podobně jako mívají inspiraci umělci, mě nad tou knížkou a názory dávno nežijícího včelaře, napadlo hned několik myšlenek, které tu postupně předestřu. Až to sám domyslím. Ač stár téměř 70 let, mám novou krev v žilách a chci vyzkoušet dávno zapomenuté věci od Brennera. On ale není autorem všeho, často se odvolává na praktiky a vědce své doby, hodně na Taranova a další.

Tak malá ochutnávka nápadů k vyzkoušení nebo modifikaci:

1 - “předzimní” zužování - zapomenutá praxe

2 - “mrtvé pásmo” v úle - dnes mě už neznámý pojem

3 - horní česno - hodně jsme to tu probírali a naštěstí nevyzkoušeli (já ne)

4 - TS vs SS (TS jednoznačně lepší pro včely) + kde má být česno (ani nejmenší zmínka o očku- očkách)

5 - kolik rámků v nástavku? (jen letmá zmínka o “původním” Škvařilově úle)

Je toho víc, vyrazilo mi dech, co se dá v prastaré knížce objevit. Měl jsem knihu dostat do rukou o dva - tři měcíce dřív, na něco musím počkat o rok déle.

-----------------------------

Pozoruhodné:

Už tehdy byla známá prosakovačka, v knize má název Hillovo krmítko. Jen víčko bylo plechové twist -off (řečeno dnešním jazykem) a dírky očividně probíjené amatérsky (nepravidelně veliké i nahodilé rozteče dírek).

Jakš - o generaci starší než autor, doporučoval krmit dvěma plechovkami od sardinek s plováčky, položenými nad dírou v dřevěném strůpku a vše překryté truhlíčkem nahoře se sítem, aby se konývkou dal každý den dolévat cukr beze styku se včelami. A další, dnes už zapomenutá krmítka. Například česnová na litrovou láhev od vína a také rámkové “kapsy”. Autor si stěžuje, jak velmi bolestivé je krmení včel u krmítek, kde včelař přijde do styku se včelami - dostane denně hodně žihadel. Atd.

Brenner radí, nebát se a podávat včelstvům naráz velké dávky roztoku, třeba i celé dva litry. To dnes působí víc než úsměvně. Ovšem to ode mě není posměch, je to jen porovnání s dneškem.

V knize je toho víc, mnohem víc, doporučuji všem zapátrat v antikvariátech, náklad byl 5.000 ks.

Tom50
Tom50 12.09.2025, 10:39:26 xxx.xxx.139.239

V citované knize Brenner popisuje (patrně jeho slovní či pojmová licence - odjinud ty pojmy neznám) jakési mrtvé pásmo v plodišti úlu, kde vč zimuje. Nazývá tak vše, co je neobsednuté zimním chumáčem a nejsou to zásoby nutné pro přezimování. Vysvětluje, že na asi 5 měsíců tehdejších zim potřebuje vč asi 4-6 cm zásob nad chumáčem a vše ostatní už považuje za mrtvé pásmo. Tady to srovnejte s mým tvrzením o horním tlumiči a nad VN ponechanou Krmnou Komorou - jednoznačně jsem dospěl ke stejnému výsledku, jindy, jinak a v jiných úlech. V předešlé zimě dokonce vše, co mělo KK ponechanou nad VN se zimním sedištěm uhynulo a já se domnívám, že kvůli nedostupnosti vody. To je, mimochodem úplný opak Brennerových teorií z citované knihy. Ale o tom jindy. To bude ještě nad prvních 5 bodů nástřelu.

Co je ale jisté je, že Brennerovo mrtvé pásmo v úle při zimování je.

Dále se autor zabývá tím, jak ho eliminovat a nebo nejlépe úplně zrušit. To nejde u měr širokonízkých a my jsme si jindy a jinde vysvětlili, že míry úzkovysoké nefungují a že velmi mizerně fungují běžné širokonízké míry tehdy, jak by byly vyšší i jen o pár cm než je za asi 150 let osvědčených 30 cm výšky rámku. Ne víc než 30 cm, ne méně než asi 28 cm.

Brenner samosebou v polovině 30 let už ví, že vč včely medonosné v zimě nikdy nemůže obsedat víc, než 8 uliček (ať je jakkoli silné, když víc jak asi 15.000 jedinců, pak protáhne zimní chumáč na výšku, ale nikdy ne přes víc než 8 uliček. Tak došli předkové k devítirámkovým nástavkům a proto je pro neumětely výhodnější Lang, že má jen 10 rámků a proto se nejvíce osvědčilo slovenské B10 ze všechn ostatních Béček. Při pouze 9 rámcích odpadá úplně mrtvé pásmo ve směru horizontálním, u směru vertikálního tedy není dobré mít nad chumáčem víc, než max 6-8 cm zásob.

Jakkoli se někomu bude zdát, že to tak není, moje celoživotní poznatky plně korelují s tímto Brennerovým tvrzením.

Připomenu československé (používaly se jen v Čechách a na Moravě) úly Pětiletka a Lesan, oba na 9 rámků Adamcovy míry. Protože v nich byl vynikající jarní rozvoj bez jarního zužování - byly to úly vyinuté pro velkovýrobu, kde se předjarní zužování považuje za neefektivní vícepráci. U pouze devítirámkových úlů ale odpadala potřeba i předzimního zužování, o kterém je tento můj příspěvek. Pro úplnost, pohrobkem jmenovaných úlů je už plně nástavkový úl Tachovák, o kterém jsem tu udělal vlákno a vše podstatné popisuji tam. Ovšem v souvislosti s omylem, že nynější chytrolíni ignorují devítirámek a klidně včelaří s nástavky 39x24 na 11 rámků tak, jako by měly jejich nástavky jen 9 rámků a pořád se diví, že jim to funguje nějak divně. 

No a o co mi jde tímto článkem? Úplně se zapomnělo na zužování před zimou, na eleiminaci mrtvého pásma. To není stanoveno Brennerem na vždy 9 rámků, ale na počet skutečně obsednutých. Konkrétně, jestli vč na konci září obsedá při teplotách pod +8 jen 7 uliček, je nutné jej zúžit na 8 rámků. Vč přes zimu nikdy nezesílí a tak se nedá udělat chyba, po zimně bude logicky obsedat spíš méně rámků, původně ponechaných. Brenner vše svádí na teplo a v knize Zákonitosti… je teplem skoro posedlý. Proč mu aspoň trochu nevěřit a nezamyslet se přinejmenším jen nad tím, co tak skvělého včelaře vedlo k posedlosti teplem u včel?

------------------------------

Moje ryzí spekulace, neboli domněnka:

O předjarním zužování už víme, že pomáhá k dosažení výrazně rychlejšího jarního rozvoje a v jeho důsledku vyšším výnosům z jarních snůšek. Plurál není nepřesnost, ano, jarních snůšek je i na České Sibiři víc než jedna, znám tu v některých letech i 3. No a moje domněnka je v tom, co když má autor knížky pravdu a pomocí předzimního zúžení se dosáhne ještě lepšího vyzimování a zdravěji vitálnějších vč, tudíž ještě rychlejšího jarního rozvoje a v důsledku pak ještě vyšší výnos (u většího % vč)?

Přitom není nic jednoduššího, než je vyvložkování jedenáctirámkového nástavku na potřebný (ponechaný) počet rámků. Ovšem kvůli fumigaci se ponechá na konci plodiště o jeden rámek větší mezera na fumigační hřebík. Ovšem ani ta by nemusela být tak velká, když by se pásky zavěšovaly podobně jako pásky Gabonu (nutno vyzkoušet).

Co by nastalo u před zimou zúženého vč? Přesněji co by nenastalo jsou plesnivé krajní rámky z ponechaného celého nástavku. A kdo je tak velký estét, že nechce plesnivé spodky (dolní rohy) rámků na periferii hnízda, dosáhl by toho i bez oček a zhoubného průvanu z prodyšných stropů a dalších hloupostí. Přece už nyní někteří včelaři před zimou vyndají krajní rámky - v mrtvém pásmu zpesniví. Ovšem aby zlikvidovali mrtvá pásma nějakiou výplní je nenapadne (a nenapadlo ani mě). Jenže jestli tento mrtvý prostor bude něčím vyplněný, změní se k lepšímu výměna plynů v zimním chumáči. Když se ve vč tento mrtvý prostor přes zimu ponechá, o to větší hnojník z nadbytečné vlhkosti tam bude.

===========================

V dalším se zamyslím a věnuji jiné příspěvky ostatním 3 bodům z úvodního nástřelu. Vkládám toto do vlákna o metodice Blaník, protože nechci plevelit forum tvorbou dalších vláken a udělat forum ještě nepřehlednější.

Tom50
Tom50 24.10.2025, 01:03:10 xxx.xxx.139.235

Za velmi pozoruhodné považuji následující z vlákna začátečník - prosba o radu. Dám celou citaci Martinova velmi případného dotazu.

Zdravím. Chtěl bych se vás zeptat, jestli by jste mohl odpovědět na tento Jiřího dotaz jelikož mě to taky zajímá a taky mi to není jasné. Díky A ještě jeden dotaz ... Ve vedlejším vlákně (nechci trhat diskuzi tak to dám sem) mě v Tomově příspěvku zarazilo toto: Ano, u mě lze, když nemám NN, dát jako první medník 24 a taky postaví 6 M a vše to zanesou medem. Stejně, jako ta vč, která dostala “správný” medník 15. Akorát že ta s Adamcovým medníkem mají za PŘESNĚ STEJNOU DOBU 24 kg medu a ta “správná” jen 15. Tome, můžete se o tom prosím trošku rozepsat? Nějak mi to hlava nebere, jak může stejné včelstvo donést za stejnou dobu víc medu, když mu dám větší medník. Myslel jsem, že právě ten první nízký medník je klíčový, abychom včely nepodtrhly. Zatím mám co dělat abych zvládnul 30+15, další rámkovou míru tedy neplánuji, jen mě to zaujalo. Děkuji.

Podařilo se vám přesně trefit, vystihnout něco, co je i pro mmě záhada. Přesně takovouhle debatu chci, zkusme se dobrat toho, že jsem něco vypozoroval, ale nedokážu to pochopit a zdůvodnit do fáze použitelného, obecně platného pravidla. Jen připomenu, že třeba Tom4 má i medníky 17 a nehodlá se jich vzdát (to bych ani neradil) a i on si všiml, že medník 17 naplní úplně stejně, jako medník 15 a jako medník jen 11. O tom se, prosím, bavme. O věcech, které jsou a my nevíme (nebo nevím já) jak se dějí.

-----------------------------

Do smutné zkušenosti ze smidlou, jsem se snažil méně šťastným prodat zjara vyzimovaná silná, ta nejlepší vč. Konkrétně šmidla je svým nevzdělaným neumětelstvím zničil a obvinil mě - je tu o tom vlákno. Hodně jsem se z toho poučil a už vč neprodám nikomu. Prodal jsem to nejlepší a vytáčel pak od horších a podprůměrných a nyní konečně vidím, co dokáže ta nejLepší třetina. Je to lepší užitek a nestíhám poptávce po medu bez Koruny za reklamu.

Na prodej byl větší zájem o vč na míře 24. Jenže se na té míře mě nedaří dosahovat stejných výnosů při stejně málo práce a tak jsem měl 24 málo. A tak jsem dal místo prvního medníku na Blaník 30 bednu 24 bez mřížky s úmyslem, že to zakladou - dal jsem samé souše a doprostřed zakladené = žemlové. Pokus byl u 8 vč na dvou stan. Ani jedny mi to nezakladly, ale zanesly medem. Tak, jak to popisuji.

Zbystřiljsem. Další rok jsem dal doprostřed trubčáky - SR.  Zakladly jen dvě matky zase z 8 pokusných, ale jen SR. Opět plné medu.

Další rok, už nevím kolik vč dostalo PRVNÍ medník vystrojený jako u medníku 15 a sice, u stěn po dvou panenských souších a uprostřed 6 M. Opět vše postavené a zanesené asi 24 kg medu. Ostatní, kde dostaly jen 15, bylo vše stejné, jen medu 15 kilo.

----------------------------------

Jasně jsem to tu popsal a myslím, že ne jednou. Jediný, kdo si to zafixoval a vrtá mu to hlavou jste vy Martine. Nejste sám, nevím, jak je to možné. Někteří zavilí, co mě nemůžou ani cejtit, pak myslí, že si odporuji s podtrhjáváním moc velkým prvním medníkem v sezoně.

----------------------------------

Ke snaze nepodtrhnout v této kritické chvíli vč. To pojímáte opět velmi správně a je vidět, že vám to v tomto směru myslí. Těžko vám to vysvětlím a komukoli jinému, když máte malý počet vč - do asi 5-6 vč.

Jestli mám já třeba 40 vč, tak mám srovnání jejich síly a celkové vitality a jisté “dravosti” ve smyslu aktivity a dynamiky rozvoje. Odbočím. Jinde jsem vysvětlil, že vyzimovaná vč se vždy dají rozdělit asi na třetiny. Třetina je líně zaostávající, pomalá, něco tam není dobře. Buď to bojuje s nějaku nemocí, která se ale nedostává do klinické fáze, jen vč se rozvíjí očividně pomaleji. Nebo jde o geneticky vadnou matku a je nutné, tak i tak, matku vyměnit.

Prostřední třetina je asi to, co bychom chtěli. Dá nejméně práce a starostí.

Třetina nejlepších je rychlá a tam lze i zariskovat. Je taky nutná zkušenost a umět rozpoznat, co si lze dovolit. 

Riskuji jen u té poslední skupiny. Tato skupina by se taky mohla chtít rojit a tak je v tuto chvíli dobré jim “srazit hřebínek” a malinko je pozdržet větší náloží práce - větším prvním medníkem v roce. Jestli ale tato skupina dostane jen medník 15, nastává to, co jste pochopil a co ani já nevím jak se děje. 

Celé svoje působení na každém fóru, kam jsem přispíval, jsem chtěl hlavně řešit tyto věci. Naučit se, s pomocí ostatních a “setřásáním” názorů KE KONKRÉTNĚ DANÉMU PROBLÉMU nebo tématu. Nikdy mě nazajímalo, že i v neckách se dají chovat včelym nebo na pouze divočině, bez rámků jen s trámky a nebo na UVR. To víme, že funguje, to není potřeba zkoušet, tam se nikam nelze posunout. Včely jsou hodně blbovzdorné a vydrží hodně. Až pak najednou nezodpovědně a pro většinu nepochopitelně uhynou. A já se snažím od prvopočátku o ŽÁDNÉ úhyny, drtivě drtivá většina bere úhyny jako selekci. Včetně Koziny a tím mě vytočil. On tvrdí, že je PŘIROZENÉ, že při chovu čehokolio jsou úhyny a tudíž nedělá VŠE PRO TO, ABY ÚHYNY NEBYLY. A to je ten rozdíl v myšlení.

Pak z Koziny ypadne to o plástech plných reziduí a tehdy mi došlo, že je na něm a ne na mě změnit pšístup a myšlení. Vy se snažíte úhyny nemít. S logikou, která je mi cizí (velmi mírně řečeno) = že jsou úhyny normální, se nehodlám smířit a jak to dopadá, když ti “normální včelaři”, co berou úhyny jako NORMÁLNÍ součást každého chovu, zamořili u vás velké území hnilobou, asi víte přesně, o čem píšu. Vy jste se několikrát znímil, že u vás dlouhodobě lidi tvrdí, že se tam včelám nedaří. To měli jen včelstva zamořená tak, že nepropukla klinika, ale včely byly celkově mizerné s častými úhyny.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.