Aktuálně: 2 751 inzerátů262 192 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

provozní metoda Blaník

goro
goro 24.10.2025, 07:22:01 xxx.xxx.55.10

Přesně takovouhle debatu chci, zkusme se dobrat toho, že jsem něco vypozoroval, ale nedokážu to pochopit a zdůvodnit do fáze použitelného, obecně platného pravidla.

Tome nevidím tu žiadnu záhadu, škoda že nemám čas na vysvetlenie , možno niečo napíšem večer, sú tam dve príčiny, jednu ste “kápnul” t.j. sila včelstva a druhá je charakter a intenzita znášky…všetko ostatné je len technika spracovania prinášaneho nektáru ..ale obecne platné pravidlo z toho ťažko vykoumáte…….

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 24.10.2025, 20:32:53 xxx.xxx.216.41

“A já se snažím od prvopočátku o ŽÁDNÉ úhyny, drtivě drtivá většina bere úhyny jako selekci. Včetně Koziny a tím mě vytočil. On tvrdí, že je PŘIROZENÉ, že při chovu čehokolio jsou úhyny a tudíž nedělá VŠE PRO TO, ABY ÚHYNY NEBYLY.”

Že při chovu čehokoliv jsou úhyny a jsou přirozené, jsem napslal já. Za tím si stojím. Nikde jsem ale nenapsal, že se nemá dělat nic pro jejich minimalizování… Níže okopíruji uvedený můj příspěvek.

“Provozovat chovatelství - a je jedno jestli včelařství, nebo něco jiného - bez úhynů nejde, takže kdo stojí nohama na zemi, to jako samozřejmost bere… Ten kdo si mylí, že to jde bez úhynů, nech mě ukáže jeden jdiný druh na světě - a je jedno jestli živočišný, nebo rostliný - kde přežije vše beze zbytku… Jde jen o to, chovat tak, aby úhyn byl co nejmenší. Léčení je ale cesta do pekel… To jsou mé zkušenosti za 50 let chovatelství…”

goro
goro 24.10.2025, 21:11:21 xxx.xxx.55.10
goro:

Přesně takovouhle debatu chci, zkusme se dobrat toho, že jsem něco vypozoroval, ale nedokážu to pochopit a zdůvodnit do fáze použitelného, obecně platného pravidla.

Tome nevidím tu žiadnu záhadu, škoda že nemám čas na vysvetlenie , možno niečo napíšem večer, sú tam dve príčiny, jednu ste “kápnul” t.j. sila včelstva a druhá je charakter a intenzita znášky…všetko ostatné je len technika spracovania prinášaneho nektáru ..ale obecne platné pravidlo z toho ťažko vykoumáte…….

skúsim teda napísať svoj názor prečo včely v 24 donesú viac medu…

najprv pre začiatočníkov popíšem postup spracovania nektáru, ktorý prinášajú lietavky do úľa… v TL Blaníka (v iných úľoch vo vyššom podmete či najnižšom nadstavku plodiska) preberú mladušky riedky nektár tak, že lietavka vyfúkne bublinu nektára (predstavte si puberťáka so žvejkačkou) mladuška ju nasaje a lietavka ide zbierať ďalej… mladuška má dve možnosti ak je dosť mladušiek tak znovu nafúkne bublinu, - veľký povrch väčšie odparovanie vody a to sa opakuje x-krát až kým % vody neklesne približne na 30%..potom mladuška prestrie v tenučkej vrstve na dno alebo steny  bunky v medníku a dosušuje teplým vzduchom na cca 18% vody, potom nastrie ďalšiu vrstvičku medu a to sa opakuje až je bunka plná a zaviečkujú ju. 

Toto je ideálny stav ak je znáška mierna, mladušiek dostatok a majú čas! …ale každý včelár vie že včely pri silnej znáške dokáže cez deň doniesť  niekoľko kilogramov nektáru a tu sa dostávame k predmetu otázky!

Ak je znáška silnejšia majú včely zaužívané že niektoré mladušky spracúvajú med, teda dosúšajú nektár a iné mladušky ho len odoberajú a len ukladajú taký riedky do voľných buniek nektár bude spracovaný večer a hlavne v noci keď lietavky nebudú už nič donášať.

problémom je že pri naozaj silnej , nárazovej znáške nie je veľa voľných buniek do ktorých by riedky med mohli uložiť…… v plodisku toho riedkeho nektáru neuložia, tam je plod, peľ a med na kŕmenie plodu, teda im zostáva len TL a medník…  TL je konštantný či je medník 15 alebo 24  … čiže ak je medník 15 pomerne rýchlo sa naplní tým medom na sušenie a nie je moc kde ukladať riedky nektár… ako zareagujú včely?…jednoducho prestanú odoberať nektár od lietaviek a tie prestanú nektár nosiť…. určite ste videli pri silnej  znáške, že niekedy lietavky priletia a majú problém dostať sa do úľa, sú na čakačke, mladušky spomalia odoberanie nektáru čo je signálom pre včely aby obmedzili jeho prínos do úľa… keď je u silnej rodiny, ktorá má dostatok lietaviek a dostatok mladušiek pri silnej znáške nadstavený medník 24 a nie 15, včely prínos nektáru nemusia obmedzovať, viac ho spracujú lebo majú priestor aj na uloženie a do rana sú bunky pripravené na ďalší prínos… 

Tom50
Tom50 24.10.2025, 23:31:53 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.10.2025, 21:11:21

Tak absolutně poprvé v životě mi někdo dokázal vysvětlit, jak se to děje. BERU VŠEMA DESETI!!!!!!!!!

Toto je logické a na 100% správné vysvětení. OK, pojďme ho domyslet a dopracovat. Pište kdokoliv cokoli k této věci, uvidíme co z toho vypadne.

Goro něco konstatuje bez vysvětlení, pokusím se jeho myšlenku rozvést.

Goro říká, že je nutné aby vč mělo velký prostor, my ale víme, že v časném jaru - v době prvních velkých snůšek, vč zápasí s tepelným zvládnutím poskytnutého prostoru. Tedy, že jakmile dáme vč prostoru moc, podtrhneme ho a ne, že zpomalíme, ale vrhneme ho ve vývoji zpět! Ovšem to se týká slabých a středních, jak jsem je popsal nedávno. A je nutmné mít na paměti, že co je pod VN není zvětšením objemu úlu se stejně  devastačním účinkem, jako by tomu bylo po přidání velkého medníku nad VN. Kromě asi třetiny nejlepších vč. Jedině u nich se projeví Gorův efekt - nazývejme to napříště tímto pojmem a tím, co to představuje.

Pak by se zdálo, že vše spočívá v TL a až nyní mi dochází, co jsem dosud nechápal, velký počet nástavků pro plodiště v NN systému. Proto považují prozovatelé NN systému za plodiště 3 a dokonce i 4 NN. Těmto nízkonástavkářům chyběl jen maličký krůček k objevu TL, do kterého soustředí VŠECHEN chov trubců v úle.

Ano, nesčetněkrát jsem viděl, že včely v TL cpou nektar do trubčiny, prostě kamkoli, kde je malinko placu. Dokonce na úkor chovu trubců a konečně mi to Goro objasnil, proč zanedbávají i chov trubců v TL (najednou se ukazuje, že TL mojí velikosti = 64 dm2, není nadbytečný, jak jsem se domníval).  Prosím VŠECHNY, aby domysleli Gorovo vysvětlení a já se zatím v této věci odmlčím.

Domnívám se, že Goro, jen tak jakoby mimochodem, sdělil ZÁSADNÍ vysvětlení. OK, o tomto se bavme a pokud se budete bavit takto o věci, nebudu ujíždět do světonázoru a politiky. Pro mě se musí pořád něco dít a když se neděje o včelách, tak co potom zbývá?

----------------------------------------

Petros. Tak to jste mě dobil do ultima! A já kvůli vám zjebal nevinného Kozinu a ten zhrzeně prchnul. Mrzí mě to. Trapný omyl. Tak moc mě irituje aktivizmnus místo ratia, že jsem to přehlédl. Javali, vyřiďte to, prosím, Kozinovi.

Já tvrdím, že pravdu nemáte a dokázal jsem to já a každý, kdo má Blaník a obsluhuje ho přesně tak, jak jsem stanovil. U mě se první úhyny dostavily vloni až kvůli melecitoze a nenakrmení cukrem. Ostatní blaníkáři - Petr - taky nenakrmil cukrem, ale dokázal (byl zdravý) dát KK v půli září pod VN. Mě uhynulo jen to, kde KK zůstala nad VN a Tomovi 4 také jen to. Tom4 měl úhyny též i v letech před tuháčem, pak se ale ukázalo, že nedodržel striktně metodu Blaník.  Důležitá je metoda, ne úl, stejného efektu Blaník lze dosáhnout i na 24 a jiných širokonízkých mírách nad výšku VN 22, pokud se zkombinují s nízkou mírou, nejlépe (jak ukázala praxe) vysokou 15. Ukazuje se však, že nejlepšího efektu - poměr práce ku medu - je u UVR, výška přesně 30, ne víc a ne méně. Mimochodem, právě tady hledejme neúspěch  slovenského B10 v kombinaci s NN a stejně tak vysokého Optimalu v kombinaci s jeho NN. V obou případech jde o míru 42x27,5 + 42x17. Prostě 30 + 15 (17 nebo 11) a jedenáctirámek je OPTIMUM. To netvrím já, to potvrzuje praxe = tedy VN s rámkem 30, ne víc, ne méně.

Je třeba říct, že blaníkářů už je docela dost, jen nechtějí psát do žádného fóra. Každý, kdo to pochopil a dělá přesně, jak jsem postuloval, nemá nejmenší problém.

PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 25.10.2025, 11:45:45 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.10.2025, 23:31:53

Když jsem napsal, že s úhyny se musí počítat, tak tím nebylo myšleno, že úhyny budou kždý rok bez vyjímky…, ale že jsou roky kdy úhyny jsou  a jsou roky kdy úhyny nejsou. Až tak jsem to nerozváděl, protože jsem myslel, že toto je každému jasnéTaky jsem v příspěvku psal, že jde o to chovat tak, aby úhyny byly co nejmenší…

Tom50
Tom50 25.10.2025, 13:10:55 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 25.10.2025, 11:45:45

Ano, vy jste pro mě partner k diskuzi a děkuju vám. Musím jít něco dělat a večer se k vaší připomínce vrátím. Zdá se mi, že si jen nerozumíme.

Javali
Javali 25.10.2025, 17:28:48 xxx.xxx.124.61

Snížit riziko podtržení včelstva by šlo ponecháním falešného stropu při nasazení medníku. Něco jako igelitová finta u horního tlumiče. U česna kde se koncentruje plod zůstane igelit, nebo v mém případě hranolky mezi horními loučkami. Dokonce se dá rámek povytáhnout jako žebřík. Obě finty jsem úspěšně vyzkoušel. Letos jsem první medník dal nad loučky utěsněné hranolkama, jen odšpuntoval strop do medníku na krajních rámcích u studené stavby s česnem ve středu, díky nim zůstala i včelí mezera mezi patry, myslel jsem že tam napřed budou jen chodit a olizovat plásty, bylo chladno a snůška teprve začínala, ale ony začaly rovnou plnit! Když jsem dříve měl problemy s obsazením medníku a neměl jsem souše, povytahl jsem rámek a byl jako žebřík, začli pracovat i na mezistěnách v medníku. U teplé stavby by to mohlo fungovat ještě lépe.

Tady jsem našel kombinaci obou fint hezky znázorněnou https://horizontalhive.com/faq-knowledge-base/bees-run-out-of-room.shtml

Tom50
Tom50 26.10.2025, 10:59:59 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.10.2025, 17:28:48

Američané natočili skvělou komedii Někdo to rád horké. Tak asi tak.

Jasně jsem popsal jednoduchý a VŽDY fungující postup pouštění do medníků a žádné vámi popisované, pracné nesmsly nejsou potřeba. Stačí 11 rámků v bedně, dlouhých 39, rámky vysoké 30, ne méně a ROZHODNĚ NE VÍCE a medníky vysoké 15. O nic víc se netřeba starat.

Váš “žebřík” je ultranesmysl a popíšu, co se povedlo mě.

Na jedenáctirámkový VN 30, kde ale bylo jen 9 rámků (obdoba Tachováku, jenže vysoká 30) a v medníku logicky také méně rámků. A protože jsem neměl buchtu vysokou 15 a buchet vysokých 30 bylo dost, udělal jsem tu hloupost, že jsem do medníku 15 zavěsil buchtu 30 s tím, že ve VN buchta dosahovala jen do půlky výšky VN. Jen to nebylo vepředu, ale v zadu a nebyly to dva rámky, ale buchta za dva rámky.

Buchty z pohledu zhora vypadají stejně, v návalu práce jsem do příště zapomněl, kde jsem kejkl nastražil. Zvedl jsem medník, bylo mi divné, že to nešlo úplně hladce, nic mi ale nedocvaklo. Polomedník, tedy NN s vysokou buchtou jsem odložil na vedlejší úl. Na buchtě ale postavily dva plásty trubčiny, vše plné plodu všech stadií a bohužel i matka. Ta to nepřežila. Medník vyvrácený nesmyslně vysokou buchtou spadl na zem a mě se do toho maglajzu podařilo šlápnout a upadnout jedním kolenem. Chybělo málo a rozbil jsem si držku. Proto vím JISTĚ, že váš žebřík je hloupý nesmysl a nikomu rozumnému to neradím. A už vůbec oddělit medník igelitem, to jej neobsadí určitě a raději se vyrojí, žebřík nežebřík!

Pravděpodobnost, že bude matka na vašem “žebříku” je velká a tvrdím, že co jste nabídl je ultranesmysl a nikomu rozumnému neradím takové hlouposti dělat. Kor když jsou zbytečné a jak to udělat lépe je tak jednoduché! Ale když vy tak obdivujete UVR, tak se pak trapte, zbytečně, hloupě, ale holt NĚKDO TO RÁD HORKÉ.

Každý svého štěstí strůjcem.

A také jsem nepřehlédl, že máte česno u SS uprostřed, i když jsem stokrát vysvětlil, že to tak být nemá a hlavně jsem vyargumentoval PROČ. Ve vašem případě, jak vidím, vše marné…

AMalina
AMalina 26.10.2025, 12:31:47 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.10.2025, 17:28:48

Mám s touto metodou také dobrou zkušenost. Funguje to znamenitě hlavně u “zaostávajícího včelstva”. Umožní se jim stavba (většinou) trubčinu a teplotně se nepodtrhne. 
Aby se mi později nestalo to co uvádí Tom50, tak si stačí jednoduše napsat na nástavek poznámku značícím fixem. Výhodou je, že díky tomuto přidám medník všem včelstvům naráz a nemusím k nim jezdit vícekrát. Ano, mírně větší pracnost asi 2 minuty na včelstvo díky manipulaci s rámky, ale ušetření času a benzínu za jízdu ke včelám v mém případě vítězí. 

Tom50
Tom50 26.10.2025, 20:12:13 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 26.10.2025, 12:31:47

No ano, kdo chce kladení v medníku a trubčinu na opačné straně - NAHOŘE v medníku místo přirozeného spodního okraje hnízda, pak ano.

Pak jsou ještě také kláty, košnice a Arabi prý mají i hliněné roury na včely. I Goro včera dával aktuální foto někde z vrcholu civilizace.

-------------------------

Pořád dokola. Kdo chce mít úhyny, dělejte to jak někteří tady radí, UVR, žebříky, kladení a trubčinu v mednících a podobně. Takhle si tu souvislost zjevně zdejší  ZAČÁTEČNÍCI, ale chytří jak rádio, neumí domyslet. Třeba že jak to, že někdo úhyny na CCD nemá a jiný pravidelně ano? Jak už mám vysvětlit, že VŠE, co u včel uděláme, může mít nevratné násedky i po několika měsících?

Pane Malino. Goro vám nadšeně zateskal když jste se holedbal, že jste nechal včelám dvě bedny plné medu. No ano, i to je pořád dokola. Já píšu jen pro NORMÁLNÍ včelaře a ne pro aktivisty. Normální včelař chová včely pro med a ostatní produkty a ne proto, aby bylo krásně včeličkám. Možná by se tohle forum mohlo rozdělit na dvě sekce. Jednu pro RACIONÁLNÍ včelaře a pro aktivisty, kteří stále nechápou prazákladní důvod chovu včel, sekci jinou. 

Navíc já po šesti letech včelaření, které ale u mě bylo úspěšnější než u vás (díky rodičům), jsem nejméně 10-15 let jen tiše naslouchal zkušeným, nevyjadřoval jsem se a už vůbec s vaším sebevědomím. Nanejvýš jsem se zkušených ptal a sám si dohledával informace o včelaření jiných včelařů, než byl okruh mojí rodiny a jejích přátel. Vaše sebevědomí je obdivuhodné. Za mého dětství na to měli předkové přísloví o tom, jaký sud se nejvíc ozývá. Tak jsem povětšině ani nemukal. A když, tak se jen ptal.

Za mého dětství a mládí byl přístup k informacím tisíckrát obtížnější, patrně proto jsem si tolik vážil toho, co mi sdělili starší a co jsem kde dokázal najít v psané formě. Naučilo mě to rozpoznávat nesmysly - už tenkrát byli divousové, za kterými se zavřela voda a už celá desetiletí po nich pes neštěkne. Vše jsem konfrontoval se zkušenými, ptal se na názor a vedl polemiky (třeba o nesmyslech ze Včelařství) a oni mi trpělivě vysvětlovali, jak se věci mají ve skutečné praxi. Učili mě číst mezi řádky a rozpoznávat tendenční (tehdy komunistický) balast od ratia. Kdybych byl tak sebejistě namachrovaný, že bych po pár letech pouštěl moudra, nikdo by se se mnou nebavil, na neplodné diskuze nikdo nechtěl věnovat svůj čas. Rozhodně jsem neměl jasno až tak do svých 40 let, tedy ještě po 30 letech včelaření jsem si netroufal… A úplně jasno nemám dodnes a doufám, že mít nebudu nikdy. Ve chvíli, kdy mi bude vše jasné, pak už mě nebude bavit včelařina a ani nic jiného. Pořád se učím.

Dnes je holt vše jinak, viďte.

Javali
Javali 27.10.2025, 06:13:45 xxx:xxx.f1d7:7385
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 26.10.2025, 12:31:47

Myslím si, že to dovolí nasadit medník dříve a nedojde k podtržení plodu. A nebýt žebříku tak jsem byl první rok s dadanty bez medu, kdybych si neporadil to by teda byla efektivita, ten rok mi žádné včelstvo nepadlo, koukám že by bylo lepší si hrát na borce a tajit neúspěchy? Je to jak u babek co jdou do kostela a za dveřma se pomlouvaj, pro dobrotu na žebrotu. Těžko si představit drobnější a šetrnější zákrok radši budu hledat příčiny uhynů tam kde můžou být. Ten žebříkový rámek na kterým si dole postaví trubčinu se dá případně oříznout a spustit zpátky. Ale jako bych nic neřek, tohle píšu jenom AMalinovi.

AMalina
AMalina 27.10.2025, 09:22:41 xxx.xxx.16.40

Komentovat co je podle někoho normální, racionální a měřit úspěchy po šesti letech ve včelaření  by dle mého bylo iracionální, zavádějící a tak trochu mrhání časem. Měřil by se výnos z medu, propolisu, vosku, oddělků…jak hloupé a plytké by toto poměřování bylo…

Takže jen upřesním domněnky Tom50.

Nahoře v medníku nekladly, trubčinu postavily a zakladly na spodní loučce “žebříku”.

Normální nemusí být racionální a ani jedno nemusí být správné nebo ohleduplné…

Chovám včely pro med s minimem zásahů a času stráveném v souvislosti se včelařením. Proč bych bral medník, když jim ho můžu nechat a nemuset je dokrmovat náhražkou, kterou bych musel doma chystat, nádoby vymývat atd. 

Kde končí racionalita a normálnost? Například medem od Medokomerc, kde je ve sklenici směs medů ze zemí EU? 

Nepouštím moudra, jen jsem sdílel svoji zkušenost v souvislostech a jak mi to fungovalo.

Všichni kdo si to přečtou, tak ať se taky dočtou, že včelařím cca 10x kratší dobu než Tom50. Nestydím se za to, že včelařím krátce a sdílím své zkušenosti…

Někdo včelaří déle než jiní profi včelaři a odborníci jako např. Sedláček, Cihlář,  nebožtík pan Volejník, dříve ing. Jindra a nově třeba Loukota (Raul). To že někdo něco dělá déle nemusí znamenat a často neznamená, že to dělá lépe…

Tom50
Tom50 28.10.2025, 21:48:23 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 27.10.2025, 09:22:41

Nejde o délku včelaření. Jde jen a pouze o vaše namachrované sebevědomí. Nejste pokorný a nehledáte, stejně jako Javali, skutečné ratio. Prostě žebřík, kdo není vejr a dá si říct, není potřeba. Jako není potřeba UVR a jako nebyl potřeba Langstroth. Kdo si pořídil L, byl jen nevzdělaně aktivistický a vlezl by Američanům do řiti. Stačilo mít vzdělání a povědomí, co se sem hodí. A stačilo mít národní hrdost. Ale hrdost je jedna věc a druhá je když z nevědomosti - nevzdělanosti to člověk neuměl posoudit a naběhl si na prozápadní propagandu. Jen skutečný chlap umí uznat chybu a přiznat, že se dal napálit. Ono stačilo o L něco vědět a rozumnému by došlo, že v jiném úlu to prostě nespočívá.

Zkrátka nechat dvě bedny medu je iracionální, v užitkovém chovu idiocie. Tedy ve chvíi, kdy říkáte, že chováte včely pro med. To jeako chodit do práce, ale nechat firmě dvě třetiny výplaty. OK,  každého věc. Ale dělat z hlouposti a neumění ctnost, to mi “rozcuká voko”. Abych vysvětlil jak to mám já s ponecháváním medu včelám. Nerad vytáčím, hlavně odvíčkovávám a vždy s tím mám problém a často se nepřemluvím a nevytočím pozdnější medy. Ale já z toho nedělám jako že ušlechtilou ctnost, jak miluju včely, že jim nechám med. Ho.no, jsem prostě línej jak vandrák vytáčet a přiznám to. A ne, že to budu vysvětlovat jako vy. Protože je rozdíl být líný a blbý. Nechat včelám med je blbost nebo lenost. Lenost je taky špatná vlastnost, ale dá se s ní něco dělat (když se bude chtít a nebo lépe MUSET). Naptoti blbost je diagnoza, obyčejně neléčitelná a nezvratná. Lenost vlastnost získaná, blbost je vrozená. Ale i sblbostí jde něco dělat, tedy když si dotyčný dá říct.

Prostě s vámi se já neshodnu v ničem. Tím neříkám, že jsem lepší člověk, jako včelař mám proti vám výhodu. Jsem schopný a ochotný připustit, že je někdo chytřejší a snažit se od takového něco naučit. Vaše myšlení znamená stagnaci, vy už nemáte kam svoje včelaření posouvat, vám je všechno jasné a jste s tím SPOKOJENÝ. Dřív byli statisíce let lidi spokojení se životem na stromech. Jen někteří pokádali rouhačské otázky, jestli by nebylo lepší ze stromu slézt a zkusit jeskyni. Díky lidem jako já dnes už nežijeme na stomech. Ano, vždy jsme byli v menšině.

goro
goro 29.10.2025, 07:41:40 xxx.xxx.55.10

Jsem schopný a ochotný připustit, že je někdo chytřejší a snažit se od takového něco naučit..

😉… no tak Tome, nerád sa miešam do vašej diskusie s Adamom ale tu  by ma skutočne pri vašom tvrdení (ktoré hore citujem) či sa vám niečo také v života naozaj stalo, či ste takého človeka, ktorý by bol od vás chytrejší naozaj stretli… alebo je to len diskusný (básnický) slovný zvrat….?

AMalina
AMalina 29.10.2025, 08:35:34 xxx.xxx.16.40

Podle vašeho příspěvku je člověk arogantní, aktivistický, hloupý, nevzdělaný, chybí mu pokora, nemá národní hrdost pokud včelám nechá med, včelaří v mírách UVR nebo Langstroth. Jak brilantní a jistě přesná dedukce.

Někdo podle vás iracionálně nechává včelám med a někdo jistě velice smysluplně uráží a dehonestuje lidi a poškozuje prostředí tohoto fora.

Co když někdo vytočí ze včelstva republikový průměr a ještě mu zbyde medu pro včely na přezimování? Lidi jsou často nenažraní a někteří z nich si myslí, že pokrok je měřitelný jen tím, že mají lepší, luxusnější auto nebo že dokáží z přírody vyždímat víc a víc. Kam to spěje, jen se podívejte kolem sebe… Jaká je kvalita půdy a následné množství živin v zelenině? Jaký je rozdíl v množství živin v mléce, mase nebo vejcích od zvířat pasoucích se na zeleném a žijícím jen ze šrotu a zrna? Spoustu zainteresovaných lidí by tvrdilo to samé, jen iracionální mít méně, ale kvalitnějšího než více, ale méně kvalitnícho a ještě huntovat zvířata. Běžte se podívat do kravína jak vypadají struky krav a mléko. Zjistěte si a zajímejte se jaký je rozdíl v živinách základních potravin. 

Mám štěstí, že mám celoročně vejce a maso z domácích chovů a když náhodou někdy koupím například maso z řetězce, tak jsem smutný z toho, jak se moje dcerka a ostatní děti nejspíš stravují většinu dne ve školce.

Tom50
Tom50 29.10.2025, 10:45:26 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 29.10.2025, 07:41:40

Nevím, co vás vede k tomuto vyrývání. Přesto odpovím. Za život jsem potkal mnoho chytrých lidí, asi víc, než většina ostatních. Přičítám to dvěma faktům. Jednak umím rozpoznat potenciál protějšku - že je co se od dotyčného naučit a jednak, asi, dotyční poznali, že rozhovor se mnou, i opakovaný, není ztrátou času.

Vlastně se dá říct, že kromě mimořádné sečtělosti a samovzdělání, a to nejen ve včelařině, jsem se hodně naučil právě od zajímavých lidí. Když jsem kvůli vojně asi v 18-19 letech absolvoval test IQ, kromě solidního výsledku, o 15 víc než má nynější komunistický prezident, z psychotestu vypadla charakteristika asi ve smyslu:

Extrovert, k inteligenčně podprůměrným nesmlouvavě přezíravý, avšak jakmile rozpozná převahu jak v oblasti IQ, nebo dosaženého profesního úspěchu, k těmto lidem drží až posvátnou úctu. To jej však nevede k ctižádosti dosáhnout vyšších cílů v oblasti politiky a vyšších pracovních zařazení, branec má obecně problém s autritami, má abnormální sklon ke kverulaci. 

Je to přes 50 let, pamatuji si to už jen mlhavě. Přesně to trefili, bojuji s tím celý život, ale asi jsem tak naprogramovaný. Ovšem poslední věta je úplně dokonale přesná a vystihuje mojí povahu. Jamile mi měl v práci velet blb, nebyl jsem štont se dobrovolně podřídit. Naopak, jakmile jsem měl důvod si nadřízeného vážit, dýchal bych za něj. 

Umožnění podnikání bylo pro mě vysvobozením, byl jsem úplně první živnostník v dvanáctitsícovém městečku. Jako mávnutím proutku během půl roku zmizela moje chronická choroba vředů na dvanáctníku, jíž jsem trpěšl od 15 let, každé jaro a podzim peklo. 16 února 1989, asi půl roku před Sametovkou jsem téměř zemřel na akutní zánět slinivky břišní, bylo mi přesně 33 let. Dnes nemusím držet žádné diety a stravuji se bez sebemenších omezení. Stačily k tomu dvě věci - abych se nemusel podřizovat debilům, jejichž jedinou kvalifikací byla rudá stranická legitimace KSČ a mohl vypadnout z muniční továrny (držela mě tam desetiletá smlouva na byt). No a snad ještě důležitější byla osobní pracovní svoboda, že jsem se nemusel podřizovat neinteligentním lidem, i když do berňáků stát najmul soudružské kádry hned po jejich zahození rudých legitimací a ti se mi pak snažili mstít. Jenže neměli za co, nic mi nenašli a strašně moc se najít chtělo. Nenašli, protože jsem nic nepáchal a pasti tenkrát mladý režim na lidi ještě nedělal. To se za 36 let katastrofálně změnilo a dnes je živnostník pronásledovaný všemocným úředníkem a státem je považovaný za prašivého. Celkově je útlak a teror asi horší než za komančů. Nejen v práci, ale i v životě. Za komančů stačilo do Strany nevyrývat a v tu ránu byly moje osobní svobody stokrát větší. 

Jste pane Goro spokojený s mojí zpovědí? Nemám za co se stydět. Můj otec je 42 let po smrti a pádu bolševizmu se nedožil. Přes těžký útlak jen za to, že měl 3 dělníky a vychovával 2 učně a před válkou jako faktor pomáhal s obživou víc než stovce rodin, skončil na uranu v Příbrami, odkud se dostal jen “díky” těžkému úrazu (nebyl tam zavřený, jen nikde jinde nedostal práci a nepracovat by znamenalo jít do basy, a kdo by živil rodinu?), ale po uzdravení nesměl pracovat blíž než 50 km od Vlašimi, kde ho lidi znali a věřili mu. Přes to všechno, co táta od soudruhů vytrpěl, nezatrpknul, naopak tvrdil, že je bolševický režim pro obyčejné lidi příznivější a lepší po všech stránkách, než tak zvaná předválečná Masarykova svoboda, při které lidi na vsích chcípali hlady a ani ve městech nebylo většině do zpěvu. A že do pánů se nesmělo vyrývat už před ww2 a ve válce šlo o život. Oba rodiče tvrdili, že tak zvané demokracie se ještě nikdo nenajedl.

Nechápal jsem ho, nechápal jsem ho ještě asi až do roku 2000-5. Až nyní mu dokonale rozumím. On se mého nynějšího věku nedožil, zemřel v 64 letech v roce 83. Vše předpověděl, po Gorbačovovi nebylo ještě vidu ani slechu a Brežněv byl snad ještě naživu. Přesto táta tvrdil, že se jednou vzbudíme a za souseda budeme mít opět velké, nebezpečné spojené Německo a Západu se prý máme bát, ne Ruska. Tvrdil, že se Sovětské impérium rozpadne nejpozději do roku 2000 a že u nás zase bude svobodné podnikání. Tvrdil, že u každého kravína, fabričky, obchodu bude stát vila amerického nebo německého kapitalisty a před vilou luxusní americké auto, kteří to tu jako ve frcu všechno koupí a my na ně budeme pracovat za žebráckou mzdu. A tak dále…

Není snad den, abych si na něj nevzpomněl a na jeho tvrzení, která tu nelze vypsat všechna a vše se vyplnilo (hlavně to mladé nezajímá a asi ani staré). Jen třeba obchodní řetězce si táta neuměl předtavit (i když obdivoval Baťu a znal do detailu o jeho podnicích všechno) a že by někdo zničil zemědělství ho taky nenapadlo. Že třeba všechna voda bude patřit cizákům, kteří můžou, když budeme zlobit, zavřít kohoutky a další darebáctví, to si ani můj jasnozřivý otec neuměl představit. Ale říkal, že pozor aby kohoutky s ropou a plynem nezavřeli Rusové. Že si je zavřeme nadšeně sami a budem platit 4 x víc PŘÁTELŮM a 4x levněji od nepřátel to nebudeme chtít, tak že by se k moci dostali takoví inteligenti, tak to si ani můj táta neuměl představit. A tak dále, a tak dál…

goro
goro 29.10.2025, 17:38:11 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.10.2025, 10:45:26

Za život jsem potkal mnoho chytrých lidí, asi víc, než většina ostatních. Přičítám to dvěma faktům. Jednak umím rozpoznat potenciál protějšku - že je co se od dotyčného naučit a jednak, asi, dotyční poznali, že rozhovor se mnou, i opakovaný, není ztrátou času.”

toto mi stačilo….

ale čítal som to celé, napríklad som nevojak a nevedel som že komunisti robili brancom IQ testy…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.