Po letech mi došla jedna věc, kterou jsem nějak cítil, neuměl ale jasně formulovat.
Mám za to, že tu došlo k velkému nepochopení části včelařů. Darwin popsal, co se v nemyslící a nerozumné přírodě děje odnepaměti, systém pokus-omyl. Příroda za hromadného hynutí celých živočišných druhů a i velkého hynutí v rámci jednoho druhu “šlechtí” to, co je nějak náhodně odolné a co přežije, zatímco drtivá většina jiných organizmů ČIROU NÁHODOU odolnost v genech neměla. A tak nechala milují matka umírat miliardy jedinců kvůli tomu, aby se vyskytly jednotky odolnějších. Já si matku představuji jinak.
Nedávno mi někdo na CHZ vysvětloval, že i já se dopouštím šlechtění včel tím, že netrpím slabochy, bodavá a jinak vadná vč. Já to šlechtěním nenazývám. Podle mě je skutečné šlechtění CÍLEVĚDOMÁ práce, kdy se předem stanoví soubory požadovaných vlastností a cílevědomou systematickou prací se stanovených cílů dosahuje a nebo se o dosažení usiluje. To není můj případ, selekce jak jí dělám já a většina, není šechtění, ale jen selekce.
Ani příroda nešlechtí a ani neselektuje, prostě ta milující údajná matka nechává umřít milony a miliardy tvorů a čeká, často miliony let, než přijde nějaká mutace, která zůstane geneticky ukotvená.
Kdo s mávnutím ruky přechází úhyny, nijak ho nemrzí a tvrdí, že tím šlechtí a selektuje včely, pak ho ale upozorňuji, že žádný včelař nemá k dispozici nekonečné miliony let na jedné straně a naopak co má, je mozek. Ten příroda nemá a tak vše dělá tak tupě, jak to popsal Darwin. No a je na lidech, zda se zařadí mezi stejně tupé bezmozky a nebo se budou snažit svým včelstvům pomáhat a nepůsobit jim stres. Tím spíš, když nepůsobení zbytečných stresů nic nestojí a dokonce není nijak pracnější a ani časově náročnější. Stačí prostě jen používat mozek. My jsme totiž lidé a svoje děti taky nenecháme (milující matce) přírodě a nedíváme se nečinně jak umřou třeba na slepé střevo, ale snažíme se jim za každou cenu pomoci. To z nás dělá lidi.
Vždy jsem se vymezoval proti těm, co svojí neschopnost udržet vč na živu nazývali selekcí nebo šlechtěním. Člověk není tupá příroda bez rozumu a nemá miliony let času. Konečně se mi podařilo zformulovat svojí základní myšelnku, od které se v mojí včelařině odvíjí VŠECHNO! A když mi letos úhyny přišly kvůli mojí neschopnosti se o včely řádně postarat, rozhodně mě to mrzí a určitě nad tím nemávnu rukou. Ale co určitě neřeknu je, že dobře, že co padne to padne a že šlechtím včely na odolnost proti melecitoze. Moje 4 ještě před zimou padlá vč nezabil VD, nějak “divná” vč a spíš slabé odd a záložní matky na 4-5 rámcích zabilo něco, CCD a nebo NC. Čtyři padlá kmenová vč zabila medovice a nemožnost proletu a vyprášení. Protože jsem neměl prolet už 2 a půl měsíce a není v dohledu, obávám se, že padne všechno.