»
Odpověď na příspěvek uživatele
Adam Malina z 17.02.2025, 06:27:51
Obávám se, že jsem se pustil do tématu, kde mám jen velmi neúplné a povrchní vědomosti. Co popisujete jako unikátní vlastnosti včely má každý tvor včetně člověka, pes se taky přizpůsobí boudě a i délce řetězu, člověka lze nacpat do nepatrné cely a nebo žije v nesmyslném paláci. Pes je masožravec, běžně ho ale ktmíme těstovinami, rýží, zeleninou jako prase, tedy všežravce. A tak dále. A tudíž jsem se na včely vašima očima vůbec neuměl podívat, “umění” přizpůsobit se obydlí, rámkové míře a podobně, také pastevním zdrojům a ostatním já nepovažuji za nějakou zvláštnost, ale úplně normální základní podmínku přežití. Který organizmus takovou schopnost nemá, zaniká, dříve nebo později. A i v naší společnosti máme lidi různě veůlké, různě barevné a dokonce nám je n vnucováno, že tak to má SPRÁVNĚ být. A pořád jsme jako celek lidi, jen některá lidská společenství jsou produktivnější a jiná méně. Tady se dostávám na HODNĚ TENKÝ LED.
Včelu si jako brojlera nepředstavuji a tady mám zase já asi povědomí hlubší. Kdysi jsem choval králíky Hyla. Brojleři vykrmení bez životabudičů, hormonů a podobných šmakulád, co jsou v granulích, dosahovali jen s běžnými statkovými krmivy 3 kg živé váhy do 90 dní i rychleji až o 3-4 dny. S výtěžností masa a poživatelných vnitřností 62-65%. Nastudoval jsem si o nich něco. Především měli téměř stejnou odolnost jako vesnická směska, byli vitální a nebyli nijak hákliví, dali se snadno množit a samice byly výtečné matky. Jejich výchozí kusy byly utajovaná plemena křížená postupně patentovaným pořadím co s čím, pocházeli ze 17x násobného křížení přísně utajovaných parentálních dvojic. Tímto postupem vznikla vždy Hyla, ale se základní vlastností, že v každé další generaci s čímkoliv rapidně klesala uvedená užitkovost. Nikdo bez znalosti výchozích plemen a hlavně posloupnosti křížení neměl šanci brojlera těch vlastností vyšelchtit. Mimochodem, když jsem se ohradil, že selektující včelaři na své zahradě nic nešlechtí, měl jsem na mysli přesně toto. U králíka brojlerového plemene Hyla To znamená, musel jsem mít samce i samici Hyla. Jak jsem to zkřížil s jakýmkoli jiným plemenm, sice to bylo pořád lepší než vesnická směska, ale výtěžnost hned v první generaci spadla pod 60 a spíš na 55% a doba výkrmu se prodloužila nejméně o týden a více. Proč to popisuju? No aby bylo jasné, co je brojler. U slepic na vejce je to stejné a u kuřat (i jiné drůbeže) také. Ano, brojleři jsu sice otázkou asi ani ne vašich 100 let,ale až by se přestalo s “výrobou” hybridů, z těch brojlerů, kteří v té chvíli přežijí zase postupně a pomalu vznikne obyčejná vesnická, sice málo užitková, zato vitální a odolná směska. A mimochodem, i u lidí lze z kteréhokoli jedince udělat “krále”, vládce a klidně může jíst suchý chleba a tudíž ani nepotřebuje spešl krmení jako to je u včely.
Tudíž se včelami se brojleři nedají srovnávat nikdy a nijak. U nich by spíš platil opak, že v každé další nečistokrevné generaci budou bodavější a životaschopnější, odolnější ke všem nemocem a jejich medná užitkovost pro včelaře bude rapidně klesat. Budou nosit méně, vlastně spíš jen pro sebe a hlavně díky zvýšené agresivitě se ubrání líp rabovkám a jiným škůdcům včetně člověka, což je pro včely také škůdce. Tvrdím, že tyto zdivočelé včely se také samy ubrání kleštíkům a i jiným parazitům a dokonce u nich postupně vznikne, i v přechemizované krajině a i s mikrovlnami a jinými zhoubami, odolnost vůči virům, nosemě a td. A zafunguje obyčejný přírodní výběr, uhyne všechno co popsané schopnosti mít nebude a přežijí jen z hlediska člověka neužiteční bastardi. Ovšem přírodě (Bohu) nejde o člověka, ale o opylení nejrůznějšího rostlinstva. Člověk se jen naučil využívat schopnosti včel nahromadit víc medu a jiných produktů, než potřebuje a dokonce člověk umí i zpeněžit jejich opylování. Ale z hlediska přírody jako celku je to bezvýznamné a naopak velmi škodlivé jak pro včelu, tak pro člověka.
JENŽE. Ač ateista jsem nastudoval podstatné části Bible a jasně se tam lze dočíst, že Bůh učinil člověka pánem, vládcem nad celým světem, potažmo vesmírem a nad vším co je živé i neživé a vše mu dal na to, aby nekonečně a neomezeně využíval všech myslitelných přírodních zdrojů. Každý si to může vyhledat sám, to za prvé a za další kdy a proč u pomatené části lidstva došlo k odklonu od prazákladních Božích Zákonů by bylo na nesmírně zbytečnou a neplodnou, nekonečnou diskuzi, do které se, prosím, nepouštějme. Jen tady podotknu, že u vědomí toho, co jsem právě popsal, je jasnější zuřivá nenávist určitých lidských kultur, protože oni zřetelně vidí rozpor mezi tím, jak Atlantická civilizace žije a co dělá v úplném rozporu s tím, co nařídil a dovolil Bůh.
Toto uvádím hlavně proto, aby bylo jasné, že já ač ateista se víc řídím Božím příkazem než někteří alternativní blázni a nechovám včelu aby bylo krásně včeličce, ale aby bylo krásně mě! Považuji za pomatené zkoušet chovat včely bez vytáčení a sledovat jejich odolnost vůči VD a ostatním neduhům a je tragédie, že takový pomatenec učí na včelařské škole, nedávno jsme na něj v jiném vlákně upozornil. Proboha k čemu by taková včela lidem byla? V Číně se horečně pracuje na mikrodronech, které budou opylovat zemědělské plodiny místo hmyzu. Budou lepší než včela, budou opylovat přesně a POUZE ty rostliny, které dostanou v programu a nebudou trpět žádnými neduhy ani nedostakem a ani kvalitou potravy a už vůbec kvalitou ovzduší ani klimatu. Fantasmagorie? NO, DOUFÁM ŽE JO!!!