Aktuálně: 2 573 inzerátů233 983 diskuzních příspěvků18 616 uživatelů

Darwinův princip

goro
goro 23.02.2025, 21:27:30 xxx.xxx.74.195

Adam tá fáma s klieštikom bola založená na jedinom videu kde klieštika štírek naháňal a po dolapení ho vysal… štírek sa živí  všetkým možným aj odpadom....niekto si bude myslieť, že mu to ochráni včely pred klieštikom. Je to bezvýznamné z hľadiska boja proti klieštikovi. On sa ku klieštiku ani nedostane, ak by vošiel na plásty včely lebo by ho  vyniesli, on viac menej vyberá bielkoviny z dna  a keď je tam spadnutý klieštik tak aj jeho skonzumuje. V Nemecku šľachtia tohto šťúrika proti klieštikovi ale určite z toho niečo veľké neočkávajme.

Holandskí včelári manželia Bindermanovci na základe výzvy biológa Torbena Schiffera dva roky chytali v stodole šťúrikov a dali do pokusného úľa cez 500 ks šťúrikov, na jeseň bolo tam šťúrikov len zopár, klieštiky sa pohybovali 2-5% pod kritickou hodnotou a na jar včelstvo uhynulo... v holandsku celá eufória začala a dodnes neexistujú ani tam relevantné dôkazy úspešného použitia šťúrikov na boj proti klieštiku, no vedci v holandskom včelárskom ústave PPO Bijen počas svojich pokusov zistili, že šťúriky pred klieštikmi utekajú akoby mali z nich strach.

ale skús… viera hory prenáša…

Tom50
Tom50 23.02.2025, 22:20:09 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.02.2025, 21:27:30

Na jednu stranu je Adam důkazem, že alternativci fakt už vymýšlí kraviny, zkusil bych ještě vysokou podestýlku!

Na druhou stranu i já vymýšlím a dělám pro mnohé nesmyslnosti, protože když se nic nezkouší, není šance na nic přijít.

Hlavně ale Adamovi zkuste vysvětlil, že kleštík včelí - VD nezpůsobuje úhyny včelstev. Kdysi jsem to přirovnal k zablešenému vlčákovi, má pak tupější zuby a nebo méně hlídá?

Za velmi úsměvné považuji, jak alternativci vymýšlí nesmysly, ale přitom jedou na vlně mejnstrýmového boje proti škůdci, který ale nijak významně neškodí (nikdo ho v úlech nemusí mít viz Blaník). Tedy když se včelstva zaopatří pomocí moderních, nikoli však alternativně nesmyslných metod.

Dám příklad opravdu pro jednoduché. Když se absolutně věřilo v Boha a nikdo si bez Víry neuměl představit život ani práci, věděl každý, že je nutné se pořád modlit růženec a bylo nutné zajistit, aby bylo klokočových kuliček dost pro zvyšující se potřebu růženců. Jeho kuličky jsou z keře klokoče. No a představme si uvědomnělé pravověrné modliče, kteří by úplně odlesnili Evropu aby bylo kde pěstovat klokočové keře, protože prostě bez modlení růžence se nedá pracovat, radovat se, truchlit, prostě žít, což v té době věděl naprosto jistě úplně každý. 

Trapné? K smíchu? No ano a přesně tak já vidím alternativce. Byli by neškodní, kdyby mejnstrým nejel v té kravině boje s kleštíkem. A proč mejnstrým pořád vidí kleštíka jako všechno zlo? No protože z léků proti němu mají mocní kšefty a ti mají takové prachy, že nedopustí, aby se mohlo uznat, že je kleštík včelí okrajová záležitost a mají dost peněz i na podpalcení (granty) vědcostutů, kteří chotně vypracují na zakázku studie na cokoliv. A dokonce se mejnstrýmu daří rozeštvávat včelaře na skupinu ortodoxních alternativců proti tvrdochemikům. Přitom kolega Adam píše bez chyb a je jasné, že je to vzdělaný inteligentní člověk. Jen mozek si dal vymýt propagandou…

Nevím pokolikáté zopakuju pro Adama, že léčím minimálně, jinde včera píšu, že stan R dostalo jedinou léčbu acetonvaridolem 25.12.2024. Podle jeho logiky se moje vč, vůbec nekrmená cukrem a zimmující na 100% melecitozním tuháči, neměla dožít listopadu 2024. Padlo tam jen 25% vč a jen od začátku pofiderní oddělky. Nevím už jakou řečí to mám sdělit aby to i alternativci pochopili. A nemám hlubokou podestýlku. Kdo to nemůže pochopit je jediné vysvětlení NECHCE.

Zkoušíme neléčit proti VD ani jednou za rok, nijak, ničím, jen úlem a metodou Blaník. Ano, s plně rozběrným dílem a mezistěnami. Jsme asi za alternativci zaostalí.

goro
goro 24.02.2025, 10:15:16 xxx.xxx.74.195

Tome už som vás prosil aby ste mi “nediktovali” čo mám na fórum písať…☹️

Hlavně ale Adamovi zkuste vysvětlil, že kleštík včelí - VD nezpůsobuje úhyny včelstev.

Adam chce “podstýlku” aby sa mal kde skryť štírek pred včelami a ja som písal o tom že štírek mu s likvidáciou klieštika nepomôže…. to že klieštik nie je nebezpečný pre včely (???) mu píšte vy, a presviedčajte ho , ja takú potrebu nemám, pretože si myslím že klieštik je súčasťou toho všetkého čo zoslabuje  naše včely spolupodiela sa svojim dielom na tých úhynoch aj keď nie je hlavnou príčinou (ono hlavná príčina???🤔…keď vám kotúč cinkulárky odreže prst, ktorý zub na kotúči to má na svedomí???)…  

Tom50
Tom50 24.02.2025, 18:35:41 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.02.2025, 10:15:16

Máte pravdu.

A nebylo to přikazování co máte komu psát. Psali jste spolu s Adamem a tak jsem navrhoval, neradil a nenařizoval, co byste mu mohl sdělit. Se mnou on komunikovat nechce, nemám alternativce rád a léčím tvrdou chemií a tak jsem pro alternativce asi prašivej. Každý, když se mu nastaví zrcadlo a dokáže se mu argumenty, že se mýlil a vymýšlel blbiny, nechce uznat, že byl pošetilý a neuměl to SPRÁVNĚ domyslet, ale nemá rád toho, kdo mu dokázal jeho omyl. Tak už to na světě chodí.

goro
goro 25.02.2025, 09:02:06 xxx.xxx.74.195

Tome tak návrh, čo mám písať 😉..je to rozdiel?

nik nemá rád, keď ho poučujú, ani vy, no pokojne napíšete že určitú skupinu včelárov nemáte rád ale mne  navrhujete aby som im tlmočil VAŠE NÁZORY 😆… ak niekoho “nemáte rád”, prečo vám na ňom záleží a chcete mu “pomáhať”?

ja najradšej tmočím svoje názory (občas nielen vlastné skúsenosti ale aj vyčítané rozumy ako rád zdôrazňujete 😉) ale nikomu ich NEVNUCUJEM, (to viete vraj som liberál..😕)  ….

Adam Malina (neregistrovaný) 25.02.2025, 09:12:27 xxx.xxx.49.38
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.02.2025, 18:35:41

Tom50: Pletete se. Já nikde nenapsal ani nenaznačil, že s vámi nechci komunikovat, prašivý pro mě nejste. Lidí si vážím snad všech, kteří jsou přínosem pro ostatní, ať už prací nebo i třeba člověk postižený, který je slušný může být pro zdravého přínosem. Jste pro mě zkušený praktik, který dle mého názoru ví, o čem píše, ale často do pragmatických, racionálních věcí míchá politiku a své zkušenosti prezentuje  jako  fakta protože pro Vás to fakta jsou. Pro ostatní to tak, ale být nemusí. Když se člověk prokouše, tím vším, tak je vděčný, za objevení slepých uliček a vysvětlení. Vaše články a příspěvky v diskuzích mám nastudované a myslím si,  že jsou pro mě a i spousty dalších přínosem, minimálně v inspiraci a k zamyšlení.

“Nevím pokolikáté zopakuju pro Adama, že léčím minimálně, jinde včera píšu, že stan R dostalo jedinou léčbu acetonvaridolem 25.12.2024. Podle jeho logiky se moje vč, vůbec nekrmená cukrem a zimmující na 100% melecitozním tuháči, neměla dožít listopadu 2024. Padlo tam jen 25% vč a jen od začátku pofiderní oddělky. Nevím už jakou řečí to mám sdělit aby to i alternativci pochopili. A nemám hlubokou podestýlku. Kdo to nemůže pochopit je jediné vysvětlení NECHCE.”

Číst umím, vstřebávat ze čtení informace taky, občas mi něco unikne jako každému. Možná kdyby jste se méně domníval, ale pracoval jen s tím co Vám člověk napíše, tak by jste si ušetřil čas. Žádnou teorii/logiku, kterou jste popsal nemám. Jen si ve vašem případě myslím, je to, že pokud jste vytočil jarní med a včelstva nechal zimovat z větší části na melecitóze (kvůli vaší zdravotní situaci) mohlo být procento uhynulých včelstev menší. 

Myslím si, že dostat se k tomu abychom měli zdravé včelstva, od kterých si můžeme vzít přebytky medu (ideálně až toho druhého, či třetího) vede cesta NE JEN A POUZE přes snižování/likvidaci populace VD. Jsem, ale přesvědčený,  že pro určité včelstva v určitém okamžiku, může být přemnožení VD rozhodující. Pro jiné včelstvo na jiném místě v jiném období může být rozhodující, třeba to, že mu včelař odebere všechny zásoby atd…

goro: Děkuji za info se štírkem a jeho násadou. Upustím od pokusu. 

Tom50: Když se absolutně v něco věří, nikdy to není správné a jsou z toho zbytečné konflikty, které většinou nejsou nijak konstruktivní. Mohl bych se pustit do debaty za co vše historicky mohla víra, politické přesvědčení, rasismus atd.. Myslím si ale, že dějiny jsou spíše Vaše parketa a ne moje. Ikdyž dějiny píšou často pouze vítězové…

Jsem na tomto diskuzním místě kvůli věcným informacím o včelaření, za které Vám děkuji.

Tom50
Tom50 25.02.2025, 09:42:51 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.02.2025, 09:02:06

Ale notak. Vy velmi často nevyvratitelné argumentaci říkáte poučování, vnucování, přesvědčování. Nejsem hloupý a vím, že hlupáka je nejsnazší k něčemu dovést nenápadně tak, že návodnými otázkami, drobnými pochvalami a bezpočtem příkladů aby na věc přišel jakoby on sám. Pak se cítí vítězoslavně a vůbec si neuvědomuje, že sám nepřišel na nic. Ale to není můj styl. Jasně říkám kdo dělá jakou chybu, umím přiznat svojí chybu a jasně tvrdím, že o některých věcech slušný člověk nediskutuje a tudíž že v těchto věcech neplatí ani demokracie, ani polkorektnost (nejen politicky, ale nijak korektní se já nesnažím být nikdy) a už vůbec, že na něco nelze mít jiný NEŽ JEDINĚ SPRÁVNÝ NÁZOR. V tom jsem tu asi jediný! Pro zženštilé liberály jsem surový, nelidský, neliberální, nesluníčkový a pro “sněhové vločky” jsem tutově hulvát a ti moje články vůbec nemohou číst, protože by se z nich psychicky hroutili. Tam to doverdl liberalizmus, ke Ensteinově “generaci idiotů”. Mám povahu v zásadě jako jeden dědek za mořem a protože on má jiné možnosti, začaly se dít věci! A ty věci dopadnou i tady na nás. Bolestně, protože budeme muset nějak přežít co liberalizmus v Evropoě (i jinde) napáchal a nejdřív to napravit. Protagonisté vědí, že tentokrát jim to nejspíš sametově neprojde a o to zuřivěji budou dštít liberální síru z pódií. Ještě za zbytky prachů co mají na účtech ze zámoří.

Někdo nechápe začátek převratných změn, já ano, já věděl, že vždy v historii, často za minutu 12 nastane zlom a věci se začnou vracet k normalitě. Nevěřil a nedoufal jsem, že se toho dožiju a bál jsem se občanské války. Ta hrozí pořád, váleční štváči, Rozvědčík a někteří komedianti chtějí nahnat hlavně mladé chlapy na jatka. A začalo to tak nevinně a bohulibě, že se dovolilo mít vlastní, i KDYŽ ÚPLNĚ BLBÝ názor. 

Jak to souvisí se včelařinou? No, za komančů včelstva nesměla být chována v nerozběrném díle. To je jeden apříklad a podobných příkladů bych našel jen u včelařiny víc. Jako není možné dovolit chlast za volantem, i když mnozí MAJÍ VLASTNÍ NÁZOR, že po alkoholu řídí nesmírně krásně a ne pokaždé, kdy někdo jede nalitej někoho zabije, tak podle stejné logiky by nikomu nemělo být dovolen Varré systém, medná kráva, japonský úl a jiné alternativní zhovadilosti, protože BY TO MOHLO způsobit újmu jiným včelřům a kvůli úbytku včelstev by to NOHLO ohrozit všechny lidi tím, že by ubylo opylovačů. 

Tyhle argumenty jsou nevyvratitelné a vím jistě, jak vytáčí liberální část kverulantů do běla. Nikdo ale toto neumí vyvrátit nijak než nesmysly o právech jedince (i za cenu poškození ostatních), nebo nadávkami, či použitím dogmat , o kterých se nediskutuje = právo jedince nad právy celku a nebo zavile tupým mlčením.

A Goro, když se vám nelíbí, že jste liberál, tak jím nebuďte, co vás nutí mít liberální názory? Už to fakt, i ti nejpomalejší to mohli pochopit nejpozději 20.2.2025, není in a není to trendy, už je to trapné. Stejně trapné, jako byli Jakešovci, když v Maďarsku začaly změny, v Polsku svobodné volby, v Berlíně bourali zeď a naši pablbi vydali stokorunu s Gottwaldem. Je na každém kam se chce zařadit a jak chce být okolím vnímán. A nejen vy pane Goro, pamatujte na odvěkou moudrost: “Kdo chvilku stál, už stojí opodál”.

Tom50
Tom50 25.02.2025, 10:14:12 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 25.02.2025, 09:12:27

OK, beru vaše vysvětlení a nenafouknutí. Podle vašich vět jsem poznal, že jste vzdělaný člověk a jak vidím, i slušný člověk. Ano, nemám rád liberalizmus a z politiky, která udává světonázor jednotlivých lidí, se odvíjí úplně všechno. 

Taky nemám rád alternativce, jak píšu dnes panu Gorovi a vysvětluji to příkladem s alkoholem za volantem.

To s Vírou a škodami, jaké napáchala a u velké části lidstva dosud páchá plně potvrdím. Ovšem disponuje-li někdo rozumem, elementární slušností a ohleduplností k celku, jak může být libeál a jak může být alternativní včelař?

Moc nerozumím vašemu názoru, že kdybych včelám nevzal jarní med, že jsem mohl mít méně úhynů. Rozumím tomu tak, že vy chováte včeličky aby bylo krásně včeličkám, ať to vás klidně stojí co to stojí, viďte? Ale takhle včelařinu vidí jen sluníčkoví popletové. Já se snažím chovat včely proto, aby z nich byl maximální úžitek a zůstaly při tom zdravé a živé (tudíž jim rozhodně nebrat VŠECHEN med jako to dělá například OP). Mě je jedno jak je včeličkám, není mi jedno jak je mě, pro včely málokdo udělá tolik co já a které to ani tak nedají, patrně nebyly OK (toto je velký posun v mém názoru). Jarní med je tady u nás jediná jistota v roce, nemeduje tu akát ani lípa, malina vychcípalala co tu je, nic z toho není a medovice na smrkách by bylo snad lepší,a by už nepřišla nikdy. Jetel červený tu kvete až po vytáčení koncem července (a je spíš pro zlost, už nechceme rozplodování), nepěstuje se tu slunečnice a když někde dají svazenku nemeduje a ještě horší je tady SPORADICKY pěstovaná pohanka. V lukách jezevci vytrávili jeteloviny a větrosnubné jílky, bojínky a lipnice včelám nedávají ani pyl a tak louky jsou pro včely pouště. M.S. jasně vysvětlil, že se mu špatně jarní med prodává, nechce ho a nevede tudíž včelstva k tomu, aby jarní snůšku měl a dokázal vytěžit. Ovšem o to víc medu chce z dalších zdrojů a plodin a tudíž nejde srovnávat praxi mojí a jeho. Vám nějak nerozumím. Kdybych nevytočil jarní med, vloni asi 30 kilo na vč, pak bych musel mít chladný sklad s teplotou do 10 stupňů a hlavně o asi 100 nástavků a tudíž asi 1.000 rámků víc, protože jeden NN 15 = asi 15 kilo medu. K tomu mi zbylo asi 60-70 NN tuháče, co bych s tím proboha dělal? Už nyní mám těžce zamotanou hlavu co udělám s tím loňským tuháčem. Už je jasné, že chci redukovat počet na max 20-25 vč, tedy na polovinu, ale i tak budu mít nedostatek hardvéru a fakt se mi nechce vyrábět další nástavky, když po mě nikdo včelařit nebude. Dochází vám toto všechno pane kolego? Umíte si to vůbec představit?

A tak dále. Ale ukazuje se, že se s vámi dá diskutovat. Tak jo, já vůči vám uberu ze své protiliberální a protialternativistické  rétoriky a vy uberte z alternativního pomatení. Co vy na to? Zakončím to prastarým vtipem o rybářích a jejich přehánění, jak mohou každý ubrat ze svých tvrzení:

Jeden se chlubí, že chytil štiku dlouhou jeden a půl metru. Druhý dí, že to nic není, on prý vytáhl lucernu a v ní ještě hořela svíčka. Štikař nevěří té svíčce a lucerník prohlásí: “uber štice 80 centimetrů a já zhasnu svíčku.”

Anonymní (neregistrovaný) 25.02.2025, 14:28:37 xxx.xxx.49.38
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 25.02.2025, 10:14:12

Mám chvíli čas po obědě, tak se rozepíšu.

“jak může být libeál a jak může být alternativní včelař?”

Nejsem liberál, ale nejsem ani absolutní komunista, fašista či monarchista... Na každém filosofickém/politickém směru je podle mě něco dobrého. Jakýkoliv totalitarismus je ale podle mě politické zlo. Politicky ve smyslu z řeckého politiké techné, tedy správy obce jsem ideologicky nejblíže dokonce komunismu, ale společné vlastnictví s někým kdo jen bere (parazituje) by se mi asi nezamlouvalo. Nemám problém něco půjčit, ale na oplátku. Bohužel je v dnešní době politika spjata s populismem, výdělečnou činností představitelů stran. O politice s můžeme bavit roky a nic nevyřešíme. Proto již dále na politické témata reagovat nebudu a budu je ignorovat. Vše je o kontextu, nic není černobílé. Nejsem ani absolutně alternativní včelař. Dostal jsem dva rozměry rámkových měr. 39x24 a LG2/3 (dal jsem částečně na vaše rady protože mi dávaly smysl a dokoupil jsem LG4/3). Mám úly palubkové, tenkostěnné a polystyrenové. Včely léčím pomocí sublimace a zootechniky (pořád se učím). Za mě alternativní včelař vypadá jinak, ale je to otázka subjektivního pohledu.

“Rozumím tomu tak, že vy chováte včeličky aby bylo krásně včeličkám, ať to vás klidně stojí co to stojí, viďte?”

Ano chovám včeličky aby bylo krásně včeličkám. Ne nechovám je aby jim bylo krásně a mě to stálo iracionální náklady. Mohly by se mít líp (nechal bych jim všechen med a pomáhal bych jim po zdravotní schránce a stavěl jim nové příbytky pro roje). Mohly by se mít i hůř. Brát všechen med, pyl, propolis, jed, mateří kašičku, jíst larvy, zakládat pod úly oheň, řed deštěm jim sebrat střechy atd.

“Kdybych nevytočil jarní med, vloni asi 30 kilo na vč, pak bych musel mít chladný sklad s teplotou do 10 stupňů a hlavně o asi 100 nástavků a tudíž asi 1.000 rámků víc, protože jeden NN 15 = asi 15 kilo medu. K tomu mi zbylo asi 60-70 NN tuháče, co bych s tím proboha dělal?”

Ano nejspíš by jste musel mít nějaké hardware navíc, ale třeba by to tak bylo lepší pro Vás i včely. Tuháč můžete dát včelám na jaře kdy na něm podle toho co jsem se dočetl v pohodě přežijí. Možná by jste se svými znalostmi a zkušenostmi našel jiné, ikdyž pro vás ne tak výhodné a bezpracné řešení. Kdyby jste nevytočil jarní med, mohly včely zimovat na něm nebo ne?

“Už je jasné, že chci redukovat počet na max 20-25 vč, tedy na polovinu, ale i tak budu mít nedostatek hardvéru a fakt se mi nechce vyrábět další nástavky, když po mě nikdo včelařit nebude. Dochází vám toto všechno pane kolego? Umíte si to vůbec představit?”

Ano dochází. Kdo chce koně, měl by mít na maštalu. Ano, umím si to představit a myslím, že je škoda, že vás nikdo z blízkých nenásleduje. Dobře, že se o vaše postupy, včelařské názory a metodiky podělíte alespoň v diskuzích. 

Vtip mne pobavil.

Tom50
Tom50 25.02.2025, 20:57:06 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 25.02.2025, 14:28:37

Ten druhý palec je ode mě. Jen jsem chvíli netušil, že jste Adam Malina. Nebylo by lepší se prostě zaregistrovat a přestat se schovávat? Nebo máte nějaký důvod?

Z vašeho příspěvku mě nejvíc zaujalo toto a hodně jste mě tím pobavil a usvědčil sám sebe, že vůbec netušíte která bije:

Ano nejspíš by jste musel mít nějaké hardware navíc, ale třeba by to tak bylo lepší pro Vás i včely. Tuháč můžete dát včelám na jaře kdy na něm podle toho co jsem se dočetl v pohodě přežijí. Možná by jste se svými znalostmi a zkušenostmi našel jiné, ikdyž pro vás ne tak výhodné a bezpracné řešení

Znám to banánech když chci mít opici. Ale. Žil jsem leta bez jediného úhynu a že nastane zdr indispozice jsem sice mohl předpokládat, ale tak já žít neumím, abych se ráno bál vstát, že upadnu, bál se sednout do auta, že mě nějakej zdrogovanej magor (drogy se smí - liberalizmus) sestřelí ze silnice a nebo že mě sklolí infarkt, když mám zlátané srdce z Homolky a td. A tak se stalo co se stalo.

No a k vaší naivitě. Jestli zredukuju počet vč na 25, pak bych musel dát pod každé vč 3 NN tuháče. Protože ale musím mít TL a v nich, i když bych tam měl jen 4 trubčáky, stejně se tam vejde jen max 6 rámků a tak prostě letos ten tuháč - nejméně 70 NN, neudám. Kapišto?

A co pak s nadbytečným hardvérem až vyprázdním 70 NN tuháče? A co se stovkami zbytečných - nadbytečných rámků?

Ale jste dobrej, uvažujete a debatujete a to je super. Pokračujme.

Adam Malina (neregistrovaný) 26.02.2025, 07:20:38 xxx.xxx.34.46
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 25.02.2025, 20:57:06

Nepotřebuji se registrovat, považuji to za zbytečné a nerad kdekoliv navíc zadávám mail. U minulého delšího příspěvku mi jen po opětovném kliknutí na odpověď zmizelo jméno a přehlídl jsem to.

Chápu vše, jde hlavně o to aby náklady nepřevyšovaly zisky, tak to na světě chodí…Jen jsem napsal, že by to šlo udělat jinak…

Možná jste přehlídl otázku: “Kdyby jste nevytočil jarní med, mohly včely zimovat na něm nebo ne?”

Chci se poučit, pokud Vás můžu požádat zamyslete se a odepište mi proč by mohly nebo nemohly zimovat na jarním medu kdyby jste jim ho nevzal. 

"Zkoušel jste někdy neodebrat včelám jarní med?"

goro
goro 26.02.2025, 10:02:52 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 26.02.2025, 07:20:38

Adam kým ti odpovie Tom, hodím sem zopár vlasných skúseností … keby včelár vedel že na konci leta bude medovica  melicitózou tak včelám nechá ten jarný med…ja som mal medovicu po siedmych rokoch bez nej a melicitózu z takým vysoký podielom ešte nikdy, teda ja neviem vždy odhadnúť či ešte budú nejaké znášky v lete…

k zimovaniu na mede len toľko, že vždy im zostáva v plodisku letný med a dopĺňam cukrom, zimoval som aj na mede so slnečnice z augustového/srpnového medu a včely boli v pohode a v pohode boli aj pri zimovaní na jarnom mede, keď som laboroval s tzv. mednou komorou, ktorá bola celý čas v úli.. proste vtedy som nevytočil nadstavok s prvým medom a stále som ho ponechal v úli…. boli s tým problémy, mám nízke nadstavky a bežne je v lete včelstvo na 6-7 nadstavkov a toto bolo naviac…. popri tom, musel som mednú komoru plnú jarného medu vždy odkladať pri pridávaní medníkov a dávať ju ako navrchnejší nadstavok, pretože keď som ju ponechal nad plodiskom, síce matke predstavovala akoby mriežku a nechodila klásť hore ale včely to často “uzamklo" v plodisku a buď poklesla znášková aktivita alebo sa častejšie rojili…. samozrejme tebou navrhovaná možnosť, teda odobrať plné nadstavky dať do skladu a pridať na podzim by sa dala realizovať ale môj priateľ mal s tým tak negatívnu skúsenosť, že hoci na včelstvá pridal plný nadstavok medu z repky , ktorý bol odložený v sklade, nebolo to podľa ich predstáv, nevytvárali si zásoby na zimu  podľa svojich potrieb a časť včelstiev mu uhynula  a tak túto cestu som neskúšal…☹️

Tom50
Tom50 26.02.2025, 11:26:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.02.2025, 10:02:52

Toto je velmi pozoruhodný článek a je nutné si holt nastudovat vše, co jsem zatím zanechal i jen tady na CHZ. Pokusím se postupně. Opět odpovídám jakoby Gorovi, ale ve skutečnosti je to pro Adama a Gora jen doplním.

Úplně první, co je třeba znát z mých prací je tvrzení, nikoli domněnka, ale v tomto případě tvrzení o tom, že je nutné med ze včelstev odebírat. To ovšem koliduje s alternativistickým pomatením a protože toto vím, také proto tak moc alternativci za jejich nevzdělanost v oboru pohrdám. Upozorňuji, že toto moje tvrzení o nutnosti (a důvodu) odebírání medu průběžně potvrdil i pan Goro, že i on zná či znal takové včelaře, co dělali, co já tvrdím = co 3-4 dny odebírají med po pár rámcích. To já nedělám, ale med odebírám, jinak vč přinesou ani ne polovinu toho, co by přinést mohla. Je to myslím ve vlákně o průběžném odebírání medu někdy z loňského června tady na CHZ. V žádné odborné literatuře - a málokdo načetl co já - jsem nikde nenašel to, co tvrdím o tom, že se vč med nesmí nechávat dokud snůška trvá a nebo by být mohla.

Pak Goro jasně píše, co je to za dřinu to vždy sundat a pak vrátit na nejvyšší pozici, i jasně vysvětluje PROČ se to tak musí dělat.

V jiném vlákně jsem zase zveřejnil svůj objev k tomuto tématu, který se také nedá nikde najít, tedy jsem to vynalezl já. To odpovídá Gorovi na to, propč měl jeho kámoš neúspěch. Je hloupá představa, že někde budu skladovat nástavky s květovým medem a potom je v čase dokrmování prostě na včelstva nandám a mám nakrmeno medem bez vytáčení. Vytočit květový med, uskladnit, pak ho rozpustit, naředit vodou a zase nacmrndat krmítky zpátky včelám je čistokrevná idiocie a píšu někde jasně, kteří VĚDCI a kdy i proč tohle zkoumali a zjistili, světe div se (nějak jim VĚDCŮM nedocvaklo jak to dělaly včely miliony let) že včelstva nemusí být nakrmená cukrem, že “stačí” květový (řepkový) med. Kdo se na věc podívá mým prizmatem pochopí, proč si já tak zvaných vědců nedokážu vážit!!!!

Ale můj vynález je zatím ověřený jen za dva roky. Odebraný květový med v NN se vrátí pod VN, mezi TL a VN asi tak kolem 1.7., možná o pár dní později nebo dříve. Vč ho začnou od česna odvíčkovávat a přenášet nad plod a opět ukládat. Dokonce popisuju, jak jsem našel koncem 7 měsíce med z podstaveného NN nevybraný, jenže to byla TS a já se podíval jen po přizvednutí na poslední rámek nejdál od česna a ony to odvíčkovávají a přepracovávají od česna. Má to ale háček. Přidal jsem asi 15 kilo tuhého řepkáče, ale na cukru ušetřil ani ne 10 kilo. Jasně, cukr měřím na cukr suchý bez vody a v medu je voda a tak 15 kilo medu obsahuje asi 12+ kilo cukru. Stejně ale 3-4 kila chybí. Už vím, kam mizí = do větší životaschopnosti dlouhověké generace, mnozí už koncem červa musí krmit a většina nechá včelstva spíš hladovět a pak se diví podzimním úhynům. Mimo jiných příčin je ve hře i tato.

Vynález je to převratný, nijak nikým neoceněný, protože holt nejsem vědec s vysokoškolskými chemickými značkami před a za jménem. Ale na to já z vysoka, chytrý se poučí a tupci vysvětlit stejně nejde nikdy nic a nijak.

Doufám, že je tedy Adamovi jasné, jak naivní je jeho představa a taky je naivní (velmi eufemisticky řečeno), protože já včely chovám PRÁVĚ PRO TEN MED a ne, že je s tím medem budu krmit. To bych musel být idiot! A proč jsem tedy vymyslel a vyzkoušel krmení a nutné podmínky jak docílit zkrmení bezpracně a s perfektním výsledkem (a ner jako Gorův kámoš)? No proč asi? Prostě mám za to, že i to, že mi přežilo jen na melecitoze (mě, Petrovi, jeho dvěma začátečníkům a Tomovi4 vše doma) tolik vč je jen a pouze ve výše popsaném.

Adamovi je potřeba odpovědět na další věci, nyní mám ale nějaké povinnosti a myslím, že tahle první dávka jemu i ostatním bohatě stačí. Kdo nechce číst odborné články ode mě, Gora a některých dalších, tomu já holt poradit neumím. Na internetu jsem zanechal na VF (je to tam v archivu) velké stovky a spíš hodně přes tisíc příspěvků, IF je bohužel pryč, ale tady je za rok ode mě přes tisíc příspěvků. V části z nich se jen dohaduju s xxxx, ale neméně polovina je vysoce odborná. Kdo chce, má co studovat. Vy se totiž Adame ptáte na věci, které tady na CHZ prokazatelně jsou a jsou z nedávné doby, chodím sem od ledna 2024. Já ani nikdo jiný to za vás nenastuduje ani kdybych chtěl. Jinde se za know-how platí, tady to máte zadarmo. A to je patrně ten důvod, že to je zadarmo a co je zadarmo nebo laciné, toho si lidé (nebudu je nazývat) neváží. To je ale každého boj. Já, Goro, jak se ukazuje M.S., taky Tom4 a další se snažili předat co vědí. Víc já nemůžu ani nechci.

Adam Malina (neregistrovaný) 26.02.2025, 18:23:58 xxx.xxx.34.46
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.02.2025, 11:26:18

Děkuji oběma za odpovědi.

Mám další otázku pro Tom50 a goro. Kolik mají Vaše včelstva na podzim pylu v krycích pylových rámcích? Zajímalo by mě, jestli by fungovalo odebrání pylových desek v čase kdy už v přírodě není pyl a díky tomu by teoreticky měla matka ukončit/omezit kladení. Odebrání plodu před léčením by tím pádem bylo jednodušší (plodu by bylo méně). To kdy by se pylové plásty měli vracet je otázka druhá, ale za mě co nejdříve po zaléčení v bezplodém období, možná až na jaře při komorování…

Ano vím, že je to od alternativního sluníčkáře možná až moc invazivní a intenzivní zákrok, ale jsem zvědavý na Vaše názory.

Tom50
Tom50 26.02.2025, 20:28:46 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 26.02.2025, 18:23:58

Je zbytečné mě dráždit sluníčkovými alternativci!

No a máte dar Adame, že umíte ve velice krátkém příspěvku položit několik STĚŽEJNÍCH otázek. Pokusím se postupně odpovědět.

O pylu v létě, odbroně se to období nazývá podletí, jsem pojednal nedávno. V souvislosti s pořád Gorem omílanou pylovou monodietou, jak moje ÚPLNĚ BLBÝ VČELY ser. - kašlou na přírodní pyl z lesa a odjinud z mnoha různorodých zdrojů a sbírají POUZE pyl z jetele červeného setého a mojí řečnickou otázku pro Gora, jak je mám přinutit aby byly chytré a nechtěly jetelovou monodietu? Přehlédl jste to a nebo si ty souvislosti neumíte spojit?

Jednou pro vždy zapomeňte na kraviny s pylovýmni deskami z období hojnosti. Zkazí se v 99% případů a uchovat je pro včely použitelné je tak draze nákladné a pracné, že je to prostě ULTRAKRAVINA. Prostě zdravé a dobré vč si v podeltí opatří dostatek pylu, a je vždy lepší jeden druh než ŽÁDNÝ, kolem plodu a zalije medem či cukernými zásobami. Dokonce, před pár dny jasně říkám, že je to na mladém, jen párkrát zakladeném rámku dokonale vidět proti světlu. Souvislost tam byla, že kdo má tak hnusné dílo, že to slunce neprosvítí, by měl raději přestat s chovem včel!

Takže jednoduchou VŠEM pochopitelnou větou bez souvislostí: 

PŘESTAŇTE BLBNOUT S PYLEM V PODLETÍ, JE HO DOST.

K bezplodosti, plodpauze v červenci a dalším hyperkravinám. VD úhyny nezpůsobuje, začal jsem to tvrdit jako první a dnes to začíná uznávat i svět KAPACIT (Ing. Šturma třeba v závěsu za Švédem a přibývají další) s titulama. A tak omezení plodování v červenci jednou pro vždy vyškrtněte a naopak, v tu dobu vč plodovat musí co nejvíc, protože se rodí dlouhověká ZIMNÍ GENERACE včel.

Při komorování se na pyl neohlížíme. Včely mají, ty dobře a v nadbytku živené ve stadiu plodu z července a srpna, dokonale vyvinuté tukovo-bílkovinná tělíska a tudíž mají z čeho vyživit první předjarní plod. Co je ohrožuje, je nedostatek DOSTUPNÝCH glycidových zásob. Polopatě: Kdo vedl vč správně v podletí, v předjaří a zjara se nemusí nijak starat o nic víc, než je dostatek DOSTUPNÝCH zásob. Ano, tak snadné to je.

Ovšem je tu jediná podmínka, aby neměly včely přisátého kleštíka, který jim jejich tělíska vysaje. Jak nemít ve vč ŽÁDNÉ VD a nebo zanedbatelné minimum = Blaník a tvrdá chemie. Ano, tak snadné to je. Ovšem to ortodoxním, organicky alternativním kyselinářům vysvělit nejde, stejně, jako věřícím nejde vysvětlit, že Bůh asi neexistuje.

goro
goro 26.02.2025, 20:32:23 xxx.xxx.74.195
»
Odpověď na příspěvek uživatele Adam Malina z 26.02.2025, 18:23:58

Adam skúsim aspoň stručne. … peľ v úli v neskorom lete považujem za tak dôležitý pre správne zásobovanie že by som si nedovolil naň siahnuť v žiadnom prípade…to nie je len o tom že včely z toho peľu chovajú plod, to vyliahnuté mladušky kŕmené pelom ako larvy, sa musia ďalej dokrmovať peľom aby mali dostatočne nafutrované tukové telieska a tým zabezpečenú dlhovekosť a možnosť chovať prvé larvy bielkovinami z tukového telieska kým donesú prvý peľ zvonku…zastavenie plodovania mám zabezpečené tým, že mám sito v dne a včely zastaví ochladenie (niektorí včelári dokonca kvôli tomu kladú nad plodisko pod vrchnák prázdny nadstavok), nakoniec sa zastavenie plodovania dá dosiahnuť správnym zakrmením (obmedzením voľných buniek) a podobne, ale ak sa odoberú plásty s plodom v inom čase, keď je ho prebytok, vkladajú ich včelári k miestu, kde predpokladajú že sa usadí zimný chumáč aby bol včelám vo včasnú jar  k dispozícii…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.