Aktuálně: 2 380 inzerátů268 405 diskuzních příspěvků19 298 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

goro
goro 17.10.2025, 17:25:29 xxx.xxx.55.10

jednoznačne ponechanie prázdneho nadstvku v zime nad včelami považujem za zbytočnú pošetilosť a komplikovanie zdravého zimovania včelstva..Včely vplyvy počasia vyhodnocujú komplexne, nestačí že sa oteplí nad nulu ak nie je slnko a nestačí že svieti slnko alebo ak je oteplenie len pár dní….Samozrejme včely pri rozhodnutí či „povolia“ matke položiť prvé vajíčka nezvažujú len dátum a vonkajšiu teplotu, rozhoduje aj sila včelstva. V slabých rodinách spotrebujú jednotlivé včely aj 2x viac zásob na jednu včelu kvôli udržaniu teploty ako v silných včelstvách a ich výkalové vačky sa plnia teda rýchlejšie. Nemôžu si dovoliť začať s výchovou plodu v zime, lebo na to je potrebné ešte zintenzívniť spotrebu zásob, aby sa aktivizovali žľazy potrebné na tvorbu kašičky. Ak prebehne včasný prelet a nebodaj pár dní im umožní doniesť aj peľ, prvé koliesko plodu môžu zložiť. Silné rodiny nemajú problém prvý plod založiť aj v zime pred preletom a udržať teplotu potrebnú k jeho odchovaniu ale skoro nikdy to nerobia (a v decembri už vôbec nie!) pretože hoci prvé larvy sú kŕmené z tukového telieska na odchov ďalších včiel je potrebný peľ a ten si predčasne nespotrebujú. Včely majú akoby „počítačový program“ a ten vo  včelstve vyhodnotí pri začiatku plodovania nielen to či už je po slnovrate, ale berie do úvahy aj počasie a tepelné pomery mimo úľ, rovnako ako zásoby peľu, možnosť preletu, schopnosť včelstva pri zhoršení počasia udržať podmienky nutné pre prežitie plodu a zrejme aj iné faktory. Ak výpočet vyjde, včelstvo získa náskok a ide do silného rozvoja, ak niečo nevyjde a včelstvo precení svoje sily včelár nájde vyhádzané vajíčka alebo uhynutý plod, či pokálané rámiky. Teda včely (obyčajne pri teplej zime) môžu položiť v niektorých rodinách v januári nejaké kolieska plodu, ale štandardne začnú v zime chovať plod až v prvej dekáde februára a na toho „Mateja“ ak sú už po preletoch (či nosia peľ z liesky) sa chov plodu môže intenzívne zvyšovať.

JirkaP
JirkaP 17.10.2025, 18:48:53 xxx.xxx.16.106

Dobrý večer, chtěl jsem se prosím zeptat. Stloukám rámky, udělal jsem si i nějaké do TL. Seřízl jsem HL tak, aby tam vznikl břit - T loučka. Je nutné tyto rámky drátkovat? Myslím že ne, celý rok se tam neleze tak nehrozí vylomení a při vyřezávaní díla by drátky akorát zavazely.

A ještě jeden dotaz ... Ve vedlejším vlákně (nechci trhat diskuzi tak to dám sem) mě v Tomově příspěvku zarazilo toto:

Ano, u mě lze, když nemám NN, dát jako první medník 24 a taky postaví 6 M a vše to zanesou medem. Stejně, jako ta vč, která dostala “správný” medník 15. Akorát že ta s Adamcovým medníkem mají za PŘESNĚ STEJNOU DOBU 24 kg medu a ta “správná” jen 15.

Tome, můžete se o tom prosím trošku rozepsat? Nějak mi to hlava nebere, jak může stejné včelstvo donést za stejnou dobu víc medu, když mu dám větší medník. Myslel jsem, že právě ten první nízký medník je klíčový, abychom včely nepodtrhly. Zatím mám co dělat abych zvládnul 30+15, další rámkovou míru tedy neplánuji, jen mě to zaujalo. Děkuji.

Tom50
Tom50 17.10.2025, 19:22:38 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 17.10.2025, 16:21:00

Rozumím a souhlasím jen v jedné věci a to je sfoukávání igelitu, ano, je to pro zlost  A VELKOU ZLOST, ale benefity za to stojí.

Nevím už po kolikáté vám to zopakuju a i to, že Gorovi kape kondenzát do hnízda.

Normální je, po miliony let, že je každý plást nahoře přistavěný a to tak, že vzduchotěsně. Pak má každá ulička SVŮJ VLASTNÍ teplotně-vlhkostní režim, nezávisle na uličkách ostatních. Navíc dutiny bývají vyklenuté nahoru, ne dolů a tak případná voda může odtékat do stran, ne do středu.

Igelit tak dokonale netěsní, jako by to měly v dutině, ale není pronešený doprostřed, je v rovině rámků.

Ovšem tvrdá průhledná folie a tvrdím, že i těch vašich 8 mm plastu, se prostě nevynese a prohne uprostřed. Třeba jen mírně, ale prohne. Tam se dotkne HL a nebo je těsně nad nimi, pořád je ale sice nepatrný, ale spád do prostředka.  Tedy do chumáče. Proto Goro někde psal o kapání uprostřed a já to v životě neviděl, protože prostě průhledná TVRDÁ folie je hovadina. 

Mí předkové měli - hloupý vynález po ww2 - strůpky z prkének 72 mm širokých a tlustých 14 mm a ta se nepronesou. 6 x 72 = 432 + asi 1-2 mm propolisu v každé mezírce = asi 450 mm +- a vnějšek úlu je 462x462. Proto 72 mm šíře. A tvrdím, že to bylo ultrašpatně, protože nemohla mít každá ulička svůj režim.

Slováci to měli, ti staří, chytřejší (Goro, to nereju do vás, viděl jsem to ve videích na yt, ještě černobílých o starých včelařích na Slovensku). Ale děsně pracné. Oni měli jako strůpek hraloky široké 10 mm a ucpávali každou jednu uličku extra. Pro včely to ale bylo dokonalé a nic lepšího pro ně nemůže být!!!! Obyčejně neměli dekl, ale slaměnou rohož asi 6-7 cm tlustou a pak střechu.

Jestli si Martine - píšu to nejméně po páté a to nepočítám, že jste mi psal 3 roky než jste si pořídil včely a já vám napsal nejméně 300 dopisů (marně, jak vidím), a tak jestli si to nejste schopný zapamtovat, vytiskněte si to a mějte to pořád na očích. Jinak už nevím jak vám to vysvětlit.

Opakuju, včely v zimě vodu nutně potřebují a jinou, než tu kondenzovanou nemají. Dokonce vám tvrdím, že i na tuháči přežila ta vč, kde nebyl nad VN nízký truhlík se zásobami, ale IGELIT.

------------------------------

Jenže vy jste se jasně ptal také na předzimní zužování. No a kdybyste myslel, došlo by vám, že chcete dělat zimu, aby neplodovaly a v jedné větě chcete dělat teplo zúžením. Někdy mi připadá, že si děláte srandu.

Pan Goro vám dokonale vysvětlil v předešlém příspěvku, jak to včely mají a jak jsou naprogramované a s tím nejde hnout.

Goro ale také, mimoděk a mezi řádky, vysvětlil záhadu, hned dvě, o přežití vč na tuháči, což podle staré literatury (Javali) nejde.

Goro jasně vysvětluje, že slabé vč, aby přežilo, spotřebuje na jednu včelu i dvojnásob a možná víc zásob a tudíž je z toho také dvojnásob nebo víc = PŘÍMO ÚMĚRNĚ výkalů a výkalové vaky se mohou přeplnit. Stará literatura (Javali) tvrdí, že vč na medovici nepřežije. Proč tvrdí takovou nepravdu, když mě jich ⅔ přežilo a nedostaly vůbec cukr a nebo kilo až 3 kila? No je to jednoduché, moje vč byla tak silná, že i špatně stravitelný medovicový med jim nepřeplnil výkalvaky, protože díky velké početní síle vč v Blaníkách byla spotřeba jedné včely relativně velmi malá.

Proč padla ta třetina stejně zimovaných na stejné melecitoze? NO PROTO, ŽE NEMĚLY NAD SEBOU IGELIT S VODOU, ALE MĚLY HO O 15 CENTIMETRŮ VÝŠ A TAM PROSTĚ KVŮLI CHADU NEMOHLY PRO VODU CHODIT. Padly žízní, asi, pokálené byly nepatrně a tak to nebylo na přeplnění výkalvaků, ale na žízeň. 

(hlavně nejsem Dol a nikdo mě za výzkum neplatí. Kdybych byl kapitalisticky chytrý, ani bych nemuknul a měl proti vám konkurenční výhodu a schválně bych vás nechal se v tom plácat - “chytří” Anglosaští kapitalisté by si to dávali patentovat, aby na tom vyřachali prachy, hlava nehlava, bez ohledu na obecné dobré. Ale vy, co máte ode mě zadarmo, vám nevoní, nemá to ten půvab drahého know-how, viďte. Ani nevíte, jak vám rozumím, nejsem na světě první den)

Napsal jsem to velkým tučným písmem, vy tu zjevně nic jiného než jasná a stručná tvrzení neumíte chápat. Tak si to někam vylepte na viditelné místo, abyste to měli pořád na očích. Jinak vážně už nevím, jak to mladým sdělit, vysvětlování zjevně nestačí. Mladí kolegové, fakt je tak těžké si dát sám dohromady 1 a 1?

Javali
Javali 17.10.2025, 21:00:44 xxx.xxx.124.29

No nevím že bych se někdy o zimování na medovici zmiňoval? Ovšem je psáno, že pokud je třeba doplnit zimní zásoby na poslední chvíli tak to má být cukrem, jelikož takové zásoby už mohou zůstat nezavíčkovány a uložený med narozdíl od cukru prý má větší sklony ke kvašení a to může způsobit úhyn včelstva.

Jinak stropní hranolky mezi loučky využívám a včely bezvadně tmelí👍

Obrázek
Tom50
Tom50 17.10.2025, 23:02:41 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 17.10.2025, 21:00:44

Nepsal jsem to vám, ale Martinovi, postřehl jste to? Jen to, co se týkalo vás a vaší dnešní zmínce o vašem studiu 150 let starých knih a vašim nedávno zmíněným názorům, tam jsem připomněl i vás. Jako mimochodnou SOUVISLOST. Někdy mám dojem, že se snad nevyjadřuji česky.

Nechytejte se marginalit (nepodstatností) a neodvádějte pozornost jinam. I vy byste se měl velmi pečlivě poučit z mého příspěvku, ale jen jako celku! A ne, že se chytáte maličkostí - zmínka o strůpku byla proboha jen vedlejší souvislost, ne JÁDRO sdělení. Umíte chápat jako celek mnou předkládané informace? Nebo informace z knih, i těch 150 let starých? Nevypadá to tak. Hlavně jsem ale oslovil Martina a reagoval na JEHO sdělení.

O zimování na medovici se nezmínil ani Martin, chápete, že VŠECHNO VŽDY vyplývá z hned NĚKOLIKA věcí? A já píšu o zimování na medovici proto, že JEN DÍKY VODĚ PŘEŽILA TA VČ, KTERÁ JÍ MĚLA V DOSAHU. Je řeč o té vodě, které se umanutý Martin furt bojí. 

Tak se mě Martine vy už nikdy na nic neptejte!!!! A vy Javali se neozývejte jako trefená husa.

Martin se bojí kapání vody do chumáče. Vysvětluju, že tím, jak blbě to dělá on Martin (i Goro - prohnutá TVRDÁ folie), že si to případné kapání zaviňuje sám. A odmítá řešení kvůli větru - doprdele, to si neumí poradit? Mám ho přijet vodit za ručičku? To fakt sám nevymyslí něčím to zatížit, přiklopit dekl a pak příložky vyndat - opatrně zpod deklu vytáhnout? (tak to dělám já, no ano, někdy holt fouká debilní vítr) Mám za to, že tu ze mě máte výtlem, tak hloupý snad nikdo nemůže být!!!!

Současně Martin nechce plodování a bojí se doslova kravin - to nikde nemohl vyčíst, že by oteplení o 1-3 stupně vyvolalo rozjetí plodování PŘED ZIMNÍM SLUNOVRATEM. Takové oteplení jej nevyvolá ani po zimním slunovratu, ale slunovrat ano. Jak ho vnímají včely nevíme a nebo nevím já. Ale prostě poznají, že je leden, píše to Goro snad turecky? A současně chce zužovat před zimou. Jenže zužuje se kvůli vyšší teplotě a zužuje se proto, aby začaly plodovat, ale začetí plodování se Martin bojí. To si ze mě dělá Martin srnadu? A ostatní mlčí a tak jim to myslí podobně? Přesněji nemyslí?

Dával jsem sem audio MUDr. Stránského o tom, jak mladí, zpitomělí z počítačů, nebudou umět chápat souvislosti, ani ty do očí bijící. Martin je důkazem, audio dávám znova. Jen je otázka, zda budete mladí přátelé schopní pochopit, co doktor neurolog o NEVRATNÉ deformaci mozků mladých tvrdí. Já úplně Stránskému nevěřím, podle mě jste jen LÍNÍ myslet!!! Pokud je pravda, co tvrdí neurolog, tak VELKÁ KATASTROFA UŽ NASTALA. Jste líní myslet, kor když se najde nějakej starej debil, který vám to pořád dokola opakuje a vy si pořád melete svoje hovadiny. A hýkáte z nadšení nad nesmysly, jaké propaguje Kozina. Tak se ptejte jeho.

Dávám to audio sem a na IF už nejméně popáté. Laskavě se OBTĚŽUJTE a těch 37 minut obětujte vyposlechnutí CELÉHO pořadu. Ano, jestli má Stránský pravdu, po chvilce mu přestanete rozumět a nedoposloucháte to.Je to delší než tři věty a to mladí už ztrácejí nit a hlavně jste líní sami myslet a chcete všechno od někoho dostat a nemuset se sami snažit. A nebo doposloucháte a je to ho.no platný, protože to nemáte čím pochopit. Já tvrdím, že kdo nechápe OPAKOVANÉ věci, dělá to naschvál, nebo je “ … nebo navedenej”

https://www.youtube.com/watch?v=1z2glZ8ApOQ&t=58s

Fakt mi už bouchly saze, proč se já vlastně snažím? Za co? Mám to zapotřebí, když je panstvo líné chápat i úplně jasné a JEDNODUCHÉ věci?

goro
goro 18.10.2025, 07:36:43 xxx.xxx.55.10

Tome ake no tak, prečo sa zlostíte?…opakovanie je matkou múdrosti..

A myslím že píšete pre tých, ktorí chápu alebo sa o to snažia, aj dieťa ked sa učí chodiť padne, a dosť často a to má zostat sedieť?..asi nie, vstane a znovu spadne ald nakoniec sa každý chodiť naučí….

Len tak mimochodom keď už veci vidíme v súvislostiach, nikdy som nepísal že mi kape kondenzovaná voda na chumáč, písal som že to je negatívny jav (bez ohladu na igelit či prehnutú foliu)  a ten nevznikne ak je strop dobre izolovaný, paruy naň narazia, idú do bokov a voda kondenzyje na tenkých stenách úla…

Javali
Javali 18.10.2025, 07:49:18 xxx.xxx.124.29

Ale tak mě tam 2x v závorce vyvoláte jako bych to někde ze starý knížky vytahl já a přitom to není pravda, naopak bych mohl oponovat že v mojí staré literatuře se o medu na kterým nejde zimovat nepíše, tak to muže být výmysl až z novější knížky. Zmiňoval jste se o hranolcích že nemají chybu, tak ať je tam dá ne? Je to snad mimo téma když na to reaguju, všiml jste si vůbec jak se mezi ty hranolky dá snadno napasovat krmítko? Vadí vám že reaguju na věci co píšete? Chcete si psát sám se sebou? Asi to berete, že vám skáču do řeči. V tom případě štědrého Ježíška a šťastný Nový rok… v klidu, vyčistěte komín od sazí budu se těšit a zkusím více pozorovat a méně zasahovat jako by jste byl včelička.

Martin83
Martin83 18.10.2025, 08:42:27 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.10.2025, 19:22:38

Zdravím.

Proletěl jsem odkaz na knihu od Brennera Zimování včelstev co tady dával Roman. A zaujala mě právě ta “mrtvá pásma v úlu” . No a já myslel, že ty mrtvá pásma v úlu lze eliminovat právě vložením přepážek. Tím pádem jsem “vytáhnul” zůžení včelstev na zimu stále omílané ve starých publikacích. Nevím, jestli by právě kvůli přepážkám z xps mohly včely začít plodovat. Dle mého amatérského názoru asi ne. Není-li podnícení není ani plodování. Jenže Brenner jestli jsem ho dobře pochopil to myslel asi tak, že velikost, nebo síla zimovaného včelstva by měla odpovídat velikosti a počtu plástů v úlu. 

goro
goro 18.10.2025, 13:35:16 xxx.xxx.55.10

"Není-li podnícení není ani plodování"

Martin zabudni na túto svoju myšlienku… je to úplne odtrhnuté od zivota aj od praxe..celé roky nepodnecujem NIKDY a včely chovajú vždy  už vo včasnú jar plod, podľa podmienok, ktoré som hore popisoval…

Tá druhá tvoja úvaha je je už lepšia, áno Brener chcel aby vnútorná veľkoť úla /počet plástov zodpovedal sile včelstva….ono to platí aj naopak, pri odoberaní medníkov ak sa zoberie veľa nadstavkov, včely  zhodnitia existujúci priestor a počet plástov so zásobani vnútornej veľkosti prispôsobia  sila včelstva, ktié pôjde do zimy, proste včelár časť včiel zbytočne vyženie…

Ešte poznámka to zužovanie na zimu sa robilo pretože včelstvá boli slabšie do zimy aby sa “neživili hladné krky” a zásoby na jarný rozvoj by už nestačili a TAK SA PONECOVALO, aby mali  na chov plodu na jar ,..  ….

Martin83
Martin83 18.10.2025, 17:32:59 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.10.2025, 13:35:16

Aha. Chápu to díky vám i Tomovi.50. Já jsem nikdy nepodněcoval a ani to nemám v plánu četl jsem tady o tom, že to je kontraproduktivní. Podle mě by to mohlo způsobovat i choroby plodu jako HVP včely “rozjedou” plodování přijde špatné počasí nedostatek pylu což má za nasledek špatnou výživu larev, respektive včely nestíhají takové množství kvalitně živit. Podle mě vše záleží na mateří kašičce v které larvičky plavou ta zabraňuje průniku bakterií do těla larev. No já chtěl klíckovat matky koncem 9 měsíce a pouštět je někdy v březnu až bude venku dostatek pylu bylo by to i optření proti HVP. No teď si nejsem zcela jistý jestli by to byl dobrý nápad. 

goro
goro 19.10.2025, 08:40:38 xxx.xxx.55.10

Správne uvažuješ, skutočne kvalita nových včiel závisí od kvality ale aj od množstva kašičky pri larve….

K samotnému klietkovaniu ti odporúčam najprv získať dostatok skuseností s chovom včiel, nie je to postup pre začiatočníkov, najprv si vyskúšaj zaklietkovať matku na kratšiu dobu na podzim, aby si dosiahol bezplodový stav vo včelstve a mohol efektívne zlikvidovať klieštika…klietkovanie matiek na celú zimu je dosť riskantné (pamätám ze Sedláčkovi uhynula ⅓ matiek v prvej zime) a je potrebné otvárať a kontrolovať včely v zime aby sa v prípade potreby presunula klietka s matkou… osobne považujem klietkovanie za stres pre včely,a ak pôjdeš niekedy do toho pamätaj že vypúšťať matku v březnu je neskoro a včestvo by si takto veľmi zbrzdil v rozvoji …

Martin83
Martin83 21.10.2025, 19:28:33 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Projížděl jsem VF a hledal něco o přemetání na M jen tak pro zajímavosti jelikož jsem tento rok přemetal všechny 4 včelstva kvůli HVP a narazil jsem na tento příspěvek:

Ve vláknu Úhyny včel se v poslední době hodně psalo o ,,norském zimování". Většina včelařů si pod tímto názvem představuje přemetení včelstva na mezistěny tak v polovině července. Existuje však ještě další forma,,norského zimování" a to přemetení na mezistěny po praktickém ukončení plodování, tedy někdy v druhé polovině září. Předpokládá to ponechat včelstvům letní snůšku až do dne přemetení. Včelstva v takovém případě již v tu dobu nemají plod, nebo jen malé plochy. Technika přemetení jako v červenci. Pokud se ponechává matka, je možno za 1-2 dny krmit a to i relativně velkými dávkami. Při výměně matky po jejím uvolnění z klícky. Včely rychle staví, ihned zanášejí a víčkují. Matka v tu dobu už nepotřebuje prostor pro kladení. Pozor: Nově postavené plásty, ihned zaplněné zásobami, mají tendenci se bortit. Je vhodné mít válcované mezistěny nebo hustěji nadrátkováno. Vystaveno, zaplněno a zavíčkováno do týdne. Včely v tu dobu už přinesou jen velmi málo pylu. Proto se metoda nehodí pro místa s velmi časnou jarní snůškou. Zato včelstvo je od podzimu až do jara bez plodu a opatření proti VD jsou tak velmi účinná. Jarní rozvoj začíná až po přínosu pylu, je však bouřlivý a brzy se včelstvo vyrovná ostatním. Metodu jsem před léty vyzkoušel a to 26.září. Sice jen na jednom včelstvu, ale mohu potvrdit, že v následujícím roce bylo nadprůměrné.

Zajímala by mě věta zvýrazněná tučně moc to nechápu. Podle mě “naschvál” tzv. ulejí plodiště zásobami, ale nechápu proč by se metoda nehodila pro oblasti s velmi časnou jarní snůškou??? Přemýšlím nad tím🙂 vyrojení v časném jaru nehrozí. Omezení matky v kladení zalitím už tak málo volných buňek sladinou, nebo nedostatek pylu k výživě plodu?? Jestli je včasná snůška tak by měl být i přínos pylu ne? 

Mě se to přemetání moc nepozdává musí to být vcelku velký stres pro včely a navíc všechen pyl je pryč. Příští rok snad už něco takového absolvovat nebudu muset.

Dále na to navazující diskuze:

Dobry den, muzu se zeptat na puvodni pocet ramku/nastavku a pak po premeteni ? Co si vzpominam, tak pri "klasickem" premeteni na mezisteny se o cca 1/3 zmensuje prostor. V tomhle "pozdnim" premeteni to plati taky nebo jeste mene (letni vcely jiz nejsou). A jak je to se zatezi zimni generace ?

Odpověď:

Včelstvo, které koncem září kvalitně obsedá 12 uliček, t.j.11 plástů 39x24, vystaví a zanese 8 plástů - to byl ten můj pokus. Odpovídá to tomu, co se uvádí o letním přemetení. ,,Upracovanost" zimní generace jsem nepozoroval. Ony prý zimní včely se na stavbě díla a zpracování zásob moc nepodílejí, to prý odřou ty krátkocvěké, které stejně v průběhu podzimu uhynou. Někde jsem to četl a tak jsem se rozhodl to vyzkoušet. A vyšlo to.

Zajímal by mě zase text tučně. Jak je to vůbec s tou dlouhověkou generací včel? Upracují se neupracují???

Díky za vysvětlení.

Martin83
Martin83 21.10.2025, 19:40:06 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.10.2025, 19:22:38

Zdravím.

Chtěl bych se vás zeptat, jestli by jste mohl odpovědět na tento Jiřího dotaz jelikož mě to taky zajímá a taky mi to není jasné. Díky

A ještě jeden dotaz ... Ve vedlejším vlákně (nechci trhat diskuzi tak to dám sem) mě v Tomově příspěvku zarazilo toto: Ano, u mě lze, když nemám NN, dát jako první medník 24 a taky postaví 6 M a vše to zanesou medem. Stejně, jako ta vč, která dostala “správný” medník 15. Akorát že ta s Adamcovým medníkem mají za PŘESNĚ STEJNOU DOBU 24 kg medu a ta “správná” jen 15. Tome, můžete se o tom prosím trošku rozepsat? Nějak mi to hlava nebere, jak může stejné včelstvo donést za stejnou dobu víc medu, když mu dám větší medník. Myslel jsem, že právě ten první nízký medník je klíčový, abychom včely nepodtrhly. Zatím mám co dělat abych zvládnul 30+15, další rámkovou míru tedy neplánuji, jen mě to zaujalo. Děkuji.

goro
goro 21.10.2025, 20:08:11 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 21.10.2025, 19:28:33

..nedostatek pylu k výživě plodu?? Jestli je včasná snůška tak by měl být i přínos pylu ne?

Martin uvažuj, ak nebudú mať včely peľ, nezačnú chovať včas včely a v oblasti s včasnou znáškou vyjde táto  znáška nazmar, včely síce z nej začnú chovať plod ale nedonesú včelárovi z nej žiaden med lebo nebudú lietavky…preto v oblastiach s včasnou znáškou sa tak neskoro premetať neodporúča…

Jak je to vůbec s tou dlouhověkou generací včel? Upracují se neupracují???

zimné včely sa liahnu postupne od červenca, v srpnu aj v září… včelstvo si nakoniec ponechá tie najkvalitnejšie dochované zimné včely, s letnými odíde aj časť slabších "zimných" včiel… vosk potia a plásty stavajú mladé včely tak 12-14 dní staré, takže ak presypeš v druhej polke září, dlhoveké včely zo srpna sa “neupracujú”…

moj názor na tak neskoré premetanie je negatívny, aby som napísal štýlom Toma “je to hlúposť ” a zbytočné riziko, včely dostatok peľu na jarný rozbeh chovu plodu nevyhnutne potrebujú…

romaning
romaning 22.10.2025, 09:24:00 xxx.xxx.112.219

Zdravím

Ještě bych se rád vrátil k předzimnímu zužování a trochu se zastal Martina. Je to evidentně člověk který si o včelách hodně čte a rád zkouší věci, aby svým včelám podle svého vědomí co nejvíce pomohl.

Tome, píšete, že také zkoušíte věci, které nejsou zcela podle pravidel, ale neděláte z nich pak precedens, pokud to zrovna vyjde.

Ale když tedy ve vlákně o Blaníku přijdete s nadšením s knihou od Brennera, kde připomínáte předzimní zužování, včetně všech benefitů, i s návodem jak to udělat, nedivím se, že se toho Martin chytl.

Citace:

O předjarním zužování už víme, že pomáhá k dosažení výrazně rychlejšího jarního rozvoje a v jeho důsledku vyšším výnosům z jarních snůšek. Plurál není nepřesnost, ano, jarních snůšek je i na České Sibiři víc než jedna, znám tu v některých letech i 3. No a moje domněnka je v tom, co když má autor knížky pravdu a pomocí předzimního zúžení se dosáhne ještě lepšího vyzimování a zdravěji vitálnějších vč, tudíž ještě rychlejšího jarního rozvoje a v důsledku pak ještě vyšší výnos (u většího % vč)? Přitom není nic jednoduššího, než je vyvložkování jedenáctirámkového nástavku na potřebný (ponechaný) počet rámků. Co by nastalo u před zimou zúženého vč? Přesněji co by nenastalo jsou plesnivé krajní rámky z ponechaného celého nástavku.

A vzápětí ho vyplísníte, že předzimní zužování je dávno překonaná kravina z dob boje proti plísním. Tak si myslím, že to nebylo úplně fér

Asi taky už neumím vnímat souvislosti, ale taky mi to nepřišlo zcestné. Když by se zúžilo, nechal by se volný nástavek pro únik tepla, tak by snad plodování nehrozilo. Nebo ano, teď (konec října) po oddělání NN při fumigaci? Mělo by v této době zúžení takový vliv, že by hrozilo ubnovení plodování? Já se do toho nepouštěl, protože by to pro mne byla další práce a nutnost někde uschovat další plné rámky

Tom50
Tom50 22.10.2025, 11:45:15 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 18.10.2025, 08:42:27

Pořád dokola. Ale jak píše Goro, ano, batole taky pořád zkouší chodit, pořád padá a nakonec se každé batole chodit naučí. Některé běhá v osmi měsicích a ještě je to kojenec, jiný se po třetím roce věku na nohách ještě kloudně neudrží. A tak, aniž bych tohle vlákno přečetl celé, všechny příspěvky od mých bouchnutých sazí, vysvětlím, už nevím po kolikáté. I Javalimu vysvětlím.

Bible svatá obsahuje desetitsíce nejasností, nepřesností a dnes už prokázaných nepravd. Dnes už není největším blahem poutníkovi jako úplně první, když ho přijmeme za hosta, umožnit mu umytí nohou a anio kvůli němu porazit nejtučnějšího berana, dnes jek u blbejch naopak dělá jídlo bez tuku. Kdysi to umytí nohou muselo být velmi významné, když dodnes papež k určitému svátku osobně myje nohy starci bez domova. Prostě dnes je mytí nohou nevýznamná a samozřejmá věc, tak samozřejmá, že se o tom lidé dnes vůbec nezmiňují, je to součást běžné hygieny a spíš by bylo trapné se o tom dnes zmiňovat. Tudíž starověké mytí nohou a jeho význam ve starověku už dnes nemá žádný smysl a je to spíš trapné. Ale to neznamená, že celá Bible je k ničemu. Jen někdo prostě musí umět rozpoznat nadčasové věci od marginalit (nepodstatností), i když ve své době asi významných. 

Brenner je asi nejlepší ze starých autorů. Hlavně proto, kdy žil a kdy své teorie vytvářel. Byl vlastně velmi moderné ve své době a jeho stěžejní kniha je z roku 1969 a tudíž jí psal před rokem 1968. Ale i já už na IF vysvětlil, jak se komunisti zuřivě bránili příchodu Kraňky, jak za její pašování na naše území dávali velké tresty a jak najednou i Dol a adorovaný Veselý najednou udělali názorový veletoč a Kraňku NAJEDNOU začali sami prosazovat. Státní ochrana staré včely - kříženky včely tmavé a Vlašky a kdo ví čeho, byla stejně zuřivá, jakodnešní vnucování Kraňky a odsouvání BF do ilegality. Navíc Brennerovy práce k vydání schvalovala parta dutohlavů stejně, jako dnes je v RR časopisů často nevzdělaný a morálně vadný jedinec, od kterého se já cenzurovat nenechám. A výsledek je, že já knihu nenapíšu.

No a na vás je umět rozpoznat zjevné nesmysly, pak to, co se do děl muselo vložit, nějaké budování a se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak proti imperializmu z Wall Strýtu a podobné nesmysly, podobné dnešní adoraci EU a stejné nernávisti proti Rusku.

Takže Martine a další polopatě. Potravinový přídělový systém komunisti sice zrušili, výsledkem ale bylo, že některé potraviny se přestaly dát sehnat a měl je jen ten, kdo dal úplatky, aby mu to schovali v krámě pod pult a nebo si vystál nekonečné fronty před obchody. Já jako dítě stál fronty na máslo, na maso, na uzeniny, na ovoce, na zeleninu… Ale také na moderní oděvy a sehnat džíny když mi bylo 15 šlo jen v Tuzexu a jen za Bony  a ty se daly sehnat jen od veksláků (konec vexláků je v době děje filmu Bony a klid) Cukr byl také jak se říkalo úzký profil, prostě ho neměli soudruzi dost a to ještě klidně v roce 1985 jsem nesehnal cukr a byla půlka srpna a já ještě nezačal krmit, protože nebyl cukr. SAehnal jsem ho až po půlce září. Nestačilo mít peníze. Prostě v krámech každý dostal 3 kila na osobu.

Za války byl příděl na vč 7 kg cukru. V době Brennerovy tvorby včelařských pojednání prostě nebyl cukr běžně k mání a za Hitlera cukr včelař musel dostat, za soudruhů ne! A tak se pro Brennera od války moc nezměnilo a on se tudíž snažil vymýšlet takové postupy chovu včel, aby včelaři cukru potřebovali co nejméně. To je už dnes tak passé, jako mytí nohou v Bibli.

Současně se tu nechovala plodná Kraňka, ale bastardizovaná včela bez schopnosti využít jarní snůšky. Logická snaha byla pak v chovu ultraslabých zimních včelstvíček a ta měla problém zimu přečkat. Tak se to řešilo podzimní zužováním. Do toho imperialisti nechtěli komoušům prodat včelí vosk na zbraně proti imperialistům. Ty imperialisti byli takový svině, že nechtěli dát komunistům komponent proti sobě - to byli zavilí kapitalisti!!! A tak se na státní úrovni bojovalo proti plísním na krajních rámcích a tomu šlo zabránit, ČÁSTEČNĚ právě předzimním zúžením.

VŠE CO JSEM PRÁVĚ POPSAL JE KONTEXT doby a vám Martine i jiným vyčítám, že ho ignorujete a neumíte (jste líní) chápat celý kontext té doby i motivy, proč museli autoři do děl zabudovávat kraviny a doufali, že chytří to pochoipí, co je tendenční bolševický balast a měli za to, že blbí včelařit asi nebudou. A nebo prostě neměli jinou možnost. A mě vytáčí, když se tohle všechno lze VŠUDE dozvědět, ještě žijí lidi (já třeba),kteří to zažili, ale ne, vy melete hovadiny a myslíte, že nynější idylka byla vždycky. Pak je těžké kohokoliv cokoliv naučit, když je líný myslet. Jak to dělám já? Když čtu nějaký text s pro mě novými info, ihned se mi některá tvrzení nebo sdělení zdají divná a nevěřím jako pitomec všemu, pamatuji si to a dělám poznámky a jdu si podivná sdělení ověřovat - tomu já říkám ne čtení, ale STUDIUM. Moc nemusím, v oboru si hodně pamatujui, téměř fotograficky, ale za mlada, když nebyl internet a jen knihovny a odborné jen v Praze jsem studovat musel. Sám, přitom se živit, živit rodinu a jiní čuměli na fotbal a vysedávali v hospodách u piva a žvějkali o nedmyslech furt dokola. To je dané celkovým vzděláním a světonázorem a ten je daný zase celkovým vzděláním, sečtělostí, schopností ze získaných dílčích info skládat složitější věci. Tohle je volní záležitost (volní je staré slovo, znamená “od vlastní vůle pocházející”), nikdo nikoho nenutí ubíjet intelekt ve sledování fotbalu, obdivem Vémoly a hltáním televizních sra.ek vyráběných pro blbé. Dokázal jsem to já a nemám ani maturitu, proč to nejde ostatním aspoň jako mě? No protože jsou líní! A zabývají se nesmysly, jako jsou moderní gladiátoři. Akorát s tím rozdílem, že v antice musel hry - sportovce - platit mocipán, dát lidu nažrat a nachlastat a to trvalo i několik týdnů a rozhodně na tom mocipán nevydělal, naopak.Dnes je dav plebejců taková banda pitomců, že si ten umělý nepravdivý spektákl platí sami a mocipáni se na jejich blbosti pakují. Je to pro mocipány super, sport a TV odvádí pozornost do tupého nechápání SOUVISLOSTÍ a o to mocným jde.

----------------------------

I méně chytrý může pochopit, že když je žádoucí zimní neplodování - to za Brennera nebylo, nebyl tu VD a tak nebyl důvod držet vč před zimou v chladu - že je asi protismyslné současně udělat opatření na zvýšení tepla. A tohle musí i podprůměrně inteligentní člověk pochopit, že tu něco neštimuje!!! Pak to musí vyhodnotit a nedělat tak do oči bijící nesmysly. Mě úplně děsí, jak vás to vůbec mohlo napadnout!

Předzimní zužování = víc tepla v úle - to nechceme.

Oplesnivění krajních neobsednutých rámků je nutné zlo. ALE!!!!!

Možná trocha plísně nevadí, tedy nevadí určitě a možná to i včely potřebují. Nevíme.

Lze odřezávat rohy a tam pak mají první ultrakvaitní trubce. Tomu je ale nutné přizpůsobit drátkování. Tudíž je vyvrtávačka - děrovačka rámků nepoužitelný nesmysl a komu to myslí v SOUVISLOSTECH si vyvrtávačku nekoupí. A to je jen zlomek toho, co z jedné informace MUSÍ umět včelař chápat a sám si dovozovat.

OK někdo ale prostě nechce plíseň v úle. Stačí sledovat v jakém úle je plísně víc. Zjistí, že v tom, který má ve stěnách polystyren. Pak v úlech zateplených něčím prodyšným je plísně před jarem a zjara taky dost. Ale nejméně a vě většině úlů tenkostěnných, ale ne z překližky či dřevotřísky, ale z masivního a jen smrku a ne borovice, tak tam je plísně málo, spíš vůbec.

A tady by mělo chytrého trknout, proč ten Krška pořád tvrdí, že tenkostěnný úl je nejlepší,?Je snad blbej, když přece Brenner teplo a Krška tenkostěnáč? A současně Krška vyzdvihuje Brennera? Stačilo by si uvědomit, že Krška to za vás všechno vyzkoušel a tak to Krška ví na tisíc % dobře a stačí mu to věřit, naučit se to jako on  a pak, až to zvládnete, pak si to vylepšujte. Ale ne, Javali bude dávat medníky nahoru a jen osmirámkové a zhlížet se UVR.  Martin zase bude zužovat na zimu a bát se kapání vody. Goro je taky vedle a taky předpokládí určitou hodnotu IQ u čtenářů, když tvrdí to o HODNĚ zatepleném stropě. Jenže to je zase pravý opak v boji proti VD. Pak se najde nějakej starej vejr z Český Sbiře a ten začne opatrně říkat, že co když VD nezpůsobuje problémy a snaží se vysvětlit, že i zavšivený vrah je nebezpečný a že i zablešený vlčák umí pokousat a jestli by nebylo lepší přestat se prát s VD a soustředit se na něco jiného. Že je VD patrně jen důsledkem a nikoli příčinou úhynů na CCD, nebo co to vlastně hubí včelastva - věda pořád vlastně neví.

A takhle bych mohl pokračovat dlouho. 

Opakuji, zatím jsem neměl náladu číst to dál než k příspěvku, na který reaguji a uvidím, co tu z koho vypadlo až večer. 

Tom50
Tom50 23.10.2025, 00:27:12 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele romaning z 22.10.2025, 09:24:00

Tak toto je konstruktivní diskuze, jak si jí představuju já!

A Martina jsem asi vyplísnil až moc, ale jsem cholerik a byl jsem vychován celkem drsně ve stylu “škoda rány, která padne vedle”. Tím se (ale ne moc) Martinovi omlouvám. 

No a k jádru, co vám není jasné.

Ano, stojím si za tím. Jenže. Já sám se dopustil zjednodušení a neuměl vidět širší - tuto - souvislost a Martin mě vytočil tím, že chce zimu kvůli konci plodování a současně chce zúžit a to děláme kvůi teplu. Neupřesnil a mě nedošlo, že to může pojímat v širší - této vámi vysvětlené souvislosti.

Polopatě z mé praxe. Ubírám jedenáctý rámek kvůli fumigaci. To je jasné. Ale po fumigaci tam nedávám buchtu a ten protor zůstane do jara prázdný a tudíž to není zúžení.

Pravda ale je, že některá vč, která nešlo zúžit v předjaří dost brzy, zaostávají proti těm, u kterých z jakéhokoli důvodu došlok zúžení před zimou. Ale sám to nemám ověřené několikaletými pokusy, je to spíš jen pozporování nechtěných stavů, kdy ke zúžení došlo neúmyslně. Nebo jak to říct. Třeba mám desetirámkový VN. Ten je přes léto blbý - malý, ale na jarní rozvoj dobrý - po ubrání “fumigačního” plástu to zimuje jen na 9 rámcích a jen tím je to lepší než jedenáctirámek.

A tady odbočím ke svému otci a jeho hodnocení komunistických úlů Pětiletka a Lesan. Tvrdil (neubíral se rámek kvůli fumigaci, táta se nedožil příchodu VD do Československa), že úl na pouze 9 rámků je pro jarní rozvoj super. Přeloženo do Martinovštiny, ano, devítirámky jsou už svou konstrukcí vlastně zúžené proti jedenáctirámku a tudíž jsou Martinovy myšlenkové konstrukce v tomto případě správné. (možná i v jiných, začnu si dávat pozor na širší kontext Martinových nápadů)

cituji sám sebe -

No a moje domněnka je v tom, co když má autor knížky pravdu a pomocí předzimního zúžení se dosáhne ještě lepšího vyzimování a zdravěji vitálnějších vč, tudíž ještě rychlejšího jarního rozvoje a v důsledku pak ještě vyšší výnos (u většího % vč)?

Citace má pokračování, ale k přehlednosti jen první část -

podtrhnul jsem podmiňovací způsob, je to řečnická a možná axiomatická otázka, řekněme postulát, že doslova CO KDYŽ a tak dále. Já to nevím a že by toto Martin myslel by mě nenapdlo. Má pár vč a právě zápasí s větším problémem. Navíc, já uvažuju tak, že abych něco zkoušel, musím mít porovnání. Takže třeba ze 30 vč u 10 = třetiny udělám pokus s vyvložkováním - prostě nápad, dosud u mě nerealizovaný, jen vypozorovaný. Spokojíte se Romane s tímto vysvětlením?

Pro pochopení. Mám nejlepšího kamaráda, něvěřil bych, že takové kamarádství může být i v reálu, v životě, myslel jsem, že je to jen v knížkách. Petr. Ale jsou věci, kdy mě vytáčí doběla i on. Třeba tvrdými foliemi na stropě. Nadchnula ho Tomova finta s igelitem (Tom4), kdy se nahoře ponechaná KK v předjaří zúží tak, že se jen od VN oddělí igelitem tak, že se u přední stěny nechá asi 25-30 mm průlez nahoru. Pak je ale nutný igelit. Ne u Petra, jemu čouhají z úlů pak ty stropní folie… Už je má neprůhledné, nikdy skrz ně nepozoroval ani když byly nové a průhledné, ale lpí na nich, protože si to paličatě vzal do palice a nedá si říct… Ale to jsem odbočil, že i úžasní lidé někdy dělají, kraviny, že mi rozum zůstává stát.

---------------------------------

Druhá půlka mého textu - 

Přitom není nic jednoduššího, než je vyvložkování jedenáctirámkového nástavku na potřebný (ponechaný) počet rámků. Co by nastalo u před zimou zúženého vč? Přesněji co by nenastalo jsou plesnivé krajní rámky z ponechaného celého nástavku.

I zde je jasný podmiňovací způsob, vyjádřený obratem  - Co by nastalo…

A mě nenapadlo, kvůli obecné (moderní) stručnosti mladých lidí, že Martin myslí tohle.

-----------------------------

A závěr vaší úvahy Romane. Je asi správný. ALE!

Představte si to v reálu. Fumigovat se smí až po 10.10. To ale už do včel nelezeme, je to tak? My v nejpozději půlce září netušíme, kdy fumigaci bude možné udělat, je to tak? Do ne první, ale druhé fumigace MUSÍ být plac pro fumigační hřebík, je to tak? Ale druhá fumigace může být i v listopadu a i později - jsme záívislí na počasí. Pak by měl včelař rozebírat úl a zužovat? No, asi by to opatrně šlo, prostě vytahat hřebíky se zbytky knotů (já je vyndavám až koncem únory při zužování) a za poslení rámek dát buchtu. Tak to jsem línej, přiznám se bez mučení. Tak rád ty včely zase nemám a nebo se dá říct, že je mám rád tak moc, že to dělat nebudu. Raději se spolehnu na to, že se mi podaří v předjaří zúžit tak, jak bude odpovídat stavu po vyzimování včelstva. Toho kterého konkrétně, u mě to není fabrika jako ve velkoprovozech, každé vč ošetřuji podle jeho stavu.

Uvedu skutečná příjmení lidí, kteří mě vyučili včelařem. Byli to kamarádi mých rodičů, oba vynikající truhláři. Šít a Zelingr. Snad mě jejich potomci nebudou žalovat. A pan Zelingr mi jednou, máma kroutila nesouhlasně hlavou, řekl (asi rok 1982), že jestli chci rychlý jarní rozvoj a hodně medu z jarní snůšky, musím zúžit po půlce února, a to i kdybych při tom měl stát po kolena ve sněhu. Podotýkám, že to byla doba, kdy Ptáček tvořil Optimal a kdy se Kamler, Boháč, Čermák a další páni chytří ve Včelařství (nic jiného nebylo) předháněli v kydech o zbytečnosti zužování na jaře a o zužování předjarním asi ani nevěděli!!!!!!! Měl jsem to štěstí, že jsem si od Zelingra a Šíta dal říct, i když máma šla zužovat až když bylo hezky a odkvetla jíva. Bohužel pánové Zeling a Šít nikdy nenapsali ani článek, natož knihu. Oba ročník 1918 a oba na svou dobu nesmírně moderní včelaři.

Všem doporučuji si tu najít to, kde píšu o nesmyslnosti pravidla 40 dní = tvrzení starých odborných knih. A jak je to s tím počtem dnů doopravdy. To je už ryze moje, to nemám od nikoho, jen mě předkové inspirovali, uměli mě nasměrovat a díky jim jsem pak sám došel k mnoha dalším objevům.

Děkuji vám, některým, že to, co tu píšeme pozorně čtete a snažíte se to pochopit v nejširším kontextu. A nepíšu sem jen já, bez Gora by to nešlo a bez vaší, bohužel jen malé, oponentury by se věc neposouvala dál. Škoda, že to tu vzdal BG. MS a škoda, že vzdal i Kozina. A ten se bil v hruď, že vydrží víc jak samotný Kozina…

Ke Kozinovi. Víte proč mám tak rád Petra? Je to JEDINÝ chlap v mém životě, který, když mu něco tvrdím, nedá si říct a udělá si věci po svém a blbě to dopadne, tak jen on přijde, drbe si (doslova) hlavu se slovy: “Ty vole, že jsem tě neposlech!!!” Toho je schopný jen skutečný CHLAP. (já taky k Zelingrovi, Šítovi a i k mámě a tátovi nejednou přilez s drbáním hlavy)

No a tak se nedozvíme, jestli mám pravdu já, že UVR je v současné době v ČR nesmysl.

goro
goro 23.10.2025, 08:46:53 xxx.xxx.55.10

Škoda, že to tu vzdal BG. MS a škoda, že vzdal i Kozina. A ten se bil v hruď, že vydrží víc jak samotný Kozina…

Tome, Tome…. ani jeden z nich neodišiel preto že by nechcel diskutovať o včelách alebo nemal dostatok vedomostí O SVOJOM SPôSOBE CHOVU VČIEL, neodišli ani preto že by ste ich argumentačne udolal, odišli a to si napíšme na rovinu pre to že ste v diskusii používal váš slovník, plný slov o nechápavcoch, nevzdelancoch, zaostalých včelároch a to ešte píšem tie jemnejšie výrazy, ktorými ste ich každého počastovali…

pokojne ste mohli Kozinovi písať svoje názory na uzkovysoký rámik, predsa včelár môže aj bez toho aby niečo skúšal mať názor na základe svojich vedomostí ale automaticky považovať za blbca, amatéra a tvrdohlavca nevzdelaného každého kto má iný názor ako vy je cesta do pekiel… moje životné krédo je “ži a nechaj žiť” a práve preto tu tak dlho vegetujem a neodišiel som aj ja…😉

musíte sám uznať, že ste občas dokázal z mojich príspevkov vydolovať nejaké to zrniečko ktoré vás zaujalo a donútilo rozmýšľať iným smerom, pomohlo vám dospieť k názoru, ktorý by vás bez tej inšpirácie nikdy nenapadol.. . ked by som len otrocky preberal všetky vaše skúsenosti, názory a DOMNENKY ako by mohla fungovať DISKUSIA? ..keby sme sa neustále urážali a znevažovali zhoršila by sa atmosféra na fóre ako na IF a k čomu by to bolo dobré?

ospravedlňujem sa , nechcem vám predpisovať čo by ste mali a ako by ste mali niečo robiť, máte svoje roky, len som sa dal uniesť….pozrite si Kozinov prvý príspevok ako sa na vás tešil, vážil si vás a vaše vedomosti  a ako to skončilo…

dosť bolo, 

všetky moje ďalšie príspevky budú len o včelách…sľubujem…

Obrázek
Javali
Javali 23.10.2025, 12:10:04 xxx.xxx.168.209

Z toho co jsem kde viděl a vyčetl je jedna správná možnost zúžení před zimou pro 2 případy. 

1.Buď je včelstvo v pořádku, v tom případě sedí chumáč na 5-7 rámcích, kde je část buněk prazdných a zbylé rámky plné zavíčkovaných zásob mu dělají obal. Ten obal má funkci tepelné izolace, stabilizace teploty a vlhkosti a rezervu zásob pro jarní rozvoj. Takové dostatečně zásobené včelstvo obsedá celý nástavek nejčastěji 10 ramků+- a bylo by ničemné mu něco brát.

2.Druhý případ je slabé včelstvo. Je třeba použít odhad a cit, na to je třeba mít zkušenosti. Tam je vhodné sezení z ramků s volnými buňkami zmenšit, ubrat nějaký ten rámek, nezbytný medový obal z krajních rámků zachovat a zbylý prostor efektivně oddělit nebo vyplnit jinak se v něm bude vždy a zbytečně ztrácet nějaké vzdušné teplo, ale i hodně  potřebné vody jako v nejstudennější části úlu.

Tom50
Tom50 23.10.2025, 22:55:41 xxx.xxx.139.235

Souhasím se vším. Jsem často nesnesitelný, protože mám velmi často pravdu. Absolutní. A to většině nevoní, chtějí továrnu na sny typu Hollyvood. Tam se ale platí!

Ale co jako s vašimi výhradami Goro? Debatovat pořád POUZE  o včelách, tak jako ho někteří tady chcete, by bylo jen klábosení jako drbny na pavlači, chlapi o fotbale v hospodě a mezi lepšími lidmi o počasí. Nic z toho ale nepřinese a ani nemůže přinést ŽÁDNÉ řešení. Na to nejsem a jasně jsem sdělil, že jsem patrně nepochopil, jestli je toto forum určeno na ten účel pouhého nezávazného pokecu o nereálných a neodborných nesmyslech. Pak jsem to trapně nepochopil já a měl bych odsud vysmahnout.

Přestal jsem se účastnit VF. Dostal jsem tam neprávem ban na rok, jen za obranu proti věčnému napadání dvěma - Matl a Jiruš - ti dostali stejný ban - majitelů potrestal oběť stejně, jako agresory. Taky mě nemohli vystát Kohout a Richtr - Kohout už prý nevčelaří a Jiruš ze zdr důlvodů, BOHUŽEL  též ne. A filolog, co pohrdal Čechy? Ten nikdy moc včelařem nebyl, měl pár vč, ta mu uhynula, tak si zase koupoil pár vč a tak pořád dokola. Ale byl těžký liberál a velký liberální aktivista. Vrátil jsem se na VF po vypršení banu a teror pokračoval a cenzura od Gora, který když měl tu moc, byl zavilý cenzurní aparátčík, úplně jako někteří uvědomnělí soudruzi za komunistů, nejen pokračovala, ale zesílila - nesměl jsem prezentovat ŽÁDNÝ svůj názor. Tak jsem to tam vzdal.

Zůstal jsem jen na IF a tu zrušili. 

Pak jsem měl asi rok celkem pokoj. Až mi zavolal Petr, že existuje CHZ a že tam je po mě sháňka, ale i není! To podle toho, jak komu jsem svými názory padnul do oka. Skontaktoval jsem se s majitelem a on měl zájem abych sem psal a zdálo se mi, že značný, mám pořád uloženou vzájemnou korespondenci. Dokonce Zbyněk měl a dal mi hodně mých prací z IF. Dokonce jsme se domluvili na honorovaných článcích, ale abych mu netahal peníze z kapes, nejsem nenažraný a pro peníze to nedělám (v rozvinutém kapitalizmu už jen tím působím na ty “normální” jako exot a některé tím se.u) článků jsem napsal jen pár.

Pak se Goro více méně omluvil, nejsem zavilý nenávistník, co jsme si to jsme si, myslel jsem, že by se někomu mohly moje zkušensoti hodit. Nabídl mi psát pro Dymák. Tam jsem ale narazil na tvrdý liberalizmus. Tam, jako jinde, chtěli psát o neodborných nesmyslech a tak ať píší, ale beze mě. Biologie je vážené panstvo komunity CHZ exaktní věda a ne názor. Názor mají aktvisté a skoro vždycky jde o názor hloupě aktivistický, úplně odtržený od reality, viz třeba že shoří planeta a v důsledku pak musíme žít Green Deal. Jsem všechno, ale ne nevzdělaný a už vůbec psychopat! Ovšem psychopati nám vládnou = Green Deal. Jako dnes GD byla dřív bolševická nesmyslná ideologie a jak dopadla by mohli vědět všichni.

Podíval jsem se sem -

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/17678-vcelar-tom50/

a doporučuji každému si to pročíst. Naváželi se do mě jen anonymní hrdinové. A nebo ne moc odborně zdatní…

----------------------------------------

Takže jde o to, co kdo chce číst. Jestli nekonečné blábolení o ničem, tak ano, ale beze mě. I já, abych vyhověl tomuto typu lidí, založil mnoho vláken pro pouhé pokecání. Třeba co právě kvete pro snůšku nijak nesouvisí s odborným pojetím včelařiny.

Ale to jsou pořád dokola jen kecy. Něco připomenu. Nacistické Německo se štítilo židů, dokonce Němci, ne nacisti - není žádný Nacististán nebo Nacisticko, byli to Němci, těch židů asi 6 milinů vyvraždili (o rasu ve skutečnosti nešlo, chtěli jejich peníze, které dodneška nevrátili). A co chci říct je, že se Němci štítili a doslova tak to nazvali - ŽIDOVSKÉ FYZIKY. A tak žid Openheimer udělal Bombu v Americe a kdyby Západ Německu nepomohl, dnes je to rozvojová země jako v Africe (mají k tomu jinak, jinou cestou, ale silně nakročeno a zbytek EU s nimi). Dnes jim tam vládnou nějací, panáčkují víc aktivistům než vědě a normalitě a právě se jim to tam hroutí. Ve Francii totéž a ani jinak to na Západě moc vítězně nevypadá. Chcete tam také? Já ne!

Proč o politice? Protože to samé se začíná dít na CHZ, chtějí se tu prosadit aktivisté bez ohledu na exaktní biologii. Stejně, jako se nevzdělaní aktivisté lepí na silnice a určují agendu směřování Západní Evropy do zapomění. Já se toho, asi nevyhnutelného procesu, ale dobrovolně účastnit nebudu. ZATÍM mám, naštěstí, ještě možnost volby. Co se týče CHZ určitě. Mě se tu štítíte úplně stejně, jako se svého času štítili Němci fyziků NESPRÁVNÉHO původu a nesprávných IDEOLOGICKÝCH názorů. A jen připomenu, že když odstavovali v SSSR Chruščova, nějaký velesoudruh prohlásil na sjeznu KSSS doslova že: “Kybernetika je imperialistická pavěda a socilaistická věda se bude ubírat jiným směrem” Výsledkem bylo všeobecné těžké ZAOSTÁNÍ a ve skutečnosti právě to zabilo Marxleninský komunizmus. V Číně se těchto aktivistických bludů nedrželi a těžce KOMUNISMEM předstihli Západ. Hodně to připomíná u včelařiny UVR - to je stejná logika, zatímco včelařsky vyspělý svět má pouze míry širokonízké, někteří se zhlíží v neodborných nesmyslech, které nikam nevedou. Vyzkoušeli to chytřejší než já.

Komunisti tvrdili ten blud o všelidovém vlastnictví výrobních prostředků a podřídili tomu všechno. Až se stalo, že Východ těžce ekonomicky zaostal proti té části světa, kde se soukromému podnikání přálo.  Evropa se nepoučila a dnes opět Říše Zla podřizuje vývoj aktivistickým bludům místo exaktních zákonitostí. A tak byste, někteří, sice chtěli moje vědomosti, ale štítíte se mých názorů a světonázoru stejně, jako Němci se štítili židovské fyziky. Vývoj ukázal jednoznačně, kdo měl pravdu. Bude potřeba se rozhodnout i tady na CHZ, co tu vlastně chcete. Jestli posouvání včelařiny a nebo plkání o ničem jako drbny na pavlači (pavlače nahradil FB a další sítě) a přiožralí chytrolíni u piva.

Je nepochybné, že jsem tady (a kdekoliv jinde) tahoun. Když to tu vzdám, což je velké přání mnohých, třeba se najde někdo jiný. To je sice v kapitalizmu zkazka z říše pohádek, jiný blbec, aby dával ZADARMO nahromaděné info, se stoprocentně nenajde. I v tomjsem, vážení, jedinečný. Ale holt nejsem liberál a ani aktivistický hlupák. 

Přišli jste na CHZ právě na rozcestí. Stačí abych se na pár dní odmlčel je tu “ticho”. Ale radši mnozí chcete abych držel hubu, než abych nastavoval zrcadlo a upozorňoval na nadšené aktivistické bludy, které mě v životě stály hodně peněz a zklamání.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.