Aktuálně: 2 750 inzerátů262 024 diskuzních příspěvků19 174 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

JirkaP
JirkaP 24.10.2025, 10:39:36 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.10.2025, 22:55:41

Tome, mě osobně Vaše zkušenosti velice zajímají a moc jste mi pomohl. Začal jsem včelařit loni v létě s nulovými znalostmi a úplně bez jakékoliv praxe. Na “čumendu“ u kamaráda včelaře jsem byl jen jednou, abych poznal trubčinu od dělničiny a zavíčkovaný plod od zavíčkovaných zásob😊, jinak jsem samouk a čerpám info hlavně zde. Rozhodně nikomu nedoporučuji takto diletantsky začínat, mě so to holt přihodilo (kamarád mi bez varování přivezl roj). Díky vaším radám a návodům, které se snažím následovat, jsem se do toho celkem rychle dostal, bez nějakého většího tápání. Ano, včely se mi letos rojily (dvoje ze tří), ale to přičítám hlavně tomu, že jsem neměl žádné dílo a většinu převáděl z 24 na 30+15. To jediné včelstvo, co se mi nevyrojilo a dařilo se vést přesně podle metodiky Blaník mi doneslo 40 kg panenského medu (525 mnm, žádná řepka, akát, slunečnice atp.) a opravdu s ním nebyla téměř žádná práce. I teď po fumigaci se mi potvrdilo, že to co píšete je pravda, spady v Blaníku naprosto minimální, někde dokonce 0 – 2 kleštíci, jen u jednoho asi 70. Blaníku věřím a už teď se těším na příští sezonu, kdy to pro mě snad bude o něco jednoduší tím, že jsem nabyl alespoň minimální zkušenosti a hlavně mám vše převedeno na moji rámkovou míru.

Ano, jste pruďas a umíte pěkně zpražit, většinou víc než si dotyčný zaslouží, ale každý jsme nějaký. Mě osobně je milejší, když mi napíšete, že jsem debil (takhle ostrý nikdy nejste) a poradíte mi, něž když mě v tom necháte vykoupat. Budu rád, když budete přispívat i nadále.

Tom50
Tom50 24.10.2025, 12:29:37 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 24.10.2025, 10:39:36

Děkuju. Jsem jaký jsem a tomu, u koho uvidím snahu, tomu bych se rozdal. Ale se mnou se život nemazlil a holt to na mě zanechalo stopy. A ono je to, viděno s odstupem, jedině dobře. 

---------------------------------

K vašemu včelaření. Ano, každý by měl nejdřív nastudovat aspoň základy a teprve pak si pořídit včely. Na druhou stranu je to jako se ženěním, staré moudro říkávalo, že “voženit se musí každej dokud je mladej a blbej”. Když počká až zestárne a zmoudří, už by se neoženil a raději zůstal sám. 

A tak většina začíná včelařit jako vy. Ale málokdo má takový úspěch hned v prvním roce. Je nutné z vašeho příkladu vypíchnout, že jste přecházel z míry 24 na 30 a nesměl jste zničit rámky, které bylo nutné vracet.

Ano, z nedostatku díla se vč rojí, někdy nestihnou postavit nové tak rychle a hlavně včelař, který musí do práce a musí se starat primárně o rodinu, nemůže u úlu stát a hlídat tu pravou chvíli toho kterého zákroku a opatření (taky málokdo pozná na česně - ani já ne - co vč zrovna chce). 

goro
goro 24.10.2025, 20:37:44 xxx.xxx.55.10

tom nie som presne informovaný o tom prečo ste stratil záujem písať pre Dymák..

Nabídl mi psát pro Dymák. Tam jsem ale narazil na tvrdý liberalizmus. Tam, jako jinde, chtěli psát o neodborných nesmyslech a tak ať píší, ale beze mě..

ja mám od Miša (vydavateľ a šéfredaktor) informáciu, že ste podobne ako tu do svojich článkov o včelách neustále chcel vplietať politiku… nikdy prispevateľom Dymák za tie roky nepredpisoval ako majú písať, majú popisovať svoje postupy a NIKTO Z REDAKCIE IM NEKOMENTUJE čI Sú ZLÉ ALEBO DOBRÉ,  proste sú ich…

ale verím že ste sa nedohodli, pretože aj tu mi píšete :

"Ale co jako s vašimi výhradami Goro? Debatovat pořád POUZE o včelách, tak jako ho někteří tady chcete, by bylo jen klábosení jako drbny na pavlači, chlapi o fotbale v hospodě a mezi lepšími lidmi o počasí. Nic z toho ale nepřinese a ani nemůže přinést ŽÁDNÉ řešení."

diskusia o včelách je to čo vám umožní o včelách rozmýšlať, prepletanie s politikou včely nepotrebujú, pokiaľ priamo tá politika neovlyvňuje to včelárenie…politika PRINESIE NEJAKÉ RIEŠENIE???

píšete že ste “tahoun”, že prininášate odbornosť, tak to robte ďalej…je to užitočné…

ale ak sa odmlčíte, naozaj tu bude ticho a čo potom…budete sa cítiť lepšie?

Tom50
Tom50 24.10.2025, 21:37:08 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.10.2025, 20:37:44

Ty vole! To je rána do vazu!

“Ty vole” není v Českém prostředí nadávka, to je zvolání (asi něco jako Žilinské “ty koxo”) a do našeho vyjadřování to přinesl pan Werich. Je to lidové (a ultralidské) vyjádření obdivného trefení hřebíčku na hlavičku!

Vrátím se k tomu ještě. 

Dymák mě mrzí. A ano, můžu se nafouknout a líp mi nebude. Popravdě, až tady se do mě nikdo nenavážíte a děkuji všem. I Kometě. I když její jedovatosti otevírám až jako úplně poslední.

V Dymáku bych asi i souhlasil s panem Petruškou (majitel Dymáku) a podřídil se. Jemu ano. Ale dokud bude mít Dymák v RR toho pána, jak jsem ho zažil tady u nás v únoru, tak rozhodně NE. TENTO ČLOVĚK NEBUDE POSUZOVAT MOJÍ ODBORNOST. Nikde a nikdy! A rozhodle jsem se dobře, ukončit psaní do Dymáku, ukázalo se to letos v únoru tady u nás. Prličku.Tady je medovice (ne melcitoza) jednou za 20-30 let.letos byla. Jenže kvůli tomuto pánovi někteří (většina) po vytočení jarní snůšky začali fumigovat a gabonovat a kyselinovat a už nevytočili logicky nic a krmili. Já měl medovici. Místo obdivu a ponaučení mě začali nenávidět a neo se mi vyhýbat. Každý svého štěstí strůjcem.

Zrovna tak se Včelařstvím. Dokud bude v RR jeden, co si po sobě pojmenoval včelu, NE! A může Dr. Peroutka apelovat jak chce. V SZ vám pane kolego, někdy, vysvětlím víc.

Martin83
Martin83 25.10.2025, 08:31:52 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Někde jste tady zmínil teď nevím jetli jsem to dobře pochopil🙂, že by se chov všech  trubců přesunul do TL. Čili by se nedával vůbec vysoký SR do plodiště. Jenže jste si “postěžoval”, že by se zrušil efekt rychlého vystavění a zakladení přidávaných mezistěn. Trubčí plod je taký plod a včely chtějí mit plodové plásty pohromadě. Nešlo by nějakým způsobem docílit podobného efektu jiným způsobem? Záleží co by to přineslo za benefity jestli vůbec nějaké.

goro
goro 25.10.2025, 09:58:34 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.10.2025, 21:37:08

Tome je vidieť, že Dymák už neodoberáte a ani nečítate, videli by ste v tiráži že Dymák už nemá redakčnú radu, ani redaktora len šéfredaktora a AUTOROV…časopis si píšu sami včelári a “odbornosť ” príspevkov nikto zo žiadnej REDAKČNEJ RADY neposudzuje, či sú “vhodné” alebo “nevhodné “ k uverejneniu…je to vždy na rozhodnutí šéfredaktora, v prípade  ak sa mu zdá že autor píše veľmi ”z cesty", konzultuje  sa so mnou….príspevky ale MUSIA BYŤ O VČELÁCH a nesmú sa prepletať s politikou,..

Redakčná rada bola konštituovaná v časopise na konci roku 2021 s cieľom umožniť autorom zo skôl a ústavov publikáciu v “odbornom časopise”, ktorá sa im bude počítať do hodnotenia… prebiehal vtedy boj o včelárskych odborníkov so spolkovým časopisom Včelár (vydáva SZV) slovenský spolok včelárov vydieraním a inými výhodami stiahol do redakčnej rady gró slovenských včelárskych odborníkov a tak šéfredaktor oslovil niektorých prispievateľov a tak sa vytvorila “redakčná rada”…Juraj Majtán, Roman Hošek, Zdeněk Klíma, Jaroslav Pásler, Marek Semelbauer, Maroš Laho…a za ČR sa tam ocitol Klíma a Hošek ako učiteľ včelárstva na včelárske j škole, podobné ako Pásler z včelárskej školy na Slovensku, ostatní boli z akademického prostredia…

Nikdy Román neposudzoval vaš článok a určite by sa nemal šancu vyjadrovať ani k príspevkom, ktoré by ste do Dymáka poslal…

.. toto som vám napísal len na  vysvetlenie situácie , nijako to nechápte že vás tlačím aby ste písali do Dymáka…časopis má dosť spolupracujúcich včelárov, ktorí sa radi podelia o svoje skúsenosti..…

Tom50
Tom50 25.10.2025, 13:08:54 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.10.2025, 09:58:34

Děkuji za info. Nešlo o to, že by někdo konkrétní posuzoval přímo mě. Ale podle úrovně toho pána jsem usoudil, že i ostatní, mě neznámí, budou ze stejného ranku, když mají (STRPÍ) mezi sebou takového “odborníka”. Já ho neznal, jen jeho pár článků a nad nimi mi zůstal rozum stát a to schávlila RR Dymáku a tudíž jsem si udělal obrázek o kvalitě té RR, když pustila takové hlouposti. Zvažoval jsem, jestli se chci zařadit na roveň takovému “odborníkovi”. A pak taky, na co jiného by RR byla, když by neměla posuzovat odbornou úroveň článků? To mi nějak hlava nebere. V Dymáku byla tedy jen formální a to vysvětluje to, co jsem nechápal.

Co se týče politiky. Tvrdím, vždy jsem tvrdil a tvrdit budu, že u jakéhokoli stavu nelze donekonečna odstraňovat a bojovat s následky a že je vždy NUTNÉ odstranit příčinu. Dám jeden PŘÍKLAD, nic konkrétního. Když kvůli zrůdné politice výzkumný ústav nedostává peníze od státu na výzkum, pak jsou jeho pracovníci nuceni kšeftovat s léky a to vede logicky k tomu, že se nikdy, ze sebezáchovných důvodů, nebudou snažit vyzkoumat příčiny například úhynů a ani nebudou hledat menší spotřebu léčiv, ba naopak. Za to nemůže (může - vysvětlím dále) ani Svaz přímo a nemohou za to ani činovníci ústavu. Za to může státní politika. Ovšem ta nebude nikdy dělat nic, dokud nebude muset. Od toho se členové Svazu kdysi už po roce 1922 spolčili, aby měl jejich hlas = vůle - váhu v logickém “boji” se státem = tedy s úřady a ty úřady tu nemají Marťani, ale STÁT. Vždy skrblivě nepřátelský státní rozpočet - chce mít na zbytečné úředníky nebo na munici do války, která nejde vyhrát, a tak šetří na potřebném. Pak někdo = Svaz musí - MĚL BY, KDYBY BYL SVAZ K NEČEMU stát přinutit a to se neděje. Naopak, Svaz zvedl poplatky a současně stát utnul - snížil dotace tak drasticky, že nyní nestačí dotace 1D ani na poplatky Svazu a léčiva. Tudíž včelaři do asi 20 vč nejen, že neberou ani Korunu na dotaci, ale doplácí. Tohle se zdá někomu normální? A na co si celé ty roky včelaři platí Svaz? Aby si vedení dobře žilo?

Došlo k vytunelování Včely, pak Včelpa a nyní se … ale to se bojím napsat. A my si budeme v časopisech a na forech donekonečna cintat vesty a snažit se suplovat - ZA SVÉ - výzkum. Stát okrádá včelaře o už tak malou podporu a Svaz zvyšuje poplatky členům a nebere se za ně? Na co teda včelaři Svaz mají? Aby kejval jako za komančů a dělal jen součást Národní Fronty? Už chybí jen hesla, že s EU na věčné časy a nikdy jinak! Doprdele, v tom jsem prožil mladší, přesně polovinu života a svým VYNUCENÝM nynějším držením huby a krok k tomu přispívám zase? A jak někde ceknu, hned mě umlčuje připosraná autocenzura majitelů časopisů? Jasně, jako za Rakouska, Hašek si z toho utahoval, že se smělo protestovat, ale jen v rámci zákona. Dokonce jasně sdělujete, jak mafie s dlouhými prsty bránila konkurenci…

Je pak řešením, že někdo, jako když krysy opouštějí potápějící se loď, že vystoupí ze Svazu? A je řešením mlčení? Lidi se už zase bojí. Bojí se psát do fór, protože si nekonečné paměti počítačových úložišť budou pamatovat tisíce let každou větu, každé písmenko… A AI roboty budou hledat v nekonečných pamětech kompro na každého a budou sestavovat profily každého jednotlivce a podle toho se budou poskytovat půjčky, přidělovat byty, dostávat zaměstnání a zařazovat děti do škol. Za komančů se mohl posudek ztratit, teď se robotům už neztratí NIDY NIC!

Pořád jen čekám, celý život. Až konečně odtáhnou do pr.ele komunisti a oni je vystřídají ještě větší šmejdi? A já nemohl udělat nic? Nemohl? Zase mě někdo okřikuje, viďte. 

----------------------------

Martine. 

Máte pravdu, napsal jsem to a dokonce nedávno, ale nechytám kontext a vy jste se mu také vyhnul. 

Vyjděme z faktů. Víme - vysvětlil jsem, že včely první trubce chovají na dolním okraji plástů, na těch okrajích, které jim v dutině stromů miliony let plesnivěly. Okousaly to a tam postavily trubčinu. Tudíž měli trubčí plod na dotyku s dělničiním plodem, ale v drtivé většině vždy na dolní třetině díla. Nikdy ne uprostřed, proto je LBV nesmysl a nejspíš včelám velmi škodí. Vy taky, když by někdo dal mimina místo diváků do hlediště biografu, taky je neopustíte, že ne. Akorát biograf má primárně sloužit úplně jinému účelu a sám byste tam mimina nikdy nedal, je to tak? Důkaz?

Když se vyřezávaly půlky košnic, nikdy včely nepostavily celé trubčí plásty a už vůbec uprostřed. Tečka! Nemusím být Einstein, abych si toho uměl všimnout.

Metoda Blaník má vysoký trubčák a vždy jako poslední od česna a v určité fázi se zruší a pak už má vč až do konce sezony trubčinu jen v TL. Na konci je proto, že je to okraj, nejchladnější periferie a pomáhá rychle stavět a hlavně ZAKLÁDAT mezistěny. OK, a co by nastalo, kdyby vůbec vysoký SR nedostaly? Pak by na posledním rámku jistě nebyl plod. Stejně, jako nikdy není na prvním rámku. Tudíž by M možná - tvrdím, že určitě - postavily na předposlední pozici, u stěny by jí nepostavily určitě a když, nezakladly by jí. My víme, že jakmile je M postavená, smí jít do hnízda, je to tak? Akorát je to o zásah navíc, protože když se M ocitne mezi posledním dělplodem a trubčím plodem, nejen jí tam postaví, ale i zakladou. 

A to souvisí s další věcí. Je opravdu nutné aby vč postavilo tolik mezistěn? Počítejme. V předjaří je zúženo - většina vč - na 7 rámků. Jen některé, snad 10% včelstev na 8 rámků a víc. Těmi se nezabývejme, tato silná vč jsou anomální, vybočují z průměru. Berme tu drtivou většinu. 

Podle teorie se má obměnit asi třetina díla. OK - první je krycí rámek, v něm neplodují a moc tudíž nestárne a ten nepočítejme. Podobně to buse s posledním rámkem. Zbývá 9 plodových a třetina jsou pak 3. Vč zúžené na 7 rámků umožní 4 nové rámky. Přičemž není tajemstvím, že slabší pak vlastně víc postaví, co bylo zúženo na 5 rámků postaví i 6 M a ano, “slabá” vč jsou mnohem výkonnější, než stále vnucovaná silná vč. K pouze silným se vrátím na konci.

U silných se nedá dát víc M než 2, asi tak. To nestačí. Ale z těchto bude nutné dělat oddělek, tahle vč se budou chtít rojit a i kdyby nechtěla, jsou v jednu chvíli přebujelá a odd je velmi žádoucí. Vč má 2 M, nebo taky jen jednu. Oddělkem se odeberou například 3 rámky a nahradí hned dvěma M a souší na zakladení. A vč má tudíž také 3-4 rámky nové, je to tak?

Je otázka, zda stačí za sezonu jen 3-4 nové rámky. Měly by, víme, že na mladých nerady zimují a i vše ostatní raději na žemlových. 

Tudíž tu není skutečně žádný závažný důvod mít vysoký SR. Naopak, v TL je trubčina přirozenější.

-----------------------------

Téma ustavičného vnucování chovu pouze silných vč spočívá, podle mě, jenom v tom, že pouze silná vč, ale i ta jen někdy, přežijí hloupé trávení kyselinami a jinými dryáčnickými metodami boje s VD. Pouze silná vč jsou blbovzdornější a včelař toho moc umět nemusí. Důkazem je celkem nízká odborná zdatnost většiny našich včelařů (/na Západě je to stokrát horší) a neschopnost samostatného myšlení. Někteří pak zkouší i to, co nikdy nikomu dobře nefungovalo a nebo to nemůže fungovat tady. To je pořád dokola i v životě. Ti, co nestudují historii, sami sebe odsuzují zopakovat si všechny přešlapy předků. Jak u … na dvorečku.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.