»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 25.10.2025, 09:58:34
Děkuji za info. Nešlo o to, že by někdo konkrétní posuzoval přímo mě. Ale podle úrovně toho pána jsem usoudil, že i ostatní, mě neznámí, budou ze stejného ranku, když mají (STRPÍ) mezi sebou takového “odborníka”. Já ho neznal, jen jeho pár článků a nad nimi mi zůstal rozum stát a to schávlila RR Dymáku a tudíž jsem si udělal obrázek o kvalitě té RR, když pustila takové hlouposti. Zvažoval jsem, jestli se chci zařadit na roveň takovému “odborníkovi”. A pak taky, na co jiného by RR byla, když by neměla posuzovat odbornou úroveň článků? To mi nějak hlava nebere. V Dymáku byla tedy jen formální a to vysvětluje to, co jsem nechápal.
Co se týče politiky. Tvrdím, vždy jsem tvrdil a tvrdit budu, že u jakéhokoli stavu nelze donekonečna odstraňovat a bojovat s následky a že je vždy NUTNÉ odstranit příčinu. Dám jeden PŘÍKLAD, nic konkrétního. Když kvůli zrůdné politice výzkumný ústav nedostává peníze od státu na výzkum, pak jsou jeho pracovníci nuceni kšeftovat s léky a to vede logicky k tomu, že se nikdy, ze sebezáchovných důvodů, nebudou snažit vyzkoumat příčiny například úhynů a ani nebudou hledat menší spotřebu léčiv, ba naopak. Za to nemůže (může - vysvětlím dále) ani Svaz přímo a nemohou za to ani činovníci ústavu. Za to může státní politika. Ovšem ta nebude nikdy dělat nic, dokud nebude muset. Od toho se členové Svazu kdysi už po roce 1922 spolčili, aby měl jejich hlas = vůle - váhu v logickém “boji” se státem = tedy s úřady a ty úřady tu nemají Marťani, ale STÁT. Vždy skrblivě nepřátelský státní rozpočet - chce mít na zbytečné úředníky nebo na munici do války, která nejde vyhrát, a tak šetří na potřebném. Pak někdo = Svaz musí - MĚL BY, KDYBY BYL SVAZ K NEČEMU stát přinutit a to se neděje. Naopak, Svaz zvedl poplatky a současně stát utnul - snížil dotace tak drasticky, že nyní nestačí dotace 1D ani na poplatky Svazu a léčiva. Tudíž včelaři do asi 20 vč nejen, že neberou ani Korunu na dotaci, ale doplácí. Tohle se zdá někomu normální? A na co si celé ty roky včelaři platí Svaz? Aby si vedení dobře žilo?
Došlo k vytunelování Včely, pak Včelpa a nyní se … ale to se bojím napsat. A my si budeme v časopisech a na forech donekonečna cintat vesty a snažit se suplovat - ZA SVÉ - výzkum. Stát okrádá včelaře o už tak malou podporu a Svaz zvyšuje poplatky členům a nebere se za ně? Na co teda včelaři Svaz mají? Aby kejval jako za komančů a dělal jen součást Národní Fronty? Už chybí jen hesla, že s EU na věčné časy a nikdy jinak! Doprdele, v tom jsem prožil mladší, přesně polovinu života a svým VYNUCENÝM nynějším držením huby a krok k tomu přispívám zase? A jak někde ceknu, hned mě umlčuje připosraná autocenzura majitelů časopisů? Jasně, jako za Rakouska, Hašek si z toho utahoval, že se smělo protestovat, ale jen v rámci zákona. Dokonce jasně sdělujete, jak mafie s dlouhými prsty bránila konkurenci…
Je pak řešením, že někdo, jako když krysy opouštějí potápějící se loď, že vystoupí ze Svazu? A je řešením mlčení? Lidi se už zase bojí. Bojí se psát do fór, protože si nekonečné paměti počítačových úložišť budou pamatovat tisíce let každou větu, každé písmenko… A AI roboty budou hledat v nekonečných pamětech kompro na každého a budou sestavovat profily každého jednotlivce a podle toho se budou poskytovat půjčky, přidělovat byty, dostávat zaměstnání a zařazovat děti do škol. Za komančů se mohl posudek ztratit, teď se robotům už neztratí NIDY NIC!
Pořád jen čekám, celý život. Až konečně odtáhnou do pr.ele komunisti a oni je vystřídají ještě větší šmejdi? A já nemohl udělat nic? Nemohl? Zase mě někdo okřikuje, viďte.
----------------------------
Martine.
Máte pravdu, napsal jsem to a dokonce nedávno, ale nechytám kontext a vy jste se mu také vyhnul.
Vyjděme z faktů. Víme - vysvětlil jsem, že včely první trubce chovají na dolním okraji plástů, na těch okrajích, které jim v dutině stromů miliony let plesnivěly. Okousaly to a tam postavily trubčinu. Tudíž měli trubčí plod na dotyku s dělničiním plodem, ale v drtivé většině vždy na dolní třetině díla. Nikdy ne uprostřed, proto je LBV nesmysl a nejspíš včelám velmi škodí. Vy taky, když by někdo dal mimina místo diváků do hlediště biografu, taky je neopustíte, že ne. Akorát biograf má primárně sloužit úplně jinému účelu a sám byste tam mimina nikdy nedal, je to tak? Důkaz?
Když se vyřezávaly půlky košnic, nikdy včely nepostavily celé trubčí plásty a už vůbec uprostřed. Tečka! Nemusím být Einstein, abych si toho uměl všimnout.
Metoda Blaník má vysoký trubčák a vždy jako poslední od česna a v určité fázi se zruší a pak už má vč až do konce sezony trubčinu jen v TL. Na konci je proto, že je to okraj, nejchladnější periferie a pomáhá rychle stavět a hlavně ZAKLÁDAT mezistěny. OK, a co by nastalo, kdyby vůbec vysoký SR nedostaly? Pak by na posledním rámku jistě nebyl plod. Stejně, jako nikdy není na prvním rámku. Tudíž by M možná - tvrdím, že určitě - postavily na předposlední pozici, u stěny by jí nepostavily určitě a když, nezakladly by jí. My víme, že jakmile je M postavená, smí jít do hnízda, je to tak? Akorát je to o zásah navíc, protože když se M ocitne mezi posledním dělplodem a trubčím plodem, nejen jí tam postaví, ale i zakladou.
A to souvisí s další věcí. Je opravdu nutné aby vč postavilo tolik mezistěn? Počítejme. V předjaří je zúženo - většina vč - na 7 rámků. Jen některé, snad 10% včelstev na 8 rámků a víc. Těmi se nezabývejme, tato silná vč jsou anomální, vybočují z průměru. Berme tu drtivou většinu.
Podle teorie se má obměnit asi třetina díla. OK - první je krycí rámek, v něm neplodují a moc tudíž nestárne a ten nepočítejme. Podobně to buse s posledním rámkem. Zbývá 9 plodových a třetina jsou pak 3. Vč zúžené na 7 rámků umožní 4 nové rámky. Přičemž není tajemstvím, že slabší pak vlastně víc postaví, co bylo zúženo na 5 rámků postaví i 6 M a ano, “slabá” vč jsou mnohem výkonnější, než stále vnucovaná silná vč. K pouze silným se vrátím na konci.
U silných se nedá dát víc M než 2, asi tak. To nestačí. Ale z těchto bude nutné dělat oddělek, tahle vč se budou chtít rojit a i kdyby nechtěla, jsou v jednu chvíli přebujelá a odd je velmi žádoucí. Vč má 2 M, nebo taky jen jednu. Oddělkem se odeberou například 3 rámky a nahradí hned dvěma M a souší na zakladení. A vč má tudíž také 3-4 rámky nové, je to tak?
Je otázka, zda stačí za sezonu jen 3-4 nové rámky. Měly by, víme, že na mladých nerady zimují a i vše ostatní raději na žemlových.
Tudíž tu není skutečně žádný závažný důvod mít vysoký SR. Naopak, v TL je trubčina přirozenější.
-----------------------------
Téma ustavičného vnucování chovu pouze silných vč spočívá, podle mě, jenom v tom, že pouze silná vč, ale i ta jen někdy, přežijí hloupé trávení kyselinami a jinými dryáčnickými metodami boje s VD. Pouze silná vč jsou blbovzdornější a včelař toho moc umět nemusí. Důkazem je celkem nízká odborná zdatnost většiny našich včelařů (/na Západě je to stokrát horší) a neschopnost samostatného myšlení. Někteří pak zkouší i to, co nikdy nikomu dobře nefungovalo a nebo to nemůže fungovat tady. To je pořád dokola i v životě. Ti, co nestudují historii, sami sebe odsuzují zopakovat si všechny přešlapy předků. Jak u … na dvorečku.