Pro mě je tato debata nezajímavá, nerozumím tomu a hlavně, selský rozum mi říká, že je to nějak na.ovno.
Připomenu citát: “Pokud měl soused k obědu celé kuře a jí nic, statisticky jsme měli oba půlku kuřete, což pro nasyscení obou bohatě stačí.”
Prostě co je platné, když VĚTŠINA trubců létá jen okolo komínu, když si některý prevít postaví palici a zaletí mnohem dál. A pak je celá statistika na dvě věci.
Nedohadujme se tu o nesmyslech, které my nemůžeme ovlivnit, nikdy a nijak. Jestli jednotivec, myslím tím MS, dělá se svými vč psí kusy a týrá včely a nedovolí jim mít trubce a tím, i když sám nemá úhyny, šíří viry do okolí ze včelstev v nepohodě, přispívá k celkové STATISTICKY PRŮMĚRNÉ neduživosti vč, která pak v rukách méně zkušených hynou, je to to, oč je dobré usilovat? Jasně, moc dlouhá a složitá věta, kdo jí nepochopil přihlaste se.
Nesuplujme vpráci výzkumných pracovišť, nikdo nás za to neplatí a nic nám to nepřinese. Neohromujme ostatní svými znalostmi pojmů, které drtivé většině, i mě, nic neříkají a i kdyby říkaly, pro praxi to nemá žádný význam. Bavme se o tom, jak nemít úhyny a mít při minimu práce maximum užitku. V důsledku faktického užitku i maximum abstraktní radosti z nádherného koníčka. Co vy na to kolegové?
Konkrétně pro vás MS.
Včelaříte a včelaříte v míře větší než je “normální” hobby = asi 10 vč. Tudíž je to už víc práce než zábava. A došlo vám, že je možná něco na mých tvrzeních, že by se stejného a nejspíš mnohem většího efektu dalo dosahovat za cenu méně práce. Pak jste to celé, podle mě, začal chápat. Já se rozhodně nesnažím vyšlechtit psa, který by byl odolný proti blechám. Mě stačí, aby byl MŮJ pes dobrý hlídač, který hlídá i malinko zablešený a případně mu pomohl se blech zbavovat. Starám se jen o to, aby ho blechy nezačaly týrat tak moc, že by přestal hlídat a nakonec nedej Boře zdechnul. Nemám prostě ambice měnit svět, na to jsem už fakt starý a pošetilosti přenechám mladým pitomoučkým jankům.
Než jsem sesmolil tento příspěvek, vložil jakýsi anonym jasně řečené to samé, co výš tvrdím já! Proto bych debatu na hypervědecké úrovni ukončil a vrátil jí k praktickým postupům. Když se tak oháníte vědou a poznatky, věřte i té vědě, co se vám nehodí do krámu. Co píšu já a nyní i anonym se zjistilo když se trávila včelstva kvůli varoáze a roztoči se stejně šířili. Tím se ukázalo se, že trávení včelstev v okruhu léčených vč nefunguje. To přimělo vědce zjistit, že trubci létají desítky kilometrů. Třeba jen nemnozí, ale létají.
Také je v tom jednoznačně dáno za pravdu mému tvrzení, že je široká výměna genů - diverzita nezbytná.