Aktuálně: 2 365 inzerátů268 775 diskuzních příspěvků19 309 uživatelů

Dnešní zjištění celkové situace

goro
goro 11.12.2025, 19:51:45 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 11.12.2025, 18:09:38

Jirka to že sa pri prvej príležitosti včely preleteli problém nie je (aj u mňa na jednom stanovišti lietali  z každého  úľa) ale aby padla prvá stovka včiel do podmetu už teraz problém byť môže, NIKDY mi po fumigaci neuhynula ani jedna včela a teba padlo 55?😲, venuj im pozornosť, môžu mať nejaký problém…….

Tom50
Tom50 11.12.2025, 20:08:39 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 11.12.2025, 19:20:34

Radostně jsem pozoroval prolety předevčírem, vše živé, vše ok. Bomba, nadšení, je to dobré!!

Dneska studená sprcha, volal Petr, že před třemi dny vše lítalo. Včera a dneska z jedoho úlu ze 14 sem tam včelička. Otevřel to a úl je prázdný. Na tuháči a roky předtím mu neuhynulo včelstvo. Tak už došlo i na něj. Tudíž počítám, že to postihne i mě. Já je včera a dnes neštudoval a jel jsem si na ryby…

Počet roztočů - on to po ošetřeních na rozdíl ode mě sleduje, naprosto nerozhoduje, VD nepatrně a super silné včelstvo. A je pryč, jedině by mohlo bydlet v TL, ale to je spíš sci-fi.

Nedávno tu někde tvrdím, že je blud to o vitalitě silných kmenových vč. Naopak, nejvitálnější jsou lazárci. Pojďme zkoumat jak to je, vykašleme se na mejnstrým a tak zvané vědce, nejvitálnější jsou oddělky.

Já každý rok uděal nejméně 50% oddělků, před zimou pospojoval, něco rozdělil na posílení jinam atd. Musím omezit počet vč a tak jsem letos udělal jen dva odd a z přeživších 30 mám 32. Myslím, že se mi to vymstí.

JirkaP
JirkaP 11.12.2025, 20:17:50 xxx.xxx.16.106

Javali, mám ještě jeden úl s takto umístěným česnem a tam prolet nebyl. Ještě jsem teď byl mrknou do podmetu a zase tam bylo tak 15 mrtvolek (po cca 4 dnech). Slaboši to ale asi nejsou, měli jsem napočítal 8 řádků. Budu to sledovat. Díky.

Martin83
Martin83 12.12.2025, 06:55:42 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 11.12.2025, 20:17:50

Čau Jiří.

Já to mám tak každý rok v některých je více mrtvolek v jedněch zase méně a podle mě každý den něco těch mrtvolek na dno spadne. A abych ti řekl pravdu už na to s.ru. Pak člověk bádá proč tomu tak je vlhost?? A že by to bylo paronepropustným stropem??? Nedat na zimu rači paropropustný strop a na jaře paronepropustný???? Není to malou izolací??? Nemám síto ve dně nebylo by lepší zimovat se sítem???? Prostě furt dookola kolotoč myšlenek pak čumíš na videa studuješ stropy vlhkosti plísně a jen se člověk stresuje zbytečně. V únoru nebo v březnu jak budeš komorovat tak se uvidí. Kontroluj, aby se ti náhodou neucpalo česno a jak tam bude víc mrtvolek tak to hrubším drátem s háčkem na konci vyhrabeš na zem toť je asi vše co můžeš v zimě dělat.

Tom50
Tom50 12.12.2025, 08:18:54 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 12.12.2025, 06:55:42

V první řadě: Spad mrtvolek je normální, nechápu, proč se tím tak trápíte? V některém vč odešly krátkověké před zimou skoro všechny, v jiném byly krátkověké zdravější a padají až v průběhu zimy, protože ve vč vydržely déle. Jen někdy znamená velký spad mrtvolek v zimě nějaký problém viz následující text, který holt MUSÍTE přečíst celý a mOBTĚŽOVAT SE TO POCHOPIT pak se jednou pro vždy přestanete trápit blbostma.

Tady vám mladí přátelé něco připomenu. Odjakživa byl podmet 18 mm, třeba košnice, klát, Budečák, MU, před MU Pětiletka, Lesan, Čechoslovák atd. Ale pak přišla Varroa a nutnost (dnes už víme, že nesmyslná) odebírat zimní měl. Ale na některých podložkách bylo tolik mrtvolek, že vrstva třeba 20 mm i víc v některých uličkách. No a při vytahování podložky tyto mrtvolky shrnuly měl. To si vynutilo - idiocie s mělí si vynutila, vysoké podmety. Že se díky vysokým dnům dole vytváří únikový úprostor na svěšení vč je jen fabulace, nesmyslná, žádný únikový prostor není potřeba, když je nástavkový, libovolně zvětšovatelný úl. Někde se mě tu před pár dny pan Malina ptá (bez reakce, odppovědi, nedej Bože poděkování - má mě za poskoka, chce něco a nepoděkuje když to dostane), zda jsem měl Blaník odjakživa. No neměl, trápil jsem se 40 let a nevěřil sám sobě a pořád hledal na teoriích Ptáčka, Čermáka, Boháče a dalších racionální jádro, nevěřil jsem, že oni s vysokými školami ignorují prazákladní zákonitosti a pořád jsem hledal jak a proč to myslí a propagují. Trvalo dlouho než mi došlo, že si to vycucali z prstu a nemá to ŽÁDNÝ ROZUMNÝ SMYSL. Mimochodem, pak jim tam stavěly nesmysly, tak zase vymysleli rošty proti stavbě ve vysokém podmetu. Pak je tam (rošty proti stavbě ve vysokém podmetu) některý myslitel zapomněl dát a ony mu tam postavily divokou trubčinu a chovaly trubce a on si všiml, že je to pro vč vlastně dobré, že je to teplotní nárazník. Jenže pak pracně dolovali z den tu divočinu. Já nemám rád ŽÁDNOU divočinu v úle kromě SR a tak jsem já dal místo dna vysokého 8-12 cm rovnou bednu 15 cm na dně s podmetem 18 mm. S PLNĚ rozběrným dílem ve vlastně podmetu vysokém 15,8  + 1,8 cm.

Předešlé v souvislosti jsem teď napsal nejméně po  dvacáté, proč moje práce nečtete celé A PROČ JE NECHÁPETE? Je to moc složité a moc textu? No tak nechovejte včely ale králíky, ti jsou stokrát jednodušší!!!!

----------------------

Opět, bez elementárního pochopení Martine píšete, po stovkách SZ ode mě a snad 4-5 letech studia, zase dilema zda paroprodyšné nebo neprodyšné stropy. To si snad už děláte srandu. Vy si vyrobíte z nevzdělaného nepochopení problém - děsíte se z PŘIROZENÉHO zimního spadu mrtvolek a začnete vymýšlet hovadiny s paroprodyšností, utepleností a dalšími nesmysly. Kdo střídal milony let v dutých stromech včelám paroprodyšný neparoprodyšným stropem? Kdo jim tam ubíral a přidával uteplení? Jasně, nikdo od nich nechtěl o 30 a víc kil medu navíc, než kolik potřebovaly samy pro sebe. To je pravda. Ale v handlování těchto věcí to nespočívá.

---------------------

Sledujete videa, tam nemusíte nic číst ani MYSLET, tam za vás myslí “umělec”, režisér, tvůrce, zvětšiny blábolů (hlavně proto nemám já videa rád, tvoří je zvětšiny nýmandi) Ale videa jsou pro LÍNÉ primitivy, četba pro ty, co se chtějí něco naučit. A tak vy klidně radíte vyhrnovat mrtvolky na zem. Přitom se asi 100 let píše, CO VE VIDEÍCH NENÍ, že ty mrtvolky máte spálit, aby se ničily případné patogeny, které mohou obsahovat. Kor vy v kraji, kde řádí druhá zhouba včel po  moru a děláte tuhle ZAČÁTEČNICKY tupou hovadinu? Mrtvolky seberou ptáci a myši a mikroby roznášejí ve svých výkalech dál a dál. Pak myš sežere kočka a odnese hodně daleko, o sově nebo káněti ani nemluvě. Proč neumíte vidět svět v souvislostech? Ale koukejte na videa Pečinků, Sedláčků a podobných a prudného dědka ignorujte, on vás nutí do studia a to se mladým nechce. Vše byste chtěli, třaba koupit vědění v pilulce, ale to ještě tak zvaní vědci nevynašli. Ze ztoufalství napíšu, že TUPCI nečtou a nestudují a nějaká rachomejtle zase napíše, jak jsem neurvalý na chudinky mladé včejažíčíčky. Někteří z vás jsou k uzoufání z marnosti o jakou se tu někteří snažíme. Jestli se tu objeví chytrý začátečník, mám po naději když se dozvím, že je mu přes 50… Pak mi dojde proč on chápe bleskurychle a mladí méně.

-------------------------------

Odsuzuji odběr zimní měli jako idiocii. Když to začalo a svět nevěděl, jak s VD bojovat - přes 20 let tak zvaní vědci ani nevěděli, že je to jiný roztoč než původní Varroáza, bylo dobré VŠECHNO, co skýtalo sebemenší naději. Kyseliny, někdo dával do úlů listy z rajčat, jiný z ořešáku, někdo vratič, v domnění, že zabije roztoče. Někteří se i modlili a nebo poskytovali na ozdravění svých vč amulety a zaříkávadla, i černou magii. Nic nepomáhalo. Ano, nesmyslné pošetilosti, DOKUD SE NEVÍ mají opodstanění. Ale jen do doby, než se zjistí, že to byly pošetilé nesmysly

Ale pokračovat v amuletech - zimní měl - svaté pouti -odběr měli a její zasílání přes síť šamanů a pomocníků kouzelníků, zaříkávání - její laboratorní vyšetřování, dělají v 21 století jen čistokrevní kreténi!

A já nechci být kretén, jenže když mi kreténi vládnou, musím!

kometa
kometa správce
12.12.2025, 08:28:11 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.12.2025, 08:18:54

Pak mi dojde proč on chápe bleskurychle a mladí méně.

A proč těm mladým teda nepomůžete moudrou radou bez zbytečného znevažování? U nás se říká - zapomněla kráva, že byla teletem.

Tom50
Tom50 12.12.2025, 08:34:37 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 12.12.2025, 08:28:11

Překryla jste ZÁSADNÍ sdělení svým hloupým plkem! Kometo, chcete mě odsud vyhnat?

A co asi jiného dělám, že některým do úmoru připomínám, že jsou telata? A snažím se je dovzdělat, aby telaty být přestali. Jak jinak to už mám říct než drsně, když to stokrát jemně nestačilo? Pořád v rukavičkách se zženštilými, co nesnesou sebemenší kritiku?

Dnešní mamákové by potřebovali vojnu: “Nemysli a děleje co je ti rozkázáno. Nejdřív udělej a pak si stěžuj a mudruj”. 

Martin83
Martin83 12.12.2025, 08:36:00 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.12.2025, 08:18:54

Vy jste mě nepochopil. Psal jsem tam, že už žádné stropy paropropustné a síta neřeším. Jak je tam 20 mm vrstva po celém dně i v uličkách tak to už je problém. Ano spálit já na to zapomněl. 

Martin83
Martin83 12.12.2025, 13:41:59 xxx.xxx.126.199

Radostně jsem pozoroval prolety předevčírem, vše živé, vše ok. Bomba, nadšení, je to dobré!! Dneska studená sprcha, volal Petr, že před třemi dny vše lítalo. Včera a dneska z jedoho úlu ze 14 sem tam včelička. Otevřel to a úl je prázdný. Na tuháči a roky předtím mu neuhynulo včelstvo. Tak už došlo i na něj. Tudíž počítám, že to postihne i mě. Já je včera a dnes neštudoval a jel jsem si na ryby… Počet roztočů - on to po ošetřeních na rozdíl ode mě sleduje, naprosto nerozhoduje, VD nepatrně a super silné včelstvo. A je pryč, jedině by mohlo bydlet v TL, ale to je spíš sci-fi. Nedávno tu někde tvrdím, že je blud to o vitalitě silných kmenových vč. Naopak, nejvitálnější jsou lazárci. Pojďme zkoumat jak to je, vykašleme se na mejnstrým a tak zvané vědce, nejvitálnější jsou oddělky. Já každý rok uděal nejméně 50% oddělků, před zimou pospojoval, něco rozdělil na posílení jinam atd. Musím omezit počet vč a tak jsem letos udělal jen dva odd a z přeživších 30 mám 32. Myslím, že se mi to vymstí.

Zdravím.

Nebylo by lepší zkoumat proč hynou kmenová včelstva a jak to udělat, aby nehynula?

Tom50
Tom50 13.12.2025, 04:51:48 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 12.12.2025, 13:41:59

To by Martine jistě lepší bylo. Akorát mám za to, že CELÝ SVĚT nedělá nic jiného, než co navrhujete, logicky a rozumně vy. Ale nikdo na to neumí přijít, ale současně, pokud vím, nikdo nepřišel s myšlenkou co já - neumíme a neumí věda uchránit silná kmenová vč od úhynů? Ale všichni víme, že odd jsou nějak odolnější a že jejich medný výkon za kmeny moc nezaostává, víc postaví a je s nimi celkově méně starostí? No tak se soustřeďme na to, co je PŘIROZENĚ odolnější. Pomozmě hloupé přírodě a neperme se s ní tam, kde má macecha pořád navrch.

Kdosi mnohem moudřejší řekl něco ve smyslu, že jen hodně hlpoupý dělá pořád dokola stejnou věc a očekává jiný výsledek.

-----------------------

Dám vám a všem, kdo nejsou líní číst víc než 3 holé věty, jeden příklad z rybařiny.

Manželce jsem po revoluci zařídil krámek s rybařinou a kromě ostatního zboží nakoupil také pérová krmítka. Z 50 ks v balení bylo rozpadlých asi 5 a dalších nejméně 5 se rozpadlo než je rybář donesl k vodě a stihnul použít. Lidi si PRÁVEM stěžovali. Výrobce mi na to řekl abych to nekupoval, že oni vyrábí 90% (já jim dodával velké desetitisíce per -později víc - a tak nelhal) pro Západ a Západní obchody požadují aušusy, aby to nutilo rybáře levné cetky kupovat nové a nové a tím se hodně prodalo. To je prazáklad kapitalizmu. Prodávat šmejdy, které se rychle rozbijjí, aby lidi museli kupovat další a další výrobky s úmyslně nejnižší možnou kvaLitou.

Vzal jsem asi 100 let známé krmítko a zamyslel se, jak ho udělat nezničitelné. To moje funguje i když ho rybář přejede autem. Přestane být krásné, ale nedá se zničit a FUNGUJE. Uspěl jsem s tím a uspěl s tím i ten výrobce. Prostě od něj nechtěli jedni Západní kapitalisti, ale díky kvalitě to začaly brát jiní a prodeje se zvýšily a drželo se to tak přes 20 let. Tudíž vím JISTĚ, že jsem pravdu měl já.

Tahle idea mi dala 29 let obživy. Celý život VŠECHNO dělám jinak, než ostatní, než mejnstrým. I Blaník se liší od běžného systému Dadant. Málo, ale ZÁSADNĚ. A jen to z něj dělá ZATÍM lepší systém, než je originál Dadantsystém.

Tom50
Tom50 18.12.2025, 10:33:07 xxx.xxx.139.235

V této chvíli žije vše na jednom stan - ⅔ vč, na stanoviště R se chystám dnes a dám vědět.

Zítra by mělo proběhnout léčení acetonaerosol Varidolem. Rána jistoty.

Milda (neregistrovaný) 18.12.2025, 10:50:39 xxx.xxx.145.11

Mohl bych poprosit o názor na vysoušení medu, a proč bych to měl dělat, když si počkám na zavíčkovaní plástů a měřením jsem < 20 % vody. Není to též degradace medu? 

Dík za názor zkušených.

Milda

Tom50
Tom50 18.12.2025, 11:15:19 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Milda z 18.12.2025, 10:50:39

Podle mě je to falšování medu. Včelař Jindra to kdysi na VF obhajoval tím, že když potřebuje nakočovat na akát, nemůže ztrácet několik dní čekáním až včely zavíčkují řepkový med. Já argumentoval, že říká, že nemůže čekat, až včely med DODĚLAJÍ.

Popíšu jeho chybu. Ve svých videích se chlubí, jak má v úlech málo včel a jaké jsou jeho včely kabrňačky, že tak málo včel přinese tolik medu (ale jakého?). Já naopak tvrdím, že se musí počkat až je úl dokonale obsednutý a pak se dá prostě pod medník (medníky) nehotového medu podsadit další medník na novou snůšku. Včely med dodělají, zahustí a zavíčkují a současně už do nového medníku, přidaného POD medníky, co na úle už byly, ukládají med nový z jiné snůšky. U nízkých rámků k mísení nedochází, nanejvýš v začátku snůšky, kdy včely do medu z jív přidají špendlík a vrby, většina mých vč ale třešeň už dává do dalšího medníku a jabloně, kleny a řepku pak do dalšího (mám radost, když mám řepku daleko). Proto se mi jeví jako výhodnější nižší NN než 15, u mě je to 11 cm. Vyzkoušel jsem vč - ještě jsem tu o tom nereferoval, kdy je TLumič a všechny medníky jen 11 cm a tvrdím, že to je správná cesta!!!! Jak na zralost medu, tak nemísení snůšek a nezanedbatelná je i menší váha NN 39x11x11, ve kterých je ale jen 10 rámků s od oka většími rozestupy.

ALE!!!!

Potíže s vlhkostí medu u mě úplně přestaly až od chvíli likvidace úlů s PS ve stěnách nebo čistě z PS. Druhou NUTNOSTÍ je zmenšení čšesen na max asi 20 cm2, bohatě stačí celoročně jako JEDINÉ česno jen 10cm2.  

Ovšem nejdůležitější je nemít nikde v úle ani jediné očko a už vůbec síto místo dna! Také je nutné nemít paroprodyšný strop! Ani strop, který se “vznáší” nad HL rámků, strop musí na rámcích ležet.

Ano, tvrdím u všech těchto věcí pravý opak, než mejnstrým. A funguje to, nejen mě v Blaníku, ale každému v každém úle při kombinaci vysokých rámků (nejméně 22 cm a max 30 cm) pro plod v JEDINÉ bedně na 11-12 rámků + libovolný počet NN ve funkci medníků a jeden NN TLumič pod VN s dělničím plodem.

Tak málo stačí aby nebyl nikdy žádný problém s vlhkostí medu. Ani s ničím jiným, s VD a viry už vůbec. Vlastně je tu ještě jedna podmínka, NIKDY ŽÁDNÉ KYSELINY.

----------------------

Mildo:

Bezpečná vlhkost medu 18,6 % je nepravdivá, je nutné mít med pod 18,2 a lépe pod 18 %. 20% je sice prastará ČSN, ale pokud vím, výkup už nebere ani 19,5 %! A tak med s vlhkostí 20 % se vám bude kazit. To je ještě dobré, když se zkazí vám. Horší je, když se zkazí zákazníkovi. Většinou nic neřekne, jen si od vás už nikdy med nekoupí.

Tom50
Tom50 18.12.2025, 16:48:08 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.12.2025, 10:33:07

Po kontrole třetího stanoviště R je vše živé a v pořádku.

Zatím mám důvod k optimizmu. Zatím. 

Tom50
Tom50 18.12.2025, 17:46:50 xxx.xxx.139.235

Domněle vytracené vč u Petra je v pořádku.

Zítra u mě proběhne acetonaerosol.

goro
goro 18.12.2025, 18:18:15 xxx.xxx.75.5
Milda:

Mohl bych poprosit o názor na vysoušení medu, a proč bych to měl dělat, když si počkám na zavíčkovaní plástů a měřením jsem < 20 % vody. Není to též degradace medu? 

Dík za názor zkušených.

Milda

Ja sa tak ako väčšina včelárov snažím dosiahnuť, aby včely mali priestor a čas, med priamo v úli dokončiť aby bol zrelý.

Medzinárodná federácia asociácií včelárov a iných organizácií pôsobiacich v sektore včelárstva APIMONDIA , v januári 2020 vydala oficiálne stanovisko k falšovaniu medov. Práve v ňom uvádza, že za falšovanie medu sa považuje :“ vytáčanie nezrelého medu (ešte pred tým, než včely mohli premeniť sladinu na produkt s chemickým zložením a vlastnosťami medu) ako výsledok cieľavedomého a úmyselného pracovného postupu, zahŕňajúceho aktívne dosúšanie prostredníctvom vákuových sušičiek, príp. iných technických zariadení“. Svoj názor opiera definíciu medu Codex Alimentarius (1981; CA): „Med je prírodná sladká látka produkovaná včelami medonosnými z nektáru rastlín alebo zo sekrétov živých častí rastlín alebo z výlučkov hmyzu sajúceho rastliny na živých organizmoch. časti rastlín, ktoré včely zbierajú, premieňajú spojením s vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, dehydrujú, skladujú a nechajú dozrieť v pláste".  Apimondia v svojom prísnom stanovisku sa opiera o základné zloženie a kvalitatívne faktory medu definované v Codexe prostredníctvom oddielu 3: „Nesmie sa odstraňovať žiadny peľ ani zložka medu, okrem prípadov, keď je to nevyhnutné pri odstraňovaní cudzích anorganických alebo organických látok“. Apimondia ako združenie včelárov uvádza, že okrem peľu sa za špecifické zložky medu považujú všetky cukry, bielkoviny, organické kyseliny, mikroelementy a voda.

Čo však má včelár robiť ak dá včelám priestor aj čas a med po vytočení zaviečkovaných plástov má viac vody ako 18 – 20%? Apimondia navrhla aj tu riešenie – APIMONDIA považuje za prijateľné skladovať tieto rámiky s malým nadbytkom zvýšenej vlhkosti v suchej miestnosti s cieľom upraviť tak vlhkosť medu v plástoch na požadované limity ešte pred vložení do medometu. Po vytočení medu z plástov už nie je povolené žiadne zníženie % vody. Ak včelár vlhkosť medu v plástoch zníži vplyvom suchého vzduchu v miestnosti je to OK, ak však včelár zníži suchým vzduchom vlhkosť medu až po vytočení už je to falšovanie! No Hellerova „Hlava XXII“ ako vyšitá!

Tom50
Tom50 19.12.2025, 17:34:49 xxx.xxx.139.235

Dnes acetoaerosol, vše živé. Jedno vč, které už problematické do zimy šlo, je velmi slabé.

Pro úplnost uvádím opět celé letošní léčení. Všechna vč měla na jeden měsíc Gabon od 1-15.8. do 1-15.9. Pak jedna fumigace, tedy knot a Varidol podle návodu někdy na přelomu 10 a 11 měsíce (přesně mám v kalendáři) a dnes poslední rána jistoty acetonaerosol Varidolem. Už roky nepoužívám nikdy žádnou kyselinu a roky nedávám žádné jiné léčení, než jako první v roce je Gabon, nejdříve v srpnu.

Vloni v melecitozním roce, dostala moje vč jedinou léčbu acetonaerosolem 26.12.

Domnívám se, že dnešní ošetření bylo zbytečné, ale přesvědčil mě Petr a jen hlupák si nedá poradit.

goro
goro 28.12.2025, 09:13:48 xxx.xxx.75.5

v akom stave sú vaše včely z pohľadu začiatku plodovania? ..ešte stále platí čo hovorili naši dedovia?

Vánoce a Tři králové

V této době matka pokládá své první vajíčko. Zatím však naplno neploduje, 

Svátek má Matěj 24. Února 

Kolem Matěje se včelstva rozplodují naplno. Tady už včelstva nehledí na počasí nebo teplotu, prostě se snaží nahradit zimní generaci včel novou, mladou silou.

Tom50
Tom50 30.12.2025, 14:32:38 xxx.xxx.139.232

Doufám, že předchozí příspěvek kolgy visel dost dlouho a tak připojím svůj postřeh.

Na včerejšek tu bylo -10, přes den - 4, klid, bezvětří. Vč na poslech jemně šumí. Nepoužívám hadičku (bylo by pohodlnější), jen přitisknu ucho k úlu a živé vč je slyšet.

Některá vč asi plodovala, u 4 z celkového počtu byla na podložkách voda. Ale žádný vyházený plod a tak netuším, co se tam děje doopravdy, voda je, dle tvrzení staré literatury známkou zimního plodování. Mám to tak každou zimu, že sem tam někde je na podložce voda. Nijak to neřeším a z plodování podezřelá vč nijak nehlídám a nikdy nijak zjara nezasahuji. Přesto je v Blaníkách, vedených metodou Blaník minimum roztočů. A ti ničemu mnoho let po sobě nevadí.

Jak jsem jinde psal, v únoru tu byl na přednášce “odborník”, Ing., učitel ze včelařské školy a z bludů, co tady přednášel a já je tu uvedl Goro ihned poznal, o koho jde. No a tento “odborník” tu zblbnul polovinu členů spolku k léčbě tvrdou chemií už v květnu, hed po medobraní kvěťáku. Letos tu byla po šesti letech medovice, ale to tito machři jí nevytočili. Oni začli spolu s tvrdou chemií svoje vč na konci května na doporučení “odborníka” krmit cukrem. Nebo to vytočili? A jejich nic netušící děti, vnoučata a známí v Praze si pochutnávají? Kdo ví…

Moc se toho nikomu nestane, viz vlákno o neškodnosti tvrdé chemie, která se do medu nemůže dostat. A dokonce už věda zjistila, že ani rezidua z vosku nemůže člověk žvýkáním absorbovat. Ale zavilí bojovníci proti tvrdé chemii na svých postojích nic nezmění, stejně jako upřímně věřící taky zůstávají ve své Víře pevně neoblomní.

goro
goro 30.12.2025, 16:14:29 xxx.xxx.75.5

no sú rozdielne rodiny, to nie sú vojaci v radovom pochode, niektoré včely si to koliečko plodu urobia…

k tej chémii medzi znáškami sa rôzne vyjadrujú rôzni “odborníci”, pričom odlišujú “mäkkú”  chémiu a majú na ňu iné kritériá..

ja v tomto smere vyznávam náboženstvo “neexistuje žiaden prípravok proti klieštiku, ktorý by sa mal dávať včelám do úľa  medzi znáškami”…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.