Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 11.12.2025, 18:09:38
Jirka to že sa pri prvej príležitosti včely preleteli problém nie je (aj u mňa na jednom stanovišti lietali z každého úľa) ale aby padla prvá stovka včiel do podmetu už teraz problém byť môže, NIKDY mi po fumigaci neuhynula ani jedna včela a teba padlo 55?😲, venuj im pozornosť, môžu mať nejaký problém…….
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 11.12.2025, 19:20:34
Radostně jsem pozoroval prolety předevčírem, vše živé, vše ok. Bomba, nadšení, je to dobré!!
Dneska studená sprcha, volal Petr, že před třemi dny vše lítalo. Včera a dneska z jedoho úlu ze 14 sem tam včelička. Otevřel to a úl je prázdný. Na tuháči a roky předtím mu neuhynulo včelstvo. Tak už došlo i na něj. Tudíž počítám, že to postihne i mě. Já je včera a dnes neštudoval a jel jsem si na ryby…
Počet roztočů - on to po ošetřeních na rozdíl ode mě sleduje, naprosto nerozhoduje, VD nepatrně a super silné včelstvo. A je pryč, jedině by mohlo bydlet v TL, ale to je spíš sci-fi.
Nedávno tu někde tvrdím, že je blud to o vitalitě silných kmenových vč. Naopak, nejvitálnější jsou lazárci. Pojďme zkoumat jak to je, vykašleme se na mejnstrým a tak zvané vědce, nejvitálnější jsou oddělky.
Já každý rok uděal nejméně 50% oddělků, před zimou pospojoval, něco rozdělil na posílení jinam atd. Musím omezit počet vč a tak jsem letos udělal jen dva odd a z přeživších 30 mám 32. Myslím, že se mi to vymstí.
Javali, mám ještě jeden úl s takto umístěným česnem a tam prolet nebyl. Ještě jsem teď byl mrknou do podmetu a zase tam bylo tak 15 mrtvolek (po cca 4 dnech). Slaboši to ale asi nejsou, měli jsem napočítal 8 řádků. Budu to sledovat. Díky.