Aktuálně: 2 774 inzerátů260 989 diskuzních příspěvků19 161 uživatelů

Můj pokus na míře Dadant-Blatt

AMalina
AMalina 07.06.2025, 12:50:22 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 07.06.2025, 12:25:20

Souhlasím, mám tu samou zkušenost. Jak se ví, viry žijí hlavně na živém. Když se vir nemůže v úle šířit pomocí VD, kterého Blaník nemá nebo má málo, tak má další možnost pro šíření pouze trofolaxí. Když nebude plod na krmení, tak časem vir zahyne spolu s nakaženými včelami nebo i s matkou. Taková jiné CCD s tím, že včely zůstanou napadané na dně i s matkou. I toto jsem viděl.

Nerojení nebo omezování rojení, dělání slabých oddělků atd. může být dneska spíše na škodu. Příroda si vždycky najde cestu jak člověka a jeho snahu nakonec obejít…

Tom50
Tom50 07.06.2025, 14:33:03 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 07.06.2025, 11:13:06

Děkuji vám, konečně jsem to (snad) začal chápat. Pan Malina napsal velmi nešťastně oddělek bez včel a to jsem si obrazně v duchu poklepal na čelo. Protože vůbec neznám tuto techniku a zdá se mi ohromující a nadějná, a myslím, že by to mohlo být přínosné i pro další, pokusím se rozebrat jak to chápu já a chtěl bych případně upřesnění detailů.

Takže. Když se přemetou včely i s matkou na M, původní plodové neboli všechny rámky se dají stranou na jiné dno. Včely v tom budou jen ty, které se tam vylíhnou? Pak by padnul všechen otevřený plod i plod čerstvěji zavíčkovaný a co by přežilo a vylíhlo se, muselo by být těžce zasažené tím zastuzením. To se mi moc jako ozdravení nezdá. Musí to tam zasmrádnout a “kdo” ve smyslu jaké včely a kdy to vyčistí?

Rozuměl bych tomu jinak. Udělat přeleták ale tak, že na původní místo dám nový úl, už bez TL. Včely bych z rámků setřásl jen asi zpola, tak, aby na rámcích asi třetina až polovina včel zůstala. Z nich létavky stejně odletí a zůstanou mladušky a ty by mohly (je letní období) zajistit dost tepla na dolíhnutí velké části plodu, když ne úplně všeho plodu.

Tady bych svpojí dedukci zastavil a prosím o vysvětlení, zda uvažuji správně. Samosebou by mateřák, vlastně by to byl oddělek z celého plodiskového VN, musel dostat v souši vodu na 3 dny, to z něj nebude létat nic - nebude mít létavky. Každý odd musí dostat vodu. Dám vodu i tomu, který odvezu tak daleko, že mu létavky neuletí.

Děkuji předem za odpovědi, tohle je velmi zajímavé. Mrzuté, a to velmi, by bylo zvětšení počtu vč, ale to se dá před zimou zase pospojovat. Ovšem nehrozí, že se pospojováním zruší ozdravný efekt?

------------------------

AMalina

Nerojení nebo omezování rojení, dělání slabých oddělků atd. může být dneska spíše na škodu. Příroda si vždycky najde cestu jak člověka a jeho snahu nakonec obejít…

Toto je velmi zajímavá a logická myšlenka, děkuji. Jak si ale vysvětlit, že se vč přestala chtít rojit sama? Vždy bylo rojení a ztráta tohoročního výnosu s ním spojená nejhorší a největší ztrátou. Naznačujete, že by to, pro část vč, až tak strašná ztráta nebyla. Ale aby došllo k celkovému ozdravení, muselo by se vyrojit vždycky všecko a med by byl kdy? Když by se vše vyrojilo a tudíž nic nedalo med? Patrně to myslíte tak, že když se dřív asi 20% vyrojilo = ozdravilo + ne všechny kmeny zaostaly (měly koktejl nemocí), pak zůstával nějaký ozdravený, nebo přirozeně vitální základ. A odpadalo ne úplně životaschopné. Ale mě nestagnuje zdaleka všechno, jen část. K TOMUTO SE VRÁTÍM V JINÉM VLÁKNU.

Jinak by vaše věta, kterou cituji, znamenala, že tak zvaná “matka” příroda je jak tvrdím já spíš zlá svině macecha a ne milující matka, pro níž je NORMÁLNÍ škodit a dělat všechno pro podporu nemocí a všeho hnusného a nevyhovujícího člověku. Ano, v tom s vámi, na základě celoživotní zkušenosti s přírodními zákonitostmi naprostou souhlasím, i když jste to na tisíc % tak, jak to chápu já, nemyslel a asi byste to tak tvrdě nikdy nevyslovil. Děkuji vám.

AMalina
AMalina 07.06.2025, 15:41:56 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.06.2025, 14:33:03

Takže. Když se přemetou včely i s matkou na M, původní plodové neboli všechny rámky se dají stranou na jiné dno. Včely v tom budou jen ty, které se tam vylíhnou? Pak by padnul všechen otevřený plod i plod čerstvěji zavíčkovaný a co by přežilo a vylíhlo se, muselo by být těžce zasažené tím zastuzením. To se mi moc jako ozdravení nezdá. Musí to tam zasmrádnout a “kdo” ve smyslu jaké včely a kdy to vyčistí?

Ano budou tam jen včely co se vylíhnou, můžete takto udělat sběrný oddělek se všech vč. bez jiskry.
Bral jsme to tak, že co má z plodu přežít přežije a včely si to pak vyčistí. A stalo se. Vše záleží i na počasí,venkovní teplotě, stanovišti a snůšce (jako u všeho kolem včel). Takový oddělek se kvůli těmto proměnným nemusí povést a pokud jim nechcete dávat šanci, tak plod jen odstraňte a zlikvidujte. Nakažení po opětovném spojení samozřejmě hrozí, ale vznikne tam alespoň nějaká plodová přestávka (VD i viry ji nemají rádi).

Toto je velmi zajímavá a logická myšlenka, děkuji. Jak si ale vysvětlit, že se vč přestala chtít rojit sama? Vždy bylo rojení a ztráta tohoročního výnosu s ním spojená nejhorší a největší ztrátou. Naznačujete, že by to, pro část vč, až tak strašná ztráta nebyla. Ale aby došllo k celkovému ozdravení, muselo by se vyrojit vždycky všecko a med by byl kdy?

To s jistotou neví nikdo. Četl jsem i ten názor, že zdravá vč. se nerojí aby nešířily patogeny do okolí…Za mě je nejlepší řešení pokud člověk má hlavně jen první jarní snůšku a další spíše ne umělé odrojení. U mě jsem to zkusil v půlce květu řepky. Odebral jsem matku s rámkem na kterém zrovna byla (chtěl jsem si ji označit a kapla mi na ni barva a matka do týdne zahynula, takže se to na 100 % nepovedlo, ale od té doby si dvakrát kontroluju hrot fixy jestli na ni není větší kapka barvy). Každopádně v kmenovém včelstvu si narazily matečníky, ty jsem časem zužitkoval a díky plodové přestávce bylo vč. vitální a nikdo mi nevběhl do medníku klást, rojit se samozřejmě nechtěli a med měli i pro mě. 

Zlý je ten kdo škodí vědomě, přirozený výběr podle mě zlý není. Nižší formy organismu mají odolnost, vyšší mají inteligenci. Příroda je podle mě spíš krutá. Zlá ale ne. 

Tom50
Tom50 07.06.2025, 16:29:06 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 07.06.2025, 15:41:56

Díky, pro mě je jakákoli pauza v plodování škodlivá. Šlo to bez ní dosud, musí to jít i nadále. Prostě co popisujete já dělat nebudu nikdy! Je to nelidské, nepřirozené, v důsledcích zhoubné a hlavně, naprosto v rozporu s celým mým dosavadním vnímáním světa kolem mě. Prostě pro některé lidi jsou některé praktiky neakceptovatelné.

Takže co jsem si z tohoto “ozdravení” odnesl já.

Když bylo některé vč berz jiskry, vždy stačila výměna matky, to samé platí u vápna. Nikdy jsem neřešil svojí neschopnost sirným knotem. Ale uznávám, že mohou nastat situace (Petr, Goro), kdy je síra rozumnější. Ne ale humánnější, nejsem profík a nemusím být nenažraný i za cenu zrady svého (správného) pojetí humanity.

Vy, kteří takto “ozdravujete” máte úhyny, já na CCD, možní i NC a podobné problémy úhyny nemám a neměl jsem, možná je tu souvislost. Logická. Zkuste se zaměřit spíš na opačný pohled, nehynou náhodou vámi ozdravená vč? Přece plodová pauza je nepřirozený a naprosto nouzový prvek. Mám za to, že si vyrábíte sice na oko silné, ale lazary s podtrženým zdravím a CCD je pak logický důsledek. Jasně jsem psal, že moje přemetená vč sice vyzimovala, ale další jaro byla mizerná s mizerným nebo žádným jarním medem a vzpamatovala se z té drasťárny vlastně až téměř po roce. A nezkoušel jsem to jen jeden rok, ale celkem asi 4x a vždy se stejným výsledkem - mizerný jarní rozvoj a minimum jarního medu.

Tak nic, děkuji, vypadalo to jako nějaká naděje. Jestli nastala doba, že například třetina vč nemá jiskru, OK, tak je cestou chovat o to víc vč aby se povedlo to, co potřebuji. Jestli mi z 30 vč 10 nic nedá (tak strašné to u mě není, jen jsou dost pod průměrem), napříště si pořídím 40 vč a olituji selhání těch 10. 

---------------------------

Totiž. Rapidně ubylo ryb, hlavně těch drobnějších druhů a nemůžou a nemají to na svědomí jen kormoráni, vydry či volavky. Ekoteroristi to svedli na lidi, tvrdí, že ženská hormonální antikocepce, vyčuraná do kanálů, kterou nedokáží zlikvidovat čistírny odpadních vod, i milionkrát (spíš ještě víc) naředěná způsobuje neplodnost ryb (svatá prostoto!!!!). Jenže ony úplně zmzely jepice a jen jejich biomasa a jen v českých řekách kdysi dělala tisíce tun. Podobně třeba chrostíci a další. Málo se ví, že krátkýmn životem proslulí jepice žije jako dravá alrva 4 roky, doospělý motýl jen asi hodinu a nemá ani ústa ani trávicí ústrojí, má se jen spářit a naklást vajíčka do vody a uhynout.

Tedy nemnoží se rybí žrádlo, ryby nemají co žrát a tak zmizely. Jenže to by se musel připustit nějaký vliv, dosud ignorovaně popíraný a tak se to svede na lidi. Ví se, že lidi souložit nepřestanou a tak si za vše můžou sami. U včel je to podobné, NĚCO tu včely prokazatelůně ovlivňuje a ničí víc, než za komančů. Ti lili po polích víc a jedovatějších chemikálií a všeho byla hojnost. Když jsem naznačil, že co je všude = mikrovlny, byl jsme posmíván a označen na blbce. 

Tak jo, dokud nepojmenujete PŘÍČINU, budete nějaké nedostatky léčit DRASŤÁRNAMI, začalo to kyselinami…

Pokud je cílem panenství, zintenzivněním souložení se ho rozhodně nedosáhne.

M.S.
M.S. 07.06.2025, 16:36:43 xxx.xxx.36.210

Ve včelstvech je v tuto dobu již tolik vybíhajicího plodu a teploty dost vysoké, že kolaps takto vytvořeným oddělkům nehrozí. Než se rozklade nová matka, je oddělek dávno bez plodu a ozdravný efekt je významný. Pokud byl plod a krmná kaše infikovaná, přerušením plodování dochází k významnému snížení virové nálože. Pokud se to udělá před slunovratem, čím dříve, tím lépe, většinou to zabere. Po slunovratu už mám zkušenosti horší, pokud jsou včelstva tzv. před kolapsem, pak už to nepomůže, protože plod je přiliš poškozený a včely také a chybí masa včel na revitalizaci včelstva a hlavně zbývá málo času. Snažím se ale nedostat se včelstvy k tomuto stavu a řešit to včas.

Plodová pauza (zimní, ale někdy i letní, také rojová) je přirozená součást života včelstva a její napodobení včelařem ve správný čas je vlastně napodobením toho co se děje v přirodě.

AMalina
AMalina 07.06.2025, 16:59:12 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.06.2025, 16:29:06

Přece plodová pauza je nepřirozený a naprosto nouzový prvek. 

Zasmál jsem se nad tímto odborným tvrzením. Rojení > panuška > oplozovací let > první položené vajíčko proběhne hned po odletu staré matky. 

Naštěstí máme úly celý rok stejně velké, nekomorujeme, neměníme matky, nevkládáme mezistěny a do úlu se nedostane cukr nebo jiné látky, které jsou pro úl nepřirozené. Jinak by to bylo nepřirozené.

Tento rok jsem teda měl úhyny % menší než vy. Medu budu mít tento a myslím, že i ty další více než vy. Hurá, ale no a co? Žádné závěry z toho vyvodit nejde. Vyvozujete závěry a neustále poměřujete nepoměřitelné. Včelaření není závod na stejné trati se stejným autem. 

Když teda pořád o panenství a souložení….Pokud budete pořád souložit s tou samou ženou, ale dole budete mít 2cm, tak se jistě budete zlepšovat, ale nikdy to pro ženu nemusí být ono…

1+1=4

Tom50
Tom50 07.06.2025, 18:19:51 xxx.xxx.139.239

M.S. Děkuji za názor a děkuji i AM, ten se pošklebuje, ale asi je to jeho styl.

Nemyslím si, že je to jak říkáte (kdo se směje neposledy…). Já to vnímám právě naopak. A je pozoruhodné, že když já přiznám, že něco nevím, nýmand se ihned cítí na koni a navíc se začne pošklebovat. No jo no, každý jsme jiný.

Mám zafixováno a netuším kde jsem to vyčet, slyšel nebo sám zažil, že u rojení má daleko větší šanci roj než to, co zůstane. V obojím je sice plodpauza, ale já jí vnímám jako nepříjemný důsledek - nutné zlo (a tomu odpovídá všechno moje uvažování) a nikoli jako příčinu polepšení stavu. To je to věčné slepice -vejce, poloplná a poloprázdná sklenice a podobně. No a vyrojení je přírodní nápodoba vašich opatření a to mi došlo (začíná) docházet až když se zamýšlím nad vaším názorem. Stará matka opouští možná zamořený plod patogeny. Ale plod, co zůstává, nezůstává ani na hodinu ÚPLNĚ bez včel.

Pak je tu ještě jedna souvislost, která zjevně většině uchází. Objevil jsme zajímavý VĚDECKÝ článek ve Včelařství a dám ho do vlákna staré překlady. Velmi mě zajímá M.S. (i ostatních) váš názor až si článek přečtete.

M.S. Ač jsem si to zprvu o vás nemyslel, ukázalo se, že jste rozumný chlap a snažíte se pomoci, vysvětlit a předvedl jste velkou trpělivost a nenasírání. Děkuju vám velmi. Stejně, jako děkuju i Gorovi, i když někdy mě…

Děkuji i vám pane Malino, i když jinak, i vy jste pro mě velkým zdrojem poučení. Ani ne tak odborného, to jistě ne (i když kdo ví co čas ukáže), ale…

Martin83
Martin83 27.11.2025, 10:03:09 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.11.2025, 09:04:50

Díky.

To mě nenapadlo😀. To je super alespoň budu rozumět. Jakožto ročník 83 jsem ruštinu již nezažil.😉

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.