😟"teplý plást v okolí chumáče a tím snížit schopnost odkrytého medu se kterým je v kontaktu absorbovat vodu a včely by jej mohly jen špatně trávit či úplně uhynout."
..nie všetko chápem čo píšeš😢… ak včely odviečkujú zásoby, robia to po častiach a predstava že plást bude TAK “TEPLÝ” ŽE VODNÁ PARA NA ZÁSOBÁCH NESKONDENZUJE sa mi zdá mimo realitu…ale včely aj pri nedostatočnom rozriedení zásob vlhkosťou v úli dokážu odoberať med tak , že ho riedia slinami…
ale súhlasím že v zime nemá byť v úle “sucho”, to včelám komplikuje život na rozhodne kvôli utepleniu tým polystyrénom neuhynú… to by včelári v uteplených úľoch s “priedušným stropom” alebo v OP boli po každej zime bez včiel…
Asi máš pravdu, trošku to hrotím a dívám se na to víc idealisticky něž prakticky, když jsem ale četl o tom zimování tak mi prostě dává smysl jak získává to včelstvo vodu když na první pohled nikde žádná není a taky že se to může zvrtnout a je problém. Ale stejně musím o tom přemýšlet, ty 2 krycí plásty s medem, to by mohlo být lepší než polystyren? Dřív vystydnou a stáhnou se, a ty zásoby jesi si je někam přenosí nebo tam budou jen tak viset do jara to nevím. Zase na druhou stranu polystyren by je mohl uchránit před výkyvy počasí možná i lépe, snížit spotřebu a to že jim do toho nebudu vrtat by mohlo prospět ještě víc což asi bude rozhodující 🙂
Na 2 dny se udělalo hezky a skoro zanosily čtvrtý medník, tak už mají sladinu v pátém. Zatím úplně nezlobí, ale prázdné mateřské buňky staví. Snad je vyhmátnu zavčas než si opravdu zabalí kufry a uletí 😁
…to sa len hrajú…kým v miske nie je kašička, vajíčko či dokonca larvička je to v pohode…ale pozor, ak je už bunka VYLEŠTENÁ PROPOLISOM., tak lákajú matičku na zakladenie..…
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.05.2025, 18:48:55
Děkuji, četl jsem tvůj příspěvek v rojení o kolískách a kladení, no takovéto články by to chtělo někam připíchnout k opětovnému použití 😉 Já se vždy divil jak ty matečníky vznikají a dělají podivné tvary a otvory.
Zítra musím přidat šestý medník. Ale vůbec v těch mednících nestaví. Nevytahuji buňky, dávám tam jen souše, náplní je jen tak jak můžou a ke stavbě se nemají, takže ten med je roztahaný hodně do prostoru, proto to tak roste. To bude tím jak je pořád chladno, většinou 10-13°C, ale jdou ven. Asi to nosí z řepky, už bude končit. Je jí tu dost, ale asi kilometr ode mě tady vykvetlo pole s týdenním předstihem než všechna ostatní a sotva se objevili první květy tak jsem tam okamžitě viděl včely, asi není řepka jako řepka. Taky mě už přestali strašit těma prázdnejma natečníkama 😁
V mednících mám jen 8 ramků a ty krajní jsou úplně nezavíčkované i když jsou tlusté a plné medu. A taky jsem si všiml, že jak to šlo do výšky tak už asi od třetího medníku je zanášely medem napřed od boku od těch krajních ramků. Jako by šplhali po těch bočních uteplivkách a přenášeli ten med přez krajní plásty, jesi to je i překladiště nebo je to z jiného důvodu nezavíčkované to netuším. Už to stahali dolů, byl jsem na 8 mednících. Vytočil jsem ze dvou medníků 20kg a 3 plné+3 poloprazdné jim zatím nechal aby nosily ještě případnou medovici nahoru a ne nad plodiště.
Občas odsypávám mladušky pro jiné úly tak se mi zatím nevyrojily, ale je to pořád na hraně.
Včera opět začala snůžka a včely plné narážely do úlů a válely se po zemi. Dadant zase narostl na 7 medníků, z toho 5 zavíčkovaných. Včely opět začali dělat pro radost prázdné matečníky, ale už se stáhly dolů a plodují jen v nejspodnějším vysokém nástavku, včely už z úlu přetékaly, něco jsem odsypal do rojáku a jeden medník i se včelami sebral a dal jim zpět jeden prázdný s polovystavěnými soušemi. To by bylo včetně těch vytočených už 9 medníků po 10kg medu a sám mám problém tomu uvěřit, leda by někdo lezl na balkon pančovat mi úl.
Minioddělek kde jsem měl záložní matku dostal noviny, na ně dočasný prázdný nástavek, do něj jsem vyklopil roják a zavřel to plným medníkem. Očka otevřel na ventilaci. Zkusím jesi se z toho povede udělat včelstvo.
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 13.07.2025, 18:53:04
Pan Goro mě předběhl. Jestli je ten med ještě květový, bude nejspíš už ztuhlý. To je stará zkušenost praktiků.
Ano, nanosily vám neskutečně medu, mohlo ho být víc, viz vlákno o průběžném odebírání medu. Nejspíš v tom Javali nejsou čáry ani záhady, prostě na nějaký rajon byly samy. Taky doufám, že si vše píšete, že to vyhodnotíte a podle zkušenosti si upravíte provozní metodu pro vaši lokalitu a úl. Já devadesát kilo od jednoho vč jakživ neměl. U mě je definitivně po snůšce. A kdyby nějaká přišla, byl by to tuháč a to ať si Pánbu radši nechá.
No a takovéhle posilování oddělku neznám, nevím. Co ale vím jistě, že včely z “brad” nebo z medníků nejsou k ničemu. Ale něco v tom snad zůstane, uvidíte. Já bych se nebál brigády, ale jedině z plodových plástů, kde se zdržují ty správné včely. Ale i když vám většina včel asi uletí, ke kontaktu a předání “chlebkvásku” dojde. A o to jde a je pozitivní vždycky, když kvůli jinému ne, tak kvůli tomuto určitě ano. Fandím vám, i když včely na balkoně mi evokují spíš rozpaky…
--------------------------
Je mi divných jen 10 kilo na NN. Ale něco si mlhavě pamatuju, že to máte na nějak málo rámků. Víte, bylo by skvělé, kdybyste vždy uvedl co za úl, míru i počet rámků.
Ano dělám si záznamy, píšu si do kalendáře z Dymáku, aji mám fotky a videa s datem a protože jsem začínal sezónu jen s tímto dadantem a ležanem tak v tom není guláš. Můj úmysl bylo vést včelstvo skromně, tak aby se neupracovalo, nijak ho nehecovat ani do snůšky braním zásob ani do plodovaní oddělkama nebo trháním plodiště. Plodiště zůstalo malé, ale množství včel je velké, rámky jsou plynule cyklicky zakládány a metrák medu jsem opravdu neplánoval. Asi je to schoda všech možných příznivých vlivů a toho že jsem do nich moc nerejpal.
Většinou šly do medníku napůl vystavěné souše a prostě jsem je přidával jakmile se v horním medníku objevily nepochybné známky ze se plní a trochu těžkne, hned šel nahoru další. Tedy i med by měl být v tomto pořadí. Jarní med má plodiště na hlavě, to bude na zimu, směs s řepkou tu jsem teoreticky vytočil v těch prvních 2 odebraných mednících a pak následuje inkarnát, lípa, svazenka a teď nevím co, asi medovice, bodláky… sousedi 🤣
A proč jsem jich tam nechal 5? To nevím, jednak protože už mi došel styrodur a tak vysoko se mi to už blbě dává, ani nevím kolik jich potřebují ani kolik bych jich měl nechat a radši jim i tak nechám víc než míň, alespoň do konce sezóny, je to jejich barák, ty včely se do úlu musí vejít a chci aby dostatek medu také omezoval matku v kladení a byl plod dobře živen nadbytkem mladušek a nevznikaly jen rychlokvašky. Taky si myslím, že nadbytek medu jsou nejen zásoby energie, ale také jejich obydlí, které nejspíš vnímají a muže to také pomáhat stabilizovat tepelné a vlhkostní mikroklima v úle. Něco bych chtěl ale vytočit za 10 dní a zbytek až s kontrolou zásob před zimou abych jim to postupně snížil a mohl to rozjet znovu.
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 13.07.2025, 23:14:11
Vytočil jste Javali? Pochlubte se.
Taky by mě zajímalo co Martin a co Roman, snad nám sdělí jak dopadli. Já kupříkladu nejhůř za posledních 14 let. Pro mě byl letošek velkým zklamáním, na druhou stranu nepamatuji, aby bylo někdy za můj život 13 včelařských sezon v řadě skvělých. Loňský tuháč byla katastrofa, ale před ním jsem vytočil kvěťáku dost na to, aby to byl pro mě skvělý rok.
Nakonec jsem si to rozmyslel a hodil zpátečku, už v zimě jsem se zařekl, že jesi neco přežije tak do toho budu rejpat co nejmíň.
Tedy zatím mám vytočené ty 2 medníky, 20kg medu, měla by to být směs s řepkou. Jeden plný medník 10kg dostala ta záložní matka a vypadá to že se povedlo a rozjela se. Zbylo tam 6 plných a je pravda, že musí být už týden hlad, jednak bych řekl, že medu ubývá, nebo ho jen stahují dolů, to ještě nevím, namátkově koukám jen co dělá horní medník a také se u rojů zastavila stavba a všechna včelstva jsou neuvěřitelně agresivní, to je letos poprvé, ještě jsem nemusel použít dymák.
Nasadil jsem na roje a oddělky krmítka a doplňuji zásoby, snad přestanou být zlé a nechají mě udělat kontrolu.
Co se týče kouzelného úlu na balkoně, chci ho dál sledovat a nechci si tu jedinečnou podívanou skazit, možná na to budu už jen vzpomínat a jsem zvědavý jak si úl do zimy připraví. Moje představa je taková, že pokud si stáhnou alespoň 5kg zásob do plodiště tak jim nechám ještě 1 medník s 10kg a pokud si nestáhnou nic tak jim nechám 2 medníky a zbytek na podzim seberu.
“Já kupříkladu nejhůř za posledních 14 let. Pro mě byl letošek velkým zklamáním..”
Nemam čo dodať, len klasické “já taky tak”😕
tento rok sa u mňa zaradí medzi tie najbiednejšie... nechcem to rozmazávať ale miesto 3 točení len jedno točenie a k tomu aby som vytočil to čo bežne z úľa točím som musel vytočiť úle 2- 3! 🙁
Martin se asi zlobí, že mlčí, zajímalo by mě jak si vede. To samé by mě zajímalo u Romana.
Já s ohledem na tu bídu, v jak žalostném stavu byla přeživší vč, nakonec nenaříkám a úplné fiasko to letos nebylo. Zachránila to relativně pozdnější medovice.
Dokud nenapadne sníh tak nechci jásat, ale vypadá to dobře, snažím se je letos držet v síle a rozmnožil jsem jen to co se chtělo vyrojit, stejně hodně kynuly, z původních 2 včelstev mám 4 pěkná včelstva a záložní matku která to může dohnat a ještě jsem koupil 2 oddělky BF. Zkusím tedy jít do zimy se 7 včelstvy. Nové matky jsou z vypasených matečníků. Musím úly projít, taky bych chtěl vědět co se u mě děje. Jak přejdou vedra, udělám to příští týden než půjdu do práce. S tim hladem to asi byla jen panika, včely tu mají neustále něco, po lípě ještě nepochopitelně dlouho stále modrala stejná svazenka a začal v ní růst nový inkarnát a slunečnice, ale včely preferovali bodláky a různé kvítí. No oproti jaru sedí doma a někdo by myslel, že se flakají, ale třeba to tak má být, mají hodně zásob, měly by mít dost na zimu. Tam kde bylo 6 medníků už zbyly 4, ale musím na to kouknout, oni taky lítají a jsou početné, tam museli ten med přenosit dolů přece nezmizel, ale nechci teoretizovat, až to projdu dám vědět, dlouho jsem v nich nebyl.
Čeho jsme si oba se sousedem všimly, on si přivezl taky jedny BF, že od té doby jsou i všechny ostatní úly plné rezavých včel. A otázka je zda to dělají záměrně a nebo jsou to takové bludičky co netrefí do svého úlu? Třeba se mladušky vyhrnou ven a zalétají do úlů co jsou kolem?
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 14.08.2025, 10:36:26
myslím že som to už sem písal…
môj kamarát na včelárskej škole v B.B. dal študentom označiť fixkou na celom pláste s práve sa liahnucimi mladuškami a onedlho našli značené robotnice v cca 60% (!) úľov na včelnici …
Před měsícem jsem u jednoho včelstva váhal jesi ho nevysířím, byl to ležan 39x30, který sezónu hodně proplodoval a mám z něj 2 pěkné roje. Našel jsem pod víčky kleštíky a bylo jich hodně, ale když jsem viděl jak je to včelstvo početné a čilé tak jsem odebral napřed všechen zavíčkovaný plod a nechal jen jeden rámek otevřeného a za 10 dní odebral ten zbylý když ho zavíčkovaly. Matka už hodně omezovala kladení tak se mi takto podařilo na 2x sebrat veškerý plod. Odvíčkované plodové plásty na kterých bylo i hodně zásob jsem vrátil také po 10 dnech, když už posledních pár kleštíků sotva škubalo nohou. Hasil jsem požár který jsem sám způsobil nezvládnutým rojením a tím že jsem jim na jaře přehodil pár rámků.
Ostatní včelstva už dlouho odpočívají, jsou plné zásob a dělají že nejsou doma.
Dadant na balkóně jsem ještě nemohl vytočit, myslel jsem si že už se budou stahovat dolů do chumáče když je zima, ale ne, jak je to uteplený polystyrenem, tak jsou stále hustě obsedlé rámky od shora dolů a přesto že je tam včel že by mohly vyrazit rovnou na velkou snůšku, dělají že nejsou doma. Hodně se ušetřily tím že nebylo třeba krmit cukrem ani nosit něco nadbytečného. Čekají tam 4 medníky na vytočení pro mě a jeden celý jim zůstane + si hodně stahaly dolů do plodiště.
Když to dobře dopadne, budu na jaře začínat s 8 včelstvy, 2 jsou koupené oddělky BF, ostatní jsou přírodní a umělé roje s matkami z pěkných matečníků tak se na to moc těším.
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 30.09.2025, 20:44:34
Popravdě, “váš způsob včelaření zdá se mi poněkud nešťastným”, když použiji parafrázi známé filmové hlášky. Jsem zvědavý, jak dopadnete. Na váš systém včelaření jsem já dost srab. Je nutné to sem psát a tím to dokumentovat. Děkuji za váš příspěvek. Vy aspoň přiznáte když se nezadaří, většina ostatních ani nemuká.
Moc nerozumím a nesouhlasím s vaším zdůvodněním masové invaze VD u popisovaného vč. Příčina bude jinde než si vy myslíte. Co si myslí ostatní?
Popište, prosím, podrobně vaše pokusy (pokud vím tak jediné z našeho teoretizování) s přirozeným dnem z hlíny. To znamená místo dna ztracené bednění a rostlý terén.
-----------------------------------------
Dnešní debata s Petrem o plesnivěním rámků v podstaveném NN pod VN v zimě. Odmítá vystrojení TL už nyní na podzim proto, že krajní rámky v podstaveném NN zplesniví a myslí, že vosk degraduje. Moje zkušenost s plesnivým voštím - světle bělošedé zbarvení a drolivost voští - je, že po vytavení je z toho prvotřídní vosk a není ho méně než dělá statistická chyba. To samé platí o plísni zelené a černé. Petr tedy dospod dává jen 5 rámků s tuháčem (nebo zásobami - tuháč proto, že ho od loňska máme) a jen naprostředek (TS, přešli jsme na TS), aby neplesnivěly krajní rámky. Pořád mám za to, že včely se zimními plísněmi spodních čásatí krajních rámků žijí miliony let a že MOŽNÁ NĚCO Z TĚCH PLÍSNÍ SNAD I POTŘEBUJÍ. PŘECE PENICILIN JE TAKY PLÍSEŇ. Bohužel se k problematice plísní úplně odmlčel Goro a odmlčel se, bohužel, o všech tématech i Tom4. Škoda.
diskusia k plesňam v úli sme viedli diskusiu na Ifaune… rozobrali sme výskumy chorošov a tiež som odporučil že vo včelárskom časopise Dymák č.5/2021 mal Martin Kobliha článok v ktorom uvádzal že už dlhšiu dobu sa venuje príprave preparátov pre včely s látkami extrahovanými z húb, konope, rias plesní a siníc. uvádza že včely nerúskujú len peľ a propolis ale aj plesne! Plesne podľa neho používajú včely na detoxikácii organizmu, šťavy z mycélia (podhubie) k eliminácii onemocnení.
poznáte Koblihu?
čo dodať keď napíšete “PŘECE PENICILIN JE TAKY PLÍSEŇ”
je to maximálne zjednodušenie…
Ja píšem začiatočníkom toto:
Prežijú včely zimu teda aj v úle s plným dnom a pri zúženom letáči? Ale rozhodne áno, ak je včelstvo primerane silné prežijú! Včelár len musí postriehnuť aby sa letáč neupchal mŕtvolkami, aby ho neupchal mrznúci sneh, dobré je tiež odobrať krajné plásty v dolnom nadstavku aby neplesneli a na jar vymeniť dno. ....včely znesú toho veľa...
včely skutočne vyhryzú poplesnené kúty plástov v dolnom nadstavku, ale ja nepredpokladám že im to prospeje …