Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.11.2025, 09:19:11
No ne, to já jim to tam zase nenechám sto let, to jednak, druhak to bude ve stínu, nebude do toho moct nic napadat. Právě chci, aby ta voda byla co nejčistší. Mám odstrašující příklad v zabahněným hnusným kastrolu ve výběhu. takhle moje slepice žít nebudou.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 20.11.2025, 09:15:46
nevím, nakolik si zkracují život snášením. Ono to asi není zase tak zásadní, mají omezený počet folikulů, a když je vynesou, tak prostě dál už nenesou. Je to náročné pro ten jejich reprodukční systém, to jo. Ale když se reprodukční systém poškodí a není to nějaký fatální zánět, tak se to tam prostě vypne a slepice dožije bez reprodukce. Za mě náročnější pro tu kvočku bylo to tříměsíční kvokání, to bylo fakt drsný, to jsem jí nezáviděla, ale bohužel jsem si nenašla čas a kapacitu ji odkvokat. Měla jsem slépku s celkem blbým zánětem vnitřku, teklo z ní, byla nešťastná, ulepená, no a městnalo se jí cos v podbřišku, takže hodně špatně. No zanesla jsem ji k vetovi, odpustili jsme z toho podbřišku většinu tekutiny a nechali to vykapávat a zásah se povedl a slépka teď pokračuje v spokojeném důchodku, nevím, která to byla, tak uvidím až podle toho, která neponese. Ale teď u kastrace jsem vetovi říkala, že jsme slepici zachránili a obočí mu letělo vzhůru, že tomu teda vůbec šanci nedával.
Myslím, že ten kurník má na výšku něco přes metr - cca metr třicet? Takže já se tam sice budu ohýbat, ale pro slípky to bude dostačující, aby jim nebyla zima.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.11.2025, 09:57:32
že jsme slepici zachránili a obočí mu letělo vzhůru, že tomu teda vůbec šanci nedával.
to je moc hezký, moc, máte výhodu, veta. Já nevím, jaký se mi podaří tady u nás ulovit. Myslím, že náš psí vet by asi nevěděl? Budu se ho muset zeptat, jestli k němu budu moct jezdit i se slepicema. 😀 Myslím, že ho ze mě trefí 😀 . Je to pražský veterinář, zdaliž si vzpomene na studia?
No jestli to bude prostě o tom, že nebudou mít potíže a jen si budou důchodkovat, tak pohoda. Jen že jsem tady kdysi četla větu, že jak jsou dělaný na tu snášku , jako stroje, že je to vyčerpává, že pak snáze onemocní. Jako já s tím počítám, že můžou být komplikace a třeba mi brzo umřou, ale kdybych mohla něco navíc udělat, budu to dělat. Je mi jasný, že nemůžu. Jen najít veta.
To ale není ptačí vet. To je ten vesnický vet, co dělá krávy (a teď už teda i hodně koně) a psy s kočkama (a teď už teda i hodně králíky) a o slepicích se s někým baví tak leda když jim dává pro ně odčervovák. Já jsem přinesla slépku, a když na mě koukal, co s ní jako chci dělat, tak jsem si poručila, že bych si představovala tu tekutinu jako odpustit, když nic jiného, ať se to tam neměstná, ten výpotek nebo co. Tak to udělal, něco slepici i píchnul (nevím, jestli atb, myslím, že mě upozorňoval na nějakou OL, tak jsem říkala, že ji v nejhorším zkrmím soudružkám) a šla jsem s tím, že uvidíme, kolik slepice ještě vydrží. Takže tenhle vet taky nevěděl. Ptal se v první řadě, jestli ji nesu utratit…
No ale je vesnickej - tak slepice zná trochu aspoň. Na druhou stranu, náš pan veterinář je výbornej, takže vím, že k němu budu moct určitě jít, jen jde o to, že prostě městskej vet s tou slepicí nepřijde do styku už vůbec. Tak bude to dobrodrůžo. Ho na to musím připravit.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 20.11.2025, 09:15:46
Když nechcete vejce, koupila bych slepice, ne hybridy, ale čistokrevné, spíš na parádu než na snášku…je spousta krásných plemen slepic s nízkou snáškou..já jsem mívala na parádu Brahmanky, bílé kolumbie…už mám , bohužel, jen jednu…ale ty jsou ohromné, potřebují velký prostor…tak nějaké z malých, popř.zdrobnělých plemen…😀🐓
S těmi zásobníky na vodu to je pravda…vodu měním každý den…v létě o vícekrát..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.11.2025, 11:31:03
No jo, ale když já nechci slepice na parádu - teda takhle - jsou plemena, co se mi líbí, to jako jo, ale víc jak dvacet let čekám na to, až si budu moct brát domů oškubaniny, aby si žily líp, než doteď a neskončily v konzervě. To je můj dlouhodobej plán, takže okrasný plémě má smůlu, na to bych musela mít mnohem větší prostory. Tohle je pro mě priorita.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 20.11.2025, 11:45:19
..rozumím Vám…ale s těmi vznešenými slepicemi bývají po dvou,třech letech snášky problémy..letos už jsme dvě tříleté museli zabít, jednu jsme nestihly..😥..prostě “mašiny" přestaly fungovat..zato takové vlašky už mám asi 10let , sice už jen 5, ale příští sezonu ještě dají 😀👍..ještě mám jiná plemena, která se dožívají ve zdraví delšího věku…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 20.11.2025, 11:45:19
Není to trochu podobné vzít si štěně z množírny, aspoň zachránim to jedno? Nic se tím nezmění, ten byznys jede dál, stejně tak u slepic, byznys jede dál, slepičí podnikatel jen ušetří za likvidaci již nepotřebných pipek…
Z jiného soudku. Přehlédla jsem výsledek bramborové věže? Taky mám tenhle projekt na seznamu už dlouho, tak ocením nějaký report, jak to vlastně dopadlo?
A ještě z jiného soudku, nechcete někdy dorazit s ohaři na (aspoň trochu) civilizační procházku? Furt tedy jezdíme i kolovým vozidlem, tak žádný velký terén, ale dají se najít i procházky sjízdné…
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.11.2025, 16:14:13
Osobně mám raději čistá plemena. Člověk si může vybrat slípky okulibé a nesoucí i rostoucí a déle vydrží a jsou ustálenějšího charakteru. Pravdou je, že i nejhezčí vejce nesou čistá plemena, co se týče velikosti i barev. Takové minorky jsou krásné slípky nesoucí krásná, veliká, bílá vejce😊 to není nic proti hybridům, ti zase jedou vejce jak na běžícím pásu
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 20.11.2025, 16:54:40
Rozdíl mezi psí množkou a prodejcem vynesenek je ten, že množka množí na prodej psů a to je podmínkou její existence. Oproti tomu prodejce vynesenek bude mít ty vynesenky pořád bez ohledu na jejich poptávku, protože stěžejní činností je prodej vajec, ne vynesenek. Takže pokud chcete snížit počet slepic v suboptimálních podmínkách (řekněme si na rovinu, že pes v množce se má mnohonásobně hůře než slepice v továrně na vejce, byť ani to není žádné terno), přestaňte kupovat vejce. Koupí vynesenek podpoříte prodejce, to je pravda, ale nijak neovlivníte počet slepic, které má, ani podmínky, ve kterých je drží. A těch pár kaček, které stojí vynesená slepice, se nedá srovnávat s desítkami tisíc za štěně z množky.
Ale jinak jo, souhlasím s tím, že koupě vynesenek nedává smysl. No, mně ne.
Nicméně Zrzavci to tak chce, nikomu a ničemu tím neubližuje, bere to jako projekt, tak ať to tak má. Názorová diverzita je znakem zdravé společnosti.
Osobně mám raději čistá plemena. Člověk si může vybrat slípky okulibé a nesoucí i rostoucí a déle vydrží a jsou ustálenějšího charakteru. Pravdou je, že i nejhezčí vejce nesou čistá plemena, co se týče velikosti i barev. Takové minorky jsou krásné slípky nesoucí krásná, veliká, bílá vejce😊 to není nic proti hybridům, ti zase jedou vejce jak na běžícím pásu
Souhlas! Mě hybridky hodně zklamaly.. Z pěti letošních slepic sem dvě seknul, jedna jela od počátku snášky permanentně vejce na hřadu přes noc v bláně, ráno se na to vrhly, takže každý ráno ještě za tmy s baterkou sebrat, aby se zlozvyk nerozjel.. Druhá začala kulhat a přestala snášet, takže milý holky jely v poslední várce porážení s ostatníma do mrazáku.. Takže mám tři, od dvou mám pravidelně denně krásný čistý vajíčko(55-60g), třetí mi zakvokala a teď mírně přepeřuje, takže asi měsíc nesnáší.. Každej večer lovím jednu-dvě z hnízd a dávám jako magor na hřady, aby do hnízd nenadělaly.. Občas večer jedna venku, dvířka už zavřený.. Takže zase večerní prostná.. Hodný, to voni sou, ale vošklivý a hrozně humpolácký.. Nechám je jen do jara, nalíhnu si od nich něco jen na porážku a půjdou všechny.. Naproti tomu sou Wyandotky úplně opačný, krásný, noblesní, jemný, každej večer poctivě na hřadech, jen kroutěj hlavičkama, když je s baterkou kontroluju.. Když sem s nima, jemně jen si tak kvokaj/povídaj.. Nedokážou mě ničím naštvat, i když kolikrát prováděj psí kusy.. Ale zase teď mám jen jedno-dvě vajíčka denně - od 22slepiček.. Po roznesení bylo tak 5-7denně, ale začaly kvokat, něco přepeřuje, ale absolutně mě to nevzrušuje.. Už se těším na zejtra, jestli se mi zadaří jim přivýst nějakýho ženicha na jaro, aby bylo na dvorku zas o trochu víc veselejc 🐥🐥🐥
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 20.11.2025, 17:18:25
australky jsou krásný slepce a jsou i v bílém rázu 👍 Mít dostatečný prostor určitě bych je na dvorku měl, taky zmíněné minorky, nebo breesky, hempšírky, maransky, vlašky, český slepice …😲 No a už bych nepotřeboval dvůr, ale zámeckou zahradu, abych se s tím vším vešel 😂
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 20.11.2025, 17:47:18
Mě hybridky zlobí v soužití s holuby, jsou agresvinější a útočnější, než čistá plemena. A že jsem těch plemen vyzkoušel několik a u žádného nebyl problém, ale hybridka mi byla schopna vlízt až do budníku ☹️ Tak jsem rád, že jsem našel krásné zdrobnělé velsumky, které jsou naprosto úžasné. Do kurníku se naučily za tři večery, kdy třetí už zaběhly samy. Taky doufám, že zítra ještě nějakou fešandu seženu 🙂