vnoučata jsou Vilém a Františka. Taky nejsou až tak běžná… Když kouknu na imatrikulaci na seznam jmen prváků - jdou rozdělit do tří skupin - stále populární častá jména, moderní zahraniční jména a zdvojená jména a třetí skupina jsou “stará” jména - a tahle třetí skupina se zvětšuje…
Soused odnaproti byl Vincenc. Jeho manželka měla velmi pronikavý hlas, takže když vyčítavě volala “No tak Vincenci, pojď už k obědu”, nedalo se to přeslechnout.
Já mám pocit, že praděda o ní mluvil jako o Pepičce. A Pepička zní hezky 😉
Zní. Ale mě to prostě nenapadlo. A často se dětí ptám, jak je mám oslovovat. Protože třeba takový Miroslav - někdo je zvyklý na Mirka, někdo na Slávka.
Před léty byly v jedné třídě Nikola, Nikole a Nicol. A všechny si potrpěly na přesné vyslovení svého jména. Tak jsme si všichni dávali velký pozor.🙂
vnoučata jsou Vilém a Františka. Taky nejsou až tak běžná… Když kouknu na imatrikulaci na seznam jmen prváků - jdou rozdělit do tří skupin - stále populární častá jména, moderní zahraniční jména a zdvojená jména a třetí skupina jsou “stará” jména - a tahle třetí skupina se zvětšuje…
vnoučata jsou Vilém a Františka.
Viléma máme jako vychovatele na intru. Je mu cca 30?
A ano, přibývají jména zdvojená (měla jsem Terezii Magdalénu XY - nevešla se do žádné kolonky)🙂)a staročeská. Taky to pozoruji.
Naše spolužačka na univerzitě byla Milana. Přednášející měli často nepochopitelné problémy, proč není Milena. Ona tedy Milana měřila asi 185 cm a měla parametry světové modelky, tak je možné, že to někteří z nich dělali i schválně, aby mohli být v její blízkosti déle, že?
Zní. Ale mě to prostě nenapadlo. A často se dětí ptám, jak je mám oslovovat. Protože třeba takový Miroslav - někdo je zvyklý na Mirka, někdo na Slávka.
Před léty byly v jedné třídě Nikola, Nikole a Nicol. A všechny si potrpěly na přesné vyslovení svého jména. Tak jsme si všichni dávali velký pozor.🙂
Já znal Pavlínu, co si potrpěla na oslovení, kdo jí řekl Pavlo, se zlou se potázal 😀 Na druhou stranu znám dost Ivan, které jsou oslovovány Ivo a nevadí jim to 😲
Ale myslím, že je dobře, když se okolí zajímá, jaké oslovení člověk preferuje.
eva (neregistrovaný)29.11.2025, 13:27:45xxx.xxx.162.187
Písnička:
Soused odnaproti byl Vincenc. Jeho manželka měla velmi pronikavý hlas, takže když vyčítavě volala “No tak Vincenci, pojď už k obědu”, nedalo se to přeslechnout.
Nádhera!! Moje mamka milovala modrou barvu, kuchyň měla taky do modré barvy, ale takhle tedy “vymazlenou” ji neměla…ale líbila se mi…ušité ozdobičky na stromku taky supr👍. Přemýšlím, že po tom, co mi vnoučata úspěšně každý rok likvidují moje staré památeční skleněné ozdobičky, že bych do vánoc ještě stihla ušít něco podobného a bylo by po rozbíjení..🙂
Já znal Pavlínu, co si potrpěla na oslovení, kdo jí řekl Pavlo, se zlou se potázal 😀 Na druhou stranu znám dost Ivan, které jsou oslovovány Ivo a nevadí jim to 😲
Ale myslím, že je dobře, když se okolí zajímá, jaké oslovení člověk preferuje.
Mé kolegyni v práci nikdo neřekne jinak než Olča, ale opravdu málokdo ví, že se jmenuje Olga (myslí si, že je Olina)🙂
Dnes má svátek Zina. Zina byla naše učitelka angličtiny na Státní jazykové škole v Plzni. To bylo tam, kde nás mj. naučili větu: “I iron iron with an iron iron.” (Žehlím prádlo železnou žehličkou) Zatím jsme tu větu v životě nepotřebovali, ale kdo ví - třeba jednou… 🙂
Nádhera!! Moje mamka milovala modrou barvu, kuchyň měla taky do modré barvy, ale takhle tedy “vymazlenou” ji neměla…ale líbila se mi…ušité ozdobičky na stromku taky supr👍. Přemýšlím, že po tom, co mi vnoučata úspěšně každý rok likvidují moje staré památeční skleněné ozdobičky, že bych do vánoc ještě stihla ušít něco podobného a bylo by po rozbíjení..🙂
Taky se mi ten modrobílý interier moc líbí, ale asi není moc k životu. Ani návštěvu bych do něj nepustila, o vnoučatech nemluvě. Tak za prosklené dveře : “Koukejte” !