Aktuálně: 2 775 inzerátů261 012 diskuzních příspěvků19 161 uživatelů

Jak nemít rabovky

goro
goro 19.02.2025, 14:33:48 xxx.xxx.74.195

fajn už sa rozumieme

ale prečo stále vymýšľate nejaké argumenty, ktoré mi už pripadajú detinské… 

Tedy když z nástavků vyndavám medové rámky do přepravek jak to prezentujete vy. Jo, když bych jen bral horní medníky a odvážel je bez šahnutí v těch nástavkách, v kterých byly na včelách, pak ano. ”

Tome, ja to vyberám po jednom rámiku pretože mám plotýnky v prdeli😜… práve preto používajú výklzy aj veľkovčelári, kvôli jednoduchosti a manipulácii, pretože jednoducho schmatnú celý nadstavok alebo dva s medom bez včiel a šup s ním do auta… nehrabú sa v medníku, ani doň nešiahnu a nič vám nebráni v takom postupe… rozumieme sa… ja to nerobím, tie plotýnky chápete..

“  Musím stejně rozebrat úl a suchý nástavek musí přijít mezi plodový vysoký nástavek a medník, často dva medníky v pořadí, jak tam byly. … Pak sundám medník či dva, přidám na VN suchý NN a zase to vše složím”

Tome vy si nedáte pokoj, prezradím vám niečo…🤫… ak sú silné rodiny a veľa včiel, tak už pri vkladaní výklzov, pri zdvihnutých medníkoch  položím na plodisko ako prvé nadstavok prázdnych súší a výklz príde až naň… jednak sa majú včely z medníkov ak ich je viac kde popratať, nestresujú sa môžu okamžite pokračovať v znáške a súčasne nemusím utekať hneď po vytočení na včelnicu aby som “sundával” znovu medníky, ktoré na úle zostali… ak to neurobím hneď a postupujem ako vy, že prídete na včelnicu po vytočení, znovu medníky nesundávam (ani jeden ani dva) len pridvihnem zvedákom a vložím nový medník kde je libo…

no dajte ešte niečo … 🤔

AMalina
AMalina 12.05.2025, 17:13:18 xxx.xxx.253.60

Za mě jsou výkluzy super věc a na příští rok si je vyrobím ještě trochu víceúčelovější. Minulý rok jsem pomáhal vytáčet kolegovi, který je má a rozdíl mezi mými a jeho rámky jsem nepozoroval. 
Ometání včel mi v dnešní době přijde jako zaostalý až barbarský způsob jak rámky zbavit včel, navíc ta pracnost. Divím se, že metodika Blaník s výkluzy už dávno nepracuje. Včelám jistě způsobuje ometání vlhkým smetáčkem větší stres a některé i nenávratně poškozuje. 
Líbí se mi navíc víceúčelovost, která se zmínila dříve. 
Je škoda, když někdo něco negativně hodnotí, aniž by to vyzkoušel. 

Tom50
Tom50 12.05.2025, 18:15:24 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 12.05.2025, 17:13:18

Metoda Blaník nedělá nikdy zbytečné práce. Je vymyšlená pro včelaře solitéra a sám sundavat medníky, abych nasadil výkluzy a zase tam medníky vyrvat zpátky, to bych musel mít v hlavě nas.. asi víte co. Nikoho z rodiny ani přátel svým hobby = včelařením neotravuju a pracuju vždy sám.

Jestli má pravdu Polák s vyrušovánímm vč, je nasazení výkluzu o jedno těžké vyrušení víc. Když by se dělalo ve třech, dva to zvedli a třetí tam strčil mezidno s výkluzem, to by byla jiná liga! A i bych to vyrušení riskoval. Ale dřít to sám, ani s pistolí u spánku!

Patrně Adame neumíte ometat včely. Ty se setřásají a ometá se jen sem tam včela, která nespadla. V mednících s opravdu zralým medem moc včel není.

Ale je tu jeden stres, který nikdo nechápe a nikoho to nepadlo a odborná literatura o tom mlčí. Bůaník se liší od mejnstrýmového včelaření havně tím, že eliminuje max stresů na žádné a nebo minimum a malých. Tak se pohodlně usaďte a myslete nad následujícím:

Vč obsedá nějaký prostor. Řekněme, že má TL, VN + 2 medníkové NN, tedy ekvivalent 5 NN. No a najednou mu někdo zmenší prostor, během pár hodin (než včely opustí výkluzem oddělný medník) o celých 20%. A někdy i o víc. Včely nemyslí a nevědí, že to včelař za 24 hodin napraví, a těch 24 hodin je pro superorganizmus hotové peklo!!!!

To ale není všechno. Včelařit se má navečer, nejlépe těsně před tmou. Kdo hrabe včely dopoledne nebo brzy po poledni, připravil se o snůšku toho dne. Kdo vč vyruší kvůli výkluzům, odepsal snůšku toho dne a zítra podruhé. Zásah provedený co nepozději navečer vč do rána nějak zpracuje, konsoliduje stres vzniklý zásahem a ráno vyrazí za snůškou.

Takže, jak beru med já. Vč má dva medníky, dolu musí oba i když brát se bude jen jeden horní. Na VN přijde nový suchý medník, do něj setřesu včely z odebíraného a navrch přijde původně spodní medník. Jde to jak když hřmí.

V neposlední řadě se některé medy hůř vytáčejí když jsou vystydlé. Vždy sice jen malá, ale část medu zůstává v plástech.

Jestli je někdo mladý a ignoruje varování, že zbytečně tahat nástavky mu (zatím) nevadí, jeho boj. Chápu pošetilost mládí, všichni, přesněji jen ti chytřejší = starší, mi říkali: nekuř vole a já myslel, že budu větší chlap, když budu hulit jak pohádkovej drak a tak dvacítka nestačila a když se šlo na pivo, bylo to o krabičku víc. Nekouřím 19 let, ale 36 let kouření mi už nikdo neodpáře a kdyby bylo po mém, platili by kuřáci (a popíječi) větší daně než je jen daň z neřesti = spotřební daň na tabák a alkohol a nebo by víc připláceli na zdravotné péči.

AMalina
AMalina 12.05.2025, 18:50:41 xxx.xxx.253.60
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.05.2025, 18:15:24

Na stránkách dadantklub mají šikovný zvedáček pro dávání výkluzů. Nejspíš jste viděl. 
Kolega když bere medník, podsazuje další, když teda má, takže prostor je pořád stejný. Ale tam už by potom zmiňovaný zvedák byl k ničemu. 
Medníkové rámky zbavuji včel přesně tak, jak popisujete i tak se mi ale u více včelstev více zamlouvají výkluzy. 

goro
goro 12.05.2025, 20:39:00 xxx.xxx.60.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.05.2025, 18:15:24

Tome ale skutočne starého psa novým kúskom nenaučíš, u vás to platí na 250% 😉

Zopakujem po piaty krát, nevymyšlajte argumenty proti výklzom, keď ste ich v živote nevyskúšali, je to len také teoretizovanie.. (a nechtiac sa môžete zbytočne zosmiešniť)😆

vážim si vaše príspevky ale napísať že výklzy sú ideálne ak sú pri nich odrazu traja včelári už zaváňa no nebudem písať čím , nie som ako vy …osobne som videl zakladať výklzy u veľkovčelára (bez ZDVIHÁKA, BEZ ZARIADENIA,) jednoducho bez dvoch pomocníkov..😆😆😆, iba naklonil pravou rukou medník na prednú hranu, čím mu vznikol priestor na zasunutie výklzu, spustil medník na výklz a dorovnal výklz a medník o potrebné tri centimetre, aby všetko sedelo (prosím vás, napíšte mi sem žalospevy o nejakých 8-10 rozpučených včielkach, mohol by fúknuť dymákom a včely zachrániť a  ale nezdržiava sa vie že tam má 60 000 včiel v rodine … … )

čítate vôbec aj to čo píšu iní?… jasne som vám napísal  .položím na plodisko ako prvé nadstavok prázdnych súší a výklz príde až naň… jednak sa majú včely z medníkov ak ich je viac kde popratať, nestresujú sa môžu okamžite pokračovať v znáške…ale vy dokážete aj výklzom včely dostať do stresu… vy dokážete čo chcete..

…vystydlej med..😲..to ste určite čítal, najprv napíšete že aj tak na zaviečkovaných plástoch je len zapár včiel a náhle med “vychlade” ak tam nie je dosť včiel… strčil by som vám do ruky naprosto suchý plást po vytočení ale by ste neveril…prečo?..no lebo vyklzy sú blbosť, predsa to viete…😉…

Už ste mi viackrát napísali, ž vám nemám radiť čo máte robiť a tak vám nenapíšem aby ste písali o Blaníku a nepísali o výklzoch… prave naopak, poradím vám píšte čo chcete dokonca aj o výklzoch, ako vami označkovaný liberál vám to rešpektujem, aj keď sú to…no …viete sám čo… …😉 ….

Tom50
Tom50 12.05.2025, 21:01:47 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.05.2025, 20:39:00

Tak znova.

Je to jako s rybáři. Ti sportovní jako hlupáci chytají ryby po jedné, šetrně, snaží se jí neublížit a většina sportovních rybářů jí zase pustí. Protože má rád přírodu a neubližuje když to jde jinak, má to jako KONÍČKA a ne nenažraně pro maximální zisk za co nejkratší dobu. Velkopodnik na výrobu ryb se s nějakou jednou nebo tisícem flousňáků nesere, ví, že má v rybníkách tuny tržních ryb a musí je vylovit efektivně (s nenažraně kapitalistickým ohledem na max zisk). Já měl celou dobu za to, že tady je to hobby včelaření a vy mi často dáváte za vzory porofesionály, ze kterých,  z některých, bych zvracel.

No a jistě víte, co je polyamorie. Jakživ jsem jí nevyzkoušel, ale vím JISTĚ, že to je amorální a ohavné. Ač ateista, tak tvrdím, že také proti Písmu a Bohu. A podobných příkladů bych mohl najít spousty. Ale to by nebylo fér, vím, že to nemyslíte zle.

A to je ta skutečná svoboda. Chce někdo výkluzy? OK, může je používat, já ale nemusím, že ne? Navíc umím zdůvodnit proč je nechci ani zkusit. O některých věcech prostě vím předem, že jsou nesprávné a nebo správné tak málo, že vlastně vůbec. Případný benefit z výkluzů nevyváží můj pocit, DOMNĚNKU, že výkluz je pro včely špatný. Jako by na vlastní názor měli právo jen liberálové a já ne. Snažím se jen varovat nezkušené, co riskují, když výkluzy používat budou a je na zvážení každého, jakou cestou se vydá. A nic si nepřeji víc než abych se ve věci škodlivosti výkluzů mýlil. Vždy, snad jako jediný ve všech diskuzích, kde jsem byl, jsem vždy vychválil něco, ale hned jsem uvedl i případné stinné stránky.

A ano, ani nevím, zda jste byl vy původcem, nemyslím, že bych potřeboval vaši radu, že mám psát co chci. Ale tady na CHZ, kde mě vy nemůžete vyhodit - banovat jako na VF, tak tady si skutečně píšu co chci. Tady není moderátor a tedy cenzor a tudíž je tu svoboda. Ale progresivní liberálové prostě svobodu ostatním nechtějí dovolit a tak se aspoň snaží zesměšnit. Případně nechte na mě, zda se zesměšním.

Ve skutečnosti, když jsem vás pane kolego líp poznal, mám vás vlastně velmi rád. Bez inteligentní věcné opozice není diskuze. Děkuji vám, i když ne vždy jsem nadšený z vašich názorů.

goro
goro 13.05.2025, 12:52:27 xxx.xxx.60.10

Tome v podstate som aj ja celkom rád, že tu nemusím čítať všetko čo píšete, len z dôvodu moderátorskej povinnosti s dodržiavaním pravidiel fóra len preto  aby som likvidoval nadávky iným včelárom či politiku… 

tu jednoducho vo vašich príspevkoch čítam VŠETKO  čo napíšete o včelách a často ma niečo zaujme, často sa poučím, často len usmejem… 

to ostatné vo vašich príspevkoch mi nevadí, pretože to zväčša nečítam (tu nemusím 😉)…

Tom50
Tom50 13.05.2025, 20:50:21 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 13.05.2025, 12:52:27

Ano, a pak jsou i nevčelaři, kteří si moje antiliberální názory rádi přečtou, jako jste se to dozvěděl od svého známého. Já bych, podle jak vychovali mě, měl za krajně nezdvořilé, nečíst názory jiného, pokud vystupuje pod skutečným jménem. Naučili mě, mí zlatí rodiče a kvalitní škola, že nepřestane existovat něco, když to budu ignorovat. Tím spíš, když se jedná o konkrétního člověka, jehož jiné názory, třeba profesní nebo charakterové zajímavé jsou. Ono totiž není korektní, neboli slušné, jen vyzobávat hrozinky. Já beru lidi i s jejich chybami a nebo s vlastnostmi, o kterých se já DOMNÍVÁM, že jsou chybné.

A ano, i já mám jistě chyby a možná ne málo. Inu, už v Písmu, v jiné souvislosti se píše: Kdož jsi bez viny…

goro
goro 14.05.2025, 09:58:24 xxx.xxx.60.10

Tome, Tome a zasa sme u tých liberálov. . Tu čítam od vás všetko o VČELÁCH… sme totiž v diskusných vláknach kde sa diskutuje o včelách…ak zatúžim diskutovať s vami o politike a liberáloch (na to sú iné diskusné vlákna) tak vás ubezpečujem že tam budem pozorne čítať každe vaše slovo (pretože by som ináč nemohol vecne diskutovať)…

…píšete že vás rodičia vychovali k zdvorilosti k názorom iných….to je fajn, mali by ste im byť za to vďačný, ja som mojim rodičom tiež vďačný že ma vychovali tak aby som si vážil názory iných, a aby som NIKOMU (nikomu, či je to kamarát pri pive alebo neznámy človek na ulici..) nikdy NENADÁVAL DO NECHAPAVCOV ČI HLUPÁKOV, ABY SOM NIKOHO BEZDÔVODNÉ NEURÁŽAL (len zato že má iný názor) A ABY SOM NEVNUCOVAL INÝM MOJE NÁZORY AJ KEĎ SÚ SPRÁVNE… no a keď sa správam podľa toho ako ma rodičia vychovali, vy mi to vytýkate, že som nezdvorilý liberál ..…nuž DISKUTUJME RADŠEJ O VČELÁCH TAM DISKUSIA MÔŽE BYŤ UŽITOČNA PRE NÁS NAVZÁJOM A MOŽNO AJ PRE INÝCH…😉

AMalina
AMalina 15.05.2025, 08:17:25 xxx.xxx.253.60
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.05.2025, 20:50:21

Pane Krška pokud ignoruju nebo neignoruju něčí názor, který se nijak nedotýká hmotného světa, tak se jen tak v hmotnou existenci nepřetvoří. 
Možná nevidíte, jak si mnozí, mě nevyjímaje, váží toho, že zde sdílíte své včelařské názory a zkušenosti. Mně je ve finále jedno, jestli jste je získal prakticky nebo jen teoreticky. Mám možnost si je ověřit. Stejně se na internetu nemá ničemu věřit a kdyžtak to vyzkoušet na malém vzorku. Z toho plyne, že se vaše názory můžou změnit v hmotnou realitu. 

Pokud v příspěvku odbočíte k názoru na politické ideologie nebo názoru na něčí vzdělanost či inteligenci, tak není vůbec neslušné toto přeskočit a ignorovat. Proč bych se tím měl zabývat, když je to jen váš názor, který nemá nic společného s realitou světa a hlavně realitou světa včelaře. 

Tom50
Tom50 30.07.2025, 21:25:32 xxx.xxx.139.239

Zjistil jsem, že tady není vlákno o tvorbě oddělku. Jistě bylo na IF. Je na oddělky už pozdě, ale tento příspěvek jsem napsal jinde a abych tam nekošatil téma, zakládám tohle vlákno. Jde o věci, které, jak jsem zjistil, nejsou obecně známé všem.

Jak vytvořit oddělek aby byl životaschopný, nevykrádaný nechám na aktuáloní dobu. Nyní začalo období rabovek a co vkládám může být ještě pro někoho aktuální.

---------------------------

Když se udělá odd je NUTNÉ o čelní stěnu plemenáče nebo úlu na novém místě, opřít nejlépe celé velké kopřivy (vratič, tužebník, kycol, konopici sličnou a podobné). Tak, že včely nemohou volně odletět, ale 3-10 cm od česna nemůžou nenarazit na 2-4 rostliny i s listy a musejí se jakoby proplétat skrz překážku. Dříve se hloupě psalo o trávě, ale tráva, ve smyslu luční tráva je pro uvedený účel nesmysl. Kopřivy jsou skvělé proto, že jak se přes den oteplí, zvadnou a obyčejně se skácí. Já ale kpořivy u kořene zlomím a zavěsím z deklu úlu před česna a zatěžkám aby nespadly. Pak neuvadnou a nepadnou a včely mají s volným výletem i návratem problém pořád, několik dní, do odstranění překážek. Když se toto neudělá, spousta létavek se ztratí = vrátí se do původního úlu. Při popsané překážce se i stará zalétaná včela před česnem otočí "zastaví" a žasne, kterem magor jí tam co narafičil a při tom si všimne a zafixuje polohu nového obydlí. Mnozí si stěžují na rabovky, dávají oddělky někam bokem, prý mimo letový koridor ostatních úlů, nebo česnem na opačnou stranu a podobné nesmysly a přitom je to takhle jednoduché. Dávat plemenáče bokem nebo naopak je dost hloupé, protože slídilky láká vůně z česna a ta z úlů vychází kdekoli. Slídilky poznají co je špatně a v rámci přírodních zákonů jdou zlikvidovat neživotaschopnou jednotku, aby samy své prostředí ochránily před nedochůdnými množírnami patogenů. To ale samosebou nedělají vědomně, je to “program” neboli pud. A nebo se slídilky snaží zbavit ve svém okolí i jen blbých genů, kdy oddělek nebrání správně svůj příbytek. TVRDÍM, ŽE ZA VĚTŠINU POTÍŽÍ SI MŮŽOU VČELAŘI SAMI. Ignorancí těchto zdánlivě marginálních detailů a postupů.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.