Píšu dlouhé příspěvky, kde uvádím i velmi široké souvislosti a lidé, hlavně mladí, to asi ani nečtou. Nechtěl jsem toto forum plevelit velkým množstvím témat, ale jinak to asi nejde. Proto další vlákno. Hlavně tu zveřejním pro mě tak jasnou a samozřejmou věc, kterou ale nikdy na žádném videu nevidím, že mě nenapadlo, že si lidi neumí poradit.
Zjara (vyjma doby setí ovsa) s rabovkami problém není a není ani v časném létě, pokud včelař není neumětel. Jenže v době krmení, kdy v přírodě nic není, je jakékoli včelaření problém. Prostě v tu dobu je potřeba úly neotevírat, krmit až těsně před tmou a NIKDY DOPOLEDNE a tak podobně. Obecné zásady uváděné všude. Ovšem pak jsou situace, když se do včel musí. Popíšu tedy co já dělám od dětství a co jsem nikdy u nikoho neviděl. Tedy vyjma vrstevníků mých rodičů. No a samosebou Blaníkářů.
Jedná se o prazáklad. Jinde jsem se nedávno tvrdě vymezil proti prostavování vodorovných mezer mezi patry nástakového úlu. Vysvětlil jsem, co mě k tvrdému odsudku vede. Ovšem co dělat, když už k prostavění dojde? V ukázce svého deníku jasně píšu, že byly úly ubité tuháčem a patra prostavěná a propojená do jednolitých bloků. Ze zdr důvodů jsem od 3.6. (v některých už od půl května) ve včelách až do 1.8. nebyl a stalo se. Stalo by se to asi i rychleji. Jak si tedy poradit když k tomu i přes veškerou péči a snahu dojde? Je to překvapivě jednoduché. Potřebujeme vyřazené PLÁTĚNÉ prostěradlo, ne tedy froté. To nadělíme na čtverce asi 60x60 cm a potřebujeme jich asi 10-12 a je lepší mít jich v záloze i víc. Pak jen kýbl a kanystr s vodou, raději dva, auto kanystry jistě uveze.
Vše je nutné si do posledního detailu promyslet a připravit na dosah, práce pak musí jít velmi rychle bez zmatkování. První věc, obecně už úplně zapomenutá, spočívá v tom, že musím mít připravených tolik prázdných truhlíků, kolik nástavků musím z úlu sundat. Tyto prázdné nástavky se rozloží kolem pracoviště co nejblíž, musí být vodorovně a stabilně. Na tyto prázdné nástavky se napne mokrý hadr. Na každý. Na to se kladou snímané nástavky, když z roztrženého díla něco teče, padá to na studený mokrý hadr a to se slídilkám nelíbí a do medníků se nesnaží dobývat. Můžou jen zespoda a tam je studený mokrý, trochu vyždímaný hadr aby z něj voda netekla. První medník má strop, každý další musí být IHNED pokrytý mokrým hadrem, ze kterého ale nesmí voda crčet, musí být trochu vyždímnutý aby byl mokrý, ale ne aby to z něj lilo třeba do medových plástů. Mimochodem, vlhkost z hadru, podmínkou je čistá PITNÁ voda, se rychle odpaří a tím také ochladí nástavek, že není tak háklivý na otřesy.
Dostal jsem se k plodišti. Hrozí, že si otravující slídilky “líznou” a je na průšvih zaděláno. Úplně tomu zabránit nejde. Ale z víc než 95% ano. Na odkrytý úl položím dvě plachetky (staré a dřívější a odborně znějící slovo pro plátěný hadr). Odkryju jen takovou skulinu mezi nimi, kudy vytáhnu rámek a než ho začnu studovat, zakryju úl. Mám za sebou včelotěsný roják a rámek odložím do něj a zavřu. Tím mmám v plodišti mezeru po jednom rámku. Proto nesmějí být mezerníky na vodorovných loučkách, abych při vytahování prvního rámku nerval zásoby a plod a neroloval včely. Jak mám po vyndání prvního rámku v úle místo, je vše už snadné. Samosebou pořád musím úl zakrývat mokrámi hadry.
Dál do detailu popisovat co dělat je nesmyslné, to každý ví. Jde o to co dělám. Obyčejně jde o poslední medobraní + kontrola plodště. Ometené rámky se ukládají do prázdného nástavku, který stojí na podloženém prázdném nástavku s mokrým hadrem. Nástavek s medplásty se musí pořád zakrývat, snad nepřekvapí, že zase mokrým hadrem. Po skončení práce a zavření nástavků s medem v autě a zavřením úlu po jeho novém sestavení se hadry ihned vyperou a voda vymění.
Současně se musí včelař pořád hlídat zda někde neupadl na zem kousek medového voští právě z vytržených můstků mezi patry (nebo odjinud, taky stačí zamedovaný rozpěrák a podobně) a zda někde neukápnul med. Pokud ano, ihned se to musí nějak uklidit (rozmýt vodou je nejúčinnější a nejrychlejší).
Tichá loupež - TLO je něco jiného a o tom jsem už pojednal a pojednám znovu kvůli opakování = matce moudrosti. I tam je několik málo jednoduchých zásad, které ale lidi ignorují a pak fňukají. A ano, TLO je mnohem a mnohem horší, než rabovka zjevná. Nejúčinnější je se matek, jejich vč nebo oddělky se nechají vykrádat TLO (i zjevnou rabovkou) ihned zbavovat. To ale není tak snadné, třeba v srpnu, kde honem vzít jinou matku? Proto má mít každý několik oddělků od konce května a důkladně sledovat jejich projevy a vývoj (případné zaostávání a podobně). V srpnu už obyčejně jasné, co je k něčemu a co nanic.
---------------------------
Příspěvek je zase dlouhý, jak popsat aby to KAŽDÝ pochopil stručněji nejen toto, ale cokoli?
Ještě oves. Včely nejvíc slídí když se seje a pak když se sklízí oves. A příběh pro zasmání.
Jednou zjara si přijel pro dvě včelstva velmi bohatý pán, soukromý podniktel (na práci rukama měl pomocníka), pořád telefonoval a vyřizoval kšefty. Zíral jsem jak soukali dva úly do fungl nového Superbu. No a chtěl jsem pána varovat před největší hrozbou rabovky a to je doba, kdy se seje a pak hlavně když se sklízí oves. Boháč se očividně hluboce zamyslel, ještě to nikdy neslyšel. Pak se usmál a řekl kouzelnou větu: “To je dobrý, v kraji kde včelařím se oves nepěstuje”. Pan podnikatel měl prostě myšlenky u svých kšeftů a klientů (účetní firma a blížilo se přiznání - březen) a vůbec nevnímal co jsem mu říkal.