»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 12.01.2026, 17:26:58
Ano, nevíme co je ve stěnách, zjistíme, snad Tom dovolí rozpitvat jeden úl v zájmu “vědy”.
Martin se jinde ptá, co jsou dvouprostorové úly a vy jste mu dokonale popsal B 10. Už jsme to tady probírali, opět jsem s tím přišel já jak hloupé je vytáčet až na konci sezony. Už jste přesně totéž zmínil tenkrát a bylo by dobré, než odejdem do věčných lovišť, to mladým ještě párkrát zopakovat. A dokonce jste ten fakt obohatil, co mě nenapadlo, a sice, že vlastně to, že ustavičným odebíráním medu po 2-3 rámkách v krátkých intervalech vč nemají dost medu vlastně znamená, že si ještě nemohou dovolit sex.
Já tu zmiňoval pána ze vsi, odkud je Petr a on to u něj viděl nesčetněkrát a ten má sice délku rámku 39 a má jich v úle 11, jenže výšky 27,5 a jsou to dvouprostorové úly. Také dosahuje neuvěřitelných výnosů, každý druhý rok (asi tak v průměru) nad 60 kg.
Tom4 ve vlákně Naháč píše, což mi nedošlo a neuvedl jsem, že také odebírá med pořád a také jen po 2-4 rámcích. Popravdě, já tohle nikdy neuměl, nedělal a tak jsem na to zapomněl to uvést, i když mi to Tom4 říkal.
Takže Martine, schválně se zeptejte toho kámoše, jestli taky odebíral med pořád a po rámcích. Mě teď dochází, že to celé, ta “záhada” nahatých včel v naháči asi spočívá právě v tom.
No a jak se od sebe pořád učíme, mě Goro naučil, co mi za 60 let nedošlo, co je asi ta příčina, že Slovákům stačí B 10. Pro začátečníky, B je míra a číslo za ní značí počet rámků. Tudíž B existuje i na jiný počet rámků, desítka je nejběžnější. Myslím, že je mezi Slováky rozšířená míra B ve větším % než míra A u nás. Ovšem česká míra A není z nějaké řady s B, A jsem použil jen proto, že jejím tvůrcem byl Adamec. Od čeho je B nám možná vysvětlí pan kolega Goro.
--------------------------------
No a další důkaz, jak je nutné se nepřetrtžitě SNAŽIT učit od sbe nevzájem je následující. Až při psaní mi dochází, že NN medník vlastně simuluje odebírání půlky medníku v polovičních intervalech. A je velmi pravděpodobné, že moje míra NN 11 je vlastně třetina medníku a tudíž o to víc to napodobuje odebírání medu po 3-4 vysokých rámcích z vysokého medníku. Možná také proto mi tak moc vyhovuje a možná také, že se v Dadantsystému vč méně rojí právě proto, že to napodobuje odebírání medu po troškách, což se osvědčilo našim předkům a leckdo umí dělat do dneška.
Ano pane Goro, je jisté, že vedle Blaníku jsou i jiné úly a metody. Jen se mi zdá, že je Dadantsystém nejméně pracný. Ovšem je nutné si všimnout, že za A panenský med - co ho neumí a nebo neumí samočinně = tedy bezpracně, mě nezajímá a za B, že nic není vyšší než 30 cm a tudíž UVR? Kozina promine.
V neposlední řadě je nutné ale vidět pracnost popsané metody starých strýců, mě to přijde nesmírně pracné. Drtivá většina z nich ve dvouprostorových úlech s mřížkou musí každých 9 dní rozebrat plodiště a zlikvidovat matečníky. Jeden někde přehlídna a vč se vyrojí. Tohle bych já nikdy ochotný dělat nebyl!
Ale Tom4 to u naháče nedělá a tak možná existují včely ochotné žít v relativně malých vč víc než si já myslím. Proto mě to tak udivuje a proto jsem naháč uvedl jak revoluční.