Myslím si, že samotná myšlenka centrálního registru je dobrá, protože může usnadnit hledání ztracených psů a omezit nelegální chovy. Vadí mi ale, že se údaje nepřevedou ze stávajících registrů a poctiví majitelé budou muset vše řešit znovu a ještě za to pravděpodobně zaplatí. Kdyby byl zápis automatický při čipování nebo očkování a bez zbytečné administrativy, považoval bych to za jednoznačně přínosný krok. Takto mi připadá, že dobrý nápad kazí zbytečně složité provedení. Co vy na to
Mně osobně vadí, že to bude jen zbytečná buzerace poctivých lidí a množky to nijak nezasáhne, stejně jako je dneska nezasahuje absence povinného očkování a čipování.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 16.06.2026, 11:34:01
Souhlasím, když mají v očkovacím průkazu falešné razítko veterináře tak jak to chcete regulovat (pokud tedy nějaký očkovací průkaz vůbec mají). Nedávno jsem viděla informací veterinární komory k jakémusi razítku v očkovacím průkazu. Stanovisko znělo jasně, veterinář neexistuje. Pro mě je to prostě paskvil. Vlk se nažral, koza zůstala celá. Slíbili jsme registr, tady ho máte, my máme splněno, vy se s tím nějak smiřte.
Odpověď na příspěvek uživatele DogsFamily z 16.06.2026, 10:02:17
Kdyby byl zápis automatický při čipování nebo očkování a bez zbytečné administrativy, považoval bych to za jednoznačně přínosný krok.
Jak si představujete automaticky při čipování nebo očkování? Právě při čipování nového psa, kdy je potřeba nějaká administrativa nebo při očkování starého psa, kdy byla před tím nějaká administrativa, se pes zaregistruje do CEPu. Jen holt zaplatíme veterináři poplatek za další úkon. Zodpovědný člověk očkuje povinnou vzteklinu, proto to asi postavili na očkování proti vzteklině.
Nevím, proč nejdou data překlopit do CEPu z veterinárního registru, kde jsou evidované čipy. Možná kvůli vytřídění žijících psů v ČR, nevím, jakou evidenci ten vet.reg. má. A také kvůli aktualizaci adres a telefonních čísel.
Z různých soukromých registrů čipů stát evidentně nechce tahat data, možná by musel stát ty kdovíjaké informace odkoupit, na co nejsou finance. A logicky, nepejskařům by se nelíbilo, že se z financí státního rozpočtu vykupují data o psech, jejich čipech a majitelích.
…usnadnit hledání ztracených psů… Ano, bude jeden registr, ale pochybuji, že se kdykoli kdokoli do registru podívá. Taky kolem toho bude potřeba absolvovat nějaký taneček. Těžko bude existovat nonstop služba, která bude přístup do CEPu a bude ho udělovat jednotivým lidem, kteří najdou psa a načtou čip. Stejně tak pochybuji, že všichni cajti, starostové, útulky a kdoví kdo, koukne do CEPu a uvidí citlivé infornmace jako je jméno s adresou a telefonním číslem.
….omezit nelegální chovy…. Jak přesně si to představujete? Povinnost čipovat je už pár let (neřešme evidenci čipů) a stále se nachází psi bez čipu a v množírnách jsou psi stále nečipovaní. Co by na tom měl změnit CEP?
Útulky do CEPu nebudou mít přístup, už se to řeší na FB, to zas prostě někdo nemyslel hlavou.
Taky jsem to četla.
A dokonce prý veterinář bude do toho registru zapisovat jen na žádost majitele psa, jinak prý ne. Což mně teda přijde zvláštní, když mají být za nezaregistrovaní psa pokuty. Někteří veti už zveřejnili ceník.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.06.2026, 17:16:24
No tohle mě taky fascinuje…zápis pouze na mojí žádost…nechápu, proč to teda neudělaj tak, abych si psa do registru mohla zapsat sama, jako je to teď v těch registrech, co existují…
Chápala bych to v případě, že by teda vet měl nějakou povinnost při očkování vztekliny zjistit, zda je pes v registru a pokud ne, tak že je povinnost ho zaregistrovat…
Protože jinak je to zase jen na vůli majitel, zda zaregistruje a nebo ne.
A teda já mám psy na mazly, povinnost čipovat je už x let a přestože chodím se psy procházkovat často i do civilizace, tak mě v životě nikdo nezkontroloval, zda je pes čipovaný…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 16.06.2026, 17:41:36
Mně kontrolovali psy jenom na zkouškách, tam se musí, ale jinde za celý jejich život ne, ani na výstavě, ani v zahraničí. Podle mě je toto zase nějaký paskvil. Na množky to samozřejmě nebude mít vliv vůbec žádný, i když Pospíšil na FB píše, jak si od toho dost slibuje. Jako já nevím, ale ti lidi v politice jsou naprosto odtržení od reality.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.06.2026, 17:50:21
Pokud na zaregistrování nebudou trvat veterináři, zaregistrují psa poctivky, poplatek zaplatí i za změnu adresy nebo tel.čísla a ostatní se na to vyprdnou. Takže bude databáze plná citlivých dat zodpovědných, kteří si většinu svého psa hlídají. Mně čip kontroluje jen veterinář při pořízení nového štěněte a jednou čip kontroloval jiný veterinář, při zavedení do své databáze pacientů, když měl náš vet dovolenou. Na pohotovosti čip taky nekontrolovali. Na psích akcích kontrolují jen platné očkování, čip ne.
No já to prostě opět vidím bledě…ti, co se psy na žádné akce, kde by jim kontrolovali čip nechodí, ti co chodí na veteriny jako já, že veta vlastně nezajímalo, jestli jsme čipovaní nebo ne…tak můžou vesele fungovat i bez registrace dál…jaká je pravděpodobnost, že se přichomýtnou k nějaké kontrole, třeba že by chodili měšťáci a čipy a registrace kontrolovali…
Ve své podstatě přesně, zase to uděláme my poctivci, kteří už psy i zaregistrovaný v nějakém registru máme a máme je registrovaný ne proto, že by to byla zákonná povinnost, ale proto, že kdyby se nedejbože pes ztratil a někde ztratil i obojek, kde má na mě číslo , tak abych byla jako majitel co nejdříve dohledatelná …
Jako pořád jsem pro centrální registr a pořád jsem všema deseti pro povinnou registraci čipu, ale tenhle způsob se mi zdá poněkud nešťastný…